Σε ομόφωνη συμφωνία για το διορισμό του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κατέληξαν οι ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής στο Στρασβούργο, μετά την κάμψη των αντιρρήσεων της Τουρκίας έπειτα από καθοριστική μεσολάβηση του Μπαράκ Ομπάμα. Την ομόφωνη συμφωνία των 28 κρατών-μελών της Συμμαχίας στο πρόσωπο του Δανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ο νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, η θητεία του οποίου εκπνέει στις 31 Ιουλίου.

Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον ίδιο και για τη Δανία.
«Η αίσθηση της ανάγκης για ενότητα ήταν αυτή που μας οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας στο πρόσωπο του Ράσμουσεν» σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ενώ ο απερχόμενος γενικός γραμματέας προσέθεσε ότι όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Συμμαχίας έχουν πειστεί για την καταλληλόλητα του Δανού πρωθυπουργού για τη θέση.
Η απειλή του τουρκικού βέτου «αιωρείτο» από την Παρασκευή πάνω από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας και η τουρκική «γκρίνια» σφράγισε το δείπνο των ηγετών. Το πρωί του Σαββάτου το ζήτημα της διαδοχής συζητήθηκε σε συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, παρουσία του ίδιου του Ράσμουσεν.
Μετά την ανακοίνωση της επίσημης συμφωνίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη από την Κωνσταντινούπολη ότι η Αγκυρα στήριξε τον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν μετά τις «εγγυήσεις» που έλαβε από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Η Τουρκία αντιδρούσε στο διορισμό του Δανού πρωθυπουργού εξαιτίας της στάσης που είχε κρατήσει ο Ράσμουσεν στην υπόθεση της δημοσίευσης σειράς σκίτσων με τον προφήτη Μωάμεθ από εφημερίδα της Δανίας το 2006, αλλά και της αρνητικής στάσης που έχει κρατήσει στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Τα σκίτσα του Μωάμεθ είχαν οδηγήσει σε διαδηλώσεις και επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών της Δανίας σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες. Ο Δανός πρωθυπουργός είχε αρνηθεί να απολογηθεί για τη δημοσίευση των σκίτσων και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις είχαν υπερασπιστεί τη δημοσίευση των σκίτσων στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.
Αλλοι υποψήφιοι για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ήταν ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στόερε και ο Σκωτσέζος πρώην υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Ντες Μπράουνι.