ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Ο τρόπος που χειρίζεται κυβέρνηση το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων δείχνει βαθιά περιφρόνηση στους Έλληνες της διασποράς καθώς με τον τρόπο που προωθεί το νομοσχέδιο αποβλέπει αφενός μεν στην αξιοποίηση της ψήφου της για ίδιον στενό κομματικό όφελος, τη στιγμή που συνυπολογίζει τις ψήφους των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα, χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται η ουσιαστική εκπροσώπηση των αποδήμων μέσω των δικών τους βουλευτών. Για να προωθήσει αυτό το τερατούργημα επικαλείται την μη δυνατότητα γνώσης του αριθμού των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, πράγμα που υποτίθεται ότι θα συμβεί μετά την εφαρμογή του δικού της νομοθετήματος.

Το δυσάρεστο είναι ότι μετά από αφόρητες πιέσεις στις οργανώσεις του ΣΑΕ, ορισμένοι εκπρόσωποι των αποδήμων, άρχισαν να «στρογγυλεύουν» τις πάγιες θέσεις τους σε απόλυτη δυσαρμονία με την συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων.Ακόμη ενώ είναι γνωστό ότι το σχέδιο νόμου που  έρχεται στη βουλή δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τις αναγκαίες 200 ψήφους, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για την δήθεν άρνησή της στο δικαίωμα της να καθιερωθεί η ψήφος των αποδήμων.

Στο ζήτημα αυτό οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις έχουμε εκφράσει επανειλημμένως   είναι οι εξής:

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι γνωστό ότι είναι και θα είναι υπέρ στο να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες της διασποράς που το επιθυμούν, αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστούν τα εξής:

Πρώτον, το αδιάβλητο της ψήφου, δεύτερον η ισότιμη παρουσίαση όλων των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού στο εξωτερικό και τρίτον η δυνατότητα της εξασφάλισης του δικαιώματος αυτού σε όλους, ασχέτως από τον τόπο διαμονής τους. Ένα ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι η έννοια του απόδημου Έλληνα ψηφοφόρου. Κατά την άποψή μας απόδημος Έλληνας ψηφοφόρος μπορεί να θεωρηθεί κάθε Έλληνας πολίτης κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου, ο οποίος έχει πλήρη πολιτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και διαμένει μόνιμα και για μακρύ χρονικό διάστημα εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Εμείς προτείνουμε την ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια. που διασφαλίζει αφενός μεν την ουσιαστική εκπροσώπηση των αποδήμων στην ελληνική Βουλή και αφετέρου την πολιτική τους βούληση. Αυτή η ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια  θα αφορά αποκλειστικά τους απόδημους Έλληνες, όπου να μπορεί να εκλέγεται ένας αριθμός, τον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε, έξι με δέκα, λόγου χάρη, η λεγόμενη εκλογική περιφέρεια εξωτερικού. Αυτό βεβαίως θα αυξήσει το ενδιαφέρον των αποδήμων για την πατρίδα και την εκλογή των δικών τους Βουλευτών.

Όσον αφορά τη διαδικασία συμμετοχής, εκτιμούμε ότι ο καταλληλότερος τρόπος είναι αυτός της επιστολικής ψήφου, χωρίς όμως να αποκλείουμε και άλλες μορφές, γιατί δίνει τη δυνατότητα εύκολα σε όλους να ψηφίσουν, εφόσον είναι ελληνικής καταγωγής, είναι εγγεγραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια και ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους και έχουν γραφτεί με αίτησή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Δεν αποκλείουμε και το σύνθετο, δηλαδή την επιστολική ψήφο και κάλπη σε προκαθορισμένους χώρους από τις ελληνικές πρεσβείες.

Βεβαίως, νομίζουμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε ζώνη, όπου θα υπάρχουν συνδυασμοί όλων των κομμάτων που θα διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού, ώστε να αποφευχθεί ο τεράστιος όγκος των ψηφοδελτίων.

Οι ελληνικές προξενικές αρχές, στην περίπτωση της επιστολικής ψήφου, θα πρέπει είκοσι μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές να αποστείλουν το ψηφοδέλτιο με τον ειδικό φάκελο στον κάθε Έλληνα απόδημο που έχει το δικαίωμα ψήφου. Ο φάκελος αυτός σφραγισμένος επιστρέφει στα προξενεία, τα οποία με τη σειρά τους προωθούν τους φακέλους στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η καταμέτρησή τους να γίνει ταυτόχρονα με τα άλλα εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα. Και βεβαίως, τα προξενεία θα έχουν την ευθύνη για τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου.

Ακόμη εκτιμούμε  ότι οι ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό θα πρέπει να προβούν σε συμφωνίες με τις χώρες υποδοχής, ώστε να εξασφαλιστεί η προεκλογική παρουσίαση των θέσεων όλων των πολιτικών ελληνικών κομμάτων, χωρίς καμία εξαίρεση.

 

Με εκτίμηση

Τάσος Κουράκης

Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

 

GREEK AMERICAN NEWS AGENCY: Δημοσιεύουμε χωρίς σχόλια ή άλλες δημοσιογραφικές κρίσεις, θέσεις και απόψεις τις επίσημες τοποθετήσεις των Βουλευτών που μετέχουν στην Μόνιμη ειδική επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας που έχουμε ξεκινήσει από το 2006. Φιλοξενούμε όλες τις θέσεις και τις τοποθετήσεις όλων των κομμάτων προκειμένου οι Έλληνες της Διασποράς να έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν(χωρίς την  παρέμβαση του δημοσιογραφικού λόγου) την δική τους άποψη για όσα διαδραματίζονται στο θέμα της  παροχής δικαιώματος του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι που έχουν υποσχεθεί εδώ και δυο δεκαετίες  τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα συζητείται στην Βουλή σήμερα 17 Μαρτίου (09) με αφορμή την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

 

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ: Γ. ΝΙΩΤΗΣ "ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΟ ΟΥΣΙΑΣ"

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ: Κατερίνα ΠΕΡΛΕΠΕ- ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ  "ΠΡΟΧΕΙΡΟ & ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗMA

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΕΡΕΥΝΑ

ΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΘΡΑ, ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ  

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ 10 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

17.02.09Η "ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ" ΤΟΥ Θ. ΚΑΣΣΙΜΗ ΣΤΟ ΑΠΕ, ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.. ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ 10 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ  22.01.09

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ   19.01.09

Η ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ  14.12.08

ΜΕ ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΕΟ Ν/ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ!   14.12.08

08.09.08 ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

 ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ   08.06.08

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ14.10.07

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 14.10.07

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ -ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 06.10.07

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ : άλλα λόγια να αγαπιόματστε.. 30.09.07

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ? αντιδράσεις και επιδράσεις… 21.08.07

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ; 19.08.07

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 23.05.07

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ  31.03.07

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ 

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ

ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ " ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΣΑΣ"

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ : άλλα λόγια να αγαπιόματστε..

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ