Μπορεί στην Ελλάδα( και στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ) και σε κάποια σημεία του κόσμου να εορτάζονται τα Άγια Θεοφάνεια όμως  σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα εκατομμύρια Ορθόδοξοι Χριστιανοί   με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια  εορτάζουν τα χριστούγεννα με το παλαιό(ΙΟΥΛΙΑΝΟ) ημερολόγιο. 
 
 
Το ίδιο συμβαίνει και στο Άγιο Όρος  το οποίο  επίσης ακολουθεί το παραδοσιακό εορτολόγιο  σε όλες ανεξαιρέτως  τις Ιερές Μονές του Άθου. Το Ιουλιανό ημερολόγιο ακολουθείται όμως και σε αρκετές ακόμα Ορθόδοξες Εκκλησίες και Πατριαρχεία σε όλο τον κόσμο.
 
Επικέντρο των Εορτασμών των Χριστουγέννων ανέκαθεν υπήρξε η Σιωνίτιδα Εκκλησία στους Αγίους  Τόπους στην Μαρτυρική Ιερουσαλήμ.
Η σκέψη όλων μας  ευλόγως στρέφεται προς αυτό τον δοκιμαζόμενο  λαό  της Γάζας που ζει εκεί σε αυτή την χιλιοματωμένη  Αγία Γη,  ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες 2009 χρόνια μ.χ. όπου το αίμα χύνεται ποτάμια  αιώνες τώρα από τα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τα χρόνια του Χριστού  μέχρι σήμερα που  στενάζει από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών εναντίων και  αθώων αμάχων παιδιών και γυναικών. Πάντως,  και αυτό έχει την σημασία του γιατί κάτι προοιωνίζει είναι ότι   τον προσεχή Μάιο όπως ανακοινώθηκε από το Βατικανό τους Αγίους Τόπους θα επισκεφθεί ο Πάππας Βενέδικτος.  Γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον η κατάσταση ως τότε ενδεχομένως και να έχει ηρεμίσει.
 
Αριθμητικά σε ολόκληρο τον κόσμο οι Ορθόδοξοι που ακολουθούν το Ιουλιανό παλαιό ημερολόγιο  αριθμητικά είναι περισσότεροι από εκείνους που ακολουθούν το  Νέο (ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟ) ημερολογίο, ωστόσο -και αυτό είναι που έχει μεγάλη σημασία -υπάρχει Ευχαριστιακή και Μηστυριακή  Ενότητα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο ακολουθεί το πολιτικό νέο (ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟ) ημερολόγιο.
 
Οι πιστοί που ακολουθούν το Πάτριο Εορτολόγιο ενέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια αρκεί και μόνον  η αναφορά στα 300 εκατομύρια των Ρώσων αλλά και των Σλαβόφωνων Ορθόδοξων (ΣΕΡΒΩΝ-ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ-ΡΟΥΜΑΝΩΝ-ΓΕΩΡΓΙΑΝΩΝ κτλ) σε ολόκληρο τον κόσμο για να καταλάβει κάποιος την διαφορά μεταξύ εκείνων των( Πατριαχείων και Αυτοκέφαλων ) Εκκλησιών που ακολουθούν το Νέο Εορτολόγιο.
 
Επισημαίνεται όμως ότι όλες οι Ορθόδοξες  Εκκλησίες( Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες )  μεταξύ τους  έχουν Ευχαριστηριακή και Μυστηριακή Ενότητα και οι ηγέτες των Εκκλησιών τους  μνημονεύουν ως Πρώτο των Πρώτων και  Ίσο μεταξύ Ίσων   το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι οι Ορθόδοξοι που ακολουθούν μεν το παραδοσιακό (Πάτριο -Παλαιό) ημερολόγιο αλλά δεν έχουν Μυστηριακή και Ευχαριστιακή Ενότητα και  Κοινωνία με τις υπόλοιπες Εκκλησίες και έτσι  θεωρούνται αποκεκομένοι από το Σώμα της Καθολικής και Αποστολικής   Εκκλησίας των Ορθοδόξων.
 
Στις ΗΠΑ επίκεντρο των εορτασμών των πιστών που ακολουθούν το παλαιό  Πάτριο Εορτολόγιο είναι η Ιερά Μητρόπολις των Γνησίων Ορθόδοξων Χριστιανών στην Νέα Υόρκη υπό τον μετριοπαθή  Μητροπολίτη Παύλο(Στρατηγέα). Η Μητροπόλη των παραδοσιακών Ορθόδοξων στις ΗΠΑ  σε όλη την αμερικανική επικράτεια έχει περί τις εννέα ενορίες, τρείς Ιερές Μονές  σχολεία και αρκετές  φιλανθρωπικές οργανώσεις και το ποίμνιο τους ξεπερνά τις 50.000 σε όλην την επικράτεια των ΗΠΑ.  Κέντρο και έδρα της Μητρόπολης των ΓΟΧ Αμερικής είναι ο Καθεδρικός Μητροπολιτικός Ιερός Ναός  της Αγίας Μαρκέλας στην Αστόρια της Νέας Υόρκης .  Θεωρείται από τις πλέον δυναμικές Μητροπόλεις των παλαιημερολογιτών οι οποίοι ωστόσο  δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους σκληροπυρηνικούς φανατικούς που γνωρίζουμε στην Ελλάδα από τις γνωστές  διαδηλώσεις εναντίον του  666.
 
Ο ηγέτης τους Μητροπολίτης Παύλος είναι από εκείνους που πιστεύουν στην ενότητα των Εκκλησιών και προς αυτή την κατεύθυνση  ασκεί  το Ιεραποστολικό του έργο ενώ θεολογικά  διαποιμάνει τους πιστούς τους χωρίς  των γνωστό  θρηκευτικό φανατισμό των ανένταχτων και ανεξάρτητων παραταξιακών  ΓΟΧ της Ελλάδος, Πάντοτε εύχεται και προσεύχεται υπέρ της Ενότητας των Εκκλησιών     υπό την σαφή προϋπόθεση ότι κανένα βήμα δεν μπορεί να γίνει προς την   Μυστηριακή και Ευχαριστιακή ένωση  με τους ακολουθούντες το Νέο ημερολογίο  αν δεν τηρούνται οι Ιερές παραδόσεις, οι Ιεροί Κανόνες και τα θέσμια της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αν δεν ακολουθείται το παραδοσιακό (ΙΟΥΛΙΑΝΟ) εορτολόγιο,  όπως είχε δηλώσει κατ επανάληψη στο παρελθόν.   Είναι ίσως η μοναδική  Ελληνόφωνη Εκκλησία των ΓΟΧ σε ολόκληρο που είναι δομημένη και οργανωμένη κατά τα ορθόδοξα ήθη και την Ορθόδοξη Ιερά Παράδοση και πρακτική  η οποία έχει καταφέρει το ακατόρθωτο για όλες τις άλλες "Εκκλησίες" των ΓΟΧ σε όλο τον κόσμο, να οργανώσει την  πρώτη Κληρικολαϊκή συνέλευση τον Οκτώβριο του 2004 και τον προσεχή Οκτώβριο  προετοιμάζεται για την δεύτερη κατά σειρά Κληρικολαϊκή της συνέλευση.    
 
 
Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ
 

Church sends Christmas message
B92, Serbia –
BELGRADE — Serbian Orthodox Church (SPC) head His Holiness Patriarch Pavle and the archbishops have sent a Christmas message to the Serb Orthodox believers
Religious services held in Orthodox churches on Christmas Eve
ITAR-TASS, Russia –
Patriarchy placeholder Metropolitan Kirill will lead the morning liturgy in the New Monastery of the Saviour on Christmas Eve. He heads the Russian Church
Russian Christmas services announced
Wayne Independent, PA –
Wednesday, January 7th is Christmas Day according to the Russian Orthodox Church, which uses the Julian Calendar. St. John the Baptist Russian Orthodox
Bethlehem: Greek Orthodox Christians Mark Christmas
International Middle East Media Center, Palestinian Territories –
In contrary to other years, few people gathred today at the Church of Nativity marking the Greek Orthodox Christams on Tuesday.
Tadic sent Christmas greetings
Radio Srbija, Serbia –
Serbian President Boris Tadic sent Christmas greetings to Serbian Patriarch Pavle, priesthood, monkhood and all the believers celebrating that festival
 
Cvetkovic sent Christmas greetings to Patriarch Pavle and believers
Radio Srbija, Serbia –
Serbian PM Mirko Cvetkovic extended Christmas greetings to Serbian Patriarch Pavle, clergy and all believers celebrating the holiday according to the Julian
Butte's Serbian Orthodox church prepares for Christmas
Montana's News Station, MT –
Many people know Christmas to fall on Dec. 25, but for some Christmas will be celebrated Wednesday. In Butte, parishioners of the Holy Trinity Serbian
Christmas in Russia
Pravda, Russia –
Russia celebrates Orthodox Christmas on the 7th of January. We present a brief summary highlighting the most common traditions, the symbols of Orthodox


Radio Srbija, Serbia  –
The Serbian Orthodox Church counts time according to the Julian calendar, and thus Eastern Orthodox Christians celebrate Christmas on January 7.

 

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 

ΜΥΝΗΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ