Οι σκέψεις και η φιλοσοφία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου θα καθοδηγούν και τις σκέψεις και συνειδήσεις όλων μας, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.
''Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ένας γνήσιος αγωνιστής, διεκδικούσε με σθένος τα δίκαια του κυπριακού Ελληνισμού και (οι θέσεις του) ήσαν θέσεις, οι οποίες είχαν δοκιμασθεί και έχουν δικαιωθεί, άρα λοιπόν, αυτές οι θέσεις θα καθοδηγούν και τη δική μας πολιτική'', είπε ο κ. Καρογιάν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τέλεση του 40ήμερου μνημοσύνου του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στη Δευτερά.
''Ολοι εμείς, οι συνεργάτες, οι φίλοι, οι εκτιμητές του έργου του'', είπε, ''παραβρεθήκαμε σήμερα στο μνημόσυνο του αείμνηστου Προέδρου μας Τάσσου Παπαδόπουλου''.
''Οι σκέψεις, η φιλοσοφία, η πολιτική του και οι θέσεις του (Τάσσου Παπαδόπουλου) ήσαν, είναι και θα είναι βίωμα όλων μας'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

''Πολλά έχει προσφέρει'', συνέχισε ο κ. Καρογιάν, ''όμως οι σκέψεις και οι θέσεις του θα καθορίζουν για πολλά χρόνια τις σκέψεις και τις συνειδήσεις του κυπριακού Ελληνισμού''.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα ήταν ακόμα χρήσιμες για την Κύπρο οι υπηρεσίες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, ενόψει των διεργασιών για λύση του Κυπριακού, ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι, ''αναμφίβολα, παρουσίες και προσωπικότητες ιστορικές, όπως ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος, εχρειάζοντο και θα χρειάζονται, γιατί η σοφία τους, οι γνώσεις, οι εμπειρίες και όλα στα οποία έχουν συμβάλει όλα αυτά τα χρόνια, στους πιο κρίσιμους σταθμούς της κυπριακής ιστορίας, αναμφίβολα χρειάζονται''.

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄

Για αγνωμοσύνη του κυπριακού λαού έναντι του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου έκανε λόγο την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''γλίτωσε την Κύπρο και την κρατική οντότητα της Κύπρου από τη διάλυση''.

''Μπορώ να πω ότι είμαι πολύ φορτισμένος'', δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους, μετά την τέλεση του 40ήμερου μνημοσύνου του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στη Δευτερά.

''Ανέβηκα σήμερα εδώ'', πρόσθεσε, ''για να τελέσω το 40ήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Τάσσου, μάλιστα και το Ευαγγέλιο της σημερινής Κυριακής ήτο επίκαιρο, που έδειξαν την αχαριστία τους οι εννέα θεραπευθέντες και, λόγω αυτής της φόρτισης, απέφυγα να κάνω και το κήρυγμα για το οποίο είχα καταλλήλως προετοιμασθεί''.

''Βλέποντας την αγνωμοσύνη'', συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, ''μπορώ να πω ότι ο Τάσσος γλίτωσε την Κύπρο και την κρατική οντότητα της Κύπρου από τη διάλυση''.

''Βέβαια'', δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ''αυτή είναι η μοίρα των μεγάλων και στην ιστορία έχουμε πολλά παραδείγματα. Εύχομαι'', πρόσθεσε, ''ο Τάσσος να είναι ο τελευταίος''.

Κληθείς να διευκρινίσει από ποιούς προέρχεται η αγνωμοσύνη, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε: ''Από τον κυπριακό λαό, δυστυχώς''.

Λαός και ηγεσία -πολιτική, θρησκευτική, αστυνομική και στρατιωτική- τίμησαν την Κυριακή τη μνήμη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, με αφορμή το 40ήμερο μνημόσυνό του, που τελέστηκε στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στη Δευτερά, χοροστατούνος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β, και στην παρουσία της οικογένειας του τέως Προέδρου.

Παρόντες στο μνημόσυνο ήσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Παπακώστας. Παρόντες ήταν επίσης η σύζυγος του τέως Προέδρου, Φωτεινή Παπαδοπούλου, τα παιδιά και τα εγγόνια του, καθώς και άλλα συγγενικά πρόσωπα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Πλησίον των μελών της οικογενείας στεκόταν καθ' όλη τη διάρκεια της Λειτουργίας και του μνημόσυνου η Μιμή Κυπριανού, σύζυγος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ιδρυτή του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού.

Παρέστησαν επίσης οι Υπουργοί Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, του στρατού και της αστυνομίας, Βουλευτές και άλλα στελέχη του ΔΗΚΟ, πρώην Υπουργοί, άλλοι πρώην συνεργάτες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και πλήθος κόσμου.

Μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεβίωσε στις 12 Δεκεμβρίου 2008, ενώ νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, συνεπεία μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2003 μέχρι το 2008.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 7 Απριλίου 2004 είχε καλέσει τον κυπριακό λαό να καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού.