Η νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον έχει ήδη απομακρυνθεί από τις πολιτικές του Μπους, γεγονός που είναι θετικό για τα εθνικά θέματα τονίζει ο Αλέξης Γιαννούλιας

Οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης σε διεθνή ζητήματα και στο θέμα της οικονομίας είναι οριστικά παρελθόν και δεν πρόκειται να επανέλθουν ποτέ, όσο βρίσκεται στην εξουσία ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί.
Είναι πεποίθηση του Αλέξη Γιαννούλια, υπουργού Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόις και φίλου του νέου προέδρου, πως η αλλαγή αυτή, που οφείλεται στον Μπαράκ Ομπάμα, εξυπηρετεί την Ελλάδα και τα…συμφέροντά της.

«Τώρα η ευκαιρία για την Ελλάδα»
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο Αλέξης Γιαννούλιας δηλώνει ότι «η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ήδη απομακρυνθεί απ' τις πολιτικές του Μπους, γεγονός που είναι θετικό για τα ελληνικά θέματα», ενώ εκφράζει αισιοδοξία για το Κυπριακό, λέγοντας ότι «αδράνεια στο θέμα της Κύπρου δεν αποτελεί επιλογή».

Ο νεαρός πολιτικός, που αναμένεται να διεκδικήσει τη θέση που κατείχε στη Γερουσία ο κ. Ομπάμα, εξήγησε ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου «απευθύνεται στον μουσουλμανικό κόσμο, στον οποίο ανήκει και η Τουρκία, με τρόπο που καταδεικνύει ότι η νέα αυτή σχέση θα βασίζεται στην ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αυτή η ευρεία στάση είναι θετική και για τα ελληνικά ζητήματα», σημειώνει ο κ. Γιαννούλιας.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ιλινόις, εξέφρασε την άποψη ότι «στο άμεσο μέλλον, η Ελλάδα, έχοντας αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ, θα έχει μια χρυσή ευκαιρία να συνεργαστεί με την καινούργια κυβέρνηση των ΗΠΑ και να διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο πλαίσιο της βελτίωσης των διατλαντικών σχέσεων».

Ηδη, μετά τη συνομιλία της υπουργού Εξωτερικών με την Αμερικανίδα ομόλογό της, την Πέμπτη, έχει συμφωνηθεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με τη Χίλαρι Κλίντον. Γίνονται συζητήσεις για να πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων, που δεινοπάθησαν στη δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης του διδύμου Μπους – Τσέινι. Η Ελληνίδα υπουργός εισηγήθηκε όπως πραγματοποιηθεί η επίσκεψή της, το διήμερο 23-24 Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει, στις 27 Απριλίου η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Γιαννούλιας τοποθετήθηκε και για το Κυπριακό: «Το γεγονός», είπε, «ότι οι ειρηνευτικές διαδικασίες στην Κύπρο έχουν ήδη πάρει τον δρόμο τους, δίνει στην κυβέρνηση Ομπάμα την ευκαιρία να επιτύχει μια μεγάλη ειρηνευτική διευθέτηση. Το να βοηθήσει στην εξασφάλιση μιας δίκαιης και μακροχρόνιας επίλυσης του Κυπριακού, θα επιτρέψει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να διεκδικήσει μια ατζέντα ειρήνης και να συμβάλει στην προσχώρηση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αδράνεια στο θέμα της Κύπρου δεν αποτελεί επιλογή», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη νέα αμερικανική εξωτερική πολιτική, ο κ. Γιαννούλιας σημείωσε πως οι πρώτες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου, όπως λ.χ. η εντολή απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μέσα στους επόμενους 16 μήνες και το λουκέτο στο Γκουαντάναμο μέσα στο 2009, «αποδεικνύουν ότι όσα έλεγε προεκλογικά δεν ήταν ρητορεία. Αποδεικνύει επίσης ότι η εικόνα που παρουσιάζει η Αμερική στον υπόλοιπο κόσμο είναι υψίστης σημασίας για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο».

Ο κ. Γιαννούλιας θεωρεί ότι η εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό είναι καίριο στοιχείο για τον Μπαράκ Ομπάμα «δεδομένων των άμεσων κρίσεων που καλείται να αντιμετωπίσει, όπως ο πόλεμος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η ανάγκη για αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και οι απειλές της Βόρειας Κορέας ότι θα χρησιμοποιήσει το πλουτώνιο που έχει στην κατοχή της για να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα».

Σχετικά με την οικονομία, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση, ο κ. Γιαννούλιας πιστεύει πως ο νέος πρόεδρος «θα κινηθεί γρήγορα και με τόλμη όσον αφορά στο πακέτο στήριξης της οικονομίας». Στους άμεσους στόχους του είναι η απελευθέρωση των υπολοίπων χρημάτων του προγράμματος TARP (Trouble Assets Relief Program) με τρόπο όμως που θα «γιατρέψει» την καρδιά του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την πιστωτική κρίση, παρά τη βελτίωση των τραπεζιτικών ισολογισμών.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ιλινόις αποκαλύπτει ότι «για την επίτευξη του στόχου αυτού θα χρησιμοποιηθούν διάφοροι μέθοδοι, απ' την εξαγορά κακών ενεργητικών, μέχρι τον μεγαλύτερο έλεγχο των τραπεζών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν λάβει χρήματα απ' το πρόγραμμα TARP. Επίσης, θα βοηθηθούν οι δανειολήπτες».

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο αντιπρόεδρος, Τζόζεφ Μπάιντεν, δήλωσε ότι μελετώνται «όλες οι εναλλακτικές λύσεις» για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνονται σοβαρές σκέψεις για τη δημιουργία μίας «τράπεζας», που θα απορροφήσει τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει έδρα στη Γερουσία, ο κ. Γιαννούλιας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται στο πιο ευαίσθητο σημείο. Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός, «σκέφτεται σοβαρά να το πράξει».

«Ως προστατευόμενος του Ομπάμα, επιτυχημένος ανεξάρτητος Δημοκρατικός σε εθνικό επίπεδο που μπορεί να χρηματοδοτήσει με δικά του λεφτά την εκστρατεία του, ο υπουργός Οικονομικών θεωρείται από πολλούς σημαντικούς παράγοντες του κόμματος ως ένας φοβερός υποψήφιος», είπε ο Σκοτ Μπέρνχαμ, από το Σικάγο. «Συνεπώς το σκέφτεται σοβαρά. Εχει δεχθεί μεγάλη υποστήριξη και εμψύχωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ-Μιχάλης Ιγνατίου