Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης καλωσόρισε χθες βράδυ στην Αθήνα 100 νέους της Ελληνικής Διασποράς, που συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού». Το πρόγραμμα διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού (Γ.Γ.Α.Ε) και συμμετέχουν νέοι ομογενείς ηλικίας 18-25 ετών, από 13 χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου και πιο συγκεκριμένα από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή, Βραζιλία, Ισημερινό, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ουρουγουάη, Παναμά, Περού, Χιλή, Νότιο Αφρική και Ζιμπάμπουε. Στόχος του προγράμματος είναι η διαφύλαξη και ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας των νέων μας και η γνωριμία τους με τη χώρα καταγωγής τους.

«Είναι μεγάλη χαρά που στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών ελληνικής καταγωγής από το Νότιο Ημισφαίριο φέτος θα έχουμε για τρεις εβδομάδες εδώ 100 παιδιά από δεκατρείς χώρες, από την Ουρουγουάη, τη Χιλή, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τον Ισημερινό, το Μεξικό, τον Παναμά, το Περού, την Κόστα Ρίκα, τη Ν. Αφρική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Ζιμπάμπουε. Και είναι εντυπωσιακό ότι τα παιδιά αυτά βρίσκονται εδώ τρεις μέρες μόνο  και έχουν αρχίσει να χορεύουν ελληνικά, σε λίγο θα αρχίσουν να τραγουδούν και ελληνικά και είμαι βέβαιος ότι θα φύγουν με τις βαλίτσες γεμάτες Ελλάδα, που είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό» δήλωσε ο κ. Κασσίμης.

 

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, οι νέοι ομογενείς μας στα πλαίσια του προγράμματος θα παρακολουθήσουν μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, θα συμμετάσχουν σε καλλιτεχνικά εργαστήρια παραδοσιακών χορών και τραγουδιού, θα επισκεφτούν  μουσεία και  θα ταξιδέψουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους νέων ούτως ώστε να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να  σχηματίσουν μία σφαιρική αντίληψη για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

 

Οι Έλληνες ομογενείς κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα ενημερωθούν επίσης από κρατικούς φορείς και για άλλα θέματα (στρατολογία, ιθαγενεια, εθνικά θέματα κ.α.)