Την ώρα που στην  Κύπρο προετοιμάζονται πυρετοδώς για το μεγάλο Πανεθνικό Συλαλλητήριο της 24ης Απριλίου(09) στο Λήδρα Πάλλας τα Ελληνικά ΜΜΕ δίνουν έμφαση μόνο στις τελευταίες εξελίξεις με τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα και αποσιωπούν παντελώς κάθε αναφορά για την μεγάλη κινητοποίηση..Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρουν τα πιο ενδεικτικά από αυτά για τις τελευταίες εξελίξεις με την ισχυροποιήση ελέω και ευλογιών Αγκυρας του υπερεθνικιστή Έρογλου…


 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη 21 Απριλίου 2009


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Συναγερμός στη Λευκωσία από τη νίκη του Έρογλου

Προβληματίζει Ελλάδα και Κύπρο η επικράτηση με αυτοδυναμία του ακροδεξιού κόμματος στα κατεχόμενα

Επιστροφή στον «ψυχρό πόλεμο» βλέπουν οι ειδικοί μετά την «αποκαθήλωση» της πολιτικής Ταλάτ

Ο Έρογλου θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να επιτευχθεί στη βάση της αναγνώρισης δύο κρατών που θα συνεργάζονται σε μία συνομοσπονδία

Του Μανώλη Καλατζή

Συναγερμό σε Αθήνα, Λευκωσία αλλά και… Άγκυρα προκάλεσε το αποτέ­λεσμα της ψηφοφορίας που πραγ­ματοποιήθηκε την Κυριακή στην κατεχόμενη Κύπρο. Η ψήφος των εποίκων αποδείχθηκε περισσότερο καθοριστική απ' ό,τι αναμενόταν, με την ανάδειξη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας σε κυρίαρχη πολιτική δύ­ναμη. Ενδεικτικό στοιχείο: Συνολι­κά ψήφισαν 161.000 άτομα, εκ των οποίων οι 100.000 είναι έποικοι. Το αποτέλεσμα;

Ο ακροδεξιός Ντερβίς Έρογλου, με 44,1%, εξασφάλισε αυτοδυναμία καταλαμβάνοντας τις 26 από τις 50 έδρες της «βουλής» του ψευδοκρά­τους. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Φερντί Σογιέρ, (από το οποίο προέρχεται ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ), υπέστη καθίζηση καταφέρνο­ντας να αγγίξει μετά βίας το 30% και να εξασφαλίσει μόλις 15 έδρες. Ήττα, τέλος, υπέστη και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, αφού λόγω της αυτοδυναμίας του Έρογλου, δεν μπορεί να παίξει το ρυθ­μιστικό ρόλο στον οποίο υπολόγιζε, ενώ εκτός «βουλής» έμειναν και τα μικρά ακροδεξιά κόμματα του Τουρ­γκάι Αβτζί κα ι του Μεχμέτ Τσακιτζί.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στα Κατεχόμενα προκάλεσαν δυσφορία στη Λευκωσία, η οποία θεωρεί ότι περιορίζονται οι δυνατότητες συνδι­αλλαγής και απομακρύνεται η ευκαι­ρία για λύση του Κυπριακού.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρό­σωπος, Στέφανος Στεφάνου, ση­μείωσε πως γνωρίζοντας τις θέσεις Έρογλου, τα πράγματα στο Κυπριακό θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, ενώ επεσήμανε ότι καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα έπαιξαν οι έποικοι. Ο κ. Στεφάνου εκτίμησε ότι δυσκολίες θα προκύψουν τόσο για την ελλη­νοκυπριακή πλευρά όσο και για τον Ταλάτ, καθώς ο Ντερβίς Έρογλου πρεσβεύει πολύ σκληρότερες θέ­σεις. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τον καθοριστικό ρόλο στον Κυ­πριακό τον παίζει η Τουρκία, η οποία θα πρέπει να πειστεί για να αλλάξει τη θέση της και να συμβάλει θετικά. Ως αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισαν την επικράτηση Έρογλου όλα τα κυ­πριακά κόμματα και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Ο Ντερβίς Έρογλου, μετά την ανα­κοίνωση των τελικών αποτελεσμά­των, δήλωσε πως παραμένει προση­λωμένος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, και υποστήριξε ότι ο Ταλάτ ως «πρόεδρος» θα πρέπει να παραμείνει διαπραγματευτής. Ο Έρογλου θεωρεί ότι η λύση του Κυπρια­κού θα πρέπει να επιτευχθεί στη βάση της αναγνώρισης δύο κρατών που θα συνεργάζονται σε μία συνομοσπον­δία. Απορρίπτει επίσης κάθε εδαφική αναπροσαρμογή και τάσσεται φανατι­κά υπέρ της διατήρησης της στρατιω­τικής παρουσίας της Τουρκίας, ακόμα και μετά τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Έρογλου έσπευσε μετά την εκλογική του επιτυχία να ανακοινώσει ότι ο κ. Ταλάτ θα συνοδεύεται στις διαπραγ­ματεύσεις από μέλος του κόμματός του. Τα πρώτα δείγματα γραφής ανα­μένονται στις συναντήσεις Χριστόφια -Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας δι­απραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Όπως σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμη και υπαναχώ­ρηση από τα ήδη συμφωνηθέντα, κάτι που θα οδηγήσει τη διαδικασία σε εκφυλισμό και αναποτελεσματι­κότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μήνυμα Καραμανλή – Χριστόφια προς Άγκυρα

Η ένταξη στην Ε.Ε. περνάει μέσα από το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην ατζέντα του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο

Στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις επαφές του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στη Λευκωσία, προστέθηκε, εκ των πραγμάτων, και η αλλαγή του πο­λιτικού σκηνικού στα Κατεχόμενα μετά την επικράτηση του ακραίου Ντερβίς Έρογλου. Ο πρωθυπουρ­γός αύριο και μεθαύριο θα έχει εντατικές επαφές με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Μεγαλονήσου, θέλοντας πα­ράλληλα να στείλει μήνυμα προς την Άγκυρα για τη σθεναρή υπο­στήριξη της Ελλάδας στη διαδικα­σία επίλυσης του Κυπριακού, και τη συνάφειά της με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Καραμανλής και Χριστόφιας θα ανασκοπήσουν τις έως τώρα εξε­λίξεις στις απευθείας συνομιλίες και θα συμφωνήσουν στους χει­ρισμούς που θα κάνουν οι δύο κυ­βερνήσεις, κυρίως σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα θα στείλουν από κοινού μήνυμα προς την Τουρκία, ότι η στήριξη των Αθηνών και της Λευκωσίας στο αίτημά της για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. δεν αποτελεί λευκή επι­ταγή, αλλά συναρτάται με τη στά­ση που θα τηρηθεί στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Κυρίαρχο στοιχείο των συνομι­λιών Καραμανλή – Χριστόφια ανα­μένεται να είναι και η επικείμενη αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. στο τέλος του χρόνου και η απαίτηση για πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για τις επαφές που είχε χθες στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντι­πρόεδρο Μπάιντεν και την υπουρ­γό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

ΤΑ ΝΕΑ

Μια… σύμπτωση 660 εκατ. δολαρίων

Τα 12 Απάτσι και το παρασκήνιο για τη συνάντηση Μεϊμαράκη – Γκέιτς

Εξοπλιστικό πρόγραμμα: Οι αμερικανικές Λόκχιντ και Μπόινγκ, διεκδικούν μεγάλο κομμάτι από την πίτα των 11 δισ. ευρώ

Του Λουκά Δημάκα

Με… ελικόπτερο Απάτσι πάει τελικά στις ΗΠΑ ο κ. Ε. Μεϊμαράκης! Το ραντεβού του υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Ρόμπερτ Γκέιτς που παρέμενε σε εκκρεμότητα για αρκετές εβδομάδες κλείστηκε τελικά αργά το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης. Θα γίνει στις 27 Απριλίου.

Σύμπτωση; Λίγες ώρες νωρίτερα, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ο γενικός δι­ευθυντής Εξοπλισμών κ. Ε. Βασιλάκος είχε υπογράψει την τελευταία τροποποίηση της σύμβασης αγοράς των 12 επιθετικών ε­λικοπτέρων Απάτσι που παραμένουν απο­θηκευμένα σε υπόστεγα της Αεροπορίας Στρα­τού στην Πάχη Μεγάρων για πάνω από δύο χρόνια! Τα ελικόπτερα άρχισαν να παραδί­δονται τον Μάρτιο του 2007, η Αθήνα ωστό­σο δεν τα παραλάμβανε επικαλούμενη δια­φορές σε τεχνικές προδιαγραφές. Κάποιοι, ωστόσο, υποστήριζαν ότι η Αθήνα ήθελε να καθυστερήσει την παραλαβή για να μην εγ­γραφεί η αγορά ύψους 660 εκατ. δολαρίων στο έλλειμμα και ξεπεραστούν οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε.

Επισήμως πάντως και οι δύο πλευρές ε­πιμένουν ότι η υπογραφή του κ. Βασιλάκου δεν έπαιξε κανένα ρόλο -άλλωστε παράγο­ντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας λένε ότι ήταν τυπική και ότι η σχετική εξουσιο­δότηση που του είχε δώσει από τις 18 Μαρ­τίου ο κ. Μεϊμαράκης ήταν δεσμευτική.

Μάλιστα αρμόδια πηγή του υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι η αρχική ματαίωση της μετάβασης του υπουργού στις ΗΠΑ έγινε με πρωτοβουλία του όταν, στο πλαίσιο των κοι­νοβουλευτικών εξελίξεων γύρω από την Προανακριτική, αποφασίστηκε τη Μεγάλη Δευτέρα ότι σε μια τέτοια περίοδο δεν θα έ­πρεπε να απουσιάζει ο εκ των κορυφαίων υπουργός. Έτσι, λένε, ειδοποιήθηκε αρχι­κά να ετοιμάσει το διαβατήριό του ο υφυ­πουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Οι ίδιες πηγές λένε ότι αργότε­ρα, Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη, υπήρξε νέα εκτίμηση στη βάση πως «η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί» και ότι τυχόν ακύρω­ση θα τροφοδοτούσε κλίμα πρόωρης προ­σφυγής στις κάλπες.

Υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή που προ­έρχεται από διπλωματικές πηγές -και στην Ελλάδα και στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με αυτή, για τη συνάντηση Γκέιτς – Μεϊμαρά­κη είχαν γίνει σχετικές βολιδοσκοπήσεις στην Ουάσιγκτον, αλλά για αρκετές εβδο­μάδες έμεινε ανοιχτή. Τις προσπάθειες για οριστικοποίηση ενός ραντεβού, με την ευ­καιρία της επίσκεψης του Έλληνα υπουρ­γού στην Ουάσιγκτον για το συνέδριο που οργάνωναν το Ινστιτούτο Αμυντικών Ανα­λύσεων και το Ίδρυμα Καραμανλή σε συ­νεργασία με αντίστοιχο φορέα των ΗΠΑ (IFPA) στις 28 και 29 Απριλίου, είχε αναλά­βει η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αλλά και η κ. Λώρα Μολυβιάτη, κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών και αρμόδια συνεργάτιδα του κ. Ε. Μεϊμαράκη όσον α­φορά τις διεθνείς σχέσεις. Η κυρία Μολυβιάτη είχε τις επαφές με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και προσωπικά με τον πρέσβη κ. Σπέκχαρντ. Αυτές εντάθηκαν ό­ταν, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, οι προ­θεσμίες έκλειναν και δεν είχε κλειστεί το ρα­ντεβού με τον ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα του κ. Γκέιτς ήταν πολύ σφιχτό. Τελικά όλα άλλαξαν το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρ­της, καθώς η πρεσβεία ειδοποίησε ότι ο κ. Γκέιτς βρήκε χρόνο.

Τι ζητούν οι ΗΠΑ

Είτε τα Απάτσι έπαιξαν ρόλο είτε όχι, τα εξοπλιστικά θα είναι στην ατζέντα των συ­ζητήσεων τουλάχιστον από αμερικανικής πλευράς. Όπως και η περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής συνδρομής στο Αφγανιστάν -στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής. Οι Αμερικανοί επιδιώκουν να πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής εξοπλιστικής πίτας των επόμενων 5 ετών που ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ.

Προτεραιότητα σ' αυτήν τη φάση είναι το πρόγραμμα αγοράς 30-40 μαχητικών αε­ροσκαφών για τα οποία ενδιαφέρονται δύο αμερικανικές εταιρείες: η Λόκχιντ Μάρτιν (με πρόταση για τα βελτιωμένα F-16 Blocks 2 Plus και τα F-35) και η Μπόινγκ (με το νέο Super Hornet F-18). Η πρώτη επιδιώκει εί­τε να προχωρήσει μια ενδιάμεση λύση με α­γορά κάποιου αριθμού F-16 άμεσα και δέ­σμευση η επόμενη αγορά να είναι F-35 (JSF) είτε να τα πάρει όλα -κάτι βέβαια που επι­διώκει και η δεύτερη. Η αμερικανική πλευ­ρά ενδιαφέρεται επίσης για τα πυρομαχικά των νέων τανκς Leo2 Hel, για την αγορά τρο­χοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μά­χης, για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και το σύστημα μάχης των φρεγατών, την πώλη­ση μεταχειρισμένων ναρκαλιευτικών κ.ά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Συνάντηση Κυπριανού με Κλίντον και Μπάιντεν

Του Δ. Π. Δήμα

Συνάντηση, επιβεβλημένη από τις συγκυρίες και τις σκοπιμό­τητες των ημερών, είχε χθες ο ΥΠΕΞ ­της Κύπρου Μ. Κυπριανού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Αμερικανίδα ο­μόλογό του κ. Χίλαρι Κλίντον.

Αμερικανός αξιωματούχος, προ της συνάντησης, επανέλαβε σε σχε­τική συνομιλία πως οι ΗΠΑ εξακο­λουθούν να παραμένουν «πρόθυ­μες να συμβάλουν… προς την κα­τεύθυνση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής και δικοινοτι­κής ομοσπονδίας».

Παρά ταύτα, οι ΗΠΑ τη στιγμή αυτή κρατούν αποστάσεις από τις εξελίξεις όπως λέγεται αρμοδίως, κοι­τάζουν περισσότερο προς τον ΟΗΕ και αποφεύγουν την αποστολή α­ξιωματούχων τους στην περιοχή και, επιπλέον, αποφεύγουν να ορί­σουν μεσολαβητή, επί του παρό­ντος, ιδιαίτερα αν δεν έχουν τη σύμ­φωνη γνώμη και των δύο πλευρών.

Εξάλλου, σε μια διευθέτηση της τελευταίας στιγμής, αργότερα χθες το βράδυ μετά το Στέιτ Ντιπάρτμε­ντ, ο κ. Κυπριανού επρόκειτο να 'χει συνάντηση με τον Αμερικανό αντι­πρόεδρο κ. Τζόζεφ Μπάιντεν.

Η «δοθείσα» από τους Αμερικανούς συνάντηση σ' αυτό το επίπε­δο, αποτελεί προφανώς «απάντη­ση» στη δυσαρέσκεια των Κυπρίων των ΗΠΑ για τη βεβιασμένη από­φαση της κυβέρνησης Ομπάμα να δεχθεί πρώτα στην Ουάσιγκτον, την περασμένη Βδομάδα, τον Τουρκο­κύπριο ηγέτη Ταλάτ.

Τα προσχήματα τελικά τηρήθη­καν με την προηγηθείσα στην Ευ­ρώπη συνάντηση Κλίντον με Κυ­πριανού που… «επέτρεψε» στον Τα­λάτ να 'ρθει πρώτος στην Ουάσι­γκτον.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Υπό «κηδεμονία» συνεχίζει ο Ταλάτ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΨΕΥΔΟ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ «ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ»

Του Φάνου Κωνσταντινίδη

Τις «βουλευτικές» εκλογές στα κατεχόμε­να κέρδισε το κόμμα Εθνικής Ενότητας του ΝτερΒίς Έρογλου, το οποίο τηρεί σκληρή στάση στο Κυπριακό με λύση «δύο κρα­τών». Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο νέος ψευδο­πρωθυπουργός των κατεχομένων δεν θα επιμείνει δημόσια στη λύση δύο κρατών και ήδη στις πρώτες δηλώσεις του έχει δια­φοροποιήσει κάπως τη στάση του.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελε­σμάτων, ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ντερβίς Έρο­γλου, δήλωσε ότι σημαντική πολιτική του κόμματός του είναι η συνέχιση των απευ­θείας διαπραγματεύσεων γι' αυτό θα συνε­χίσει να στηρίζει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τώρα θα έχουμε μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε». Αύριο επισκέπτεται την Κύπρο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς έχει καταλάβει, όπως αναμενό­ταν, την τρίτη θέση και έχει και αυτό κατα­ποντιστεί και αποδειχθεί για άλλη μία φορά ότι η δυναστεία Ντενκτάς έχει παύσει να έ­χει σοβαρή απήχηση μεταξύ των Τουρκοκυ­πρίων αλλά και των Τούρκων εποίκων.

Κύρια αίτια που οδήγησαν στην οδυνηρή ήττα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θεω­ρούνται:

  • Ο Ταλάτ δεν μπόρεσε να πετύχει αξιόλογη πρόοδο στο Κυπριακό που να οδηγεί σε σύ­ντομη λύση.
  • Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα κα­τεχόμενα.
  • Η μάζα των εποίκων υποστήριξε τον Έρογλου επειδή φοβούνται ότι ο Ταλάτ θα δε­χθεί συμφωνία για εκδίωξη των περισσότε­ρων εποίκων από την Κύπρο.
  • Η επιθυμία εποίκων και Τουρκοκυπρίων (72% από δημοσκοπήσεις) για λύση δύο κρατών. Τέλος,
  • Η Άγκυρα και προσωπικά ο Ερντογάν δεν υποστήριξαν το κόμμα Ταλάτ.

Αρνητική εξέλιξη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφά­νου σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλο­γών στα κατεχόμενα δήλωσε ότι, έχοντας υ­πόψη προηγούμενες σκληρές θέσεις του Ντερβίς Έρογλου στο Κυπριακό, τα πράγ­ματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.

Τα πράγματα θα είναι δύσκολα, πρόσθε­σε, τόσο για μας, στις προσπάθειες που κα­ταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού, ό­σο και για τον κ. Ταλάτ που συνεχίζει να εί­ναι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπρια­κής κοινότητας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχό­μενα συνιστά αρνητική εξέλιξη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Αρνητική εξέλιξη για το Κυπριακό χαρα­κτήρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών και τα άλλα κόμματα και ο αρχιεπίσκοπος Χρυ­σόστομος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των λεγομένων βουλευτικών ε­κλογών στα κατεχόμενα θα έχει άμεση επί­δραση στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση, του Κυπριακού, δήλωσε στις Βρυξέλλες η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσω­πος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρό­που Ολι Ρεν.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η εκπρόσωπος του Ολι Ρεν είπε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι υπεύθυνος εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, έ­χει εκλεγεί ξεκάθαρα, με την προοπτική της λύσης του πολιτικού προβλήματος και η θη­τεία του λήγει τον Απρίλιο του 2010.