Στα τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκαν δηλώσεις του επικεφαλής της Δ/νσης Επικοινωνίας του Γενικού Επιτελείου, ταξίαρχου Μετίν Γκιουράκ, για την ομιλία του αρχηγού του DTP Αχμέτ Τουρκ στην Κ.Ο. του κόμματός του στην κουρδική, ο οποίος  είπε: «Πρέπει οι πάντες να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Σε ένα κράτος δικαίου είναι φυσικό να κινητοποιείται η δικαιοσύνη έναντι εκείνων, οι οποίοι συμπεριφέρονται αντίθετα με τους νόμους».

Ο ταξίαρχος Γκιουράκ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κανάλι της κρατικής TRT, που εκπέμπει στην κουρδική, δήλωσε τα εξής: «Η πολιτεία μπορεί να προβαίνει σε ορισμένα ανοίγματα στον πολιτιστικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και τα μέτρα, τα οποία δεν θα επιφέρουν ζημία στη δομή του ενιαίου κράτους και του κράτους-έθνους».

Σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες μετακινήσεις στρατιωτών σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ο Γκιουράκ είπε ότι σε ορισμένες μονάδες γίνονται μεταφορές για την εαρινή περίοδο και ότι οι δραστηριότητες αυτές εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.

Σε ερώτηση εάν τα τουρκικό πλοίο ‘Giresun', το οποίο έφτασε στον κόλπο του Άντεν, είχε κάποια επαφή με τους πειρατές, ο Γκιουράκ είπε ότι το πλοίο έφτασε εκεί στις 25 Φεβρουαρίου και ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επαφή.

Ο ταξίαρχος Γκιουράκ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα χρησιμοποιηθούν οι λιμένες της Μερσίνης και της Αλεξανδρέττας, καθώς και η Βάση του Ιντζιρλίκ κατά το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Ιράκ, είπε: «Δεν έχει ανατεθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κανένα καθήκον σχετικά με το θέμα αυτό ούτε και έχει διαβιβαστεί κάποιο σχετικό αίτημα».

Σε ερώτηση σχετικά με τον τριπλό μηχανισμό [Τουρκία – ΗΠΑ – Ιράκ] που θα συσταθεί στο Ερμπίλ του Β. Ιράκ στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ, ο Γκιουράκ είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για να τεθεί σε λειτουργία στο Ερμπίλ το αρμόδιο Γραφείο.

Η Zaman στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Ο Ντεμιρτάς του DTP: Δεν παραβιάσαμε το Σύνταγμα» γράφει ότι ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του DTP Ντεμιρτάς ανέφερε ότι δεν βρίσκει ορθό τον ισχυρισμό «περί παραβίασης του Συντάγματος από τον Αχμέτ Τουρκ, εξαιτίας ομιλίας που πραγματοποίησε στην κουρδική γλώσσα στην Κ.Ο. του κόμματός του».

Ο Ντεμιρτάς χαρακτηριστικά είπε: «Η υφισταμένη νοοτροπία είναι αυτή που παραβιάζει τα δικαιώματα της κοινωνίας. Αυτό το οποίο πρέπει να αλλάξει εδώ, δεν είναι το κόμμα μας ή η κοινωνία, αλλά οι Νόμοι. Άλλωστε, στον κανονισμό λειτουργίας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δεν περιλαμβάνεται κάποιο άρθρο, από το οποίο να προκύπτει η υποχρέωση οι εργασίες εντός της Βουλής να διεξάγονται στην τουρκική γλώσσα. Μόνο το άρθρο 3 του Συντάγματος διευκρινίζει ότι η επίσημη γλώσσα της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι η τουρκική, πράγμα το οποίο ορίζει και την υποχρέωση η τουρκική να χρησιμοποιείται μόνο στην επίσημη αλληλογραφία και στις επίσημες εργασίες. Εξάλλου, στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κόμματος ανήκει ο προσδιορισμός της δικής του κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, ως επίσημης ή όχι. Αν οι κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις υπαχθούν στο άρθρο 3 του Συντάγματος, τότε σε αυτές δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν ούτε και οι γυναίκες που φορούν την ισλαμική μαντίλα. Κατά συνέπεια, αντί να αξιολογούμε το γεγονός αυτό από μια στενή οπτική γωνία, πρέπει να διαπιστώσουμε από πού πηγάζει το πρόβλημα».

ΠΗΓΗ:ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ