Της Ελλης Tριανταφυλλου

Mε κεντρικό σύνθημα «Δράση τώρα» και με επίκληση στην κοινή λογική το νέο κόμμα που θα μετρήσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στις επικείμενες ευρωεκλογές, παρουσίασε χθες την ιδρυτική του διακήρυξη στο Μουσείο Μπενάκη. Το 12μελές προεδρείο αποτελούν οι κ.κ. Στ. Μάνος, Βασ. Κοντογιαννόπουλος, Γιάννης Μπουτάρης, Θάνος Βερέμης, Νικ. Δήμου, Χαρ. Τσούκας, Τασ. Αβραντίνης, Α. Καρίπογλου, Αρ. Αηβαλιώτης, Κ. Ζώρας, Ηλ. Γούναρης και Βάλια Λέστου, ενώ μεταξύ των 200 προσωπικοτήτων που υπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη περιλαμβάνονται η κ. Μιράντα Ξαφά, ο κ. Γ. Ψαχαρόπουλος, ο κ. Ευστρ. Στρατήγης κ.ά.

Τη στήριξή του στην προσπάθεια παρείχε δι' επιστολής που απέστειλε και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, σημειώνοντας ότι «όσοι σήμερα δεν μετέχουμε, για την ώρα τουλάχιστον, στην προσπάθεια, βλέπουμε σε σας την ελπίδα».

Και οι δεκατρείς ομιλητές στις παρεμβάσεις τους επιχείρησαν να περιγράψουν το αδιέξοδο στο οποίο, κατά την άποψή τους, οδηγούνται οι ψηφοφόροι και μίλησαν για την ανάγκη ανάδειξης ενός κόμματος «καταλύτη», το οποίο «θα προσφέρει τις αναγκαίες ψήφους για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας». Ο κ. Μάνος, ο οποίος απέκρουσε με χιούμορ τα ερωτήματα που ο ίδιος έθεσε για τον λόγο που συμμετέχει και πάλι σε μια συλλογική προσπάθεια, παρότι τα προηγούμενα εγχειρήματα απέτυχαν (Ταύροι και Φιλελεύθερη Συμμαχία), ξεκαθάρισε ότι αν οι εθνικές εκλογές προηγηθούν των ευρωεκλογών ή γίνουν εκ παραλλήλου, τότε η Δράση δεν θα συμμετάσχει σε αυτές, γιατί δεν θα είναι επαρκώς προετοιμασμένη. Απέφυγε, δε, να αποσαφηνίσει ποιοι θα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου, λέγοντας ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. «Τα αδιέξοδα αίρονται μόνον όταν οι πολίτες το επιλέγουν», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κοντογιαννόπουλος, ενώ ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Δράση θα εκφράσει την αστική αντίληψη. Ο κ. Βερέμης διερωτήθη αν μας εκπροσωπούν οι κρατούντες ή αυτοί που παραμένουν στα παρασκήνια και μίλησε για την ανάγκη έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών που σήμερα λανθάνει στη χώρα μας.

Στην τετρασέλιδη ιδρυτική διακήρυξη, την οποία διάβασε ο κ. Μπουτάρης, προκρίνεται η ανάγκη της επικράτησης συναινετικών λογικών και συνεργασιών για την υπέρβαση της κρίσης. «Η απειλή της οικονομικής χρεωκοπίας είναι ορατή», επισημαίνεται, ενώ έγινε λόγος για παράλυτο κράτος και ανυποληψία των δημοσίων θεσμών. Αποτυπώνεται, δε, με ξεκάθαρο τρόπο η προσπάθεια των μελών του νέου κόμματος να αποχρωματίσουν κομματικά την παρέμβαση που επιχειρούν, ώστε να διευρύνουν το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται. Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της διακήρυξης υπενθυμίζουν ότι πολλοί από τους ευρισκόμενους στην αιχμή της προσπάθειας ξεκίνησαν και πορεύτηκαν μέσα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και καλούν όλους τους προοδευτικούς πολιτικούς πολίτες, κεντροδεξιούς, κεντροαριστερούς, αλλά και σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους να συνεργαστούν για την αναστροφή της πορείας της χώρας προς την παρακμή.

«Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα από όσα έχεις και να δανείζεσαι υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών σου», σημειώνουν οι συντάκτες, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα χρειάζεται ένα πράγμα, η πολιτική βούληση και η δράση. Χαρακτηρίζουν τη δημιουργία του κόμματος ως πρώτο βήμα για να σταματήσει ο κατήφορος και σημειώνουν ότι αυτό μπορεί να γίνει με την ανατροπή του φαύλου κύκλου της δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία. Στη διακήρυξη δίνεται έμφαση στο Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Παιδεία, στους οποίους η Δράση διακρίνει δυνατότητες διάκρισης και κατ' επέκταση δυνατότητες απασχόλησης και κοινωνικών παροχών υψηλής ποιότητας για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας. «Γνωρίζουμε το μέγεθος των δυσκολιών. Διακινδυνεύουμε για να πετύχουμε. Δεν γνωρίζουμε αν θα εισακουστεί η έκκλησή μας. Θέλουμε όμως να μπορούμε να κοιτάμε αύριο στα μάτια τα παιδιά μας και να τους λέμε εμείς τουλάχιστον τολμήσαμε», καταλήγουν τα στελέχη της Δράσης.

ο και Δημήτρης Αλευρομάγειρος σχολιάζει…

"Ηρθαν ντυμενοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μας"…. Οδυσσέας Ελύτης    

Γιά κυτάξτε ποιοί ..θέλουν να μας σώσουν……