Το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της ΕλλάδαςΕλληνική Ιατρική Ένωση της Νέας Υόρκης και το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας διοργανώνουν συζήτηση με θέμα «Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής και του ελαιόλαδου στην Υγεία». στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με την

 

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου, και θα συμμετέχουν η γιατρός Δέσποινα Κομνηνού , η διατροφολόγος Ειρήνη Νικολαϊδη και ο διδάκτωρ χημικός  Απόστολος Παπάς.

 

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 6.30 μμ στις εγκαταστάσεις του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας.

 

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

            Σημαντικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα πιστοποιούν ότι η δομή της Μεσογειακής δίαιτας βρίσκεται πολύ κοντά στην ιδανική δίαιτα για τους πληθυσμούς του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου. 

Η Μεσογειακή δίαιτα δεν διαφέρει δραστικά από άλλες λιτές δίαιτες, ωστόσο δύο στοιχεία της τη διαφοροποιούν από αυτές. Αφ' ενός, η έμφαση που δίνεται στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο της και όχι στα επιμέρους συστατικά της. Αφ' εταίρου το ότι δεν περιορίζει την πρόσληψη λιπιδίων στο βαθμό που δεν είναι κορεσμένα και κατά προτίμηση έχουν τη μορφή του ελαιόλαδου.

Το ελαιόλαδο φέρεται να έχει μία σειρά ευεργετικές ιδιότητες μεταξύ των οποίων η ρύθμιση των επιπέδων λιπιδίων του αίματος και ο έλεγχος της υπέρτασης. Επιπλέον, αποτελεί ένα εξαιρετικά νόστιμο συμπλήρωμα που ευνοεί την κατανάλωση πολλών λαχανικών και χορταρικών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όχι μόνο δεν έχει υπάρξει ποτέ οποιαδήποτε υπόνοια ότι το ελαιόλαδο μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αλλά αντιθέτως αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων καρκίνων.

Στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες Μεσογειακές χώρες κάποια από τα παραδοσιακά φαγητά που έχουν ως βασικά τους συστατικά τα λαχανικά και τα χορταρικά, όπως για παράδειγμα οι χορτόπιτες αλλά και πολλά άλλα, θεωρείται ότι συμβάλουν στα ασυνήθιστα επωφελή για τον οργανισμό αποτελέσματα της Μεσογειακής δίαιτας.  

            Στην συζήτηση θα δοθεί επίσης ιδιαίτερη έμφαση στον σημαντικό ρόλο των ωμέγα- 3, της βιταμίνης Α και των φαγητών με αντιοξειδωτικές  ιδιότητες, ενώ θα γίνει αναφορά σε μύθους και γεγονότα, σε φαγητά που πρέπει να αποφεύγονται και σε λιγότερο απαγορευμένα φαγητά καθώς και στο πως εντάσσονται στην καλύτερη διατροφή στον κόσμο, τη Μεσογειακή Διατροφή.

 

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

 

ΑΝΤΩΝΙΑ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

            Η Αντωνία Τριχοπούλου είναι ιατρός, βιοπαθολόγος και υγιεινολόγος, με διδακτορικό στην υγιεινή και επιδημιολογία. Διευθύνει το συνεργαζόμενο κέντρο διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Υπότροφος της Διεθνούς Ένωσης Διατροφολογικών Επιστημών και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Διατροφολογικών Εταιρειών και επικεφαλής πολυάριθμων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών και επιτροπών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας και μέλος της Ομάδας Αξιωματούχων για τη Διατροφή και την Φυσική Δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει επανειλημμένα τιμηθεί με επαίνους και βραβεία για τις μελέτες της που αφορούν συνέπειες της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία. Το 1999 τιμήθηκε από την Ελληνική Ιατρική Ένωση Νέας Υόρκης.

            Το 2003 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας της απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.

 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ

            Η ιατρός Δέσποινα Κομνηνού ειδικεύεται στην Διατροφολογία  και την Πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Είναι ερευνήτρια του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού Ινστιτούτου Μεζίτης και μέλος του Συμβουλίου Παρακολούθησης της Ασφάλειας των Δεδομένων για την Ερευνητική Μονάδα Κλινικής Διατροφολογίας των Πανεπιστημίων Cornell Rockefeller και του Κέντρου Strang για την πρόληψη του καρκίνου στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο New York Medical College όπου έλαβε M.S. στη Διατροφή και Ph.D.  στην παθολογία. Διδάσκει στο New York Medical College, στο Manhattanville College και στο Teacher's College Columbia University. ΟΙ δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν πρωτότυπα άρθρα, κριτικές και συνόψεις σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις. Η ιατρός Κομνηνού είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, του Διεθνούς Οργανισμού Διατροφογενετικής και της Ελληνικής Ιατρικής Ένωσης Νέας Υόρκης.

 

ΕΙΡΗΝΗ Μ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

            Η Ειρήνη Νικολαϊδη έχει δέκα χρόνια εμπειρίας στη Διατροφή και την Διαιτολογία με στόχο την ενίσχυση της υγείας και τον έλεγχο ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή. Έλαβε B.S. και M.S. στη Διατροφολογική Επιστήμη από το Brooklyn College και έκτοτε έχει εργαστεί ως Κλινικός Διαιτολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island και ως Βαριατρικός Διατροφολόγος/ Συντονίστρια στο Νοσοκομείο Victory Memorial στο Brooklyn. Από το 2004 εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο ως Σύμβουλος Διατροφής. Είναι μέλος της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης, της Αμερικανικής Ένωσης Βαριατρικής Χειρουργικής, της Διαιτητικής Ένωσης Ευρύτερης Νέας Υόρκης και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαιτητικών Ενώσεων.   

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

            Ο διδάκτωρ Απόστολος Παππάς αποφοίτησε ως Χημικός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ένα χρόνο μετά, το 1993, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ και έλαβε M.Sc.  στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής και το Διδακτορικό του στην Βιοχημεία από το Rutgers Food Science Department. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Τροφίμων και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και Υποτροφία Fulbright για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ερευνητής βιοχημικός στο Skin Research Center της εταιρείας Johnson & Johnson το 1999. To 2001 προσελήφθη ως Επικεφαλής Ερευνητικής Ομάδας στην εταιρεία Munich Biotech. To 2003 επέστρεψε στην Johnson & Johnson όπου εργάζεται ως Επικεφαλής Επιστήμων.  Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Παππά επικεντρώνονται στον λιπιδικό μεταβολισμό. Έχει συγγράψει 12 επιστημονικές δημοσιεύσεις, 4 ευρεσιτεχνίες και ένα βιβλίο (2007) με τον εκδοτικό οίκο Random House.