Εμπιστευτική Απόρρητη έκθεση του ΝΑΤΟ του Δεκεμβρίου(08) προς την Αμερικανική κυβέρνηση, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το Greek American News Agency, αποκαλύπτει ότι η κατάσταση στον πολυετή πλέον πόλεμο από το 2001 στο Αφγανιστάν έχει αρχίσει και βγαίνει εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο των ΝΑΤΟικών, ο αριθμός των Αφγανών πολιτών που έχουν χάσει την ζωή τους από τον πόλεμο έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 46%. Η έκθεση δείχνει την δραματική κλιμάκωση τόσο του πολέμου, όσο και των καταστροφών που έχει επιφέρει, ενώ τα στοιχεία που δίνει είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα: Αύξηση 35% των θυμάτων από τις συμμαχικές δυνάμεις, αύξηση κατά 50% των δολοφονιών και των απαγωγών, καθώς και διπλασιασμό των επιθέσεων ενατίον της κυβέρνησης Καρζάι σε ποσοστό που αγγίζει το 119%!

Η έκθεση παρουσιάζει μια τεράστια αύξηση στις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της συμαχίας, ενώ κάνει λόγο για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ, αναφέροντας ότι μια στις δυο οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν στα βασικά του συστήματος υγείας και ένα στα δυο παιδιά δεν πηγαίνει σχολείο.

Η εμπιστεύτικη έκθεση κυκλοφόρησε τα τέλη Δεκεμβρίου, λίγο πριν αλλάξει η κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρα από την οικονομία, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τα πρωτα θέματα που απασχολούν την κυβέρνησή του είναι και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή. Ήδη αμερικανοί 17,000 στρατιώτες κατεβαίνουν στην επικίνδυνη ζώνη του πυρός, προς ενίσχυση του συμμαχικού μετώπου και αντιμετώπιση της κατάστασης. Τέλος να πούμε ότι πολλές νατοϊκές δυνάμεις έχουν αποσύρει τα στρατεύματά τους  θορυβημένοι αλλά και φοβούμενοι κλιμάκωση στο Αφγανιστάν. Κλιμάκωση που θα επέφερε και άλλες "παραπλευρες απώλειες" στο εσωτερικό χωρών που ήδη απέσυραν τις δυνάμεις τους. 

Ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν είναι σχετικές  κυβερνητικές αναλύσεις των ΗΠΑ  αλλά και η σημερινή ανάλυση της έγκυρης εφημερίδας WashingtonPost

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ