Σεμνά και ταπεινά

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

 

 

Η πληροφορία έρχεται από τη Νέα Υόρκη, η ανάλυση δημοσιεύτηκε  από τη Δέσποινα Συριοπούλου στο Greek American News Agency και αφορά ιδιαίτερα εντυπωσιακά «σενάρια» τα οποία, αν και ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έχει επιχειρηθεί και να αναλυθούν και να υποστηριχθούν – αλλά όχι να διαψευστούν-  από διάφορους «κύκλους», αποτελούν στοιχεία ενδεχόμενης απειλής για όλο τον κόσμο. Ή τουλάχιστον γι αυτό το τμήμα του κόσμου  που θα ήταν δυνατόν να πιστέψει τέτοια τρομολαγνικά, κινδυνολογικά αλλά έξυπνα κατασκευασμένα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που απευθύνονται σε ελαφρώς…ανόητους.

 Με δυο λόγια; Οι Αμερικανοί «ανησυχούν» και δεν αποκλείουν μέχρι και τη χρησιμοποίηση του Στρατού! Ή « κάποιοι εκεί πέρα στην Αμερική δεν αποκλείεται να τρελάθηκαν».

 

Αγνοείται μέχρι στιγμής ο «Πατέρας» αυτής της ιδέας, είναι όμως γνωστός ο ενδεχόμενος «μαιευτήρας» : ο  απόστρατος συνταγματάρχης Νέιθαν Φράιαρ, καθηγητής της αμερικανικής σχολής Πολέμου.

 

Όλα άρχισαν από μια   έκθεση του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών που άρχισε να …κυκλοφορεί , «περίεργα» και επιλεκτικά εδώ και 15 μέρες σε  ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια, σε ανώτατους αξιωματούχους μυστικών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των ΗΠΑ, επιλεγμένους πολιτικούς και δημοσιογράφους . «Αποκαλύπτει»  την ουσιαστική δικαιολογία:  τις «βαθύτερες»- λέει-  ανησυχίες των Αμερικανών για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η οικονομική  κρίση .

 

Έχει τίτλο «Γνωστοί άγνωστοι: Μη-συμβατά "στρατηγικά Σοκ" στην ανάπτυξη της αμυντικής στρατηγικής». Και προειδοποιεί ότι ο αμερικανικός στρατός πρέπει να προετοιμαστεί για την προστασία του κράτους για να καταστείλει  τυχόν «βίαιη, στρατηγική αποδιοργάνωση εντός των ΗΠΑ». Μόνον «εντός»;

 

Όπως λέγεται , η έκθεση συντάχθηκε με άκρα μυστικότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου  και παραδόθηκε στην ηγεσία της Σχολής Πολέμου το Νοέμβριο. Κατά τις ελεγχόμενες πληροφορίες, μελετά επιχειρησιακά ακόμα και το ακραίο μέτρο  χρήσης του στρατού, προκειμένου να καταστείλει μια «ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή» που μπορεί να προκληθεί από «μια απρόοπτη οικονομική κατάρρευση» ή από την «απώλεια της πολιτικής και νομικής τάξης».

Που θα βρεθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις που θα μπορέσουν να επέμβουν αποφασιστικά; Ο εκφραστής αυτών των δυνάμεων στην Αμερική, το περιοδικό Army Times, διαβεβαιώνει ότι το 3ο τμήμα πεζικού της 1ης Ταξιαρχίας, που μόλις επέστρεψε από το Ιράκ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για 12 μήνες ως « ειδική μονάδα απάντησης σε φυσικές ή τεχνητές επείγουσες καταστάσεις και καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων και τρομοκρατικών επιθέσεων».

Ο φίλος μας ο Ομπάμα τι χώρα πίστευε δηλαδή ότι θα κυβερνήσει;

ΠΗΓΗ:  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ