Μισό αιώνα πνευματικής οδοιπορείας εορτάζει αυτές τις ημέρες η Ιερά Μητρόπολη Καμερούν, η οποία ιδρύθηκε την 23η Ιανουαρίου 1959 ως «Ελληνορθόδοξος Ιερά Μητρόπολις Άκκρας και πάσης Δυτικής Αφρικής». Σήμερα η Ιερά Μητρόπολη έχει στην ποιμαντική της δικαιοδοσία τα κράτη Καμερούν, Τσαντ, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Γκαμπόν, Ισημερινή Γουϊνέα και τις Νήσους Αγίου Θωμά και Πρίγκηπος. 

Τις εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα Γιαουντέ και τις άλλες πόλεις της χώρας όπου υπάρχουν ορθόδοξες εκκλησίες, τιμά με την παρουσία του η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β', ο Οποίος έτυχε θερμής υποδοχής την 11η Φεβρουαρίου ε.ε. στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τον Σεβ.Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο, τον Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Γιανουντέ κ. Ελευθέριο Παππά, τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Ορθοδόξου Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης κ. Βάιο Πράντζο, άλλους επισήμους και πλήθος κόσμου.

            Στην εόρτια τελετή, ο Σεπτός Προκαθήμενος του Θρόνου του Αγίου Μάρκου εμνημόνευσε τους Αρχιερείς που διεποίμαναν την τοπική Εκκλησία, ενώ μίλησε και για τους αποδήμους Έλληνες, που πάντοτε υπήρξαν συναρωγοί του ποιμαντικού και ιεραποστολικού έργου της.  

            Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός από τους εκατοντάδες αφρικανούς μίας άλλης νεοσύστατης Ενορίας, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην περιοχή Έλινγκ Εσόνο, όπου απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους νέους που είχαν κατακλύσει τον Ναό, και με αφορμή την χθεσινή εθνική ημέρα των νέων όπου εόρταζε το Καμερούν, τούς τόνισε ότι αυτοί αποτελούν το μέλλον της Αφρικής, ενώ τους υπεσχέθη την άμεση αποστολή προς αυτούς πολλών εκδόσεων στη γαλλική γλώσσα από την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, ώστε το παλαίφατο Πατριαρχείο να συμβάλει και δι' αυτού του τρόπου στην εκπαίδευση και πρόοδό τους.