Γράφει ο Δημητρης Αλευρομάγειρος, Αντιστρατηγος ε.α. Επιτιμος Γενικος Επιθεωρητής Στρατου.

Πραγματοποιήθηκε η εκδηλωση για το Βιβλίο του Δημητρη Κωνσταντακόπουλου "Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΠΑΓΙΔΑ" Παρακαλουμε τους οργανωτες να μας στειλουν τις εισηγήσεις.

 

Σχόλιο: Δεν παρέστη ο κ. Κατσουρίδης και ανεκοινώθη οτι "ειχε σοβαρό πρόβλημα" Οι κ.κ. Κωνσταντακοπουλος ,Πεπονης και Νικολόπουλος τοποθετήθηκαν επι της ουσίας και ηταν πολυ καλοι[παρακαλουμε τους κ.κ. Πεπονη και Κωνσταντακοπουλο να μας στειλεουν τις εισηγήσεις τους] Επίσης πολύ καλο ηταν το μηνυμα του επιτιμου Προεδρου της ΕΔΕΚ γιατρου Βασου Λυσσαριδη το οποίο διαβαστηκε και καταχειροκροτηθηκε[παρακαλουμε το γραφειο του γιατρου να μας το στειλει] Η εισηγηση του κ.Αλαβανου ηταν πολυ γενική και εστραφη κυρίως στη θέση της σημερινης αριστερας σε ελληνικο και παγκοσμιο επιπεδο [ανεφερε οτι το κενο της παγκοσμιας αριστερας το καλυπτει το "Κοινωνικο φορουμ" το οποίο -κανει κατα τον κ.Αλαβανο- καλη δουλεια, Κατεφερθη κατα της Νεας Δημοκρατίας για τη χρηση του Αστακου στο θεμα του τελευταιου πολεμου της Γαζας και κατα του ΠΑΣΟΚ γιατι δεν ειπε ουτε μια λεξη για τον αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνους Υπουργο Αμυνας του Ισραηλ και επηνεσε τον Ερντογαν για τη θεση του στο Νταβος[σχολιο μου.Καλα ο κ. Αλαβανος δεν πηρε ειδηση για το θεατρο Ερντογαν -Περες;;] Ετάχθη εναντιον των υπερβολικων αμυντικων δαπανων των Ε.Δ. ιδια οταν αυτες στηριζουν το Αφγανισταν και τη Νατοικη βαση της Κρητης. Για το Κυπριακο στην κυρια ομιλία του δεν ειπε τιποτα και μονον σε ερωτηση στη συνεχεια ειπε οτι αυτος εταχθη εναντια στο σχέδιο Ανναν οταν το κομμα του το ειχε στηρίξει, Στηριζει τις προσπαθειες Χριστοφια για λυση και σε τελευταια αναλυση το θεμα θα το λυσει ο Κυπριακος Λαος[σχολιο μου,Δηλαδη την Ελλάδα δεν την ενδιαφερει;;]  [Ομως για να μην ερμηνευσουμε τον κ. Αλαβανο θα παρακαλουσαμε και παλι τους οργανωτες να μας στειλεουν την εισηγησή του] Ο συντονιστης κ.Δελαστικ πολύ καλος.

Σε συνεχεια των παραπάνω και επειδη και χθες έμεινα με τη βέβαιη εντυπωση οτι πολλοί δεν γνωρίζουν καλα τις σοβαρες πτυχές του Κυπριακου, σας στελνω σε ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου "Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΠΑΓΙΔΑ" το οποίο ειχε την ευγένεια να μας παραχωρήσει τις παραμονές των προεδρικων εκλογων στην Κυπρο το 2008. Ειμαι βέβαιος ότι αν διαβαζοταν έγκαιρα δεν θα υπηρχε το αποτέλεσμα που ο ιμπεριαλισμος επεδίωκε , δηλαδη την απομάκρυνση του Εθνικού ηγέτη των Ελλήνων Τασσου Παπαδόπουλου.   Το βιβλίο αυτο μαζυ με το άλλο καταπληκτικο βιβλιο των Κωστα Βενιζέλου, Μιχαλη Ιγνατιου, Νικου Μελέτη "Σχέδιο Ανναν, το μυστικό παζάρι, οι 129 ημέρες που συγκλόνισαν τον Ελληνισμό**" ειναι το Α και το Ω της γνωσης του σημερινου Κυπριακου.   [οσοι με γνωρίζουν και πιστευω με γνωριζετε ολοι, ελπιζω δεν θα με παρεξηγησετε για τις προτάσεις μου,Γιατι βέβαια υπάρχουν επίσης πολυ αξιόλογες μελετες-βιβλια και αρθρα πολλα απο τα οποία κατα καιρους σας στελνω.Ομως σας προτεινω τα παραπανω γιατι και συγχρονα ειναι και συνοπτικα  της ουσίας του θέματος]  

Παρακαλω λοιπόν, οχι μονον να τα μελετήσετε αλλά και να τα διαδώσετε.Γιατι δυστυχώς ακομη και αυτοι που ενδιαφέρονται διαπιστωνω οτι δεν γνωρίζουν βασικα πράγματα.   Ο Ελληνικός και Κυπριακος Λαος ειναι τωρα σε κατασταση αντίστασης προς τα οσα τεχνιέντως ο ιμπεριαλισμος και η συγχρονη παγκοσμιοποιημένη πολυπολιτισμική νέα τάξη [στο εξωτερικό και δυστυχώς και στο εσωτερικο ] του σερβίρουν. Με τη γνώση περνουμε στην αντεπίθεση,   Ενα πρωτο βήμα ειναι οι επερχόμενες ευρωεκλογές.   Μην αφήσετε ούτε εναν φιλοαανανιστη να εκλεγει.[προσοχη γιατι κάποιοι σημερα αννανιστες κρυβουν το προσωπό τους .Μην μας κοροιδεύουν. Πρέπει να τους τσακισουμε εκλογικά. Το δέ ΑΚΕΛ δεν ειναι καν αριστερο κομμα. Ειναι ενα φιλονεοταξικο οπορτουνιστικο στην ιδεολογία και άκρως ενδοτικο[για να μην πώ τίποτα πιο βαρύτερο] στο εθνικο θέμα.

**ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΝΑΝ,ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ, ΟΙ 129 ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ (Κ. Βενιζελος- Μ. Ιγνατιου – Ν. Μελετης)

Στις 11 Δεκεμβριου 1999 ,πραγματοποιειται η συνοδος κορυφης της ΕΕ στο Ελσινκι. Η Ελλαδα αιρει το βετο της στην υποψηφιοτητα της Τουρκιας για την ΕΕ και ταυτοχρονα αποσυνδεονται οι ενταξιακες διαπραγματευσεις της Κυπρου απο την επιλυση του Κυπριακου.

Στην αποφαση ομως καταγραφεται οτι « Το Ευρωπαικο Συμβουλιο χαιρετιζει την εναρξη στις 3 Δεκεμβριου στη Νεα Υορκη , των συνομιλιων για τη συνολικη ρυθμιση του Κυπριακου και εκφραζει την κατηγορηματικη υποστηριξη στις προσπαθειες του γενικου γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων να φερει τη διαδικασια σε αισιο περας»

 » Το Ευρωπαικο Συμβουλιο τονιζει οτι η πολιτικη επιλυση του προβληματος θα διευκολυνε την προσχωρηση της Κυπρου στην ΕΕ. Εαν μεχρι την ολοκληρωση των διαπραγματευσεων προσχωρησης δεν εχει επιτευχθει λυση, η αποφαση του Συμβουλιου, οσον αφορα την προσχωρηση , θα ληφθει χωρις το ανωτερο να αποτελει προυποθεση. Εν προκειμενω το Συμβουλιο θα λαβει υπ οψη ολα τα στοιχεια»[19α, 19β  ]…..

Σημειωνεται οτι ειχε προηγηθει την 10 Ιουνιου 1999 στο Romisch – Germanisches Museum της Κολωνιας συναντηση των ηγετων της G8 [ΗΠΑ, Γερμανια, Γαλλια, Ην.Βασιλειο,Ιταλια,Καναδας,Ιαπωνια και η Ρωσσια ] οπου ειχε ζητηθει ,απο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να καλεσει «την ελληνικη και την τουρκικη πλευρα ,της Κυπρου» σε «περιεκτικες συνομιλιες  χωρις ορους» το φθινοπωρο….

Η ωρα της αληθειας  για την Κυπριακη Δημοκρατια και την Ελλαδα ειχε αρχισει, Οι Ελληνες και Κυπριοι πολιτικοι και διπλωματες  θα βιωνανε την πιο σκληρη διπλωματικη δοκιμασια.

Στο πολιτικοδιπλωματικο σκακι υπηρχαν περαν των Ελληνοκυπριων και Τουρκοκυπριων και οι [και κυριως αυτοι]  μεγαλοι παικτες….

Στον μεταδιπολικο κοσμο ο κυριαρχος παικτης ειναι οι ΗΠΑ, οι οποιες και προωθουν ταχυτατα οσες εκρεμμοτητες δεν μπορουσαν  να  τακτοποιησουν ενω υφιστατο η ΕΣΣΔ . Τα επιτελεια και οι «δεξαμενες σκεψης» εργαζονται πυρετωδως και δεν αφηνουν καμμια  αμφιβολια για τις προθεσεις τους.Ο πολεμος στο Κολπο, η διαλυση της Γιουγκοσλαυιας και οι βομβαρδισμοι στο Κοσσοβο η αποδειξη, οι δε Κισιγκερ και Μπρεζινσκυ με τα περισπουδαστα βιβλια τους οχι μονο υποδεικνυουν τη μελλοντικη στρατηγικη των ΗΠΑ [Αυτοκρατορια  ή ηγεμονια] αλλα διαμορφωνοντας τις παραμετρους αυτης της στρατηγικης, της Νεας ταξης πραγματων, εισαγουν -μεσω των βιβλιων τους- την σημαντικη ψυχολογικη παραμετρο αυτης της στρατηγικης, «της ματαιοτητας της αντιστασης οπουδηποτε και απο οποιονδηποτε ,προς τις αποφασεις   των ΗΠΑ» . Τα Γενικα Επιτελεια των Ενοπλων Δυναμεων της ,για να υποστηριξουν αυτη τη πολιτικη στρατηγικη χαραζουν το δογμα για το 2010 οπου κυριαρχει η δυνατοτητα επιτυχους επεμβασης σε οποιοδηποτε σημειο του πλανητη…….

Η Ευρωπαικη Ενωση ανετοιμη και με αναγκαστικη ελειψη κοινης στρατηγικης αντιμετωπισης των μεταδιπολικων προκλησεων, αφου στους κολπους της υπαρχει σημαντικος αριθμος φιλοατλαντικων κρατων, προσπαθει αρχικα  να μετασχει στα «κερδη» της νεας καταστασης[ Πολεμος στον Κολπο- Διαλυση της Γιουγκοσλαυιας] και τελικα να συρθει αναγκαστικα  και καθολου κολακευτικα για το κυρος της, στους βομβαρδισμους του Κοσσοβου……

Η Ρωσσια του Γιελτσιν[παρετηθη την 31/12/1999], μοιαζει σκια του παλαι ποτε κραταιου κρατους της ΕΣΣΔ και επαιτουσα την οικονομικη ενισχυση των ΗΠΑ…

Αυτο ειναι σε γενικες γραμμες το γεωστρατιωτικοπολιτικο περιβαλλον οταν απεφασισθη στο Ελσινκι το 1999 η εναρξη των διαπραγματευσεων για την ενταξη της Κυπριακης Δημοκρατιας[Κυπρο την αναφερει η αποφαση…] μαζυ με αλλες 9 χωρες [οι πιο πολλες φιλοατλαντικες], στην Ε.Ε.

  Τρεις δημοσιογραφοι, οπου στην πραξη και με το εργο τους εχουν αποδειξει οτι τιμουν το λειτουργημα τους, οι Κωστας Βενιζελος, Μιχαλης Ιγνατιου [Κυπριοι και οι δυο] και ο Νικος Μελετης με μακρα πειρα στις εξελιξεις του μεταδιπολικου κοσμου και στο Κυπριακο, ανελαβαν το δυσκολο και επιπονο εργο να καταγραψουν αυτη την σημαντικη φαση του Κυπριακου προβληματος απο το Ελσινκι[1999] εως και την αποφαση για την εναρξη των ενταξιακων διαπραγματευσεων της Τουρκιας με την ΕΕ[3/10/2005].

Το αποκλειστικο τους  βεβαια  θεμα ειναι η ολη φανερη [και κυριως παρασκηνιακη ] δραστηριοτητα των πολιτικων και διπλωματικων ενεργειων που αφορουν στο περιβοητο πλεον σχεδιο Ανναν απο την «επισημη» εμφανιση του [11/11/2002] εως και την απορριψη του απο τη συντριπτικη πλειοψηφια του Ελληνικου Κυπριακου Λαου με το 76% των ψηφων του [24/4/ 2004].

Βαθυτατοι γνωστες των προσφατων εξελιξεων με παρουσια στα πεδια αυτων των εξελιξεων ,δημοσιογραφοι της εντιμης μαχομενης δημοσιογραφιας και ενω γνωριζουν τοσα ωστε να εχουν το δικαιωμα να τοποθετηθουν και πολιτικα,  το αποφευγουν συνειδητα γιατι επιθυμουν να καταγραψουν αντικειμενικα τα γεγονοτα και να αφησουν τα συμπερασματα στον μελετητη του εργου τους.

… «Το εγχειρημα της καταγραφης της ζωσας ιστοριας δεν ειναι παντοτε ευκολη υποθεση.Πολυ περισσοτερο οταν οι πρωταγωνιστες ειναι παροντες στην ενεργη πολιτικη, τα παθη δεν εχουν ακομη καταλαγιασει και οι λογαριασμοι παραμενουν ανοικτοι.

Υπαρχουν ομως και πλεονεκτηματα σε μια τετοια αποπειρα,καθως τα γεγονοτα και οι στιγμες παραμενουν φρεσκα στη μνημη των πρωταγωνιστων,τα δεκαδες απορρητα εγγραφα διαβαζονται με διαφορετικο πνευμα χωρις να αλλοιωνεται το περιεχομενο τους απο τη διαθλαση που προκαλει το περασμα του χρονου.

Βοηθα ακομη περισσοτερο οτι και οι τρεις ζησαμε απο κοντα ολη την περιπετεια του σχ.Ανναν ,απο τεσσερις διαφορετικες πολεις ,την Αθηνα, τη Λευκωσια , τη Νεα Υορκη και την Ουασιγκτον.Και βεβαια βρεθηκαμε στη Γενευη και στη Χαγη , στο Μπουργκενστοκ και ξανασυναντηθηκαμε στη Λευκωσια για την τελικη πραξη» γραφουν οι σπουδαιοι και με βαθυτατο αισθημα ευθυνης τρεις δημοσιογραφοι και σπευδουμε αμεσως να συμφωνησουμε με αυτη τους την προλογικη επισημανση.

Στη λεπτομερη καταγραφη ολων των σημαντικων παραμετρων ,φανερων και κυριως παρασκηνιακων, της πορειας του «σχεδιου Ανναν» με βαθυτατη διορατικοτητα ησαν παροντες στις κρισιμες φασεις και κατορθωσαν περαν των ανεκτιμητων επισημων  στοιχειων   που συγκεντρωσαν, να εχουν παντα επικαιρες συνεντευξεις με τους εμφανεις [αλλα και ινκογνιτο ]πρωταγωνιστες .Με αυτο τον τροπο μεταφερουν στον μελετητη του εργου τους την ατμοσφαιρα μεσα στην οποια ελαμβαναν χωρα πολλες φορες κρισιμες αποφασεις.

Εμεις δεν θελουμε να προκαταλαβουμε τον αναγνωστη του βιβλιου με τις δικες μας σκεψεις και συμπερασματα. Μπορουμε ομως να επισημανουμε -εστω ως προταση και διευκολυσνση της μελετης- ωρισμενα θεματα που αναδεικνυονται απο την μελετη μας και κατα το δυνατον μακρυα απο τις προσωπικες μας τοποθετηασεις ,δεδομενου οτι τα συμπερασματα τα εξαγει ο αναγνωστης. Στη καταγραφη αυτων των θεματων εχουμε παντα στο μυαλο μας [ή πρεπει να εχουμε ] το διεθνη περιγυρο οπως πιο πανω τον περιγραψαμε και οπως τον καταγραφουν και οι τρεις δημοσιογραφοι.

Στο βιβλιο  καταγραφεται ολο το επισημο [και ανεπισημο ] σκηνικο, για να αρχισουν οι διαπραγματευσεις μεταξυ των «δυο μερων»[Ελληνοκυπριων και Τουρκοκυπριων»] ,μεσα ομως σε ενα «προδιαγεγραμμενο» πλαισιο, οπου η διεθνης κοινοτητα σπευδει να «παρασχει τις καλες της υπηρεσιες», να «βοηθησει» ωστε να «τερματισθει , επι τελους αυτη η τραγωδια, του διαχωρισμου του νησιου»….

Ετσι η προσπαθεια της προηγουμενης δεκαετιας  για την προωθηση των ενταξιακων διαπραγματευσεων της Κυπρου προς την ΕΕ, τελεσφορει[;] μεν στο Ελσινκι [και με την προηγηθεισα αποφαση της ομαδας των G8 ], αλλα η  «ευοιωνη» αυτη συγκυρια  θα παρασχει  και το δικαιωμα στον διεθνη παραγοντα να παρεμβει αποφασιστικα  ωστε η «λυση της τραγωδιας» να εξυπηρετησει αποκλειστικα τα δικα της τακτικα συμφεροντα που στηριζουν τη στρατηγικη τους…

Ο Γενικος Γραμματεας του ΟΗΕ Κοφι Ανναν παραλαμβανει τη σκυταλη απο τη G8 και δραστηριοποιειται ταχυτατα. Στο βαθος βεβαια ο  διεθνης παραγοντας [και για να ειμαστε απολυτα σαφεις εννοουμε το Ηνωμενο Βασιλειο και τις ΗΠΑ κυριως] παραμενει στην εξυπηρετηση του  στρατηγικου του  σκοπου . Με πολυ προσεκτικη καταγραφη οι συντακτες του βιβλιου περιγραφουν  τα γεγονοτα που παντρευουν τη «λυση» με την εξυπηρετηση αυτου του στοχου που δεν ειναι αλλος απο την εξυπηρετηση της Τουρκιας. Η επισυμβασα εν τω μεταξυ τραγωδια της 11ης Σεπτεμβριου 2001 με την τρομοκρατικη επιθεση κατα των των Διδυμων Πυργων της Νεας Υορκης και ο Πολεμος στο Αφγανισταν επιταχυνε αυτη τη  διαδικασια.  Ειναι χαρακτηριστικο οτι διαρκουντος του πολεμου στο Αφγανισταν , η μεγαλης κυκλοφοριας  εφημεριδα «Ουασιγτον Ποστ», [ συνηθως απηχουσα τις αποψεις της Κυβερνησης των ΗΠΑ]  εγραψε [και αναδημοσιευτηκε στη Γαλλικη Μοντ και στην Καθημερινη] οτι «..δεν νοειται ακομη η Τουρκια, μια τοσο σημαντικη χωρα , να μην εχει εισελθει στην ΕΕ…..».

Οι  συνομιλιες μεταξυ των δυο «ηγετων» αρχιζουν ουσιαστικα στις 5 Δεκεμβριου 2001, οταν ο Προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης περναει για πρωτη φορα την Πρασινη Γραμμη, για να παρακαθησει σε  γευμα  που παρεθεσε προς τιμην του ο Ραουφ Ντεκτας παρουσια του ειδικου απεσταλμενου του ΓΓ του ΟΗΕ Περουβιανου Αλβαρο ντε Σοτο….

Σ αυτη την περιοδο ειναι πολυ αποκαλυπτικη   η επιστολη του τοτε Προεδρου της Κυπριακης Δημοκρατιας Γλαυκου Κληριδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ  Κοφι Ανναν  τηνν21/10/2002 οπου ανησυχος για την τροπη των πραγματων σημειωνει με εμφαση οτι δεν  αποδεχεται την «παρθενογενεση του νεου κρατους»[ορος εμπνευσμενος απο τον εκ των συντακτων του σχεδιου Βρεττανου λορδου Χανευ…], δηλωνει στηριξη μονο του δημοκρατικου κανονα «καθε ατομο και μια ψηφος» για την κατω Βουλη και τον Προεδρο και αντιπροεδρο, αρνηση στην ανταλλαγη των περιουσιων, υπαρξη μιας και μονης ιθαγενειας, και απαραδεκτη η συμμετοχη των εποικων στο δημοψηφισμα». [Οι θεσεις αυτες δεν εληφθησαν καν υπ οψη απο τον Κοφι Ανναν οταν κατεθεσε το σχεδιο στις 11/11/2002[σελ.46]…..]

Ειναι αποριας αξιον ,για μας., πως ενω ο τοτε  Κυριος Προεδρος Της Κυπριακης Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης ελαβε αυτο το πικρο μαθημα απο τον ΓΓ  τον Νοεμβρη του 2002 ,στη συνεχεια και οταν δεν ηταν Προεδρος  στηριξε το σε πολυ χειροτερη μορφη σχ. Ανναν V, προ του δημοψηφισματος……

Η επιδοση του Σχεδιου την 11 Νοεμβριου 2002 στα ενδιαφερομενα μερη[ ειχε προηγηθει στις 3 Νοεμβριου η εκλογικη νικη του «μετριοπαθη»Ερτογαν στην Τουρκια …] δημιουργει εντονες αντιφατικες αντιδρασεις με κυριαρχη την καχυποψια τοσο μεταξυ της Ελληνοκυπριακης οσο και μεταξυ της Τουρκοκυπριακης πλευρας.

Οι πολιτικες ομως ηγεσιες τοσον της Ελλαδας οσον και της Ελληνοκυπριακης πλευρας το δεχονται ως «βαση»για διαπραγματευση ενω η Τουρκοκυπριακη ηγεσια το απορριπτει…

Με αυτο το σκηνικο και με ασφυκτικη τη πιεση του διεθνους παραγοντα πραγματοποιειται η συσκεψη κορυφης της ΕΕ στην Κοπεγχαγη στις 12-13 Δεκεμβριου 2002, οπου  η Τουρκικη πλευρα εχασε μια μοναδικη ευκαιρια να λυσει υπερ αυτης το Κυπριακο αποδεχομενη το σχεδιο Ανναν, ενω η Ελληνικη- Κυπριακη πλευρα στηριξε την τακτικη της κυριως στην βεβαιοτητα για την αρνηση Ντεκτας παρα στους δικους της ελιγμους. Η Κυπριακη  Δημοκρατια  εντασεται στην ΕΕ.

Με προσεκτικη προσεγγιση των συντακτων του βιβλιου αναλυεται η ικανοτητα και η μεθοδολογια με την οποια ο διεθνης παραγοντας δεν παραιτειται ποτε απο τον κυριαρχο στοχο του και ειναι επισης σημαντικο οτι μεσα απο τις γραμμες του βιβλιου

καταγραφεται  ο βαθμος ικανοτητας  ολων των «παικτων»….

Η αξιολογη πραγματι επιτυχια της ελληνικης πλευρας στην Κοπεγχαγη δεν ανησυχησε τον διεθνη παραγοντα ο οποιος , επαναλαμβανω, ηθελε πασει θυσια να ικανοποιησει την Τουρκια.

Στις 16 Φεβρουαριου 2003 ενας καινουργιος παικτης εισερχεται στο προσκηνιο. Με ποσοστο 51,5% ο Κυπριακος Λαος εκλεγει τον Τασσο Παπαδοπουλο ,απο τον πρωτο γυρο ως Προεδρο της Κυπριακης Δημοκρατιας και η εκλογη αυτη απηχει και ορθα ερμηνευεται ως αντιδραση του Κυπριακου Ελληνισμου στο σχεδιο Ανναν. Στη διεθνη σκηνη ειναι βεβαια η εισβολη των Αμερικανων στο Ιρακ και η Τουρκια ειναι πολυτιμος -γι αυτους -συμμαχος και πρεπει να εξυπηρετηθει οπωσδηποτε.

Ο Κοφι Ανναν πιεζει για επιδιαιτησια και οδηγει τα δυο μερη στη Χαγη [10-11 Μαρτιου].Για αλλη μια φορα η αδιαλλαξια Ντεκτας  οχι μονον διευκολυνει την ελληνικη πλευρα αλλα χρεωνεται και η Τουρκικη πλευρα-κατα καποιον τροπο- το ναυαγιο[;] της προσπαθειας.

Ειμαι υποχρεωμενος στο σημειο αυτο, να σημειωσω οτι επειδη πιστευω οτι το συγκεκριμενο βιβλιο, περαν των πολυτιμων πληροφοριων ειναι και ευκαιρια μελετης του τροπου και των μεθοδων διεξαγωγης του διπλωματικου-πολιτικου παιγνιου, οτι εκ του αποτελεσματος δεν μπορουμε σημερα να πουμε με βεβαιοτητα οτι οι κινησεις Ντεκτας ηταν εξω απο το στρατηγικο παιγνιδι της Τουρκιας εστω και αν στη συνεχεια η Τουρκια τον «θυσιασε». Οι συντακτες του βιβλιου δεν τοποθετουνται στο συγκεκριμενο θεμα , μας παρεχουν ομως πολυτιμες πληροφοριες ικανες για τη μελετη μας

Επισης πρεπει να επισημανθει οτι η διεθνης συγκυρια το 2003-οπως ηδη εχουμε σημειωσει-οδηγησε τις ΗΠΑ σε απροκαλυπτη στηριξη της Τουρκιας.

Σημερα γνωριζουμε [εχει καταγραφει στον διεθνη αλλα και ελληνικο τυπο[βλεπε και επιστολη του καθηγητη διεθνων σχεσεων στο Παντειο Πανεπιστημιο Μαριου Ευρυβιαδη , στον ελληνικο τυπο]]  οτι οι ΗΠΑ προκειμενου  να προσεταιρισθουν του Τουρκους στην εισβολη στο Ιρακ τους «προσεφεραν το σχ.Ανναν και πολλα εκατ. δολλαρια…»

  

Στις 16 Απριλιου 2003 στη Στοα του Ατταλου, στην Αθηνα, σε μια λαμπρη τελετη, ο Προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας Τασσος Παπαδοπουλος υπεγραψε υπο τα βλεμματα των Ευρωπαιων ηγετων τη συνθηκη προσχωρησης στην ΕΕ. «Μετα το 1974,ισως και μετα την ανεξαρτησια , ηταν η πρωτη αποφασιστικη εξελιξη που δημιουργουσε τις συνθηκες ανατροπης των μεχρι τοτε δεδομενων του Κυπριακου .

Η Κυπρος ηταν πλεον μελος του δευτερου ισχυροτερου πολου του διεθνους συστηματος. Υπο κανονικες συνθηκες , η ιδιοτητα του μελους της ΕΕ δεν μπορουσε πια να αγνοηθει στις επομενες ειρηνευτικες πρωτοβουλιες. Ομως η συνεχεια διεψευσε αυτη την αισιοδοξη εκτιμηση της Λευκωσιας, κυριως με οσα συνεβησαν το πρωτο τετραμηνο του 2004, παραμονες της πληρους ενταξης..» , γραφουν οι συγγραφεις του βιβλιου[ σελ. 90]

 Επισημενεται  οτι η επιτυχια της ενταξης της Κυπριακης Δημοκρατιας στην ΕΕ,   πιστωνεται σε ολες εκεινες τις πολιτικες δυναμεις και ηγεσιες τοσο στην Ελλαδα οσο και στην Κυπρο που εργασθηκαν διαχρονικα απο τη δεκαετια του 90' γι αυτο το στοχο. Πιστωνεται ομως σημαντικα στον Κυπριακο Ελληνισμο ο οποιος με την μεγαλη οικονομικη του αναπτυξη κατωρθωσε μεσα σε 30 χρονια, απο την καταστροφη του 1974 να φθασει να πρωτοπορει οικονομικα σε μεγαλο αριθμο ευρωπαικων χωρων και οπωσδηποτε στις μολις νεοενταχθεισες 10 χωρες. Ισως αυτο να επαιξε σημαντικο ρολο στην αντισταση του κατα των σφοδρων πιεσεων που ακολυθησαν αυτη τη λαμπρη ημερα και ισως ειναι ενας πολυ σημαντικος παραγοντας που επηρεασε την αποφαση τους να καταψηφισουν το σχεδιο στις 24 Απριλιου 2004.

Μετα την Χαγη [Μαρτης 2003] και ιδιαιτερα μετα την ενταξη της Κυπριακης Δημοκρατιας στην ΕΕ, στις  16 Απριλιου του 2003 ,εκτιμαται  οτι η Ελληνικη -Κυπριακη πλευρα δεν εξετιμησε οσο επρεπε την αξια  των πιεσεων και  τις παγιδες του διεθνους παραγοντα και οδηγηθηκαν στην Ν.Υορκη το τελος του 2003,οπου στην περιγραφη των συντακτων του βιβλιου καταγραφεται  αποκαλυπτικα η κυνικοτητα πλεον και η απροκαλυπτη στηριξη της Τουρκιας με ολα τα μεσα ,τοσο απο το Η.Β οσο και απο τις ΗΠΑ.

Στις μετεπειτα σελιδες παρακολουθουμε την δραματικη πορεια των πραγματων μεχρι τη Λουκερνη αλλα και μετα απο αυτη, οπου μεχρι τις παραμονες του δημοψηφισματος ο διεθνης παραγοντας ξεπερασε και τα στοιχειωδη ορια της ευπρεπειας ,προκειμενου να επηρεασθει το φρονημα των ψηφοφορων υπερ του σχεδιου.

Εκτος της γεναιοτητας του Κυπριακου Λαου ,του Προεδρου της Κυπριακης Δημοκρατιας και αρκετων πολιτικων ηγετων του  καθως και της συμβολης της Ελληνικης Κυβερνησης και ιδια του Υπουργου εξωτερικων Π. Μολυβιατη αλλα και της πλειοψηφιας  του Ελληνικου Λαου και μεμονομενων ελληνικων, μικρου ποσοστου,κομματων, πιστευω οτι οι αφορητες πιεσεις του διεθνους παραγοντα ξεσκεπασαν πλεον και στον πλεον αδαη τις προθεσεις τους, οχι για λυση αλλα για αιχμαλωσια της Κυπρου και αυτο συνετελεσε , κατα τη γνωμη μου, στην καταψηφιση του σχεδιου Ανναν , οπως πανηγυρικα εξεφρασθη στο αποτελεσμα του δημοψηφισματος.Στο σημειο αυτο πρεπει να σημειωσουμε τη  συμβολη της Ρωσσιας στο Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ οπου εθεσε για πρωτη φορα βετο στην αποπειρα νομιμοποιησης του σχ.Ανναν, εκ πλαγιων, και το τραγικο [και ας το ειχε απαιτησει ο Προεδρος Κληριδης το 2002] γεγονος να ψηφιζουν στο δημοψηφισμα οι εποικοι Τουρκοι ενω δεν μπορεσαν να ψηφισουν οι Κυπριοι προσφυγες που ησαν εκτος Κυπρου……

Το βιβλιο συνεχιζει μεχρι τη σημερινη κατασταση και την εναρξη των ενταξιακων διαπραγματευσεων της Τουρκιας την 3/10/2005 χωρις να εχει αναγνωρισει την Κυπριακη Δημοκρατια…….

Συμερασμα

Το τελικο συμπερασμα απο τη μελετη αυτου του  βιβλιου ,ειναι οτι οι συντακτες του παρουσιαζουν αναγλυφη μια δραματικη περιοδο της παρουσας ιστοριας μας η οποια επηρεασε και εξακολουθει να επηρεαζει το σημαντικοτερο μερος της Ελληνικης -Κυπριακης εξωτερικης πολιτικης και συνεπως την πορεια ενος σημαντικου τομεα των εθνικων μας θεματων.

Πιστευω οτι πρεπει να αισθανομαστε ευτυχεις γιατι , παρα τις πιεσεις και παρεμβασεις του διεθνους παραγοντα οι συγκυριες οδηγησαν στην πορεια ενταξης της Κυπριακης Δημοκρατιας στην ΕΕ, γεγονος το οποιο πιστωνεται ,εκ του αποτελεσματος ,θετικα στην ελληνικη και Κυπριακη πλευρα. Το γεγονος αυτο λαμβανει μεγαλυτερη αξια αν δουμε -μεσω της αναγνωσης του βιβλιου – τις αφορητες πιεσεις που ασκηθησαν στη Ελληνικη-Κυπριακη πλευρα να ανταλαγει η ενταξη με την εφαρμογη του σχ.Ανναν. Αυτη η εφαρμογη οχι μονο θα ακυρωνε το κερδος της ενταξης αλλα -κατα την αποψη μας – θα μετετρεπε την Κυπριακη Δημοκρατια σε ανυπαρτη διεθνη οντοτητα χειροτερη της Ταιβαν.[κρατος σωληνα το περιγραφουν οι συντακτες του βιβλιου «δημιουργια ενος κρατικου μορφωματος μειομενης κυριαρχιας, ανισχυρου εντος της Ε.Ε., με ειδικο κεφαλαιο να προβλεπει παρεκκλισεις απο το κοινοτικο κεκτημενο και με σπιθες για νεα δικοινοτικη συγκρουση να σιγοκαιει»[σελ.53]

Θα μου επιτρεψουν,τελος, οι συντακτες του βιβλιου να τους ευχαριστησω και να τους συγχαρω για την πολυτιμη εργασια και προσφορα τους στο Ελληνικο-Κυπριακο αλλα και διεθνες κοινο, ενος εμπεριστατομενου εργου  το οποιο το παρουσιαζουν με ευπρεπεια και χωρις ιχνος φανατισμου.Η συμβολη τους στην κατανοηση αυτου του ακανθωδους εθνικου μας προβληματος ειναι ανεκτιμητη ,τοσουτο μαλλον γιατι σε κανενα σημειο του βιβλιου τους δεν επηρεαστηκαν απο την ελληνικη τους καταγωγη,

Αθηνα 23 Μαρτιου  2006

[ Δημοσιευθηκε στο περιοδικο του Γενικου Επιτελειου Αεροποριας «Αεροπορικη Επιθεωρηση», τευχος 78, Ιουνιου 2006]