Η 1η Απριλίου 1955 αποτελεί ημερομηνία ορόσημο στη νεότερη ιστορία της Κύπρου καθώς σηματοδοτεί την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Μάρκος Δράκος, ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Ιάκωβος Πατάτσος, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, είναι μερικά από τα ηρωικά παλικάρια της Κύπρου που έγιναν πρότυπα αυτοθυσίας και γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στο πάνθεο της κυπριακής ιστορίας.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-59 άρχισε με σκοπό την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα που τελικά οδήγησε στην ανακήρυξη της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους στις 16 Αυγούστου 1960 με πρώτο Πρόεδρο τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο Γ΄.  Στη σαρανταοκτάχρονη πορεία της η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι από το 2004 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνάντησε πολλές δύσκολες συγκυρίες στην ιστορία της, με αποκορύφωμα την τραγωδία του 1974, τις συνέπειες της οποίας βιώνει ακόμη ο Κυπριακός λαός.

Εμείς αποτίνουμε για μία ακόμη φορά  τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα ηρωικά παλικάρια που με όραμα και ιδανικά αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών.

 Το αγωνιστικό τους πνεύμα, η ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα και η σταθερή προσήλωση στο δίκαιο του απελευθερωτικού αγώνα ήταν τα δικά τους όπλα, τα οποία και μας παραδίδουν σήμερα στον συνεχιζόμενο αγώνα που διεξάγουμε όλοι από κάθε γωνιά του κόσμου, όπου υπάρχουν Έλληνες, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, για μία ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, με σεβασμό στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ισότητας των νομίμων πολιτών της.

 Η ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση της Κύπρου, ενός ισότιμου μέλους της Ε.Ε. είναι επιτακτική. Μίας λύσης που θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Μεγαλονήσου, την ακεραιότητα και την ενότητα του εδάφους της  και την ομαλή δημοκρατική λειτουργία του Κυπριακού κράτους σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περί Κύπρου, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου. 

Όλοι οι όπου γης Έλληνες, ενωμένοι, οφείλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον δίκαιο αγώνα του Κυπριακού λαού για μια Κύπρο επανενωμένη και ευημερούσα, δημοκρατική και ελεύθερη,  απαλλαγμένη από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τους ξένους εποίκους.