Του Ντίνου Τουμάζου

Με λύπη μου ενημερώνω κάθε ενδιαφερόμενο ότι αποσύρω τη δήλωση συμμετοχής μου στην ομάδα εθελοντών για παροχή βοήθειας προς την επιτροπή διοργάνωσης της Γιορτής του Κρασιού. Επίσης, αποσύρω κάθε είδους υποστήριξη προς την Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, για όσο διοικεί, με τον τρόπο που διοικεί, το διοικητικό συμβούλιο, όπως έχει καταντήσει να υπολειτουργεί, ύστερα από την αποχώρηση και του τέταρτου κατά σειρά μέλους του.

 

Αποκορύφωμα της αγανάκτησής μου αποτέλεσε η σημερινή δήλωση του προέδρου της κοινότητας ότι, ενάντια στην βούληση της καταπληκτικής πλειοψηφίας των εθελοντών (που χωρίς αυτούς όχι μόνο γιορτή του κρασιού δεν θα διοργανωνόταν, αλλά η κοινότητα μας θα είχε κλείσει τις πόρτες προ πολλού, με την τραγελαφική συμπεριφορά του ουσιαστικά ανύπαρκτου διοικητικού συμβουλίου), ο πρόεδρος αποφάσισε ερήμην τη συμμετοχή Τούρκων στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις της φετινής Γιορτής του Κρασιού, που διοργανώνει μια ομάδα πρωτοβουλίας και όχι το καταγέλαστο πλέον «συμβούλιο».

Η συνείδησή μου δεν επιτρέπει σε μένα, όντας πρόσφυγας, συνεργασία με αυτούς που στην πραγματικότητα προωθούν τις θέσεις της κατοχικής Τουρκίας, των υποτελών οργάνων της και των συνεργαζόμενων συνοδοιπόρων της.

Θεωρώ χρέος στον τόπο μου, στους νεκρούς φίλους και συναγωνιστές μου, στους συγγενείς και συμπατριώτες μου που μέχρι σήμερα υποφέρουν τις συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, να αντιδράσω διαμαρτυρόμενος έντονα για την κατάπτυστη αυτή συμπεριφορά.

 Και δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση. Εμείς δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα με τους αδερφούς και συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους.

-Τους στηρίξαμε επίσημα, με συνέπεια και ποικιλοτρόπως για μισό και πλέον αιώνα, προσφέροντάς τους δωρεάν ηλεκτρισμό, νερό, προτεραιότητα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε αμέτρητους άλλους τομείς.

– Έχουμε καλές προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις μαζί τους.

Η θέση όμως της διεθνούς κοινωνίας και των οργάνων της για τριάντα πέντε συναπτά χρόνια, είναι ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, συνεχούς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νομίμων κατοίκων της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι, όπως επικαλείται η κατοχική Τουρκία, το υποτελές έκτρωμα της ούτω αυτοαποκαλούμενης ψευδοδιοίκησης των κατεχομένων εδαφών μας (Ντενκτάς, Ταλάτ και άλλων εγκληματιών) διακοινοτικό πρόβλημα, πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

 Υπάρχει εξάλλου πληθώρα αποδείξεων, ακόμα και ομολογιών -όπως της πρόσφατης του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς κ.ά.- περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, τα οποία δυστυχώς και η δική μας ακόμα ηγεσία ολιγωρεί να καταγγείλει στα διεθνώς αρμόδια όργανα, καταγγέλλοντας και κινώντας τις ενδεδειγμένες διαδικασίες.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα:

Θα εξυπηρετήσουμε την καλοχρηματοδοτούμενη από τις γνωστές μη κυβερνητικές οργανώσεις της Αμερικής, Αγγλίας, Νορβηγίας (PRIO, ICG κ.ά.) τουρκική προπαγάνδα, που επιμένει να παρουσιάζει το θέμα σαν διακοινοτικό, ενδοκυπριακό, απαλλάσσοντας έτσι την Τουρκία από την κατηγορία και το στίγμα κράτους παρανομούντος κατ' εξακολούθηση, πράγμα που την εμποδίζει στην ευρωπαϊκή του πορεία, τη δανειοληπτική της ικανότητα και φερεγγυότητα κ.λπ.;

Θα τους δώσουμε συγχωροχάρτι με την αχαρακτήριστη συμπεριφορά μας, πέφτοντας ουσιαστικά στην παγίδα τους;

Καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να πάψουμε να είμαστε άβουλα όντα και νεροκουβαλητές των επιτηδείων εισβολέων και όποιων συμπατριωτών μας που, προκειμένου να εξυπηρετήσουν κομματικά ή/και προσωπικά συμφέροντα, καμώνονται δήθεν καλοκάγαθα ότι προωθούν την αγάπη, συμφιλίωση και άλλα τέτοια γνωστά.

Από τη στιγμή που κάποιος ασχολείται με τα κοινά, οφείλει να κατέχει το θέμα.

Αν δεν γνωρίζει ουσιαστικά, στοιχειώδη πράγματα, να ενημερωθεί.

Ο μύθος της επαναπροσέγγισης, είναι μόνο για νήπια, όχι για ενήλικους!

Και όσοι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι συμφωνούν μαζί μας και πραγματικά μας αγαπούν, οφείλουν να το αποδείξουν στην πράξη και όχι να το παίζουν δίπορτο.

Από τη μια να κατέχουν παράνομα τα σπίτια μας και να εκμεταλλεύονται τις περιουσίες μας, να απολαμβάνουν των πολλαπλών επιδομάτων, , ωφελημάτων, χορηγιών κ.λπ. και από την άλλη όλων των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την ιδιότητά τους σαν υπηκόων της νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη ζωή υπάρχουν δικαιώματα, για τα οποία αγωνιζόμαστε νυχθημερόν!

Υπάρχουν όμως και υποχρεώσεις!

Όσοι θέλουν στ' αλήθεια να συμμετέχουν στη ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας και των οργανισμών της, όσοι μας θεωρούν συμπολίτες και φίλους τους, να απεμπολήσουν έμπρακτα τα παράνομα και να υιοθετήσουν τα νόμιμα.

Να διακηρύξουν δημόσια την αντίθεσή τους στην ξένη κατοχή και όχι… άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, με χαζοχαρούμενα τραγουδάκια φιλίας αγάπης και έρωτα!…

Η φιλίας, η αγάπη και ο έρωτας απαιτούν επαλήθευση καθημερινή, έμπρακτη!

Οι εντελώς αψυχολόγητες, επιπόλαιες και ανεύθυνες συμπεριφορές, όπως και η συγκεκριμένη του υποτιθέμενου προέδρου της κοινότητάς μας, δημιουργούν ερείσματα για περαιτέρω προώθηση συμφερόντων ξένων, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση της πατρίδας μας και την επικράτηση του δικαίου της ζούγκλας.

Δημιουργούν προηγούμενα που θα μας γυρίσουν μπούμερανγκ!

 Προσφέρουν βέλη στη φαρέτρα του κατακτητή για να εξουδετερώσει τις όποιες αντιστάσεις και αντοχές μας έχουν απομείνει.

Σας δηλώνω ευθαρσώς ότι, στον βαθμό που εξαρτάται από μένα, δεν θα το επιτρέψω και θα λυπηθώ αφάνταστα αν βρεθούμε σε αντίθετα στρατόπεδα.

Η σύγκρουση θα είναι χωρίς οίκτο, εξουθενωτική και χωρίς έλεος.

Ας αναλογισθεί ο κάθε ένας από εμάς τις ευθύνες του, όπως επίσης και η ΣΕΚΑ, αν εξακολουθεί να θεωρεί τον ρόλο της υπεύθυνο.