Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τρωάδος κ. Σάββα την διεύθυνση του Γραφείου Εκκλησίας και Κοινωνίας της Ι. Αρχιεπισκοπής με την ευθύνη της δημιουργίας προγραμμάτων και διακονιών που θα προωθούν την υπεύθυνη και δημιουργική  Ορθόδοξη Χριστιανική δραστηριότητα εντός της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτιστικής πραγματικότητας.

«Το Γραφείο αυτό», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, «θα ασχοληθεί με θέματα τρεχούσης επικαιρότητος όπως είναι μεταξύ άλλων οι επιπτώσεις των on-line κοινωνικών διαδικτύων, οι συνέπειες της λεγόμενης ρεαλιστικής τηλεόρασης, τα προβλήματα των τηλεοπτικών παιχνιδιών και το φαινόμενο  της αθεΐας. Θα επιβλέπει επίσης την Αρχιεπισκοπική Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας (AACST) και θα συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Νεολαίας της Ι. Αρχιεπισκοπής. Ο Επίσκοπος Σάββας είναι ένας από τους νεότερους ιεράρχες με γνήσια διοικητική και ποιμαντική εμπειρία, ο οποίος υπηρέτησε τα τελευταία εννέα χρόνια ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τα τελευταία επτά ως Επίσκοπος. Η ευρεία του μόρφωση, η ώριμη γνώση του επί των συγχρόνων θεμάτων, η βαθιά του κατανόηση και συμμετοχή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και πάνω από όλα η μεγάλη του αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία Του είναι στοιχεία που τον καθιστούν κατάλληλο να διευθύνει αυτό το γραφείο. Είμαι βέβαιος ότι η τοποθέτησή του ως διευθυντού του Γραφείου αυτού θα αποφέρει καρπούς, ιδιαίτερα για τους νέους οι οποίοι προσβλέπουν στη δική μας βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις και να ζήσουν μια ζωή πλήρως και απολύτως ελληνορθόδοξη και πλήρως και απολύτως συμβατή με την Αμερικανική πραγματικότητα του 21ου αιώνος».

Ο Επίσκοπος Σάββας θα αποχωρήσει από την Πρωτοσυγκελλία και θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009. Ο π. Μιχαήλ Κοντογιώργης θα συνεχίσει ως βοηθός Πρωτοσύγκελλος και ο π. Αθανάσιος Δήμος ως Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Ο Επίσκοπος Τρωάδος Σάββας (Ζεμπίλας) είναι απόφοιτος του Colby College (1979, BA Φιλοσοφίας και Αγγλικής Φιλολογίας) και της Ελληνορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού (1985, με ανώτατη διάκριση). Έκανε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπό την εποπτεία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Διοκλείας Κάλλιστου Ware, από το 1987 μέχρι το 1994. Είναι επίκουρος Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδίμηρου Νέας Υόρκης όπου διδάσκει μαθήματα γύρω από το θέμα της αναζητήσεως του Θεού στην σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα.