Η επικράτηση της ειρήνης, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και οι αρχές του διεθνούς δικαίου αποτελούν προτεραιότητες για την Ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009. Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και της δράσης του ΟΑΣΕ για τη διαχείριση κρίσεων και για την περαιτέρω συνεργασία με διεθνείς φορείς, όπως τον ΟΗΕ.

Η Υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στα γεγονότα που σημειώθηκαν μέσα στο 2008 στην περιοχή του Καυκάσου, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής στη Γεωργία και για μια πιο "ολοκληρωμένη παρουσία" του ΟΑΣΕ.

Χαιρέτισε την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 24ης Νοεμβρίου 2008, στην οποία υπογραμμίζεται ο «σημαντικός ρόλος» του ΟΑΣΕ για την οικοδόμηση και την ενίσχυση των προσπαθειών στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό την ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελληνική Προεδρία επικεντρώνεται στην ανάληψη περαιτέρω δράσης από μέρους του ΟΑΣΕ στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων και της αστυνόμευσης, επισημαίνοντας ότι σ' αυτό το πλαίσιο, το Αφγανιστάν θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα για το 2009 και τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της «προληπτικής διπλωματίας» για τις κρίσεις που παρουσιάζονται στην Κεντρική Ασία.

Τέλος,μίλησε για το ρόλο του ΟΑΣΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την αντιμετώπιση των πολλαπλών πτυχών του μεταναστευτικού φαινομένου,για τις κλιματικές αλλαγές, για την ενίσχυση του αγώνα υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, για την ισότητα των φύλων, για τη θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ενώ σημείωσε τη διεθνή οικονομική κρίση και την ανάγκη για «περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ».