Τα τεύχη 2008 του ακαδημαϊκού περιοδικού ÉTUDES HELLÉNIQUES- HELLENIC STUDIES που είναι αφιερωμένα στην Παγκοσμιοποίηση και το Θέατρο της Ελληνικής Διασποράς είναι ξανά σε κυκλοφορία.

Το τεύχος για την Παγκοσμιοποίηση της άνοιξης 2008 εκδόθηκε με ευθύνη των καθηγητών Κώστα Γουλιάμου, Αντώνη Θεοχάρους και Γιάννη Σακέλλη. Καταπιάνεται με διάφορες πτυχές του σημαντικού αυτού θέματος με ιδιαίτερες αναφορές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στο τεύχος αυτό συνεργάζονται οι πανεπιστημιακοί Κώστας Γουλιάμος, Αντώνης Θεοχάρους, Εύη Χατζηπαύλου, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Κασημέρης, Κρίστοφερ Κυριακίδης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης και Κωνσταντίνος Τσιούρτος.

  Επιπρόσθετα του αφιερώματος στην Παγκοσμιοποίηση,στο ίδιο τεύχος δημοσιεύονται άρθρο του Ελληνογάλλου καθηγητή Ιωάννη Κατσιάπη για το θέμα των αγνοουμένων και των πανεπιστημιακών Σπύρου Μακρή και Κυριάκου Μικέλη για τις Διεθνείς Σχέσεις στην Ελλάδα.  Το τεύχος του φθινοπώρου 2008, αφιερωμένο στο Θέατρο της Ελληνικής Διασποράς, εκδόθηκε με ευθύνη του καθηγητή Γιώργου Καναράκη(Αυστραλία) και τη συνδρομή του καθηγητή Στέφανου Κωνσταντινίδη(Καναδάς) ως συνεκδότη. Πρόκειται για ένα σπάνιο ντοκουμέντο που παρουσιάζει μια σφαιρική εικόνα του Θεάτρου της Ελληνικής Διασποράς, με αφετηρία τις ιστορικές εστίες του ελληνισμού στα Βαλκάνια,τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ρωσία, καθώς και των παροικιών της Αιγύπτου. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το θέατρο στις νεότερες μεταναστευτικές παροικίες : τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, τη Βενεζουέλα και τη Νότια Αφρική. Δύο εισαγωγικά άρθρα αναφέρονται γενικότερα στην νεοελληνική θεατρική παράδοση και την αντίστοιχη της ελληνικής διασποράς.Το άρθρο για την Μεγάλη Βρετανία αναφέρεται στο κυπριακό θέατρο στη χώρα αυτή. Στο τεύχος αυτό συνεργάζονται οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Καναράκης, Τηλέμαχος Μουδατσάκης, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Χρυσόθεμης Σταματοπούλου-Βασιλάκου, Κατερίνα Διακουμοπούλου,  Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο ιστορικός Ευθύμιος Σουλογιάννης, η σκηνοθέτης Μαρία Καραβία, ο φιλόλογος Αναστάσιος Πετσάλας, ο σκηνοθέτης Κώστας Παλαμίδης και ο φιλόλογος Ρένος Νίκος Σταμούλης. Το ακαδημαϊκό περιοδικό Études helléniquesHellenic Studies που εκδιδόταν για πολλά χρόνια από το Κέντρο Ελληνικών Ερευνών Καναδά-KEEK, εκδίδεται σήμερα από το KEEK σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών) και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών). Το τεύχος διατίθεται από τον εκδοτικό οίκο Gutenberg– , Διδότου 37, Αθήνα, τηλ.: (210)3808334, φαξ. : (210)3642030, email : info@dardanosnet. gr            Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορουν να απευθύνονται στο Κέντρο Ελληνικών Ερευνών Καναδά-KEEK Centre for Hellenic Studies and Research ­ Canada-KEEK. C.P. 48571, 1495 Van Horne, Outremont, Quebec, Canada, H2V 4T3,  Fax (514) 495-3072
Tel. ( 514) 276-7333, E-mail: m1650@internet.uqam.ca
Alternate email address:stephanos.constantinides@gmail.com