Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης, συμμετείχε σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου «Η συνταγματική προστασία της Παιδείας του απόδημου ελληνισμού» της κα Ισμήνης Κριάρη – Κατράνη. Το πάνελ της παρουσίασης  που έγινε  στην αίθουσα «Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών, αποτελούσαν επίσης η πρώην Υπουργός Παιδείας κα Μαριέττα Γιαννάκου και ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται όλος ο κόσμος της ομογένειας όπως αυτός «φωτογραφίζεται» από την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, αρχής γενομένης  το 1975 με το άρθρο 108 του Συντάγματος.

Πρόκειται για «μία μεγάλη προσφορά,  και στην ελληνική πολιτεία και στο ελληνικό έθνος,  η διαχρονική αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει  το θέμα της ελληνικής παιδείας και το εύρος με το οποίο παρουσιάζεται ο όρος  παιδεία» ανέφερε στην εισήγηση του ο κ. Κασσίμης επισημαίνοντας ότι το βιβλίο αυτό είναι  ταυτόχρονα  και ένα εργαλείο δουλειάς για όλους όσοι θέλουν όχι να στηρίξουν μονο τον απόδημο Έλληνα αλλά να βοηθήσουν τη παγκόσμια κοινωνία με τη διάδοση της ελληνικής παιδείας.»

Ως ένα πολύ σημαντικό πόνημα χαρακτήρισε το βιβλίο η κα Γιαννάκου τονίζοντας την τεράστια σημασία που έχει η στήριξη της ελληνικής γλώσσας από την Ελλάδα χωρίς αυτή όμως  να χαλκιδεύει τα δικαιώματα των ομογενών στις χώρες που ζουν δημιουργώντας ψευδείς ελπίδες. Η κα Γιαννάκου εξήρε το έργο της κα Ισμήνης Κριάρη – Κατράνη με την οποία άλλωστε έχει συνεργαστεί στενά , αφού η κα Κριάρη – Κατράνη ήταν Ειδική Γραμματέας διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας επί Υπουργίας της.

«Πρέπει να πλησιάσουμε όλους τους Έλληνες και τους ελληνικής καταγωγής πολίτες όπου γης, βρίσκοντας έναν ευέλικτο τρόπο που να αρμόζει στην εποχή μας» τόνισε η κα Γιαννάκου.

Την μεγάλη συμβολή  του βιβλίου εξήρε ο κ. Λοβέρδος με αναφορές σε τρία βασικά σημεία, αυτά του συνταγματικού άρθρου, του εύρους της έννοιας του αποδήμου και κυρίως των προτάσεων της συγγραφέως, προτάσεων αμφίδρομης πορείας που μπορούν να βοηθήσουν σε μία συνεπέστερη και καλύτερη παιδεία στην ομογένεια.