'

 Οπως αναφέρουν τα taxalia.blogspot.com, έχουμε νεότερα για την υπόθεση του ελληνοαυστραλού που βρίσκεται στις φυλακές της Ταϋλάνδης.Με εντολή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Σιούφα, διαβιβάστηκε στα Υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, η παρέμβαση της Δημοκρατικής Αναγέννησης στην υπόθεση του Έλληνα συγγραφέα Χάρη Νικολαϊδη, που βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές της Ταυλάνδης, επειδή «προσέβαλε» τον Μονάρχη της Χώρας. Εν τω μεταξύ παρόμοια ευαισθητοποιήση επέδειξε και το ΠΑΣΟΚ με ερώτηση που κατέθεσε στην Υπουργό Εξωτερικών ο Βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, από τότε που βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου για τριετή κάθειρξη του συγγραφέα, ξεκίνησε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης μέσω διαδικτύου  από το Greek American NEws Agency και συνεργαζόμενα Blogs και sites. Η ευαισθητοποίηση  και η κινιτοποίηση των Ελλήνων από όλο τον κόσμο και  βρίσκει συνέχεια ανταπόκριση στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ήδη με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος προς τον κα Μπακογιάννη θέτει το θέμα και την  ρωτά τι προτίθεται να κάνει. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση να μεγαλώσει η συμπαράσταση στο διαδίκτυο που έχει ξεκινήσει διότι κάθε συμμετοχή είναι και μια υπογραφή που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από τις διπλωματικές  διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κάθε συμμετοχή σας είναι και μια υπογραφή που θα βοηθήσει περισσότερο στην υπόθεση αυτή του συμπατριώτη μας. Οι υπογραφές που έχουν περισυλλεγεί και στους δυο διαδικτιακούς τόπους  FaceBook + Bring Harry Home  ξεπερνούν τις 12.000 αλλά δεν φτάνουν αυτές! Χρειάζονται πάνω από 100.000 ώστε να σταλούν και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  ακόμα και ο ΟΗΕ αν χρειαστεί ώστε να πιεστεί αλλά και πειστεί η Κυβέρνηση της Ταϋλάνδης να τον αφήσει ελεύθερο.  

Η ΕΡΩΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2009
 
 

Προς την
Υπουργό Εξωτερικών
Κυρία Ντ.Μπακογιάννη

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Κυρία Υπουργέ,
 

Είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα η υπόθεση του ομογενή Χάρη Νικολαϊδη – εκπαιδευτικού, συγγραφέα, δημοσιογράφου – κατοίκου Μελβούρνης που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση στην Μπανγκόκ, με άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες κράτησης.

Επειδή το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται δεν αποτελεί αδίκημα με βάση τους κανόνες και κυρίως τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά αποτελεί άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης

Ερωτάσθε, κυρία Υπουργέ,

α. Αν σκοπεύετε να προβείτε σε κάποιες ενέργειες προς τις αρχές της Ταϋλάνδης ;

β. Αν σκοπεύετε να συντονίσετε τις ενέργειες σας με αυτές άλλων κρατών για την απονομή σε αυτόν χάριτος την άνοιξη του 2009 ;

 

Ο ερωτών Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Ανδρέας Λοβέρδος

 

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η Δ.Α., με παρέμβασή της στην Πρέσβειρα της Ταυλάνδης κ. Asha Dvitiyananda, απο τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Πρέσβη Ε.Τ. κ. Μάνο Μεγαλοκονόμο, ζήτησε στις 26/1, την απονομή χάριτος στον Νικολαϊδη, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής αντιμετώπισης του ζητήματός του. «Ένα απλό σύγγραμμα μυθιστορηματικής υφής, που καμία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό από Έλληνες και Ευρωπαίους γενικότερα, πως μπορεί να γίνει αιτία φυλάκισης ενός πολίτη» τόνιζε στην επιστολή του ο Πρέσβης Μεγαλοκονόμος, και συμπλήρωνε: «Μια Βασιλική χειρονομία όπως η απονομή χάριτος θα γίνει ευρύτατα εκτιμητέα και την ίδια ώρα θα αποδείξει την άμεση συνάφεια της πολιτιστικής παράδοσης της χώρας σας, η οποία είναι συνδεδεμένη άμεσα με την φιλοξενία που παρέχει στους ξένους τουρίστες». Σε νέα της ανακοίνωση εξάλλου η Δημοκρατική Αναγέννηση, με δεδομένη μάλιστα την παρέμβαση και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, καλεί τα Υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, «να εξετάσουν με κατεπείγουσα προτεραιότητα το ζήτημα του εγκλεισμού του Έλληνα συγγραφέα, στις φυλακές της Ταυλάνδης». «Κάποτε επιτέλους» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Δ.Α. πρέπει να βρει απάντηση και η πικρή διαπίστωση του μεγάλου μας ποιητή Σεφέρη, «όπου κι΄ αν πάω, η Ελλάδα με πληγώνει».