Μια εξαιρετική βραδιά, γεμάτη  οικογενειακή ζεστασιά και άρωμα ειλικρινούς ελληνικής φιλοξενείας χάρισε ως οικοδεσποινα η Γενική Πρόξενος της Νέας Υόρκης κ. Άγη Μπαλτά  η οποία με αφορμή το άνοιγμα της νέας  χρονιάς δεξιώθηκε τους εκπροσώπους των Ομογενειακών ΜΜΕ και τους Έλληνες ανταποκριτές στην ΝΥ στην προξενική κατοικία στους 79 δρόμους του Manhattan.

28_01_gp_ny_a_-_copy.png Την Γενική Πρόξενο  τίμησαν όλοι!  Ήταν πραγματικά  όλοι εκεί(! ) θεσμικοί και διοικητικοί του προξενείου και των υπηρεσιών του,  παλαιοί και νέοι συνάδελφοι καταξιωμένοι και μη,   πλην ελάχιστων δικαιολογημένων απόντων. Ο διευθυντής  του  γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής κ. Σταύρος Παπαγερμανός, η διευθύντρια του Ελληνικού γραφείου Τύπου στην ΝΥ κα Πολυξένη Μαστροπέρρου μαζί με όλο το διοικητικό και επιτελικό προσωπικό του γραφείου, από το γραφείο της μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ,   ο Ηλίας Νεοφυτίδης  από το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV  της ΝΥ,  ο ανταποκριτής του  τηλεοπτικού σταθμού ALPHA,  της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ της ΕΡΤ  και  εκδότης της  εβδομαδίας  Greek News κ. Αποστόλης Ζουπανιώτης,  ο διευθυντής του μηνιαίου  περιοδικού ΕΣΕΙΣ και ανταποκριτής στον Φιλελευθερο Κύπρου και στο  Κυριακάτικο ΒΗΜΑ  κ. Πανίκος Παναγιώτου, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Μιχάλης Γρυπιώτης, ο Δημήτρης Ρομποτής από το περιοδικό ΝΕΟ, ο ανταποκριτής των ειδικών εκδόσεων της Καθημερινής Α. Πεκλάρης, ο Δ. Πανάγος, και  η Ρεβέκα Παπαδοπούλου από την Greek News και το NGTV, το επιτελείο του ΑΝΤ1 με τον  κ. Σπύρος Λαδέας και  όλο το επιτελείο του γραφείου εδώ στην ΝΥ, η Γεωργία Δούμα  και ο Σταύρος Θεοδώρου από το  γραφείο του MEGA στην ΝΥ, ο ανταποκριτής  του Ραδιοσταθμού/ τηλεοπτικού ΣΚΑΙ και  του Πολίτη Κύπρου και  της Ελευθεροτυπίας  κ. Θανάσης Τσίτσας, η Δέσποινα Συριοπούλου από την ΑΞΙΑ, το Greek American News Agency και  τον ραδιοσταθμό FLASH, ο Κώστας Μπέης φωτογράφος από τον Εθνικό Κήρυκα,  ο κ. Δ. Φίλιος ανταποκριτής στην ΕΡΑ5, ο κ. Μπόμπ Νικολαϊδης  παλαιός σχολιαστής και αρθρογράφος,  η Μαρία Τόλιος και η Αγγελική Στάση από τον HellasNews-DiasporaFM,  και ο κ. Σ. Σερέτης από την  ιστοσελίδα Hellenic Voice. 

 

28_01_09_gp_ny_b_-_copy.png Η κ. Μπαλτά με ένα πλατύ και αυθεντικό  χαμόγελο,  με  αφοπλιστική απλότητα που σπάει τα τυπικά και ξύλινα στερεότυπα της καθιερωμένης παλαιάς ωστόσο νοοτροπίας των διπλωματικών, υποδεχόταν έναν ένα τους προσκεκλημένους της, ανεξαρτήτως ποιο ΜΜΕ που εκπροσωπούσε ο κάθε ένας,   στο πρώτο μετά από πολλά χρόνια κόψιμο πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Γενικού Προξενείου, που ήταν και η αφορμή για να έρθει πιο κοντά με τους ανθρώπους του Τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Μαζί με τον σύζυγο της Πρέσβη και Δημήτριο Αλεξανδράκη, ο οποίος μέχρι σήμερα υπηρετούσε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών  ως αναπληρωτής Πρέσβης και  σε λίγες ημέρες αναχωρεί για την  Ελληνική πρεσβεία στην Βραζιλία  κυριολεκτικά έδωσαν μαθήματα σύγχρονης και με ανθρώπινο πρόσωπο διπλωματίας  καθόλη την διάρκεια της βραδιάς. Μια βραδιά που  δεν είχε ούτε λόγους, ούτε προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις αλλά αντιθέτως είχε αληθινή και προσωπική περιποίηση  όλων των προσκεκλημένων.  Είχε ζεστασιά. Ανθρωπιά! Ελληνικό πνεύμα και ξένιο Ζεύ.  Όλα ήταν προσεγμένα και στην ώρα τους. Τα εδέσματα. Η χαμηλή ελληνική μουσική. Τα όμορφα και μυροβόλα  τριαντάφυλλα ποικίλων χρωματισμών. Τα λευκά κεριά.  Οι προσφορές άρτου και καλού ελληνικού οίνου από τους συνεργάτες της του Γενικού Προξενείου. Γλυκίσματα και καφέ.  Όλα φαίνεται πως είχαν την δική της προσωπική και πάνω από όλο γυναικεία  φροντίδα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Λεπτομέρεια που μόνο μια σωστή οικοδέσποινα  και αληθινή Κυρία μπορεί να προσέξει μέχρι κεραίας.   

 

28_01_09_gp_ny_c_-_copy.png Η ίδια η Γενική Πρόξενος πήγε από παρέα σε παρέα και μίλησε με όλους τους προσκεκλημένους της χωρίς να προτάσει που γράφει ο κάθε ένας προσκεκλημένος και συνομιλητής  της ή  πολύ περισσότερο ποιο ΜΜΕ εκπροσωπεί, κάνοντας όλους να αισθανθούν άνετα μαζί της. Πολλές φορές ακουγόταν να λέει απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις ότι «εδώ είναι το σπίτι όλων των Ελλήνων πολύ περισσότερο και σπίτι δικό σας. Θα ήθελα και με την δική σας την βοήθεια να οργανώσουμε και άλλες εκδηλώσεις. Να έρθουμε  πιο κοντά». Θα πρέπει δε  να τονιστεί πως είναι το πρώτο επίσημο δείπνο προς τιμήν των Ελλήνων δημοσιογράφων που βρίσκονται στην Νέα Υόρκη μετά από πάρα πολλά χρόνια. Από ότι φαίνεται η κ. Άγη Μπαλτά, η οποία  στην μέχρι σήμερα θητεία της δεν έχει ακολουθήσει  τις παλιές γνωστές τακτικές  που ήθελαν το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης να αποτελεί ένα είδους  άβατου  για αρκετούς  δημοσιογραφους φαίνεται  αποφασιμένη να το ανοίξει προς όλους, και με άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις και όπως φάνηκε  χωρίς διακρίσεις.  Ένα χαρακτηριστικό δείγμα απλότητας και καθαρά ανθρώπινης αυθεντικής γνήσιας και αψεγάδιαστης συμπεριφοράς ήταν όταν αντελήφθη ότι αρκετοί από τους προσκεκλημένους της εξαφανίζονταν για λίγα λεπτά και έπειτα επέστρεφαν  για να κάνουν ένα τσιγάρο κατέβαιναν κάτω στην είσοδο για να καπνίσουν, τότε πήρε ένα τασάκι και το πήγε η ίδια σε αρκετούς από τους προσκεκλημένους της.   Άνοιξε τα παράθυρα και κάλεσε τους προσκεκλημένους της να αισθανθούν πιο άνετα και φυσικά να μη ξανά κατέβουν κάτω στην είσοδο του Γενικού Προξενείου για να καπνίσουν.  Σε άλλες περιπτώσεις με αρκετούς καλεσμένους της καθόταν δίπλα δίπλα προσφέροντας η ίδια ένα ποτήρι κρασί ή άλλο ποτό  στους φιλόξενους  καναπέδες  χωρίς την γνωστή χαρακτηριστική ξύλινη απόσταση του καθωσπρεσπισμού που πολλές φορές δυστυχώς επιβάλλει το πρωτόκολλο της θέσης και τους αξιώματος που φέρει.

 

 Το επίσημο δείπνο με ελληνική κουζίνα και παραδοσιακά θαλασσινά (και όχι μόνον)  εδέσματα  συνοδεύτηκε με το κόμψιμο της Βασιλόπιτας από την ίδια την γενική πρόξενο, η οποία μοίραζε μαζί  με τις προσωπικές  ευχές της  σε όλους, έναν προς έναν τους προσκεκλημένους της το κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας. Τους ήξερε όλους έναν προς έναν μετά σχεδόν ένα χρόνο και για τον κάθε ένα είχε και μια καλοπροαίρετη και ζεστή προσωπική ευχή με χαμόγελο.   

28_01_09_gp_ny_e_-_copy.png Ή έκπληξη της βραδυάς ήταν η στιγμή που όλοι περίμεναν να δουν σε ποιον θα τύχει το φλουρί και η χαρακτηριστική έκρηξη χαράς  του νεαρού  υιού τους ζεύγους, όταν διαπίστωσε ότι το τυχερό φλουρί  πέτυχε ο πατέρας του Πρέσβης Δ. Αλεξανδράκης.   «τό έλεγα το έλεγα ότι θα το κερδίσει ο μπαμπάς στο έλεγα το ήξερα» έλεγε και ξανά έλεγε πανηγυρίζοντας σηκώνοντας το χέρι ψηλά  ο μικρός Μενέλαος που και αυτός στα αχνάρια του πατέρα και της Μητέρας του είχε γίνει ένα με τους προσκεκλημένους.  Παρά την  διακριτικότητα που επέπδειξε ο πρέσβης και σύζυγος της κ. Μπαλτά,  αφού η  βραδιά ήταν δική της και για τους προσκεκλημένους της,  κ. Δ. Αλεξανδράκης δεν ήταν καθόλου δύσκολο για κάποιον να διακρίνει την σεμνότητα αλλά και την ξεχωριστή παρουσία  του δίπλα στην σύζυγο και Μητέρα του γιού του. Λίγα λεπτά συζήτησης μαζί του αρκούν για να κατάλβεις την ξεχωριστή ποιότητα, αλλά και την σύγχρονη προσέγγιση που αντιμετωπίζει τα θέματα μας ένας νέος διπλωμάτης καριέρας.

 

28_01_09_gp_ny_d_copy.png Στην έξοδο και στο κατευώδιο  η Γενική Πρόξενος κ. Άγη Μπαλτά έλεγε προς όλους «θέλω να σας βλέπω συχνότερα. Να τα λέμε. Μη περιμένετε ειδική πρόσκληση. Έχουμε  ανάγκη να σας ακούμε είτε όταν μας γράφετε τα καλά είτε  μας ασκείτε κριτική. Σας χρειαζόμαστε κοντά μας όπως και να έχει.  Αρκεί να είναι  όλα χρήσιμα και προς όφελος της πατρίδας μας ». Εκείνο όμως που μας έκανε εντύπωση, πέρα από πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης να δημοσιοποιηθούν,  και όσο και αν η ίδια η Γενική πρόξενος δεν θα ήθελε να δημοσιοποιηθεί είναι ότι εκτός από την προσωπική πρόσκληση με κάθε τρόπο -για μας πρωτόγνωρο,  έχοντας θητεία στην ΝΥ τα τελευταία οκτώ χρόνια  μόνο επί Δημήτρη Πλατή είχαμε παρόμοια συμπεριφορά-  είναι το γεγονός ότι ώρες νωρίτερα προηγήθηκε και τηλεφωνική πρόσκληση και υπενθύμιση με την διακριτική υπόδειξη με εντολή της προς την υπάλληλο που τηλεφώνησε για  να  τονίσει μαζί με την τηελφωνική πρόσκληση  ότι  « η κ. Γενική Πρόξενος  θα ήθελε απόψε να είστε και εσείς  μαζί μας»  όπως αντίστοιχα θα συνέβη και σε όλους τους άλλους συναδέφλους που παραβρέθηκαν σε αυτή την ανθρώπινη και πέρα από τα τυπικά και στεγανά βραδυά.  Δεν είναι λίγες οι φορές που  η ίδια θα πάρει τηλέφωνο να επικοινωνήσει για οποιοδήποτε θέμα χωρίς να ακολουθεί  τα στεγανά και στερεότυπα που  αρκετοί από τους προκατόχους της ακολουθούσαν κατά περίπτωση.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ 

 Και έχει σημασία αυτή η τελευταία  κατάθεση αν δεν υπήρχε ένα ιστορικό προηγούμενο που με  συγκεκριμένες  φαίνεται πως άλλαξε αμέσως με την  άφιξη και ανάληψη των καθηκόντων της  κ. Άγη Μπαλτά χωρίς να ακολουθεί πρακτικές  ή καλοπροαίρετους ψυθίρους και διαδόσεις του παρελθόντος για  καταστάσεις και πολύ περισσότερο για πρόσωπα που δεν απολαμβάνουν τιμής από το κατεστημένο των γνωστών εδώ και 30χρόνια οργανωμένων συμφερόντων της "οργανωμένης ομογένειας"… 

Και για να λέγονται και να γράφονται τα πράγματα ως έχουν χωρίς δόσεις υπερβολής για αρκετό διάστημα υπήρχε ένας άγραφος νόμος, που άλλοι ακολουθούσαν και άλλοι όχι, από τους προκατόχους της που ήθελε να υπάρχουν ξεχωριστός κώδικας αναγνώρισης συγκεκριμένων (ομογενειακών και Ελληνικών)ΜΜΕ  με  ειδική και ξεχωριστή μεταχείριση που εκφράζονταν με κάθε τρόπο και μέσον. Καθώς και άλλος κώδικας συμπεριφοράς αντίστοιχα από  πρόσωπα  σε πρόσωπα ενίοτε και υπερβολική προσοχή και περιποίηση για κάποια πρόσωπα της εδώ καθεστηκυίας τάξης. Και άλλοτε πλήρης και παντελής άγνοια, ακόμα ηχεί στα αυτιά μου η φράση προηγούμενου προξένου που είχε πει το φοβερό «μα  δεν μπορούνε όλοι να έχουν την ίδια μεταχείριση με τον Εθνικό Κήρυκα έξυπνος άνθρωπος είστε δεν το καταλαβαίνετε;;;» φράση που κυριολεκτικά μας έστειλε αυτό που λένε αδιάβαστους αλλά που φτάνει  μέχρι παραβάσεως καθήκοντος  αφού το Γενικό Προξενείο είναι το σπίτι όλων των Ελλήνων!  Ίσως έτσι να εξηγείται και το γεγονός ότι ο μόνος που ίσως αγνόησε επιδεικτικά (και μάλλον προκλητικά) την πρόσκληση αυτή ήταν ο εκδότης και διευθυντής της ημερησίας κ. Αντώνης Διαμαντάρης, ο οποίος απαξιώσε όχι να έρθει ο ίδιος αλλά ακόμα και  να στείλει έστω και δημοσιογράφο αφήνοντας μόνο χώρο στις σελίδες της κατά τ άλλα έγκριτης ημερησίας που υπηρετεί τον Ελληνισμό για 92 χρόνια μόνο  για μια φωτογραφία(sic)  που ήρθε να απαθανατίσει ο γνωστός και φίλος όλων μας εδώ στην ΝΥ  ο φωτογράφος της Ομογένειας όπως δικαίως τον αποκαλούν όλοι ο καλόκαρδος  Κώστας Μπέης.   Αυτά όλα τα κατάλοιπα του παρελθόντος φαίνεται πως η πράγαματι ανερχόμενη και καταξιωμένη στα διπλωματικά της καθήκοντα  κ. Άγη Μπαλτά τα αλλάζει και από τα λόγια περνά στα έργα με συγκεκριμένες πράξεις.

Εμείς της ευχόμαστε τι άλλο; από το απλό και ανθρώπινο αλλά ειλικρινές  "καλή και επιτυχή πορεία" στα υψηλά και  πράγματι δύσκολα  καθήκοντα της  προς επ οφελεία της πατρίδος από οποιοδήποτε πόστο και να την  υπερετεί. Και προ πάντων όσο είναι εδώ στην ΝΥ, δύναμη! Πολλή δύναμη για να αντέξει όσα θα αντιμετωπίζει, αλλά λόγω θέσεως δεν θα μπορεί να εκφέρει δημοσίως την άποψη της. Η ίδια πάντως η κ. Μπαλτά δείχνει να αντιμετωπίζει με περίσσια άνεση όλες τις καταστάσεις  και  αρκετό χαμόγελο. Χαμογέλο που ακτινοβολεί λάμψη αληθινής υπεροχής από έναν αληθινά υπέροχο άνθρωπο με ζεστασιά και έντονο το άρωμα Γυναίκας και Μητέρας.  

Ο Θεός λοιπόν κ. Γενική Πρόξενε  να Σας χαριτώνει και να  Σας ευλογεί!  Με πλούσιες τις δωρεές (υλικών και πνευματικών αγαθών) και  ακόμα πιο πλούσια τα ελέη του  πρώτα και πάνω από όλα την Οικογένεια σας! Μετά, όλα τα άλλα έρχονται… οι θέσεις και τα αξιώματα κατά το ανθρώπινον τα οποία όμως δεν  εξασφαλίζουν τίποτε περισσότερο από στιγμιαία ματαιοδοξία, αφού αυτό που μένει από τέτοιες στιγμές -και μακάρι να έχετε πολλές στην επαγγελματική  πορεία και την ζωή σας- είναι το χαμόγελο και η αληθινή γνήσια έκφραση των συναισθημάτων του Ανθρώπου. Του Ανθρώπου που γνωρίζει την προέλευεση  του κατά το Άνω Θρώσκω και που δεν αρκείται στο Έχειν αλλά θέλει να είναι μέτοχος και κοινωνός του Είναι με σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη.Αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας μικρών στιγμών της ζωής μας που μετά, όταν τα χρόνια έχουν περάσει  μας συνοδεύουν ως γλυκιά  ανάμνηση για το υπόλοιπο της ζωής μας.    

 

Η κ. Μπαλτά -μιας και τούτο έδώ το βήμα λίγες αν όχι ελάχιστες και  ακόμα πιο σπάνια αρέσκεται να γράφει θετικά (γιατί δύσκολα τα βρίσκεις αλλά αν ψάξεις πολύ πάντα κάτι θα βρείς) ή να αναπέμπει ύμνους και ηθογραφίες  με -στημένα και καλοπληρωμένα κείμενα ως συνήθως γίνεται στην κατά τ'αλλα ευημερούσα ΕλληνοΑμερικάνικη κοινωνία του έχειν και κατέχειν- ας  μας επιτρέψει να πούμε  με κάθε σεβασμό και υποκλινόμενοι στο αξιώμα που επάξια της έδωσε η Ελληνική Πολιτεία,  ότι ανήκει σε εκείνη την κατηγορία στελεχών και Ανθρώπων  από τις πολύ λίγες δυστυχώς, και σπάνιες για τα ελληνικά δεδομένα,  χαρισματικές προσωπικότητες που δίνουν αξία και λάμψη  στο αξίωμα που φέρουν με την ισχυρή, ανεξάρτητη  και αυτόφωτη προσωπικότητα  τους. Είναι από τα πρόσωπα εκείνα που  δεν περιμένουν να πάρουν αξία και καταξίωση από το αξίωμα που τους εμπιστεύθηκε η Ελληνική Πολιτεία, αλλά δίνουν αξία και πολλές φορές ΥπερΑξία στο αξίωμα που κατέχουν. Αξιώμα που και  αν είναι  μικρό στην Ιεραρχία και τα γαλόνια, τέτοιες προσωπικότητες το ανεβάζουν στα ύψη και τα ύπατα αξιώματα  στις συνειδήσεις των πολιτών. Και αν είναι μεγάλο(το αξιώμα) και "μικροί"  στο ήθος και το ανάστημα -ως συνήθως – εκείνοι που το κατέχουν τότε  η υψομετρική διαφορά και η σύγκριση προσώπων και αξιωμάτων γίνονται  ασύγκριτα και δυσανάλογα μεγέθη. Κάτι που ως νοοτροπία δυστυχώς έχουμε συναντήσει άπειρες φορές στο κατά τ άλλα ευνομούμενο ελληνικό και πολυδαίδαλο απρόσωπο κράτος μας.  Τόσο που περιπτώσεις όπως αυτή της κ. Γενικής Προξένου της ΝΥ κας  Άγη Μπαλτά  να αποτελούν  φωτεινή αν όχι αστραφτερή εξαίρεση στον κανόνα!  

Μακάρι  η Ελληνική Πολιτεία σε κάθε  θέση του ελληνικού πολιτειακού και πολιτικού συστήματος διοίκησης  να είχε και άλλες τέτοιες χαρισματικές και ευχάριστες προσωπικότητες  σαν την κ. Μπαλτά. Είθε το πνεύμα και η νοοτροπία τέτοιων ανθρώπων να εμφορεί όλο και περισσότερους κρατικούς λειτουργούς.   Είναι αυτό που έλεγε ο Τ. Κένεντυ : «μη κοιτάς τι κάνει  η πατρίδα σου για σένα, αλλά κοίτα  τι  θα κάνεις εσύ για την πατρίδα  σου» 20 01 61. Ε! η κ. Μπαλτά κάνει  πράξη αυτό  ακριβώς! Προσφέρει στην πατρίδα αυτό που μπορεί  και το προσφέρει επάξια και πολύ καλά! Προσφέρει  τις καλές και αξιόλογες αναβαθμισμένης ποιότητας υπηρεσίες της προς κάθε Έλλληνα πολίτη όχι με την νοοτροπία που έχουν σχεδόν η πλειοψηφία των κρατικών μας υπαλλλήλων "και πολύ σας είναι και τώρα λαδωσε τη μηχανή…να πάρει μπρος.." αλλά  πρώτα με την  υποχρέωση προς την πατρίδα και μετά  με διαφορετική  νοοτροπία!  Παροχές Υπηρεσιών με ανθρώπινο πρόσωπο και ειλικρινή συμπεριφορά. Τέτοια συμπεριφορά  που σε κάνουν να νιώθεις αληθινά υπερήφανος με τέτοια στελέχη στό  Ελληνικό  και διοικητικό διπλωματικό δυναμικό. Μακάρι  τέτοιους Άξιους Πολιτικούς να έχουμε στο εγγύς μέλλον. Μακάρι.