ΑΝΑΛΥΣΗ

Του Όμηρου Φωτιάδη- STRATEGY GEOPOLITICSΟι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει έξι περιοχές στο FIR Αθηνών, για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων. Στο κεντρικό Αιγαίο και νότια της Ρόδου, για τις 13, 21, 26 και 29 Ιανουαρίου 2009. Οι δεσμεύσεις έχουν διάρκεια έως τις 30 Ιανουαρίου 2009. Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν χωρίς πυρά (TASMO).Το διάστημα μέχρι την λήξη των Τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς αναμένονται και πάλι προκλητικές ενέργειες εκ μέρους των Τούρκων. Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει και περιοχές του Ελληνικού Πεδίου βολής ΄Ανδρου.Το Πεδίο Βολής ΄Ανδρου, έχει μπει στο στόχαστρο των Τούρκων, οι οποίοι επιθυμούν την κατάργηση των ενεργών Πεδίων Βολής στο Αιγαίο. Κύριος στόχος της ΄Αγκυρας είναι η κατάργηση των Πεδίων Βολής της ΄Ανδρου και της Σιθωνίας, τα οποία δεσπόζουν από στρατηγικής άποψης στο Αιγαίο.

 

Πρωταρχικός στόχος της ΄Αγκυρας είναι με τις αδιάλειπτες και συνεχείς της προκλήσεις, να επιβάλει καθεστώς «συνδιοίκησης – συνδιαχείρισης» στα Πεδία Βολής .
Η ΄Αγκυρα, επικαλούμενη την ύπαρξη τμημάτων του διεθνούς εναερίου χώρου, εντός των Πεδίων Βολής, αξιώνει με συστηματικές ενέργειές της, να υπάρξει κοινή απόφαση για την οριοθέτησή τους.
Η Ελλάδα προ ετών, έθεσε θέμα και αυτή προς την Τουρκία για το Τουρκικό Πεδίο Βολής, έμπροσθεν των Στενών των Δαρδανελίων, γεγονός που μείωσε εν μέρει τις Τουρκικές προθέσεις, αλλά το Ελληνικό αίτημα εγκαταλείφθηκε στην συνέχεια…
Η Τουρκία επιθυμεί την «απεθνικοποίηση» των Πεδίων Βολής μας και την μελλοντική τους κατάργηση, για να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στην καρδιά του Αιγαίου.
Κατά καιρούς η ΄Αγκυρα (π.χ. 2004, 2005, 2007, 2008) εν ώρα ασκήσεων των Ελληνικών δυνάμεων στα ως άνω Πεδία Βολής, «εισβάλλει» εντός τους, προκαλώντας συνθήκες «θερμού επεισοδίου» . Τα τελευταία έτη 2007, 2008, η ΄Αγκυρα έχει εντείνει κατακόρυφα τις αξιώσεις επί των Ελληνικών Πεδίων Βολής.
Πρόσφατα, στις 16 Δεκεμβρίου 2008, δύο Τουρκικά F 16, εισήλθαν εντός του Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου, την ώρα που 16 Ελληνικά Πολεμικά Πλοία, εκτελούσαν βολές με πραγματικά πυρά. Ο κίνδυνος πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» ήταν προφανής.
Ακολούθησε, η υπερπτήση τεσσάρων Τουρκικών F 16 πάνω από το Αγαθονήσι, στις 29 Δεκεμβρίου 2008, και η διπλή τους διέλευση από το Πεδίο Βολής ΄Ανδρου, καταδεικνύοντας τον «διπλό της στόχο». Πέραν των Αγαθονησίου-Φαρμακονησίου, και η αμφισβήτηση της κυριότητος του Πεδίου Βολής ΄Ανδρου. Στην περίπτωση της «εισβολής» στο Πεδίο Βολής ΄Ανδρου, εν ώρα ασκήσεως του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενεργοποιήθηκε το γνωστό «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού ΓΕΑ για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και ένα «θερμό επεισόδιο», κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του Αγαθονησίου.
Μια από τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για πραγματοποίηση των ασκήσεών της τον Ιανουάριο, περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της περιοχής του Ελληνικού Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου και μάλιστα εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου μας των 10 ν.μ., 6 ν.μ. απόσταση από την Μύκονο και την νήσο Καλόγεροι. Η απόσταση από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι μόλις 34 ν.μ. !
Το Τουρκικό αίτημα για την κατάργηση των Ελληνικών Πεδίων Βολής που καλύπτουν εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο, κατατέθηκε στον Διεθνή Οργανισμό Αεροναυτιλίας (ICAO), το 200. Ως αιτιολογικό η Τουρκία επικαλέστηκε τον κανονισμό του ICAO, που αναφέρει ότι χρειάζεται «περιοχική συμφωνία» για Πεδία Βολής υπεράνω ανοιχτής θαλάσσης.
Η Ελλάδα τότε είχε αντιτείνει, την αμοιβαία κατάργηση τέτοιου είδους Πεδίων Βολής, προτείνοντας την κατάργηση του Τουρκικού Πεδίου Βολής των Στενών των Δαρδανελίων, με αποτέλεσμα την υπαναχώρηση της Τουρκίας. Η Τουρκία επανέφερε πρόσφατα εκ νέου το αίτημά της, χωρίς όμως να υπάρξει καμία Ελληνική αντίδραση.
Η Τουρκία με την πρόφαση των ασκήσεων, δεσμεύει ολόκληρες περιοχές του Αιγαίου για όλο το έτος. Τακτικά ανανεώνει τις «δεσμεύσεις περιοχών» για την διενέργεια ασκήσεων, όπως οι Φερτίνα, Ασίκ Ντενίζ, Σενίκ Ντένς, κλπ, με αποτέλεσμα να υπάρχει χώρος για την διεξαγωγή ασκήσεων από Ελληνικής πλευράς, πέραν της εικονικής «Τρίαινας»!
Το Αιγαίο Αρχιπέλαγος, είναι πλέον σε μόνιμη βάση «δεσμευμένο» από τους Τούρκους, ακόμη από την εποχή του «Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ» και παρά τα Μ.Ο.Ε και τις συμφωνίες για την θερινή περίοδο.
Η Τουρκική στρατηγική αμφισβήτησης και διεκδίκησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, είναι διαχρονική και σταθερή, καθώς δεν επηρεάζεται από τις κατά καιρούς διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα, οι οποίες στην ουσία είναι κενές περιεχομένου, καθώς η Τουρκία ποτέ δεν έχει τηρήσει και εφαρμόσει!
Μια από τις περιοχές που δέσμευσε η Τουρκία για να «ασκηθεί» τον Ιανουάριο, με την πλήρη συναίνεση της Ελλάδος, βρίσκεται κοντά στην νήσο Καλόγεροι βορείως της ΄Ανδρου. Το σημείο αυτό είναι το «εναρκτήριο» για την αμφισβήτηση της Εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2001, η Τουρκία ψήφισε νόμο και ονομάζει ολόκληρη την περιοχή «ως αποκλειστικού Τουρκικού Ελέγχου», φυσικά χωρίς καμία Ελληνική αντίδραση…
Η έναρξη της αμφισβήτησης της Εθνικής Ελληνικής Κυριαρχίας, έγινε προ πολλών ετών, οπόταν η Τουρκία ξεκίνησε να εκδίδει συνεχώς αναγγελίες για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε περιοχές περιμετρικά της Λήμνου, προσπαθώντας να «νομιμοποιήσει» παράνομα και πέραν κάθε λογικής, Πεδία Βολής της, μάλιστα εντός του FIR Αθηνών, τα οποία επικαλύπτουν και Ελληνικό Εθνικό Εναέριο Χώρο!
Η περιοχή του Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου εμπεριέχεται στους «χώρους εφαρμογής» του Τουρκικού νόμου του 2001, και του 25ου Μεσημβρινού. Η συναίνεση της Ελλάδας, στην δέσμευση της περιοχής για την πραγματοποίηση των ασκήσεων από την Τουρκία, ουσιαστικά «επικυρώνει» εμμέσως, τον Τουρκικό νόμο του 2001.
Τα Υπουργεία Εξωτερικών και ΄Αμυνας, συναποφάσισαν στις 04.12.2008, να επιτρέψουν στην Τουρκία να διεξάγει τις ασκήσεις της και να δεσμεύσει τις περιοχές, που σύμφωνα με τον δικό της νόμο του 2001, θεωρεί «ελεγχόμενες από αυτήν». Παραχωρήθηκε μέρος του Ελληνικού Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου, το οποίο μάλιστα απέχει, μόλις 6 ν.μ. απ0ό τους Καλόγηρους και 6 ν.μ. από την Μύκονο!
Το οξύμωρο είναι πως εγκρίναμε την διεξαγωγή της άσκησης «πέραν των 10 ν.μ. για τις πτήσεις των Τουρκικών αεροσκαφών, ενώ η περιοχή που αιτήθηκε η ΄Αγκυρα, βρίσκεται εντός των 6-10 ν.μ.!
Η ΄Αγκυρα σταθερά και προγραμματισμένα, επιδιώκει την διεκδίκηση ολόκληρου του Ανατολικού Αιγαίου, από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά. Εκμεταλλεύεται πλήρως την Ελληνική ανεπάρκεια και το σοβαρό έλλειμμα «Εθνικής Στρατηγικής» μας. «Εθνική Πολιτική» δεν υφίσταται, καθώς πέραν της επίκλησης των διεθνών κανονισμών και των συνεχών «διαβημάτων διαμαρτυρίας», η τακτική μας περιορίζεται σε «αντανακλαστικές ενέργειες», και μια συνεχή «συμπτωματική διπλωματία».
Ο πάγιος «κατευνασμός» μας, έχει καταντήσει πλέον «υποτέλεια», και το φαινόμενο της πλήρους «Φινλάνδοποίησης» μας , είναι γεγονός. Πέραν τούτου, η υποτέλειά μας, συνοδεύεται και από άλλο «σύνδρομο» αυτό της «Στοκχόλμης», όπου δεν χάνουμε ευκαιρία, να στηρίζουμε τον «Εθνικό μας αμφισβητία» και «Περιφερειακό ταραξία», παντού διεθνώς και χωρίς μάλιστα να μας το ζητήσει!
Εθνική Στρατηγική και Πολιτική, αγκυλωμένη σε «σύνδρομα» και υποτελείς συμπεριφορές, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ποτέ!
Η Τουρκία σταθερά πετυχαίνει τους στρατηγικούς της στόχους και μάλιστα με την Ελληνική συναίνεση. Πρωτίστως είναι πολύ κοντά πλέον στο να ισχύσει στο Αιγαίο ένα άτυπο προς το παρών καθεστώς «συγκυριαρχίας-συνδιοίκησης», λόγο της ανεπάρκειας της διαχρονικής Ελληνικής καθεστηκυίας πολιτικής τάξης.
Θα μπορούσε έστω και για μια φορά η Ελλάδα να αρνηθεί κάθετα στην Τουρκία, την έγκριση και συναίνεση πραγματοποίησης ασκήσεων, οιασδήποτε μορφής σε περιοχές που εγνωσμένα η Τουρκία αμφισβητεί την Εθνική και Εδαφική μας κυριαρχία.
Από τις πρόσφατες εγκρίσεις, θα μπορούσε να εξαιρέσει και να αρνηθεί την διενέργεια ασκήσεως στα τμήματα του Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου.
Να δοκιμάσει τα Τουρκικά αντανακλαστικά, έστω και για μια φορά! Να υπερασπίσει τα Εθνικά μας Δίκαια, προληπτικά και όχι εκ των υστέρων με ανούσια «διαβήματα διαμαρτυρίας», τα οποία ουδεμία αξία έχουν και ως πρακτική καταλογίζονται πλέον ως «παιδαριώδεις αντιδράσεις» μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Αντί να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας, προς την «Ανατολή» και τις ενέργειες της Τουρκίας, το έχουμε μόνιμα στραμμένο προς την «Δύση» και σε τι θα μας πούνε, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Με στραμμένο μονίμως το βλέμμα μας, «δυτικά» εθελοτυφλούμε δίδοντας το δικαίωμα στην αδηφάγο Τουρκία, να ατενίζει και να έχει μονίμως το δικό της βλέμμα, στα δικά μας «οπίσθια». Ουδέποτε η Τουρκία αντιμετώπισε κατάματα το «Ελληνικό βλέμμα» και την σταθερή μας θέληση για την υπεράσπιση του Αιγαίου μας.
Δεκαετίες τώρα ακούμε, πως τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα της Ελλάδος. Πως μέσα στα πλαίσια των φορέων της ΕΕ θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα. Πως το ΝΑΤΟ εξετάζει με «κατανόηση» τις Ελληνικές διαμαρτυρίες. Πως η Τουρκία θα αλλάξει τακτική, ενόψει της πιθανής εισόδου της στην ΕΕ και τόσα άλλα…
Τρέφουμε ψευδαισθήσεις, καθώς αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με ρεαλισμό και σθένος. Πότε επιτέλους θα ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και θα απαλλαγούμε, από τα κάθε είδους και μορφής «σύνδρομα»?
Οι Τουρκικές ασκήσεις του Ιανουαρίου έχουν ως στόχο, την κατάργηση του Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου και την αμφισβήτηση της Εθνικής μας Κυριαρχίας, σε όλο το Αιγαίο από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά.
Συναινέσαμε στις προθέσεις και επιδιώξεις της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά. Θα δούμε και πάλι «διαβήματα διαμαρτυρίας» σε λίγες ημέρες. Θα ακούσουμε και πάλι δηλώσεις διαμαρτυρίας, και θα χαρακτηρίσουμε την Τουρκία, παράγοντα που δεν επιθυμεί την φιλία μας και τις σχέσεις καλής γειτονίας κλπ.
Η Τουρκία επιθυμεί να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο», λόγο της δικής μας υποτέλειας και υποχωρητικότητας, η οποία πλέον κυμαίνεται σε αδιανόητα επίπεδα…Σε επίπεδα «Εθνικής μειοδοσίας», όσο και εάν φαντάζει υπερβολικός ο χαρακτηρισμός.
Η Ελληνική πραγματικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, εξελίσσεται σε μια «επικίνδυνη ρουτίνα»…Η Τουρκία να υπερίπταται συνεχώς του Αιγαίου, του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας κι εμείς να διαμαρτυρόμαστε υποβαθμίζοντας τα γεγονότα και συστήνοντας ψυχραιμία…Προς ποιόν απευθύνεται η σύσταση της «ψυχραιμίας» κανείς δεν μας εξήγησε…Τι εννοούν «ψυχραιμία» ετυμολογικά και πάλι δεν μας λένε…
Οι λέξεις έχουν την σημασία τους, την δυναμική τους. Από πότε η υποτέλεια αντικατέστησε την ψυχραιμία κανείς δεν μας εξήγησε…

Πέραν όλων των ως άνω, όλοι μας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε διαδόσεις και πληροφορίες, που φέρουν τους Τούρκους να μετακινούν στρατεύματα στην Μικρά Ασία, πως βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή στον ΄Εβρο και όσα άλλα κυκλοφορούν, τις τελευταίες ημέρες.
Εδώ όντως χρειάζεται ψυχραιμία και σωφροσύνη σε όσα «ακούμε». Ουδεμία ασφαλής και αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης δεν κάνει λόγο για τέτοιου είδους ενέργειες.
Ευχή του ιστολογίου μας, είναι η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με «Εθνική Ψυχραιμία» τις Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, απαλλαγμένη από τα «σύνδρομα υποτέλειας» και τις «ασθένειες του κατευνασμού».