Πιο προσεκτικές θα είναι οι ΗΠΑ πριν προβούν σε προληπτικές επιθέσεις, μετά την εμπειρία τους στο Ιράκ, εκτιμά ο Ρόμπερτ Γκέιτς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι, αναμφισβήτητα, πιο προσεκτικές στο μέλλον όταν θα εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν προληπτική στρατιωτική δράση, ύστερα από τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με το Ιράκ, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς.

"Τα μαθήματα από τα λάθη που έγιναν σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής (στο Ιράκ), και όλων των άλλων που συνέβησαν, συντείνουν στο ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι πολύ, πολύ προσεκτικός στο ενδεχόμενο εμπλοκής σε παρόμοια σύγκρουση, ή στη σημασία που θα δώσει (στις πληροφορίες που προέρχονται) από υπηρεσίες πληροφοριών", δήλωσε ο κ. Γκέιτς στο…κανάλι PBS, ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του προηγούμενου προέδρου Τζορτζ Μπους περί εξαπόλυσης προληπτικών επιθέσεων για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών.
Οι δεσμοί με την Αλ-Κάιντα και η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, τα οποία ποτέ δεν βρέθηκαν, είχαν παρουσιαστεί ως προτεραιότητες από την κυβέρνηση Μπους, προκειμένου να δικαιολογηθεί η επέμβαση στο Ιράκ, το 2003.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι εφεξής, κάθε νέος πρόεδρος "πρόκειται να θέσει πολλά δύσκολα ερωτήματα", προτού εμπλακεί σε παρόμοια σύγκρουση. "Φαντάζομαι ότι τα εμπόδια (που πρέπει να υπερκεραστούν εν όψει μίας ενδεχόμενης προληπτικής παρέμβασης) είναι σήμερα πολύ πιο σημαντικά απ' ό,τι πριν από έξι ή επτά χρόνια", κατέλειξε ο κ. Γκέιτς. "Φαντάζομαι ότι το πρώτο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσουμε είναι: υπάρχει κίνδυνος να μας επιτεθούν εδώ, στη χώρα μας;"
Ο Ρόμπερτ Γκέιτς εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία ο ίδιος εισήλθε το 2006 -πολύ μετά την έναρξη της επιχείρησης στο Ιράκ- διέπραξε ένα σημαντικότατο λάθος όταν θεώρησε ότι η σύγκρουση θα είχε σύντομη διάρκεια.
"Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν, ήταν ότι αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις πως τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί", έκρινε ο Γκέιτς, υπογραμμίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός πήρε μερικά δύσκολα μαθήματα από την εμπειρία του στο Ιράκ.
Οι ΗΠΑ και το Ιράκ ανακοίνωσαν την Κυριακή την αποχώρηση δύο ταξιαρχιών, ήτοι 12.000 στρατιωτών, εντός έξι μηνών, επιταχύνοντας την απεμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011, βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσινγκτον.
Από τον Μάρτιο του 2003, οπότε και ξεκίνησε η εισβολή στο Ιράκ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 4.250 αμερικανοί στρατιώτες.
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ