Του Δρα Άρη Πετάση

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του προς Ε/Κ ο Ρ. Ντεκτάς ανάφερε πως η βάση της λύσης συμφωνήθηκε εδώ και δεκαετίες αλλά δεν σημειώνεται πρόοδος.  "Αλλιώς ερμηνεύουμε τη συμφωνία εμείς αλλιώς εσείς," είπε.  Συνέχισε, "οι σημερινές διαπραγματεύσεις δεν θα καταλήξουν πουθενά."  Ενώπιον μας έχουμε 5 πραγματικότητες: α.) από όσους εμπλέκονται στο Κυπριακό σοβαρά οι μόνοι που κινδυνεύουν με αφανισμό είναι οι Ε/Κ, β.) Με διαπραγματεύσεις προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την επιβίωσης μας, γ.) Η Τουρκία επιδιώκει τον ουσιαστικό έλεγχο της Κύπρου ελπίζοντας στη σταδιακή φυγή μας, δ.) το διεθνές δίκαιο και η Κυπριακή Δημοκρατίας αποδείχθηκαν οι σωτήριοι σύμμαχοι μας, και ε.) με υπογραφή λανθασμένης λύσης αυτοκαταστρεφόμαστε.

Για λόγους επιβίωσης και μόνο ζητούμε στις συνομιλίες:

1. Συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) αλλά δεχόμαστε μετ' εξέλιξη της.  Ο Πρόεδρος μας καθησυχάζει πως η ΚΔ δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί  ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Η Τουρκία θέλει διάλυση της για να καταστρέψει την μόνη μας άμυνα.

2. Αποχώρηση όλων των Τουρκικών στρατευμάτων.  Και ένας Τούρκος στρατιώτης να παραμείνει θα απειλούμαστε με νέα στρατιωτική περιπέτεια.  Η Τουρκία θέλει ανοικτή πληγή στο σώμα της Κύπρου ώστε σε εύθετο χρόνο να "κινδυνεύσουν" τεχνηέντως τα στρατεύματα της και να προστρέξει σε "βοήθεια" τους.

3. Αποχώρηση των εποίκων-αποτελούν προέκταση του στρατού.  Φέρνουν του έποικους για να γεμίσουν σιγά-σιγά την Κύπρο.  Η Τουρκία θέλει δημογραφική αλλαγή για να καταστούμε μειονότητα. Αργότερα θα ζητήσει το δημοκρατικό "κάθε άνθρωπος μια ψήφος" για σταδιακή φυγή μας.

4.  Ομοσπονδιακό σύστημα για μια ενιαία ΚΔ.  Η Τουρκία θέλει "συνομοσπονδία" ως μέσον διάλυσης της ΚΔ.  Υπενθυμίζω πως το 1860 οι Αμερική ενεπλάκη σε 4 χρόνια αιματηρού εμφυλίου πολέμου για διατήρηση της ομοσπονδίας.

5. Κατάργηση εγγυήσεων.  Οι εγγυήσεις αποτελούν την φονικότερη απειλή για μας γιατί αποτελούν αδιόρατη κατοχή, συνεχή εκφοβισμό και την ταχύτερη οδό προς αφανισμό μας.  Ο Πρόεδρος δηλώνει απερίφραστα πως οι εγγυήσεις είναι απαράδεκτες για μας. Πλειοδοτεί και η Ελλάδα.  Η Τουρκία θέλει εγγυήσεις για να βάλει διπλή θηλιά στο λαιμό μας για πλήρη έλεγχο, κτλ.

6. Ζητούμε τις περιουσίες μας και μια λογική λύση στο εδαφικό.  Η Τουρκία δεν θέλει να δώσει πίσω τίποτε γιατί γη και επεκτατισμός πάνε μαζί.   

Εάν η Τουρκία υποχρεωνόταν να πάρει ένα μόνο πράγμα αυτό θα ήταν, πιστεύω, οι εγγυήσεις ή δυνατόν με την παραμονή στην Κύπρο αριθμού στρατιωτών. Έτσι θα μπορεί να απειλεί και να ελέγχει την Κύπρο νόμιμα και στο διηνεκές.  Υπό το φως των δεδομένων δεν βλέπω λύση.  Πρέπει όμως, για πολλούς και διάφορους λόγους, να συνεχιστεί η προσπάθεια των σημερινών διαπραγματεύσεων.  Εμείς θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και με αντοχή. Ίσως το γεωπολιτικό σκηνικό καταστεί  ευνοϊκότερο για μας στο σύντομο μέλλον.   

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος