Το μέχρι πρότινος απόρρητο έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά ολόκληρο στο προηγούμενο τεύχος της Σύγχρονης Άποψης, αποκάλυψε με σαφήνεια ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαπραγματεύεται με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ένα νέο σχέδιο Ανάν. Μια απλή ανάγνωση του «εγγράφου συγκλίσεων και αποκλίσεων στο κεφάλαιο διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών», αποκαλύπτει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει τις διατάξεις του σχεδίου Ανάν ως θέσεις της, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά προχωρά ακόμα περισσότερο προς την πλευρά των πάγιων θέσεών της για συνομοσπονδιακό κράτος.

Στον τομέα των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων είναι εμφανές πως σημεία σύγκλισης συνιστούν οι διατάξεις του σχεδίου Ανάν, ενώ όσα θέματα περιλαμβάνονταν στις μεταβολές μεταξύ της πρώτης εκδοχής και της πέμπτης εκδοχής του σχεδίου, συνιστούν ουσιαστικά τα μόνα θέματα προς συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών. Στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, η πλευρά μας έχει προτείνει (!) την εκ περιτροπής Προεδρία, που προβλεπόταν και στο σχέδιο Ανάν, με μοναδική πρωτοτυπία την εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου ως εκλογικού ζευγαριού για θητεία έξι ετών και με αναλογία 4:2. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από αναλογία 6:3, αν και κάθε απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μια ψήφο από κάθε κοινότητα, ενώ ο εκάστοτε Πρόεδρος θα έχει νικώσα ψήφο σε περίπτωση αδιεξόδου. Με δυο λόγια η Τουρκία (και όχι οι Τουρκοκύπριοι) θα κυβερνά επισήμως την Κύπρο για περίοδο δύο ετών, έχοντας την νικώσα ψήφο του Τουρκοκυπρίου εκ περιτροπής Προ-έδρου, ενώ κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα θα έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει κάθε διαπραγμάτευση. Αυτές επαναλαμβάνουμε είναι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Όπως και στο σχέδιο Ανάν θα υπάρχουν δύο νομοθετικά σώματα, η Άνω Βουλή (Γερουσία) και η Κάτω Βουλή (Βουλή των Αντιπροσώπων). Ελληνοκυπριακή θέση είναι ότι οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου θα απαιτούν την έγκριση και των δύο σωμάτων με απλή πλειοψηφία, περιλαμβανομένου τουλάχιστον του 1 / 4 των Γερουσιαστών που είναι παρόντες και ψηφίζουν από κάθε ομόσπονδη πολιτεία, ενώ θα απαιτείται ειδική πλειοψηφία 2/5 για ειδικούς νόμους και αποφάσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη των διατάξεων του σχεδίου Ανάν, οι οποίες όμως αυτή την φορά προβάλλονται ως ελληνοκυπριακές θέσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει επομένως διατάξεις πλήρως εναρμονισμένες προς την λογική του σχεδίου Ανάν, αγνοώντας και προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπεια του κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος απέρριψε το σχέδιο με ποσοστό που υπερέβαινε το 75% μόλις πέντε χρόνια προηγουμένως.

Όπως στις υπόλοιπες εξουσίες, έτσι και στην δικαστική, προβλέπεται η ύπαρξη ίσου αριθμού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δικαστών και η ύπαρξη των γνωστών τριών ξένων δικαστών (που εξάλλου αναμένουν από το 2004 τον διορισμό τους ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους στον καταρτισμό του σχεδίου Ανάν) για να επιλύονται τα αδιέξοδα. Η δικαστική εξουσία και οι τρεις ξένοι δικαστές είναι συμφωνημένοι μεταξύ των δύο πλευρών. Ουσιαστικά υιοθετήθηκαν αυτούσιες οι διατάξεις του σχεδίου Ανάν, χωρίς περαιτέρω συζητήσεις. Αυτή είναι η περιβόητη διαπρα-γμάτευση την οποία αναμέναμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Όσον αφορά στις εξωτερικές σχέσεις, η λογική στην οποία κινούμαστε είναι και πάλι αυτή του σχεδίου Ανάν, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδιώκει ως συνήθως την ύπαρξη δύο κρατών και την ελληνοκυπριακή να προσπαθεί να κινηθεί κοντά σε όσα είχαν αποφασιστεί από τον επιδιαιτητή Κόφι. Η αρχή της πολιτικής ισότητας, με την έννοια της αριθμητικής ισότητας, διέπει εξάλλου και τις υπόλοιπες πτυχές των συγκλίσεων και των ελληνοκυπριακών προτάσεων σε θέματα αστυνομίας, δημοσίας υπηρεσίας και ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους. Ως συνήθως η τουρκοκυπριακή πλευρά προτείνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ιεραρχία μεταξύ των ομοσπονδιακών νόμων και των νόμων των περιφερειών, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ιεραρχία. Το σενάριο το έχουμε ξαναδεί κατά την υποβολή των προτάσεων των πλευρών στις διάφορες εκδοχές του σχεδίου Ανάν. Έχουμε εξάλλου αποδεχθεί και την νομιμοποίηση των προηγούμενων πράξεων του ψευδοκράτους ως γενική αρχή της λύσης και το μόνο που απομένει είναι να διευκρινιστεί το εύρος της νομιμοποίησης.

Συνοψίζοντας, η ελληνοκυπριακή πλευρά συζητά και διαπραγματεύεται το σχέδιο Ανάν, αυτούσιο και με μερικές διακοσμητικές αλλαγές. Δεν υπάρχει πλέον οποιαδήποτε αμφιβολία. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι δεν διαπραγματεύεται το σχέδιο Ανάν έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος μέσα από ένα υπόμνημα που ετοίμασε η ίδια.

πηγή: Σύγχρονη Άποψη