ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού βρισκόταν τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες. Είδε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιλαμβανομένου και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Όλι Ρεν. Δεν ακούσαμε τίποτε περί διαβήματος της κυπριακής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς για τη δολοφονία Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου. Δεν ακούσαμε αν ο κ. Κυπριανού φρόντισε να εφοδιάσει τον κ. Ρεν και τους άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους με το βίντεο του τρόμου. Δεν ακούσαμε, ακόμη, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί την παρουσία του στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μιλά για το μεγάλο έγκλημα. Ούτε δημοσιογραφικές διασκέψεις οργάνωσε ούτε συνεντεύξεις στα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης έδωσε, αλλ' ούτε αναφέρθηκε, σε δημόσιες δηλώσεις του, για το μεγάλο έγκλημα.

Αυτό συνιστά καίρια παράλειψη εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης και συνιστά άλλη μια απόδειξη της βραδύτητας με την οποία κινείται στο μεγάλο αυτό θέμα. Για το οποίο, ο Υπουργός Εξωτερικών, έπρεπε να μεταβεί αποκλειστικά γι' αυτό στις Βρυξέλλες και να το θέσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Θα συνεγείρετο όλη η Ευρώπη από τέτοια φοβερά εγκλήματα εις βάρος του κυπριακού λαού. Η Τουρκία θα βρισκόταν στο εδώλιο κάθε πολιτισμένης συνείδησης. Και η κυπριακή υπόθεση θα ενισχύετο με ένα μεγάλο όπλο.
Αντ' αυτού, και λόγω της απουσίας κυβερνητικής προσπάθειας, λόγω απουσίας συλλογικής δράσης από όλα τα κόμματα, το μεγάλο έγκλημα περιορίστηκε μόνο μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας – κατεχομένων. Κανένας δεν γνωρίζει στην Ευρώπη το γεγονός. Και ευτυχώς που υπάρχει ο ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και το επιτελείο του, που εργάστηκαν μόνοι, ανέτρεξαν σε στοιχεία και απέστειλαν μαρτυρικό υλικό στον Όλι Ρεν και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Με αποτέλεσμα να εξασφαλίσουμε τη σημαντική δήλωση του Όλι Ρεν και να υπάρξει ενημέρωση των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Διαφορετικά, αν αναμέναμε πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Εξωτερικών και τις διπλωματικές του υπηρεσίες, θα γνωρίζαμε μόνο εμείς στην Κύπρο…
Είπαμε ότι το θέμα που προέκυψε από την ομολογία του Αττίλα, δεν είναι μόνο νομικό. Είναι και πολιτικό. Προβάλλει η ανάγκη άμεσης έναρξης μεγάλης διαφωτιστικής προσπάθειας σε όλη την Ευρώπη, στις κυβερνήσεις, στην κοινή γνώμη, για να μάθουν τι έκαμαν οι Τούρκοι και συνεχίζουν να κάμνουν στην Κύπρο. Προβάλλει η ανάγκη να καταδικασθεί η Τουρκία και να καταδειχθούν οι στόχοι της και το εγκληματικό παρελθόν και παρόν της. Διά της καταδίκης της Τουρκίας, θα ενισχυθούν και οι κυπριακές θέσεις και η διαπραγματευτική μας θέση στις συνομιλίες.
Αλλά, όταν ολόκληρος Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στις Βρυξέλλες και δεν λέγει λέξη στους Ευρωπαίους για τα τουρκικά εγκλήματα, τότε δεν έχουμε υπόθεση…

Στο άρθρο του Κ. Αντωνίου, ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος σχολιάζει

Συγνώμη αλλά διερωτώμαι πλέον…, μηπως κάποιος εχει δωσει υπνωτικό ευήθειας στους σημερινους κυβερνωντες εν Κυπρω. Και επειδη ειχαμε την τύχη να δραστηριοποιηθεί ο κ.  Ματσης διερωτώμαι παλι * Οι άνθρωποι δεν ειναι μονον ιδεολογικά και πατριωτικά ανυπαρκτοι ειναι και τελείως ανικανοι. Και παλι ερωτώ.Μεχρι πότε θα τους ανέχεται ο υπεροχος και δημοκρατικός Κυπριακός Λαός;;; Γιατί αν συνεχίσει να τους ανέχεται 'εχει και ευθύνη. Και επι τη ευκαιρία θα ηθελε -πιστευω- ο Ελληνικός Λαός να πληροφορηθεί τις εν'έργειες ενος εκαστου εκ των Κυπριων και Ελλήνων Ευρωβουλευτών.  

Δημητριος Αλευρομαγειρος,

Αντιστράτηγος ε.α, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού 

[ υ.γ. Αλλά τι να πεί κανείς….Οταν στις 13 Οκτωβρίου 2005, η επιτροπή εμπειρογνωμονων , των 8 διεθνους φήμης ξενων διεθνολογων-εν οις και ο Ελληνας συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κασιματης , ύστερα απο προσπαθειες της Επιτροπης για Ευρωπαικη Λυση του Κυπριακου [στην οποίαν βοηθησαν τα μεγιστα οι ευρωβουλευτες κ.κ.Γιαννάκης  Ματσης και Α.Σαμαρας και τα επιτελεία τους,] παρουσίασε το εκπληκτικο κειμενο των 8 που κονιορτοποιούσε το αθλιο σχεδιο Ανναν,σε αιθουσα του ευρωπαικου κοινοβουλίου, παρουσία 150 τουλάχιστον ευρωπαίων ευρωβουλευτων και 200 υψηλοβαθμων παραγόντων του κοινοβουλιου, ο κ. Κυπριανου [τότε Επιτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας] έλαμψε δια της απουσίας του…..]