Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

Η «Γεύση» το είχε προβλέψει.

Το νομοσχέδιο για να μπορούν, επιτέλους, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και οι ομογενείς, σκόνταψε, πάλι, στην ελληνική κομματική ψηφοθηρία. Αυτή τη φορά, όμως, οι ομογενείς είναι πολύ απογοητευμένοι. Πικρόχολα τα σχόλιά τους: «Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Είμαστε τα νόθα παιδιά. Η μαμά Ελλάς μάς κοροϊδεύει. Από τη μια πλευρά μας χαϊδολογεί κι από την άλλη μας χρησιμοποιεί όπως θέλει, σύμφωνα με τα κομματικά συμφέροντα».

Εχουν δίκιο; Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση στη Βουλή, που είχε πολύ προβληθεί τηλεοπτικά στους ομογενείς, προφανώς από λανθασμένη κομματική εκμετάλλευση, τους έχει μουδιάσει. Ολα τα κόμματα, λένε, έσπευσαν να εγκωμιάσουν τους ομογενείς. Κι όλα τα κόμματα «έθαψαν» το νομοσχέδιο. Για κομματικούς λόγους. Η κυβέρνηση για να κερδίσει ψήφους από την αρνητική θέση της αντπολίτευσης και η αντιπολίτευση για να κερδίσει ψήφους από τα «κενά» του νομοσχεδίου.

Οι ομογενείς διαπιστώνουν κι ένα ειδικό πρόβλημα. Αν οριστούν, λένε, εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού για τους βουλευτές των ομογενών, θα μειωθούν οι βουλευτικές έδρες στην Ελλάδα. Πόσοι Ελληνες βουλευτές θα ψηφίσουν την πιθανή απώλεια της έδρας τους για την ψήφο των ομογενών; Για το πρόβλημα αυτό, λένε, ίσως υπάρχει κάποια λογική λύση. Αυτό που δεν μπορούν να χωνέψουν με καμιά λογική, είναι το επιχείρημα ότι η ψήφος τους δεν είναι ελληνική.

Εχει υποστηριχθεί ότι η ψήφος των ομογενών, που ζουν μακριά από την Ελλάδα και αγνοούν την καθημερινότητα της ελληνικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να αλλοιώνει τα εκλογικά αποτελέσματα και να αλλάζει το ελληνικό πολιτικό τοπίο. Οι ομογενείς δεν ξέρουν αν πρέπει να κλάψουν ή να γελάσουν: «Μπορεί, λένε, με τα σημερινά μέσα επικοινωνίας να υποστηριχθεί σοβαρά ότι οι ομογενείς με τον ελληνικό καημό, όπου κι αν βρίσκονται, αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα;».

Επικαλούνται, εξάλλου, τον αριθμό των ομογενών ψήφων για να υποστηρίξουν ότι μαθηματικά δεν είναι δυνατό ν' αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε το ελληνικό πολιτικό τοπίο: «Αλλά ας πούμε, λένε, ότι θα επηρεάσουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Υπέρ ή κατά; Η πιο ψύχραιμη ψήφος των ομογενών μπορεί, ίσως, και να το βελτιώσει. Αποκλείεται, όμως, να προκαλέσει χειρότερα προβλήματα από αυτά, που κυριαρχούν σήμερα στο ελληνικό κομματικό πολιτικό χάος».

Κι επιτέλους, αν τα ελληνικά κόμματα επιμένουν, λένε, ότι η ψήφος των ομογενών δεν είναι ελληνική, να το πουν, χωρίς υποκριτικά εγκώμια, καθαρά και ξάστερα. Η Ελλάδα αποκηρύσσει τα νόθα παιδιά της…

Πηγή: ENET