Φοιτητική εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20-02-2009 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστήμιο Πειραιά, με οργανωτή την φοιτητική παράταξη Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Η μεγάλη συμμετοχή των φοιτητών στην εκδήλωση ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όσους παρέστησαν και το επεσήμαναν ιδιαίτερα οι ομιλητές ως παρήγορο σημείο στους χαλεπούς καιρούς όπου τα εθνικά μας θέματα υποβαθμίζονται και δεν συγκινούν τους νέους μας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης στην ομιλία του τόνισε ότι η Τουρκία αν δεν αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες που έχει διαπράξει, δεν πρόκειται να δει την Ευρώπη. Ξοδεύει, είπε, εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τα εγκλήματα της ιστορικής διαδρομής της και αυτό είναι μεγάλο λάθος της. Εκτός αν εκείνοι που χαράσσουν την πολιτική αυτή δεν ενδιαφέρονται να γίνει ένα σύγχρονο κράτος ούτε να γίνει αποδεκτή στην παγκόσμια κοινωνία, αλλά να παραμείνει δέσμια του στρατιωτικού κατεστημένου. Ο κ. Κασσίμης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από επτά Πολιτείες της Αμερικής και τόνισε ότι η Τουρκία αγωνιά με το γεγονός της γενικότερης αναγνώρισης και μοιάζει με έναν άνθρωπο που μέσα στα ρούχα του δεν νοιώθει καλά.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Γκλαβάκης αναφέρθηκε στην εξόντωση 1,3 εκατομ. Ελλήνων της Μικράς Ασίας. «Ζητούμε, είπε, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων όχι με διάθεση εκδίκησης, ούτε ζητάμε αποζημιώσεις ή οικονομικές απολαβές, αλλά μια συγγνώμη! Την οποία απαιτούμε.

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Μάριος Ευρυβιάδης γενικεύοντας το θέμα της Γενοκτονίας, μίλησε για μαζική εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας δηλαδή Ελλήνων, Αρμένίων και Ασσυρίων από τους Νεότουρκους. Η Γενοκτονία, είπε, ήταν χριστιανική, έγινε εναντίον όλων των χριστιανικών πληθυσμών και όχι μόνο των Αρμενίων, αλλά και εναντίον των Ελλήνων και των Ασυρίων και ως τέτοιο πρόβλημα πρέπει να τεθεί και να προβληθεί.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι ομιλίες και τοποθετήσεις του καθηγητού του Πανεπιστημίου Πειραιά Αθανάσιου Πλατιά που αναφέρθηκε στην σημερινή πολιτική της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή της προοπτική και του μέλους του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παντελή Καραλευθέρη που μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται από Συλλόγους και Σωματεία των Ποντίων για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία.