Την 8η Μαρτίου η παγκόσμια κοινότητα τιμά την γυναίκα, την εργαζόμενη, την μητέρα, την σύζυγο, την επαγγελματία. Μια επέτειος που για όλους σηματοδοτεί και φωτίζει τους πολλαπλούς ρόλους που έχει η γυναικεία παρουσία στις μέρες μας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμη και σήμερα ο γυναικείος πληθυσμός σε πολλά μέρη του κόσμου.

 

Οι γυναίκες ανά την υφήλιο, υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και αποτελούν τα πρώτα και τα κύρια θύματα βίας και εκμετάλλευσης. Στις δυτικές κοινωνίες, παρόλη την πρόοδο και την αναγνώριση της γυναικείας χειραφέτησης, αποτελούν τα πρώτα θύματα της ανεργίας, της διάκρισης στον επαγγελματικό στίβο, της κοινωνικής βίας.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η νέα εποχή προσφέρει πολύ περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες στον εκπαιδευτικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα, αποτέλεσμα των κατακτήσεων του 20ου αιώνα. Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η Απόδημη Ελληνίδα μετανάστρια. Οι γυναίκες εκείνες που στις αρχές του αιώνα ξενιτεύτηκαν σε αναζήτηση μια καλύτερης τύχης και στήριξαν με την αφοσίωση, την εργατικότητα και πολλές θυσίες τους ελληνικούς πυρήνες σε όλο τον κόσμο, δικαιώνονται σήμερα αφού μεγάλος αριθμός έχει καταλάβει σημαντικές θέσεις και διακρίσεις σε όλους τους τομείς δράσης.

Οι γυναίκες εκείνες αξιοποίησαν και αξιοποιούν στο έπακρο τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι χώρες όπου διαβιούν.

Γυναίκες επαγγελματίες, πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες μοιράζονται επάξια την σημαντική κληρονομιά που δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια ο Παγκόσμιος Ελληνισμός. Και για αυτό είμαστε όλοι περήφανοι.

Παρόλα όμως τα σημαντικά βήματα, παραμένει για όλες εμάς τις γυναίκες η πρόκληση της καταξίωσης και ανάδειξης των ικανοτήτων, των ταλέντων μας ακόμη και μέσα από τις Ομογενειακές οργανώσεις, όπου είναι ακόμη μικρή η γυναικεία εκπροσώπηση.

Δίχως άλλο, το γυναικείο ανθρώπινο δυναμικό που στηρίζει και τροφοδοτεί τις ελληνικές οργανώσεις ανά τον κόσμο πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακόμη και μέσα από τις δομές του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, όπου στο προεδρείου του βρίσκεται μονάχα μία γυναίκα, και στα επτά Συντονιστικά Συμβούλια συμμετέχουν συνολικά δέκα γυναίκες, θα πρέπει να επιδιώξουμε την καλύτερη αντιπροσώπευσή μας. Πολλά είναι τα θέματα που επιβάλλουν τον πρώτο ρόλο στην γυναίκα, ζητήματα κοινωνικής ένταξης, επαγγελματικής αποκατάστασης, ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και εργασία.

Ήδη μέσα από το ΣΑΕ γίνεται σημαντική προσπάθεια ανασύστασης των Δικτύων Γυναικών, τα οποία μπορεί και σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία και τους Φιλέλληνες να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο αναζωπύρωσης του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο, της γλώσσας και του Πολιτισμού μας.

Με την βοήθεια και την στήριξη των γυναικών, το ΣΑΕ μπορεί να γίνει o όργανισμός που όλοι οραματιζόμαστε, ανεξάρτητο οικονομικά και πνευματικά,  ένας νοργανισμός που θα ενώνει τους ανθρώπους μας και θα μπορεί να υπερασπίζει με πυγμή και ομοψυχία, τα συμφέροντα των Ελλήνων ανά τον κόσμο, κερδίζοντας έτσι, την ευρύτερη αποδοχή από το σύνολο του Απανταχού Ελληνισμού.

Ας δούμε λοιπόν την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα νέο σημείο εκκίνησης για την Ομογένεια που θα αγκαλιάσει και θα αναδείξει την σημαντική προσφορά της Απόδημης Ελληνίδας.