Μέσα στην καρδιά του χειμώνα με φόντο το χιονισμένο τοπίο παρουσιάσθηκε προ ημερών στην Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ το βιβλίο της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη «Ημερολόγιο Αβάνας» (Εκδόσεις Ηλέκτρα 2008) υπο την αιγίδα και ενοχρήστρωση της γενικής προξένου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Μαρίας Καρνούτσου.

Εικόνες απο τη θερμή ατμόσφαιρα της Αβάνας με τις έντονες μουσικές και τα πούρα, όπως ζωντανά τις περιγράφει η συγγραφέας στις σελίδες του βιβλιου της, μετέφεραν οι ομιλητές της εκδήλωσης.

fragoulh_avana.pngΟ καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Στέφανος Κωνσταντινίδης, διευθυντής του ΚΕΕΚ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μ'ένα στρωτό γράψιμο, με αδρές πινελιές η Ιουστίνη Φραγκούλη μας ξεναγεί στην αγαπημένη της Αβάνα. Το πράττει με αγάπη αλλά χωρίς συγκατάβαση, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς να τα βλέπει όλα ρόδινα μα ούτε κι όλα μαύρα. Στην Αβάνα των φοιτητικών μας χρόνων με τον Τσέ Γκε Βάρα και το Φιντέλ Κάστρο, τότε που η λέξη επανάσταση ηχούσε ακόμη διαφορετικά. Το Ημερολόγιο Αβάνας διαβάζεται ευχάριστα καθώς αφουγκραζόμαστε τους ήχους της πόλης, την ομορφιά της αλλά και τη σκληρή καθημερινότητά της».

Η δήμαρχος Πλατό και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Δήμου του Μόντρεαλ Ελεν Φωτόπουλος μίλησε για τη συμβολή της Ιουστίνης Φραγκούλη ως συγγραφέως στο πολυπολιτιστικό μωσαϊκό του Μόντρεαλ, τονίζοντας πως η παρουσία της ακτινοβολεί την ελληνική κληρονομιά της στην πολύφωνη ατμόσφαιρα της καναδικής μητρόπολης.

Ο σύμβουλος τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας Θεοδόσης Δημητρακόπουλος μίλησε για τη διπλή ιδιότητα της Ιουστίνης Φραγούλη-Αργύρη ως δημοσιογράφου και συγγραφέως. Αναφέρθηκε στη διεσδυτική γραφή της στο «Ημερολόγιο Αβανας», τονίζοντας την απογοήτευση του κόσμου απο την ακύρωση των οραμάτων του κομμουνισμού «ακόμη και η συντήρηση των κτισμάτων τη Αβάνας έχει αναληφθεί απο την Ουνέσκο της δύσης», σημείωσε ο σύμβουλος τύπου.

Ενα κεφάλαιο του βιβλίου με θέμα την ελληνική οικογένεια του Χοσέ Λουίς Γκίκας στην Αβάνα διάβασε με μοναδικό χρώμα και θαυμάσιο τονισμό ο πολιτικός επιστήμων Ηλίας Μοσχάκης.

Η συγγραφέας έκλεισε ευχαριστώντας το πλήθος του κόσμου, που περευρέθηκε στην εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων: « Πάντως, η Κούβα πέρα απο την προσωπική εμπειρία, είναι αντικειμενικά ένας εξωτικά συντεταγμένος τόπος με υπέροχους ανθρώπους και πλούσια κουλτούρα. Δεν θα μακρυγορήσω για τον ακαριαίο έρωτά μου με την Αβάνα ή για τις απίστευτες ομορφιές της Κούβας ή για την ανεξάντλητη ζωντάνια των ανθρώπων της. Ούτε θα πώ για τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσέ Γκεβάρα, που υπήρξαν ήρωες των νεανικών μου χρόνων κι ακόμη δεν έχουν υποκατασταθεί απο άλλους. Αυτά θα τα βρείτε στο βιβλίο».

avana_fragouli.pngΣτην παρουσίαση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν η οικοδέσποινα της εκδήλωσης γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Μαρία Καρνούτσου, ο βουλευτής της περιοχής Λοριέ Ντοριόν Γεράσιμος Σκλαβούνος, η δημοτική σύμβουλος του Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλης Μπαλαμπάνος , η διευθύντρια του θεάτρου Infinitheatre Νατάσα Φωτόπουλος, η ακόλουθος τύπου της Ελληνικής πρεσβείας Γεωργία Μαριόλη, ο εκπρόσωπος του ICAO Τάκης Λουρής, ο συντονιστής ελληνόφωνης εκπαίδευσης του Μόντρεαλ Ηλίας Παπαρούνας, οι ακόλουθοι εκπαίδευσης Τζένη Μοσχάκη και Κώστας Διαμάντης,o καθηγητής της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Mcgill Νίκος Πουλόπουλος, ο καθηγητής Πολυτεχνείου δρ. Γιάννης Χατζηνικολάου, ο καθηγητής Ελληνικών Γιώργος Κελλάρης, ο καθηγητής Δημήτριος Μπέρκ, ο δρ. Απόστολος Παπαγεωργίου,ο επιχειρηματίας Στράτον Στίβενς, ο δρ. Γιώργος Τσούκας, ο Αρης Μοσχάκης της Ολυμπιακής , το ζεύγος Μιχάλη και Σούλας Τελλίδη, ο Δημήτρης Γιατζούλης, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Aνατολικού Καναδά Παναγιώτης Τζήμας, ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης  και πλήθος επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων ομογενών.