Δημοσιεύουμε και εμείς την συνέντευξη του υφυπουργού Θ. Κασσίμη στο κρατικό ΑΠΕ ώστε να σχηματίσετε άποψη για τα όσα αναφέρει. Το θέμα βέβαια που προωθεί, κυριαρχεί και φυσικά προτάσσει ο κ. Κασσίμης  στην επικοινωνιακού χαρακτήρα συνέντευξη του είναι το θέμα της ψήφου των Ομογενών, όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται σχετικά με την εκλογή Ομπάμα, τον Ελληνοαμερικανό Αλέξη Γιαννούλια  κτλ. είναι το πρόσχημα και  λίγο πολύ γνωστά και χιλιοειπωμένα, οπότε ουδέν σχόλιο!   Η συνέντευξη έγινε γνωστή στους κύκλους της Ομογένειας των ΗΠΑ σχεδόν την ώρα που αναρτήθηκε και μεταδόθηκε από το ΑΠΕ, προκαλώντας  έντονες αντιδράσεις αλλά και εύλογα ερωτηματικά που φυσικά δεν απαντώνται γιατί απλά δεν ρωτήθηκε ο κ. Κασσίμης. Διαβάστε την συνέντευξη του αλλά

πριν  διαβάστε τις επισημάνσεις,  και τα  ευδιάκριτα ερωτηματικά που  ευλόγως εγείρονται καλόπιστα. Ήδη η πρώτη αντίδραση από γνωστό ανώτατο εκλεγμένο και πετυχημένο μέλος του ΣΑΕ Αμερικής "διάλογος πότε και με ποιούς; πότε επίσημα ρωτήθηκε ειδικά το ΣΑΕ Αμερικής; Μήπως ο κ. Κασσίμης δεν έχει λάβει τις επιστολές διαμαρτυρίας μας για τις παρανομίες του Θ. Σπυρόπουλου; πότε μας ρώτησε ο κ. Σπυρόπουλος και πότε πήρε τις θέσεις μας και  τις έστειλε στην Αθήνα; μέσα από ποια διαδικασία;" αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση από άλλο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επίσης στις ΗΠΑ "ποιος διάλογος και με ποιούς; πότε ρωτηθήκαμε και πότε έγινε  ουσιαστική συζήτηση σε κάποιο φορέα της Ομογένειας;" Αντίστοιχη όμως ήταν η αντίδραση και από κομματικά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης που για ευνοήτους λόγους δεν θέλησαν να κάνουν καμία απολύτως δήλωση αρκούμενοι στην επικείμενη συνάντηση κομματικών στελεχών που θα γίνει προσεχώς στην Αθήνα υπό τον πρωθυπουργό  με τους οκτώ προέδρους των αντιπροσώπων της Ομογένειας όπου εκεί όπως χαρακτηριστικά ελέχθη "θα πούμε τις θέσεις και τις απόψεις μας για το αν και πότε ερωτηθήκαμε για αυτό το νομοσχέδιο". Οι αντιδράσεις στου κύκλους της Ομογένειας τουλάχιστον των ΗΠΑ που είναι και η πολυπληθέστερη και πολλά υποσοχόμενη σε κουκιά είναι πολλές και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθούν.  Ως γνωστόν το Greek American News Agency το οποίο από το 2006 έχει ανοίξει το δημόσιο διάλογο για το θέμα με εκτενή αποκαλυπτικά και επιστημονικά άρθρα δίνει και πάλι το βήμα προκειμένου να κατατεθούν όλες οι απόψεις εκείνων των φορεών που έχουν  άποψη αλλά και προτάσεις. Απο τις 14 Δεκεμβρίου(08) έχουμε αποκαλύψει το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή την περασμένη Τρίτη και τώρα προβάλλεται και προωθείται προς τα έξω.      

Με μια σειρά από σχετικά δημοσιεύματα έχουμε αναδείξει  το θέμα.

Για το θέμα της ψήφου των Ομογενών  το Greek American News Agency    το μοναδικό ίσως  ΜΜΕ που έχει κάνει σχετική εμπεριστατωμένη έρευνα με αναλύσεις και ρεπορτάζ παρουσιάζοντας εγκαίρως με σχετικά  ρεπορτάζ  όλες τις απόψεις των κομμάτων μέσα από συνεχή εκτενή αποκαλυτικά άρθρα και αναλύσεις.

ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΣ:Η ψήφος των αποδήμων μια απλή υπόθεση

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ 

ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ!

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ -ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ!

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ : άλλα λόγια να αγαπιόματστε.. 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ :ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ-ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

-ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ? αντιδράσεις και επιδράσεις… 

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ;

Ωστόσο τα κρίσημα ερωτηματικά μετά την συνέντευξη του  Υφυπουργού κ. Θεόδωρου Κασσίμη  που αναζητούν απαντήσεις   είναι παραμένουν πολλά, κρίσημα και  εύλογα. Ερωτήματα στα οποία φυσικά ουδέποτε έχει απαντήσει κανείς! 

ΤΑ ΚΡΙΣΗΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Πότε; και από ποιους; και με ποιές διαδικασίες έγινε ο διάλογος για την ψήφο των Ομογενών είναι ένα κρίσημο ερώτημα από όλους τους Ομογενείς,  αφού ποτέ δεν έγινε -τουλάχιστον επίσημα μέσα από κάποια γνωστή διαδικασία- διάλογος  ώστε να κατατεθούν και να καταγραφούν επισήμως  και οι απόψεις των Ομογενών, ειδικά της Αμερικής. 

Το ΣΑΕ Αμερικής ως γνωστόν είναι διασπασμένο και μισοδιαλυμένο. Ο κ. Σπυρόπουλος έχει καταγγελθεί από τους οκτώ  για μια σειρά παρανομιών και φυσικά ποτέ δεν ρώτησε κανέναν  για τις προτάσεις -που ήταν copy paste – άλλων έτοιμων κειμένων, επομένως πως ο κ. Κασσίμης κάνει λόγο για διάλογο από ποιους και με ποιούς;

Τα κόμματα έχουν καταγγείλει τον ίδιο ότι ο διάλογος ήταν μονόλογος και καμία από τις προτάσεις τους δεν υιοθετήθηκε άρα πώς μιλά για διάλογο; τα πρακτικά της Βουλής άλλα λένε σχετικά με τον διάλογο που επικαλείται ο κ. Κασσίμης…

Πότε έγινε διάλογος με την Ομογένεια; και από ποια συλλογικά όργανα της Ομογένειας;

Ακόμα και στα κομματικά επιτελεία των κομμάτων σχεδόν σε όλες τις ηπείρους όπου λέγεται ότι θα ισχύσει το εκλογικό μέτρο αυτού του νόμου ισχυρίζονται ότι ουδέποτε απέστειλαν πρόσφατα προτάσεις στα κόμματα τους; γιατί απλούστα ποτέ και από κενέναν δεν τους ζητήθηκαν~!

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Δεν απαντά ο κ. Υφυπουργός επί της ουσίας αν  ποτέ εφαρμοστεί αυτός ο νόμος -κάτι που μάλλον αποκλείεται εκ των πραγμάτων αφού είναι "φτιαγμένα" τα πράγματα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όταν συζητιόταν το θέμα στην συνταγματική αναθεώρηση να διαφωνούν πότε ο ένας και πότε ο άλλος, με διάφορα προσχήματα όπως γίνεται αυτή την περίοδο, για αυτό  και για να είναι σίγουροι έβαλαν  την ασφαλιστική "δικλείδα" με την πλειοψηφία των 200 βουλευτών  που δεν θα επιτρέψει ποτέ να εφαρμοστεί ένας τέτοιος νόμος  που απαιτούνται για την ψήφιση αυτού του νόμου…

Δεν απαντά ο κ. Κασσίμης τεχνικά πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος και με ποια υποδομή;

Βάλτε κάτω τα κόμματα που θα θέσουν υποψηφιότητα, και κάνετε τους υπολογισμούς σας τι μπάχαλο θα μπορούσε να επικρατήσει με το χαμό που θα γίνει αν ποτέ εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Σκεφθείτε δηλ. σε κάποιοα περιοχή ας πούμε στην Φλόριδα να μην έχει φτάσει το ψηφοδέλτιο ένος μικρού κόμματος. Με βάση το σύνταγμα και τον ισχύων εκλογικό  νόμο δεν μπορούν να αρχίσουν  εκλογές σε αυτό το κέντρο. Η συνέχεια γνωστή.  Ενστάσεις επί ενστάσεων.

Ένα ακόμα κρίσημο και εύλογο ερώτημα είναι οκ. σε πρώτη φάση δεχόμαστε όλοι μαζί τον ισχύων νόμο προκειμένου να ασκηθεί, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ανέλυσες κ. Κασσίμη, το περιπόθητο  και από πολλούς υποσχεμένο ιερό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.  Με ποια κριτήρια; θα επιλεγούν αυτοί έστω οι τρεις στο ψηφοδέλτιο επικρατείας από το κάθε κόμμα και κυρίως με ποια; κριτήρια θα γίνει η επιλογή από τα κόμματα εξουσίας που ούτως ή άλλως είναι διασφαλισμένο ότι εκλέγουν βουλευτές στο επικρατείας;

Και άντε και τα δυο μεγάλα κόμματα εξέλεξαν δυο το πολύ τρείς βουλευτές-γιατί αυτό είναι το τελικό σχέδιο του νόμου- είναι δυνατόν αυτοί να εκπροσωπούν ποιους; Αυτοί οι τρείς -το πολύ – ποιους θα προωτοεκπροσωπούν; Τους Έλληνες της Αμερικής; τους Έλληνες της Αυστραλίας; της Ευρώπης; της Αφρικής;

Και άντε και μπορούν να γίνουν ιπτάμενοι οι άνθρωποι να πετάνε από ήπειρο σε ήπειρο συνέχεια για να βλέπουν τα προβλήματα των ψηφοφόρων τους με ποια κριτήρια θα προτάσουν τα προβλήματα αυτά;

Είναι τόσα πολλά τα ερωτηματικά που παραμένει χαοτικό και μόνο το ενδεχόμενο  γεγονός κάποιος να ασχοληθεί επισταμένως και να απαντήσει σε όλα αυτά και άλλα τόσα ερωτηματικά.

Απλά για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι όλα σκοπίμως έγιναν στο πόδι και προς φθηνό εντυπωσιασμό, γιατί απλά δεν υπάρχει βούληση όχι στον  Κ. Καραμανλή, αλλά σε όλους εκείνους που ξέρουν πολύ καλά την κατάσταση στην ομογένεια-ειδικά της Αμερικής και της Αυστραλίας- και προκειμένου να αποφύγουν την  σκληρή πραγματικότητα, αλλά κυρίως να αποφύγουν  το ανύπαρκτο γεγονός της παροχής του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Ομογενείς,  όλα αυτά που σήμερα προβάλλουμε από τα εκατοντάδες άλλα ερωτηματικά είναι μόνον η αρχή στο μπάχαλο που θα δημιουργηθεί αν ποτέ τελικά εφαρμόζονταν αυτό το περιβόητο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ομογενών.  Και φυσικά ουδείς διαννοείται να πιστέψει πως κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν διαθέτει εκείνο το επιστημονικό δυναμικό ώστε να καταρτισθεί ένα νομοσχέδιο απλούστερο που και τενχικά αλλά και πολιτικά πραγματικά να παρέχει αυτό το ιερό δικαίωμα στους Ομογενείς.

Βεβαίως νωρίτερα οφείλει να ανοίξει μια συζήτηση και να γίνει ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα και άλλο ένα συνολικό στην Ομογένεια αν πρέπει και υπό ποιες προϋποθέσεις να δοθεί ένα τέτοιο δικαίωμα σε ανθρώπους που για 30 και 40 χρόνια δεν έχουν καμία επαφή  με την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό η δημοσκόπηση που προ ημερών έκανε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ όπου σχεδόν πάνω από 50% των ερωτηθέτων στην Ελλάδα διαφωνούν ριζικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μήπως λοιπόν αν θέλανε να πείσουν όλοι τους να ξεκινάγανε ένα τέτοιο δημόσιο διάλογο και προβληματισμό ώστε να δουν τι επικρατεί στο κοινωνικό γίγνεσθαι σε Αμερική και Ελλάδα; Ίσως τότε να έπειθαν για την σοβαρότητα των προθέσεων τους και οι μέν και οι δε…

Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε τον δημόσιο ανοιχτό διάλογο και θα καταγράφουμε όλες εκείνες τις απόψεις γύρω από το θέμα αυτό. Και τώρα διαβάστε και την συνέντευξη του κ. Θ. Κασσίμη και αν απαντά έστω και σε ένα από τα λίγα εύλογα ερωτήματα που θέσαμε θα το κρίνετε εσείς.  

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ -ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΣΣΙΜΗ ΣΤΟ ΑΠΕ

ΕΡ : Κύριε υπουργέ την περασμένη Τρίτη εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή το σχέδιο νόμου για τη ψήφο των αποδήμων Ελλήνων. Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης ποιες αλλαγές φέρνει για τον απανταχού Ελληνισμό;


Θ. Κασσίμης : Κατ' αρχάς αξιοπιστία της Ελληνικής πολιτείας. Θέλω να υπενθυμίσω ότι πολλά χρόνια, πολλοί πολιτικοί οργανισμοί υπόσχονταν και φώναζαν για τη ψήφο των αποδήμων. Στο Σύνταγμα αυτή η υποχρέωση μπήκε επί εποχής που η πλειοψηφία στη Βουλή ήταν το ΠΑΣΟΚ. Ψηφίσθηκε το Σύνταγμα το 2002 και ουδέποτε ενεργοποιήθηκε αυτή η διάταξη. Ο Κώστας Καραμανλής είπε: «έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ψήφο στους αποδήμους».

Και φθάνουμε σήμερα. Αφού έγινε μια ζύμωση – από την πλευρά μου ήμουν εξ' αρχής επιφυλακτικός για το τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε συνταγματικά και πρακτικά – η κυβέρνηση συζήτησε με τα κόμματα, ρεαλιστικά πάντα με τους φορείς της ομογένειας, με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και είπε πάμε να το υλοποιήσουμε στην πρώτη φάση. Εδώ, με εντυπωσίασε ο αρνητισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μιλάω επειδή χρειαζόμαστε διακόσιες ψήφους για να περάσει ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος. Θα σας πω το γιατί. Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης τι προβλέπει; Προβλέπει ότι κάθε κόμμα που έχει ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρέπει να βάλει σ' αυτό μέσα τρεις υποψήφιους από την ομογένεια. Σε ποια θέση θα τους βάλει, είναι θέμα του κόμματος. Αλλά το κάθε κόμμα ξέρει έναν πάνω έναν κάτω πόσους βουλευτές εκλέγει. Εάν η Νέα Δημοκρατία βάλει στη δέκατη θέση έναν υποψήφιο από την ομογένεια είναι προφανές ότι δεν θέλει να τον εκλέξει. Εάν θέλει να εκλέξει, θα βάλει τουλάχιστον έναν στις πρώτες τρεις θέσεις. Άρα οι απόδημοι θα ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να εκλέξει έναν απόδημο στο ψηφοδέλτιό της. Και φυσικά οι ψήφοι των αποδήμων προσμετρούνται στο σύνολο των ψήφων της Επικράτειας. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία μας συνάντηση είχαν πει οι ψήφοι των αποδήμων να μην προσμετρούνται.

Κατ' αρχήν είναι προσβλητικό για τους αποδήμους. Δεν μπορεί η ψήφος του αποδήμου να έχει άλλη ισχύ από τη ψήφο του Έλληνα που ζει στην Ελλάδα. Είναι και αντισυνταγματικό. Μία ψήφος πρέπει να προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Το δεύτερο, παρουσιάζονται και υπερθεματίζουν σ' αυτό που ήθελε η ομογένεια: να γίνουν έδρες αποδήμων Ελλήνων. Εμείς είπαμε, ότι αυτό θα το εξετάσουμε στην επόμενη φάση. Θα το δούμε και συνταγματικά αν μπορούμε, αλλά και πρακτικά. Σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει κανείς, μα κανείς στον κόσμο που να μπορεί να μας πει πόσοι απόδημοι θα εγγραφούν για να ψηφίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, πόσοι απόδημοι στην Αυστραλία και πόσοι απόδημοι στην Αφρική. Κανείς δεν το ξέρει. Ο αριθμός των αποδήμων δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική βούλησή τους να συμμετάσχουν σε εκλογές. Τι λέμε λοιπόν. Μετά το 2011 στην πρώτη εκλογή να ψηφίσουν. Εκεί θα έχουμε μια αντικειμενική καταγραφή. Αν δούμε ότι εκατό χιλιάδες ψηφίζουν στην αμερικανική ήπειρο, πενήντα χιλιάδες στην αφρικανική ήπειρο, εκατό χιλιάδες στην Ευρώπη, τότε ξέρουμε πόσοι ψηφίζουν. Με το δεδομένο αυτό μπορούμε να συζητήσουμε με τα κόμματα πώς θα δώσουμε έδρες στους αποδήμους και να κάνουμε και τη σχετική συνταγματική αλλαγή.

Εάν σήμερα λέγαμε μία έδρα η αμερικανική ήπειρος και ψήφιζαν διακόσιες χιλιάδες, θα ερχόταν το συνταγματικό δικαστήριο με βάση το νόμο περί εκλογών και το Σύνταγμα και θα έλεγε ότι πρέπει να πάρουν δέκα έδρες. Αντιλαμβάνεστε ότι γι' αυτό και το ΣΑΕ αποδέχεται το σχέδιο νόμου που έχουμε ως πρώτη φάση οι απόδημοι να αρχίσουν να ψηφίζουν.

Εγώ ρωτώ: ακόμη και να δεχθώ τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ που υπερθεματίζει σε παροχές αυτές που δεν έκανε όταν ήταν κυβέρνηση κι είχε πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, γιατί δεν θέλουν να ξεκινήσουν να ψηφίζουν οι απόδημοι; Έχουμε τον καιρό μπροστά μας μετά από την πρώτη ψηφοφορία να αλλάξουμε. Να τους κάνουμε πιο ενεργούς. Ας δούμε όμως με τι μιλάμε. Σήμερα τους δίνεται μία ευκαιρία και το ΠΑΣΟΚ αρνείται να τους την προσφέρει. Με διάφορα ιδεολογήματα, ότι δήθεν θέλουν το καλύτερο. Ας κάνουμε αυτό που δεν έκαναν όταν είχαν την πλειοψηφία και από εκεί θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Φοβάμαι ότι δυστυχώς έκαναν το λάθος. Αυτό το λάθος συνίσταται στο ότι μέτρησαν τα κουκιά και δεν τους συμφέρουν. Αλλά αλλοίμονο εάν παρέχεις ένα δικαίωμα σε Έλληνες πολίτες με τη λογική αν συμφέρει το κόμμα σου ή όχι. Οι απόδημοι είναι συνταγματική επιταγή να συμμετέχουν στο δημόσιο βίο. Οι απόδημοι θέλουν να συμμετέχουν στο δημόσιο βίο και δίνουμε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αρχίσει αυτή η λειτουργία να πραγματοποιείται. Θα πάρει ο καθένας την ευθύνη του. Θέλω να ελπίζω ότι τελευταία στιγμή θα σκεφθούνε πάρα πολύ καλά στην αντιπολίτευση και θα στηρίξουν το νομοσχέδιο. Γιατί αν δεν ψηφιστεί κι από αυτούς εμείς δυστυχώς δεν έχουμε διακόσιες έδρες για να μπορέσουμε να το περάσουμε.

ΕΡ : Η κυβερνητική πρωτοβουλία, το σχέδιο νόμου, για να γίνει νόμος του κράτους απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια απαιτεί την υπερψήφισή του κι από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτιμάτε ότι αποτελεί πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ ή όχι;

Θ. Κασσίμης : Πιστεύω ναι. Τους προκαλεί ο απόδημος ελληνισμός. Θέλετε πράγματι; Το βάλατε στο Σύνταγμα. Δεν το υλοποιήσατε ποτέ. Έρχεται τώρα μία κυβέρνηση να το υλοποιήσει. Θα αποδειχθεί από τη στάση σας εάν πράγματι όταν το βάλατε το θέλατε ή απλώς από τα γνωστά που όλα τα έχουν πει σ' αυτό το κόμμα, αλλά δεν είχαν υλοποιήσει. Ό,τι κάνουμε εμείς, μα εμείς το είχαμε αναγγείλει… Το είχες αναγγείλει! Το έκανες; Εδώ είμαστε λίγο διεστραμμένοι. Το είπαμε το 1998. Μέχρι το 2004 όμως δεν το κάνατε. Άρα το μπράβο είναι σ' αυτόν που το κάνει κι όχι σ' αυτόν που το λέει. Διότι περισσεύουν τα λόγια στο δημόσιο βίο στη χώρα μας.

ΕΡ : Είναι προφανές ότι κατά τις επισκέψεις σας στο εξωτερικό, το συγκεκριμένο θέμα το έχετε συζητήσει με τα οργανωμένα τμήματα της ομογένειας. Πως αντιδρούν στην προοπτική αυτή;

Θ. Κασσίμης : Το συζητώ πολύ πριν ακόμη το εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Κάποιοι θέλουν, κάποιοι δεν θέλουν. Αυτοί που δεν θέλουν δεν είναι αδιάφοροι. Σου λέει εγώ ζω δεκαπέντε χρόνια στον Καναδά δεν έχω επαφή με την καθημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα. Γιατί μου ζητάς να εκφέρω γνώμη; Είναι κάποιοι άλλοι που λένε: Παρ' ότι ζω στην Αυστραλία, εγώ κάθε ημέρα παρακολουθώ το τι γίνεται στην Ελλάδα και θέλω να έχω γνώμη. Δεν μπορείς όμως να μετρήσεις αυτό το μέγεθος αυτών που θέλουν κι αυτών που δεν θέλουν. Αυτό το οποίο εμένα λίγο με ανησυχεί είναι να μην χωρίσουμε τον απόδημο ελληνισμό σε κομματικές παρατάξεις. Δηλαδή, δεν έχουμε κανένα λόγο να εξαγάγουμε το φαινόμενο του πολιτικού καφενείου εκτός συνόρων. Θέλω να πιστεύω ότι το νομοσχέδιο όπως κατατίθεται, που δίνει την ευκαιρία στον καθένα να ψηφίσει το κόμμα της προτίμησής του, μειώνει την αντιπαράθεση. Διότι, δεν έχει σχέση με πρόσωπα, δεν έχει σχέση με τίποτα απ' όλα αυτά. Φυσικά επειδή εκτιμώ τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας την πατρίδα, είμαι βέβαιος ότι δεν θα τους διχάσει η ψήφος. Τουλάχιστον με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται σήμερα.

   
ΕΡ : Η αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο κατά πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει, ή αν θέλετε θα συμβάλλει στην αλλαγή των σχέσεών μας προς το καλύτερο με τις ΗΠΑ, λαμβανομένου υπόψη ότι την επόμενη εβδομάδα αφικνούνται στη χώρα μας δύο στενοί συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα;

Θ. Κασσίμης : Το πρώτο διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα κάλυψε τις προσδοκίες της παγκόσμιας Κοινότητας και φυσικά τις δικές μας. Από εκεί και πέρα θα πάμε στην υλοποίηση. Μην ξεχνάμε όμως ποτέ, ότι η υλοποίηση μιας πολιτικής δεν είναι θεωρητικό πράγμα. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τα συμφέροντα της κάθε χώρας.

Εμείς πιστεύουμε ότι το πλαίσιο το οποίο έχει θέσει ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξυπηρετεί και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της περιοχής μας. Γι αυτό ευελπιστούμε ότι ο νέος τρόπος άσκησης της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι και προς δικό μας όφελος. Διότι μην πέφτουμε στην παγίδα να λέμε για φιλέλληνες και ανθέλληνες πολιτικούς. Ο κάθε πολιτικός ενδιαφέρεται πρώτα απ' όλα για τη χώρα του. Αλλά πιστεύουμε ότι ο τρόπος που παρουσιάζει το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ο πρόεδρος Ομπάμα, είναι αυτό το οποίο συμφέρει και την παγκόσμια κοινότητα και τη χώρα μας.

Είπατε για τους δύο εκπροσώπους που θα έρθουν στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό κατ' αρχάς ότι και ο πρόεδρος Ομπάμα, αλλά και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν είναι αυτός ο οποίος επανειλημμένως έχει προσυπογράψει στο Κογκρέσο ψηφίσματα υπέρ των ελληνικών θέσεων, διότι πιστεύει στο δίκαιο των θέσεων, όχι γιατί γέρνει από εδώ ή γέρνει από εκεί.

Το δεύτερο είναι ότι μεταξύ των δύο απεσταλμένων θα είναι ο Αλέξης Γιαννούλιας, ο οποίος είναι θησαυροφύλακας – υπουργός Οικονομικών – στην πολιτεία του Ιλινόις. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια ήμουν εκεί την ημέρα που εξελέγη και δειπνήσαμε μαζί το βράδυ. Γελώντας του λέω : «βρε Αλέξη τα ελληνικά σου είναι καταπληκτικά». Μου το αιτιολόγησε γιατί επί δύο χρόνια έπαιζε μπάσκετ στον Πανιώνιο. Είναι ένα νέο παιδί τριάντα δύο τριάντα τριών ετών ο Αλέξης, ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα της Ελλάδας, όχι μόνο γιατί έμεινε δύο χρόνια στην Ελλάδα, αλλά γιατί ολόκληρη η οικογένεια Γιαννούλια, μιλούν καταπληκτικά Ελληνικά και διατηρούν στενή επαφή με την Ελλάδα. Ο Αλέξης είναι βαθιά πολιτικοποιημένος, είναι χαρισματικό παιδί διότι στα τριάντα δύο του έγινε υπουργός Οικονομικών μιας μεγάλης πολιτείας, του Ιλινόις. Πρώτη φορά που εμφανίσθηκε κατάφερε και εξελέγη και πάρα πολύ άνετα. Φυσικά μας καταλαβαίνει διότι είναι 100% Έλληνας. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά την αμερικανική πολιτική γιατί σ' αυτήν αναμειγνύεται. Άρα, θα έχουμε έναν πάρα πολύ καλό συνομιλητή, ο οποίος ξέρει τις προτεραιότητες της ιδιαίτερης πατρίδας του και τα εθνικά θέματα της μητέρας πατρίδας του. Νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση να μιλάμε την ίδια γλώσσα.

ΕΡ : Το ενδιαφέρον του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου και προφανώς για λύση σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό εκτιμάτε ότι θα εντείνει την εκπορευόμενη από τους γείτονές μας ένταση, όταν μάλιστα δημοσιεύματα το προηγούμενο διάστημα αναφέρονταν σε ενδεχόμενη αύξηση των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας;

Θ. Κασσίμης : Θα σας πω κάτι. Έχουμε πράγματι μία ποιοτική άνοδο των τουρκικών προκλήσεων, όχι ποσοτική. Δεν μπορώ να προβλέψω εγώ πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία. Θέλω όμως να επισημάνω ότι το τελευταίο διάστημα δεν δείχνει πολύ φιλοευρωπαϊκή και πολύ φιλειρηνική. Η πολιτική του προέδρου Ομπάμα δεν είναι συγκρουσιακή. Στο ίδιο πνεύμα είναι και η δική μας πολιτική. Εμείς δεν έχουμε πολιτική διεκδικήσεων και συγκρούσεων. Εμείς είμαστε πολιτική καλής γειτονίας, φιλικών σχέσεων, ανάπτυξης και τήρησης του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Εφ' όσον η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε κάθε περιοχή του κόσμου στηρίζει τη λογική αυτή της καλής γειτονίας, της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο λαών, της οικονομικής ανάπτυξης και της διατήρησης των διεθνών συνθηκών και της τήρησης του διεθνούς δικαίου. Εμείς τη θεωρούμε καλοδεχούμενη. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει. Δεν μπορώ να πω τι θα κάνει η γειτονική χώρα, που μακάρι να καταλάβει κάποτε ότι συμφέρον της είναι η καλή σχέση και με την Ελλάδα. Μπορούμε πολλά να ωφεληθούμε οι δύο χώρες από μία ήρεμη και ειρηνική σχέση. Αλλά αυτό είναι επιλογή της Τουρκίας. Κι ενώ για ένα διάστημα πιστεύαμε ότι η Ευρώπη είναι πολιτική επιλογή της Τουρκίας, σήμερα έχουμε κάποιες ενδείξεις οι οποίες χρειάζονται περαιτέρω μελέτη και ξεκαθάρισμα. Θα το δούμε. Θέλω να ελπίζω ότι η σύνεση θα κυριαρχήσει και στη γειτονική χώρα.

ΕΡ : Το άνοιγμα – και σύντομα μάλιστα – της Ουάσινγκτον στην Αθήνα εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει τη σχέση που έχει αναπτύξει και σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία η χώρα μας;

Θ. Κασσίμης : Πιστεύω ότι η θέση του προέδρου Ομπάμα είναι η κατανόησης της πολιτικής της Ελλάδας. Οι ενέργειες που έχει κάνει η Ελλάς δεν είναι εναντίον κανενός. Είναι υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Η στενή σχέση, στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία δεν έχει καμία αντιαμερικανική αιχμή. Εμείς έχουμε μια μακρά φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μας στάθηκαν σε δύσκολες στιγμές του εθνικού μας βίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα δεν αισθανόμαστε κοντά στη Ρωσία παράλληλα, που είναι μια γειτονική μας χώρα. Δεν έχουμε υποχρέωση να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας απ' όπου μπορούμε; Κι αυτό ακριβώς κάνουμε. Δεν είμαστε μία χώρα η οποία επιδιώκει στενή, φιλική σχέση μ' όλο τον κόσμο και συνεργασία, αλλά πάνω απ' όλα με τη γειτονιά μας; Που στη γειτονιά μας είναι η Μέση Ανατολή, είναι τα Βαλκάνια, είναι η Ρωσία και πάντοτε ως ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Νομίζω ότι θα κατανοήσει πολύ καλύτερα η σημερινή αμερικανική διοίκηση το λόγο για τον οποίο η Ελλάς δεν κάνει τίποτε άλλο απ' αυτό που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε τελευταία. Καλή σχέση χωρίς φοβίες και συνεργασίες με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.