ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΜΟΔΡΟΜΟΥ*

Η έκδηλα αρνητική αντίδραση του κ. Ταλάτ στην πρόνοια του πρόσφατου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, όπου, μεταξύ άλλων, καλείται η χώρα αυτή να αποσύρει το στρατό της από την Κύπρο και να αφήσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αποφασίσουν ελεύθερα για το μέλλον της Κύπρου, φανερώνει το μέγεθος της εξάρτησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη από την Άγκυρα και ειδικά το στρατιωτικόκατεστημένο.

Η πρόνοια αυτή του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ουσιαστικά ανοίγει στον κ. Ταλάτ μια προοπτική απεξάρτησης και αυτονόμησης από την Άγκυρα και τον τουρκικό στρατό, προκάλεσε όλως «παραδόξως» αρνητικά σχόλια από τον ίδιο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον ώθησε να δραστηριοποιηθεί εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταψήφισή της. Η δικαιολογία ότι αισθανόταν προσβεβλημένος από την αναφορά αυτή δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική, αφού όλοι γνωρίζουν ότι, τουλάχιστον σε θέματα ασφάλειας, ο στρατός και η Τουρκία έχουν τον απόλυτο έλεγχο και ότι ο κ. Ταλάτ είναι απλός θεατής.
Ενδεικτικό της απόλυτης εξάρτησης και υποταγής του κ. Ταλάτ στην Άγκυρα είναι και η αντίδρασή του στην πρόνοια του ψηφίσματος όπου καλείται η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο της Άγκυρας στη βάση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ / Τουρκίας. Είναι φανερό ότι με υποδείξεις και απαιτήσεις της Άγκυρας, ο κ. Ταλάτ προκειμένου να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας και να εξυπηρετήσει τις τουρκικές απαράδεκτες μεθοδεύσεις στην Ευρώπη, οι οποίες μεθοδεύσεις σε τίποτα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, μετατράπηκε σε νέο Ντενκτάς και έγινε συνήγορος απαράδεκτων και αδικαιολόγητων τουρκικών πρακτικών.

*Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ