Ο Μπαράκ Ομπάμα αφικνείται σήμερα στην Τουρκία με στόχο τη διασφάλιση του δυτικού προσανατολισμού της μόνης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ με μουσουλμανικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, θα προωθήσει τη διμερή στρατηγική συνεργασία, την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ μέσω της τουρκικής επικράτειας, και θα συζητήσει την πρόθεση της Αγκυρας να μεσολαβήσει μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, όπως και στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Θα θιγούν επίσης η δυνατότητα αύξησης της τουρκικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ενώ την επίσκεψη σκιάζει η διαφαινόμενη πρόθεση του αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, κίνηση που ως υποψήφιος είχε υποστηρίξει και ο Μπαράκ Ομπάμα.  

Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί την επίσκεψη με το βλέμμα στραμμένο στον μουσουλμανικό κόσμο. Οπως επισήμανε στην «Κ» υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ασχολείται με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, «πέρα από τις γνωστές και σημαντικές πτυχές της σχέσης μας με την Τουρκία, η χώρα αυτή μας ενδιαφέρει πολύ και λόγω των κοινών χαρακτηριστικών που έχει με το Πακιστάν». Και οι δυο χώρες έχουν μουσουλμανικό πληθυσμό, το δημοκρατικό τους πολίτευμα είναι ελλειματικό και ο στρατός διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο. Το Πακιστάν απασχολεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον καθώς είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα ενώ στα σύνορα με το Αφγανιστάν εκκολάπτεται και δραστηριοποιείται η Αλ Κάιντα. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι, τηρουμένων των αναλογιών, η Αγκυρα δύναται να λειτουργήσει ως «πρότυπο» για το Ισλαμαμπάντ, και υπό αυτό το πρίσμα απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην κοινή συνάντηση των προέδρων του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και της Τουρκίας πριν από λίγες ημέρες στην Αγκυρα.
Ενταξη στην Ε.Ε.

Ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Με τον τελευταίο για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες, καθώς οι δύο ηγέτες συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του G-20 πριν από τρεις μέρες στο Λονδίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ταχθεί υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., και θα αναδείξει τον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου από τον οποίο μεταφέρονται ήδη ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τις δυτικές αγορές. Κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ομπάμα θα έρθει επίσης σε επαφή με τοπικούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς ηγέτες και θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με μαθητές. «Πρόθεσή μας είναι να εκμεταλλευθούμε τη συζήτηση με τους μαθητές και μέσω των νέων τεχνολογιών να έρθουμε σε επικοινωνία με τη νεολαία σε όλη την Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία, καθώς η Τουρκία και ιδιαίτερα η Κωνσταντινούπολη λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο αυτές γεωγραφικές περιοχές εδώ και πολλούς αιώνες», τόνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
 

Το Φανάρι
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει προσκαλέσει τον κ. Ομπάμα να επισκεφθεί το Φανάρι, όπως είχε κάνει και ο Μπιλ Κλίντον το '99, για να αναδείξει με την παρουσία του το πρόβλημα ελευθερίας που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στο οποίο υπάγονται και οι Ορθόδοξοι της Αμερικής. Ο Λευκός Οίκος σχεδίαζε η επαφή να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ευρύτερης κοινής συνάντησης με ηγέτες θρησκευτικών δογμάτων (Αρμένιους, Εβραίους, κ.ά.) αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή ασκούνταν πιέσεις για να υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η ατζέντα των συνομιλιών Ομπάμα – Ερντογάν είναι γεμάτη και πέραν του Κυπριακού δεν αναμένεται να θιγούν σε βάθος οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και όπως σημείωσε στην «Κ» αρμόδιος αξιωματούχος, «δεν αποκλείεται ο πρόεδρος στη διάρκεια της συζήτησης να επισημάνει τη χρησιμότητα των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο στενών νατοϊκών μας συμμάχων σε όλα τα επίπεδα», τη στιγμή μάλιστα που η επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί την επομένη της χθεσινής συνάντησης του προέδρου Ομπάμα με τον Κώστα Καραμανλή στο Στρασβούργο. Αλλωστε, το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η ελληνική πλευρά προς τον Λευκό Οίκο στα μέσα Μαρτίου για να εξασφαλίσει τη χθεσινή συνάντηση στο ΝΑΤΟ, ήταν ότι στους κόλπους της Ε.Ε. η Ελλάδα, για τους δικούς της στρατηγικούς λόγους, αποτελεί τον πιο σθεναρό υποστηρικτή της πλήρους ένταξης της Τουρκίας

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ