Τι προτείνουν (και ήδη εφαρμόζει) στον Ομπάμα οι Μπρεζίνσκι, Σκόουκροφτ και Κίσσινγκερ για την Τουρκία

-“ΠΙΕΣΤΕ ΣΘΕΝΑΡΑ” ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
-ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΠΑΝΤΟΥ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ και
-Πάρτε αέριο από τους Τούρκους, please

H έκθεση του CSIS για Τουρκία και αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Παραμονές της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών των ΗΠΑ (CSIS) ολοκλήρωσε την πολύμηνη σύνταξη έκθεσης για την “Εξελισσόμενη Δυναμική της Τουρκίας” και τις “Στρατηγικές Επιλογές για τις σχέσεις ΗΠA-Τουρκίας”, που αποσκοπεί εμφανώς στον προσανατολισμό της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή. Η έκθεση του CSIS (στη διεύθυνση του συμμετέχει ο αρχιτέκτων του 1974 Κίσσινγκερ) υπογραμμίζει τον ρόλο της Τουρκίας και τη στήριξη που πρέπει να της προσφερθεί σε μια σειρά ζητήματα, και ζητήματα ζωτικού ελληνικού συμφέροντος.

Αποδίδει κεντρικότατη σημασία στο κυπριακό, ως το σημαντικότερο εμπόδιο για την τουρκική ενταξιακή πορεία που θα κριθεί εν πολλοίς φέτος. Συνιστά απερίφραστα άσκηση «σθεναρών πιέσεων» στη Λευκωσία. Εξισώνει την Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοκράτος. Θεωρεί ότι η εκλογή Χριστόφια και η παρουσία Ταλάτ προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για επίτευξη λύσης, “πιθανώς μιας παραλλαγής του σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα”, αλλά εκφράζει ανησυχία για το τι θα γίνει αν καθυστερήσει η λύση και αλλάξει το κλίμα.
Η έκθεση στηρίζει τη σημασία της Τουρκίας ως ενεργειακής γέφυρας και των αντίστοιχων σχεδίων (ανταγωνιστικών των ελληνορωσικών Σάουθστρημ και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη). Ζητά να μη ψηφισθεί το νομοσχέδιο για την αρμενική γενοκτονία.

Η έκθεση, πολλές από τις συστάσεις της οποίας εφαρμόζονται ήδη, αντανακλά τη σημασία που αποδίδει η στον τουρκικό ρόλο, αλλά και την πολυετή, πολυδάπανη και αποτελεσματικότατη τουρκική δραστηριότητα σε διπλωματικό και «λομπίστικο» επίπεδο. Αυτά συμβαίνουν παρόλα τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί κατά καιρούς η Άγκυρα στην Ουάσιγκτον (ή μήπως εξαιτίας αυτών;).
Μόνο θλίψη προκαλεί στον Έλληνα αναγνώστη η πλήρης απουσία, κυριολεκτικά, της Ελλάδας και της Κύπρου, ως παραγόντων των οποίων τα εθνικά συμφέροντα και η ασφάλεια κάπως πρέπει να ληφθούν υπόψιν! Είναι σαν να μην υπάρχουμε ως κράτη. Μια απουσία που αντανακλά πολυετή “παράλυση” της ελληνικής διπλωματικής και “λομπικής” δράσης, εκτίμησης ότι Αθήνα-Λευκωσία είναι “πιέσιμες”, ακόμη και σε ζωτικά θέματα, απουσίας εν τέλει ευκρινών στρατηγικών στόχων μιας ελληνικής διπλωματίας που έχει εξελιχθεί κυρίως σε συνήγορο της τουρκικής ένταξης! Είναι προφανές στον αναγνώστη, ότι δεν υφίσταται κανενός είδους και επιπέδου στρατηγικός διάλογος Αθήνας-Ουάσιγκτον, ανάλογος του αμερικανοτουρκικού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CSIS
Το CSIS έχει ιδρυθεί από τον Μπρζεζίνσκι και είναι ένα από τα σοβαρότερα συντηρητικά θινκ τανκ της Ουάσιγκτον με μεγάλη επιρροή στην αμερικανική πρωτεύουσα. Το διευθύνει ο Σαν Ναν, μια μεγάλη μορφή της αμερικανικής στρατηγικής και διπλωματίας, ενώ στο συμβούλιό του συμμετέχουν σημαίνοντες παράγοντες, που έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αμερικανική στρατηγική τον τελευταίο μισό αιώνα, όπως ο Κίσσινγκερ, ο επίτιμος Πρόεδρος της Μέριλ Λιντς, ο Πρόεδρος της Κόκα’Κόλα, οι Σλέσινγκερ, Νάι, Κοέν, Καρλούτσι, Χαλιλζάντ και πολλοί άλλοι, μεταξύ τους και ο Τζωρτζ Αργυρός. Τη σύνταξη της έκθεσης επέβλεψε ομάδα υπό τον Μπρζεζίνσκι, από τους κύριους διαμορφωτές της αμερικανικής στρατηγικής και σύμβουλος του Ομπάμα και τον πτέραρχο Σκώουκροφτ, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πατρός Μπους. Στην ομάδα συμμετείχαν οι Πρέσβεις Αμπράμοβιτς και Χολμς (που είναι και Πρόεδρος του Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου), ο πρώην υποδιοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, πτέραρχος Τζέιμερσον και ο Τζων Λόγκλιν του Πωλ Νίτσε Σκούλ στο Πανεμιστήμιο Τζων Χόπκινς. Μεταξύ των συγγραφέων της έκθεσης είναι ο Μπουλέντ Αλιριζά, συγγενής του Ντενκτάς. Συντάκτης του τμήματος της έκθεσης που αοφρά την Κύπρο είναι ο Ίαν Λέσσερ, συνεργάτης της Ραντ Κορπορέισιον, στον οποίο το ΕΛΙΑΜΕΠ είχε “συναναθέσει” στο παρελθόν τη σύνταξη ενός εγχειριδίου για την ελληνική εξωτερική πολιτική! Τον συντονισμό της σύνταξης είχε η Κάλεϊ Λέβιτ, ειδική βοηθός της έδρας Κίσσινγκερ στο CSIS, πρώην μαθητευόμενη του Νιού Ισραελ Φαντ.

Κυπριακό και ΕΕ
Η έκθεση δίνει μεγάλο βάρος στο κυπριακό, λόγω της ανάγκης προώθησης της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, που η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να στηρίζει πάση θυσία, παρά τις προφανείς δυσκολίες, αλλά και της όλης σχέσης Τουρκίας-Δύσης. Η Κύπρος έπαυσε πλέον να είναι κεντρική στην αμερικανοτουρκική σχέση (λόγω της ελληνοτουρκικής ύφεσης), επηρεάζει πολύ όμως την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, υπογραμμίζει η έκθεση, προσθέτοντας ότι “ο ερχομός της κυβέρνησης Χριστόφια, με τον Ταλάτ στην εξουσία της ΤΔΒΚ, συνιστά την καλύτερη προοπτική για λύση του κυπριακού μετά την αποτυχία του σχεδίου Αννάν”, μια λύση που «θα είναι πιθανώς μια εκδοχή του σχεδίου Ανάν υπό άλλη ονομασία». Ακόμη και αυτό θα είναι πρόβλημα, αφού οι συντάκτες εκτιμούν ότι ο τουρκικός στρατός δύσκολα θα ξανααποδεχθεί το σχέδιο Ανάν χωρίς “σοβαρά ανταλλάγματα” σε κάποιον άλλο τομέα και δεν θα του αρέσει η ιδέα μιας σύντομης αποχώρησης από την Κύπρο. Επιπλέον η «απέλαση των εποίκων από την Ανατολία θα προκαλέσει ισχυρή αντίδραση από την Τουρκία», όπως και οποιαδήποτε ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου (στρατιωτικές στο κείμενο, λες και είναι πιθανή κυπριακή εισβολή στην Τουρκία!)
Η έκθεση εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς ανησυχία για την “εμπλοκή (involvement) της ρωσικής κυβέρνησης με ελληνοκυπριακά κυβερνητικά, εμπορικά και εγκληματικά στοιχεία” (!), για την “παραδοσιακή συμπάθεια της Ρωσίας για τα ελληνικά συμφέροντα”, ενώ καταγράφει τις ανησυχίες των Τούρκων σχεδιαστών για τον εξοπλισμό της Κύπρου με ρωσικά όπλα και την εν γένει ρωσική παρουσία στο νησί, σημειώνοντας ότι “αν η επικρατούσα ύφεση της Τουρκίας με την Ελλάδα διαλυθεί, υπάρχει κάποια δυνατότητα για την Κύπρο να επανεμφανισθεί ως στοιχείο της περιφερειακής στρατιωτικής ισορροπίας με την Αθήνα, ως πλεονέκτημα για την προβολή τουρκικής ισχύος στο Αιγαίο ή ως μειονέκτημα σε μια μελλοντική διένεξη”.

Με βάση αυτά προτείνει:
1. “Ησυχη αλλά επίμονη αμερικανική διπλωματία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ως τον αποτελεσματικότερο τρόπο υποστήριξης των ενταξιακών συζητήσεων της Τουρκία”.
2. Ως το “πιο αποτελεσματικό βραχυπρόθεσμο μέτρο“ για να βοηθηθεί η ένταξη της Τουρκίας να προσφερθούν (“αμερικανικά) διπλωματικά μέσα και επιρροή για να επιτευχθεί λύση”, περιλαμβανομένου διορισμού ανώτερου επίσημου για να δουλέψει με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ.
3. “Η διπλωματία της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία πρέπει να συνδυασθεί με σθεναρή (firm) πίεση στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και στην ΕΕ να τερματίσει την οικονομική απομόνωση της ΤΔΒΚ και στην τουρκική κυβέρνηση να κάνει ανταποδοτικές χειρονομίες, συνεπείς προς τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ για ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Λευκωσία” (οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Ο σχολιασμός ιδίως της τρίτης από τις προτάσεις περιττεύει. Τριάντα πέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει πλέον από τη μια “ελληνοκυπριακή κυβέρνηση”, επί της οποίας πρέπει να ασκηθούν πιέσεις, παρόλο που προχώρησε ήδη σε πολύ μεγάλες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις και η ίδια η έκθεση αναγνωρίζει την προθυμία της για λύση και από την άλλη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, άνευ λοιπόν εισαγωγικών. Και προφανώς οι συντάκτες δεν θα χρησιμοποιούσαν αυτή τη γλώσσα σε ένα δημόσιο κείμενο, αν εκτιμούσαν ότι θα κινδύνευε να είναι «αντιπαραγωγική». Για κάποιο λόγο, υποθέτουν ότι θα είναι αποτελεσματικότερη η πίεση από τον κίνδυνο να προκαλέσουν αντίδραση.

Κυπριακό και ελληνοτουρκικά
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης με ελάχιστα συγκαλυμμένη ικανοποίηση τις προόδους της «αποσύζευξης» (decoupling) Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων και την σημασία της «ελληνοτουρκικής ύφεσης που μετασχημάτισε το στρατηγικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», με αποτέλεσμα να παύσει η Κύπρος να είναι «σημαντικό σημείο για τις διμερείς σχέσεις». Η έκθεση υπογραμμίζει την υποστήριξη της Αθήνας στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας και την απογοήτευσή της από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και εκτιμά ότι το κυπριακό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εσωτερικές δυναμικές στο νησί και ότι «είτε μια κυβέρνηση ΝΔ, είτε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» θα αποδεχθούν οποιοδήποτε αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης.
Γιατί πρέπει να γίνουν αυτά όλα; Γιατί, κατά τους συντάκτες της έκθεσης, μια αποτυχία να κρατηθούν ζωντανές οι διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στην Κύπρο, θα είχε μείζονες συνέπειες για το μέλλον της Τουρκίας στην ΕΕ και, ως αποτέλεσμα, για την σχέση της Τουρκίας με τη Δύση ευρύτερα» .

Προνομιακή Σχέση Τουρκίας
Παρά την εντονότατη υποστήριξή της προς την ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας, η έκθεση αναγνωρίζει τα τεράστια εμπόδια. Υποστηρίζει ότι η ιδέα μιας “ειδικής σχέσης” παραμένει ασαφής και μη αποδεκτή από την Άγκυρα. Τονίζει τη μεγάλη σημασία να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να βοηθούν, αν όχι να καθοδηγούν το όλο σχέδιο, με πολύ “ντελικάτες”, διακριτικές μεθόδους. Αν παρόλα αυτά αποτύχει, ελπίζουν ότι μια ενδεχόμενη μετεξέλιξη της ΕΕ σε “πολλών ταχυτήτων” θα επιτρέψει μια κάπως ομαλή προσγείωση.

Τουρκία-Ρωσία ενέργεια
Η έκθεση σημειώνει, όχι χωρίς κάποια απόχρωση ανησυχίας, ως ιστορική εξέλιξη τη ρωσοτουρκική προσέγγιση του τελευταίου εξαμήνου (που συμπίπτει με την περίοδο σχετικού “παγώματος” της ελληνορωσικής προσέγγισης) και τους αυξανόμενους εμπορικούς, επενδυτικούς και ενεργειακούς δεσμούς, όπως και την προσωπική σχέση Ερντογάν-Πούτιν. Καταγράφουν τις τουρκικές διαβεβαιώσεις για πλήρη ένταξη στο δυτικό στρατόπεδο, δεν επαρκούν όμως αυτές για να εξαφανίσουν κάθε ανησυχία για το θέμα.
Οι συντάκτες δείχνουν κατανόηση στην τουρκική απροθυμία για περισσότερες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, στηρίζουν τον ενεργό ρόλο της Άγκυρας στον Καύκασο και τον ναυτικό ρόλο της, με Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα, ως αντιστάθμισμα της ρωσικής παρουσίας. Τονίζουν με μεγάλη έμφαση την ανάγκη να στηριχθεί περαιτέρω ο ρόλος της Τουρκίας και του νότιου διαδρόμου ως ενεργειακής γέφυρας, κι αυτό παρόλο που αναγνωρίζουν τις τεράστιες αντικειμενικές και πολιτικές δυσκολίες (ο νότιος διάδρομος είναι ευθέως ανταγωνιστικός προς τα ελληνορωσικά σχέδια). Στα πλαίσια αυτά υπογραμμίζεται η σημασία του αγωγού Τουρκίας-Ιταλίας-Ελλάδας και εκφράζεται σκεπτικισμός για την πιθανότητα κατασκευής σύντομα του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

 
ΠΩς ΕΙΔΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ OBAMA ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 

Ξαναγεννιέται η στρατηγική σχέση ΗΠΑ και Τουρκίας

Ημερησία – Tην επανένωση της Kύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δήλωσε ότι υποστηρίζει ο πρόεδρος των HΠΑ Mπ. Oμπάμα, ο οποίος είχε συνομιλίες για το θέμα με την τουρκική πολιτική ηγεσία «Η Τουρκία στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου θα

Τους είπε ό,τι ήθελαν να ακούσουν

Ελεύθερος Τύπος  «To μεγαλείο της Τουρκίας είναι ότι βρίσκεται στο κέντρο των πραγμάτων. Η θέση της δεν είναι στο σημείο όπου χωρίζει η Δύση από την Ανατολή, αλλά εκεί όπου ενώνονται». Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προσφωνώντας χθες στην Αγκυρα την ολομέλεια της

Αργή πορεία συνεχίζει η Αγκυρα προς Ε.Ε.

Nαυτεμπορικη – Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, θα συνεχίσουν να κινούνται με ρυθμό «χελώνας» εξαιτίας των σημαντικών πολιτικών και όχι μόνο προβλημάτων, παρά τις προτροπές και πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για

Το μεγάλο παζάρι Ομπάμα – Ερντογάν

Το Βήμα Online Τη σαφή αναβάθμιση της Τουρκίας, που όλα δείχνουν ότι περιλαμβάνεται πλέον ως βασικός «συμπαίκτης» στα νέα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή, επαναβεβαίωσε με τη χθεσινή, ιδιαίτερα κολακευτική για τη γείτονα, ομιλία του ενώπιον της

Στην Κωνσταντινούπολη ο Μπάρακ Ομπάμα

Η Καθημερινή  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έφτασε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία και αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας. Το αεροσκάφος του Ομπάμα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο

Δύο εφιάλτες για την Τουρκία

Έθνος – ‎4 Απρ 2009‎ Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Τουρκία, που δικαιολογημένα ενόχλησε και προβλημάτισε τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μπορεί να αναδειχθεί και σε πρόβλημα για την Αγκυρα. Ενώ δημόσια οι πάντες τονίζουν πως

«Τούρκοι» με την Τουρκία, Μέρκελ και Σαρκοζί

Ελευθεροτυπία  Κάνοντας πλήρη κατάχρηση της υπερτονισμένης υποστήριξης των ΗΠΑ στον «ισλαμικό ρόλο» της Τουρκίας τόσο μέσα στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε., η κυβέρνηση Ερντογάν διεύρυνε ακόμα περισσότερο το χάσμα που τη χωρίζει με τη Γαλλία και τη Γερμανία,

Τα ΄σπασαν για την Τουρκία

Τα Νέα Οnline – ‎5 Απρ 2009‎ Διάσταση απόψεων μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που ζήτησε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δήλωσε αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προέκυψε κατά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.- ΗΠΑ στην

Σερίφης των ΗΠΑ η Αγκυρα

Έθνος – ‎5 Απρ 2009‎ Επίδειξη δύναμης στους Ευρωπαίους έκανε η Αγκυρα, με την πλάτη των ΗΠΑ και του προέδρου Μπ. Ομπάμα, ο οποίος αναγόρευσε την Τουρκία σε στρατηγικό εταίρο και «τοποτηρητή» του στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία με ένα ποντάρισμα της τελευταίας στιγμής παρ

…αναβαθμίζει την Τουρκία

Ελευθεροτυπία – ‎4 Απρ 2009‎ Με μια βαρυσήμαντη ομιλία στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα υπογραμμίσει τον όλο και πιο αναβαθμισμένο ρόλο της Αγκυρας στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Η αναβάθμιση αυτή δεν γίνεται μόνο λόγω της σταδιακής μετατροπής της σε υπολογίσιμη

Στην Τουρκία με το βλέμμα στο Ισλάμ

Η Καθημερινή – ‎4 Απρ 2009‎ Ο Μπαράκ Ομπάμα αφικνείται σήμερα στην Τουρκία με στόχο τη διασφάλιση του δυτικού προσανατολισμού της μόνης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ με μουσουλμανικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, θα προωθήσει τη διμερή στρατηγική συνεργασία, την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών

«Χρυσώνει το χάπι» της Τουρκίας ο Ομπάμα

Ελευθεροτυπία – ‎4 Απρ 2009‎ Η πρώτη συνάντηση Ομπάμα-Καραμανλή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στις 2.30 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην πόλη του Στρασβούργου. Η συνάντηση αυτή είναι αποτέλεσμα προσπαθειών της τελευταίας στιγμής και γίνεται υπό

Στην Άγκυρα ο Μπαράκ Ομπάμα

Nαυτεμπορικη – Με την καθιερωμένη επίσκεψη στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψη του στην Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος, την πρώτη που πραγματοποιεί με τη νέα του ιδιότητα σε μουσουλμανική χώρα. Στόχος της επίσκεψης, η αναθέρμανση των σχέσεων

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ – Τουρκία – Ομπάμα – Σαρκοζί – Μέρκελ

Nαυτεμπορικη – ‎5 Απρ 2009‎ Διάσταση απόψεων μεταξύ των προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, διαπιστώθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην

Αμεση αντίδραση Σαρκοζί για Τουρκία

Nαυτεμπορικη – ‎5 Απρ 2009‎ Από την Πράγα -και λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην Αγκυρα, για επίσημη επίσκεψη- ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκαλώντας την ικανοποίηση της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και την άμεση κι

Μήνυμα Ομπάμα για τη Χάλκη

Ελεύθερος Τύπος – Την επιθυμία να ενισχυθούν οι ήδη «σταθερές» σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την Αγκυρα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Διαπιστώσαμε μια συνεχή βελτίωση των

Στην Τουρκία ο Μπαράκ Ομπάμα

Ελευθεροτυπία – ‎5 Απρ 2009‎ Στο αεροδρόμιο της Άγκυρας έφθασε στις 21:10 το βράδυ της Κυριακής ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιώντας διήμερη επίσκεψη στη Τουρκία. Πρόκειται για τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας στο εξωτερικό του αμερικανού προέδρου.

Μπαξίσι Ομπάμα στην Αγκυρα

Ελεύθερος Τύπος – ‎5 Απρ 2009‎ Μήνυμα στήριξης στην Τουρκία με δηλώσεις υπέρ της ένταξής της στην Ε.Ε. απέστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα. Από την Πράγα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η ένταξη της Τουρκίας θα βοηθήσει τη μουσουλμανική αυτή χώρα να προσδεθεί στην ευρωπαϊκή σφαίρα.

Ομπάμα: Στόχος η ενίσχυση των δεσμών με την Τουρκία

Nαυτεμπορικη – ‎πριν από 17 ώρες‎ Τη βούληση των ΗΠΑ για σύσφιγξη των ήδη «σταθερών» σχέσεων με την Τουρκία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την Άγκυρα. «Διαπιστώσαμε μία συνεχή βελτίωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων (…) Δεν πιστεύω ότι (οι διμερείς σχέσεις)

Ο Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στην

Τα Νέα Οnline – ‎5 Απρ 2009‎ Στην Αγκυρα έφτασε αργά την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τελευταίο σταθμό της πολυήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες στην πρωτεύουσα με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια ο Μπαράκ

Γαλλογερμανικό «όχι» στην Τουρκία

Ημερησία – ‎5 Απρ 2009‎ Τις σοβαρές αντιρρήσεις τους για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. προέβαλαν εκ νέου χθες η Γαλλία και η Γερμανία, με αφορμή αυτή τη φορά τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της ενταξιακής πορείας της Αγκυρας. Τις σοβαρές αντιρρήσεις

Τα κρίσιμα σημεία στην ατζέντα Καραμανλή – Ομπάμα

Ελεύθερος Τύπος – ‎3 Απρ 2009‎ Η συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται στα γαλλογερμανικά σύνορα, με κυρίαρχη την παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, είναι ως ένα βαθμό λυτρωτική για τον ίδιο.

Στη σκιά του φλερτ ΗΠΑ – Τουρκίας

Ημερησία – ‎5 Απρ 2009‎ Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό, τρομοκρατία και ενεργειακό ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα όμως έγινε και στη σκιά της αμερικανο-τουρκικής προσέγγισης.

Ομιλία ισορροπιών από τον Ομπάμα στην Άγκυρα

MEGA TV  Ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μίλησε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ο Μπαρακ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας και απάντησε εμμέσως και στην αρνητική στάση που τηρούν ευρωπαϊκές

"Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ"

MEGA TV – ‎5 Απρ 2009‎ Ο Μπαράκ Ομπάμα λίγες ώρες πριν φθάσει στην Άγκυρα, μιλώντας στην έναρξη της Συνόδου Ευρώπης- Ηνωμένων Πολιτειών, κάλεσε τους 27 ηγέτες να στείλουν θετικά μηνύματα στον μουσουλμανικό κόσμο και ως πρώτο βήμα να προχωρήσουν στην ένταξη της Τουρκίας.

Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ο Ομπάμα και αντίδραση Σαρκοζί

Alpha tv – ‎5 Απρ 2009‎ Την πάγια Αμερικανική θέση υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εξέφρασε και ο Μπαράκ Ομπάμα από την Πράγα και λίγο πριν ταξιδέψει για την Άγκυρα. Η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου προκάλεσε την αντίδραση του Γάλλου ομολόγου του Νικολά Σαρκοζί,

Στην Άγκυρα ο Ομπάμα

Capital.gr – ‎5 Απρ 2009‎ Στην Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στο εξωτερικό. Σήμερα Δευτέρα θα έχει, στην Άγκυρα, συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία και θα εκφωνήσει ομιλία στην Εθνοσυνέλευση, ενώ κατόπιν θα συνεχίσει τις επαφές

Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας ο Ομπάμα

Flash.gr – ‎5 Απρ 2009‎ Την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι θα αποτελούσε «ένα σημαντικό μήνυμα», καθώς η εντιαξιακή διαδικασία για την χώρα αυτή εξακολουθεί ν΄ αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα μεταξύ πολλών

"Πράσινο φως" Ομπάμα για Τουρκία στην ΕΕ

SKAI.gr  Υπέρ της ενίσχυσης των ήδη σταθερών σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία τάχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την υποστήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Δεν πιστεύω ότι οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν ποτέ σε

Διπλό χτύπημα μετά τις χειραψίες

Τα Νέα Οnline – ‎5 Απρ 2009‎ Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τον ρόλο της Τουρκίας και η Ε.Ε. θέτει την Ελλάδα υπό συνεχή εποπτεία για τις οικονομικές της επιδόσεις Τα χαμόγελα του Στρασβούργου για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα πάγωσαν στην Πράγα, όπου την ελληνική

 

 

 

Ο Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία

Deutsche Welle – Στην Τουρκία βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη. Οι προσδοκίες της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και του Αμερικανού φιλοξενούμενου είναι μεγάλες. Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Αμερικανός

Στην Άγκυρα ο Μπαράκ Ομπάμα

SKAI.gr – ‎5 Απρ 2009‎ Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έφτασε την Κυριακή το βράδυ στην Άγκυρα για διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Ο Ομπάμα, που πραγματοποιεί στην Τουρκία τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στο εξωτερικό, έφτασε στις 21:10 στο αεροδρόμιο της Άγκυρας,

Θερμή υποδοχή Ομπάμα στην Τουρκία

SKAI.gr – ‎ Θερμή υποδοχή επιφυλάσσει ο τουρκικός τύπος στον αμερικανό πρόεδρο ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Η επίσκεψη και οι συνομιλίες του Ομπάμα με την τουρκική ηγεσία χαρακτηρίζονται στρατηγικής σημασίας καθώς επίκεντρο τους θα είναι ο

Στην Άγκυρα για συνομιλίες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

iKypros – ‎5 Απρ 2009‎ Έφτασε χθες βράδυ στην Άγκυρα ο πρόεδρος Ομπάμα σε μια επίσκεψη που κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για την κυβέρνηση Ερντογάν αφού όπως έδειξε η στάση του Αμερικανού προέδρου, η Ουάσιγκτον έχει επιλέξει την Τουρκία ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο της.

Αναχώρησε για την Τουρκία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα

iKypros – ‎5 Απρ 2009‎ Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναχώρησε το απόγευμα σήμερα από την Πράγα με προορισμό την Τουρκία, τον τελευταίο σταθμό στην περιοδεία του στο εξωτερικό. Αύριο Δευτέρα ο Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία στην Άγκυρα και κατόπιν θα

Γιατί ο Ομπάμα αναπτύσσει ιδιαίτερη σχέση με την Τουρκία

Το Βήμα Online – ‎4 Απρ 2009‎ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ. Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά τις συναντήσεις του G20 στο Λονδίνο και του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο επισκέπτεται αύριο την Τουρκία, κλείνοντας έτσι την περιοδεία του στην Ευρώπη. Είναι μια επίσκεψη η οποία προκάλεσε

Σε ισχυρότερη βάση θέτει τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας ο Μπαράκ Ομπάμα

Το Βήμα Online Έχοντας δώσει ήδη ηχηρή στήριξη στην τουρκική πορεία ένταξης της ΕΕ, ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι προσβλέπει στην Τουρκία να συμβάλει ως «γέφυρα» μεταξύ μουσουλμανικών χωρών και Δύσης μέσω μίας «συνεργασίας πρότυπο» με τις ΗΠΑ. Στο πλευρό του Γκιουλ,

Να υποδεχθεί την Τουρκία στους κόλπους της κάλεσε την ΕΕ ο Μπαράκ

Το Βήμα Online – ‎5 Απρ 2009‎ Να υποδεχθούν την Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα αισιοδοξίας στον μουσουλμανικό κόσμο, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από την Πράγα όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο

Ούτε δεσμεύσεις, ούτε υποσχέσεις

Έθνος – ‎5 Απρ 2009‎ Μισή ώρα ήταν αρκετή για τον Αμερικανό πρόεδρο να υπαγορεύσει, έστω και με χαμόγελα και σε θερμό κλίμα, τη δική του νέα ατζέντα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να επιχειρεί να αποσπάσει… κατανόηση για τις ελληνικές

«Άνοιγμα» Ομπάμα στο μουσουλμανικό κόσμο

TVXS – ‎ Διαβιβάζοντας από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης την πρόθεση των ΗΠΑ για ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα διαμήνυσε ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ».

Άνθρακας ο θησαυρός Ομπάμα για την κυβέρνηση

Πρώτο ΘΕΜΑ – Τα χαμόγελα της κυβέρνησης μετά την σύντομη και προσχηματική συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο πάγωσαν μόλις μία ημέρα μετά στην Πράγα όπου ο κ.

Υπέρ της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, ο Ομπάμα – Αντίδραση Σαρκοζί

Cosmo.gr – ‎5 Απρ 2009‎ Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, μία εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό μήνυμα» προς τον μουσουλμανικό κόσμο τάχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την Πράγα, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Τουρκία. Την αντίθεση του σε μία

Στο κενό οι προσπάθειες Ομπάμα υπέρ της Τουρκίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ‎πριν από 22 ώρες‎ Το άρθρο έχει συνταχθεί την Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2009 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια σε αυτό το άρθρο μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

Ενίσχυση σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας επιθυμεί ο Μπ. Ομπάμα

EMEA Business Monitor Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σήμερα στην Άγκυρα την επιθυμία να ενισχυθούν οι ήδη "σταθερές" σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία. "Διαπιστώσαμε μία συνεχή βελτίωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων", είπε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια της κοινής

Στην Τουρκία βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

TVXS – ‎5 Απρ 2009‎ Στην Άγκυρα βρίσκεται ο Μπάρακ Ομπάμα που αποτελεί και τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία στο πλαίσιο της οποίας θα έχει σήμερα συνάντηση με την τουρκική ηγεσία και θα

Επί τάπητος τα Εθνικά θέματα

Καλημέρα – ‎5 Απρ 2009‎ Σε θερμό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Νατοϊκής Συνόδου Κορυφής στο Στρασβούργο. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε επίσημα τον έλληνα πρωθυπουργό στο Λευκό Οίκο…

Οι πραμάτειες στο παζάρι της ¶γκυρας

Το Παρόν – ‎5 Απρ 2009‎ Με ψυχρολουσίες και ηλεκτροσόκ, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρχίζει σήμερα στην ¶γκυρα έναν νέο κύκλο δραστικής θεραπείας της ελλαδικής εξάρτησης από παραισθησιογόνα – υποκατάστατα του βιολογικού αγώνα αυτοσυντήρησης με απατηλά οράματα έξωθεν σωτηρίας.

Τίτλος: Ικανοποιημένη η κυβέρνηση

Αγγελιοφόρος, Το σαραντάλεπτο ραντεβού του Μπαράκ Ομπάμα με τον Κώστα Καραμανλή είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας συνάντησης στο Λευκό Οίκο. Οι κάμερες κατέγραψαν τις πρώτες φράσεις που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες, η συζήτηση έγινε εφ' όλης της ύλης και παρουσία υπουργών

Η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη

Η Σημερινή – ‎5 Απρ 2009‎ Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα φτάνει απόψε στην Άγκυρα, σε μια επίσκεψη στην Τουρκία που, ήδη, προαναγγέλλεται ως σταθμός για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την Τουρκία, που θεωρεί πως οι

Ιδού ο Ομπάμα έρχεται…

Η Σημερινή – ‎5 Απρ 2009‎ Απόψε το γνωστό Air Force One θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Εσενμπογά της Άγκυρας και η Τουρκία θα… απογειωθεί. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι ίδιοι οι Τούρκοι, καθώς η πρώτη χαμογελαστή φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών

Το εξωντοτικό Σαββατοκύριακο του Πρωθυπουργού – Η συνάντηση με

Reporter.gr – ‎5 Απρ 2009‎ Mε τον αμερικανό πρόεδρο κ. Μπάρακ Ομπάμα να βρίσκεται ήδη στην Τουρκία, οι εντυπώσεις από τη μονομερή επίσκεψή του στη γείτονα, αμβλύνθηκαν από τη σαραντάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή το Σάββατο, στο Στρασβούργο.

Αμερικανική στήριξη στην Άγκυρα

Η Σημερινή – Η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία συνοδεύεται από μία ισχυρή διακήρυξη υποστήριξης του νέου πλανητάρχη προς τη χώρα που κατέχει την πατρίδα μας και απειλεί όλες τις γειτονικές χώρες, αναφέρει ανακοίνωση των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Σύμφωνα με την

Δυσφορία για τον Ομπάμα

Η Σημερινή – ‎5 Απρ 2009‎ Ο Ελληνισμός δέχεται ακόμα μια ψυχρολουσία από την αμερικανική πολιτική, παρόμοια ή και χειρότερη από εκείνη την οποία έζησε σε παλαιότερες εποχές, με την εκλογή του Τζίμι Κάρτερ. Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία ήλθε ως

Φοβούνται μην χάσουν την Τουρκία!

Πολίτης Οnline – ‎5 Απρ 2009‎ Ο Ομπάμα φτάνει απόψε το βράδυ στην Τουρκία και οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές αναζητούν ακόμη τους λόγους της σημαντικής αυτής απόφασης της Ουάσινγκτον. Στην ατζέντα των διμερών διαπραγματεύσεων είναι και το Κυπριακό. Η ομάδα του Μπαράκ Ομπάμα,

Διαφωνία για την Τουρκία

Πολίτης Οnline  Την άμεση αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, γνώρισε η τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σε δηλώσεις του ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε χθες (μιλώντας από την Πράγα στο τηλεοπτικό


Greek News  Καραμανλή στο Στρασβούργο. «Γλωσσικό ολίσθημα» του Αμερικανού προέδρου. Θα δει κατ' ιδίαν το Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου Στρασβούργο.- Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη

Έφτασε στην Aγκυρα ο Μπαράκ Ομπάμα

Nαυτεμπορικη – ‎5 Απρ 2009‎ Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έφτασε απόψε στην Aγκυρα για διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Ο Ομπάμα, που πραγματοποιεί στην Τουρκία τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στο εξωτερικό, έφτασε στις 21:10 στο αεροδρόμιο της Aγκυρας, όπως μετέδωσαν

Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Μπαράκ Ομπάμα

TVXS – ‎5 Απρ 2009‎ Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Το πρωί θα μιλήσει στην εθνοσυνέλευση ενώ το απόγευμα, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια θα μεταβεί στην

Επίσκεψη Ομπάμα στην Άγκυρα

Voa News – ‎5 Απρ 2009‎ Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα, που βρίσκεται στην Άγκυρα, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης του στην Τουρκία, θα δηλώσει στο Τουρκικό Κοινοβούλιο σήμερα ότι η χώρα αποτελεί κρίσιμης σημασίας σύμμαχο των ΗΠΑ και σημαντικό κομμάτι της

Εγκάρδια η συνάντηση Ομπάμα-Καραμανλή

Voa News – ‎5 Απρ 2009‎ Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών και η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μετον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, αποτέλεσε το Σαββατοκύριακο το βαρύ πυροβολικό της πολιτικήςεπικαιρότητας.

Σκέψεις στρατηγικής για Κουρδικό – Κυπριακό

Πολίτης Οnline – ‎5 Απρ 2009‎ Η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, η πρώτη που πραγματοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος σε μεσανατολική χώρα, συμπίπτει με τρία γεγονότα το οποία συνδέονται με το σημαντικότερο θέμα, από στρατηγικής σημασίας, από αυτά που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.

Ενθαρρύνει το διάλογο Τουρκίας-Αρμενίας ο Ομπάμα

Τα Νέα Οnline – ‎‎ Θα ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από την Τουρκία που αποτελεί και τον τελευταίο σταθμό της εκτός ΗΠΑ περιοδείας του. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι ο διάλογος αυτός «θα μπορούσε πολύ

Ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ- Τουρκία επιθυμεί ο Ομπάμα

Flash.gr – ‎5 Απρ 2009‎ Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε στην Αγκυρα την επιθυμία να ενισχυθούν οι ήδη "σταθερές" σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία. "Διαπιστώσαμε μία συνεχή βελτίωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων", είπε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης

Ο Μπαράκ Ομπάμα τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

iKypros – ‎5 Απρ 2009‎ Ο Μπαράκ Ομπάμα τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία χαρακτηρίζει "σημαντικό μήνυμα". Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε σήμερα την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία θ' αποτελούσε «ένα σημαντικό μήνυμα»,