ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΡ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;

ΛΑΘΟΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ "ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ".-

Γράφει: ο Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ

Το ΑΚΡ από το 2002 προωθεί στενές σχέσεις σε όλους τους τομείς με το Ιράν, τη Συρία, το Σουδάν, τη Ρωσία και το Κατάρ. Ο Ερντογκάν και η ομάδα του ισχυρίζονται ότι με τη στάση τους υποστηρίζουν (!) τα Ευρω-ατλαντικά συμφέροντα. Όμως, βασικά βλέπουν προς τη Μέση Ανατολή και δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον "για άλλες περιοχές που ήσαν υπό τους Οθωμανούς".

Η Τουρκική εξωτερική πολιτική (δεν είμαι σίγουρος τι αποτελέσματα θα έχουν οι ενδυναμωμένες επαφές με τις ΗΠΑ), είναι αρκετά επικεντρωμένη στη Συρία (κοινές μεθοριακές ασκήσεις για πρώτη φορά) στο Ιράν και στη Μόσχα.

Για να δούμε ορισμένες κινήσεις του ΑΚΡ (Κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης):

Διευρυμένες επαφές με HAMAS και HEZBOLLAH.

Έντονη κριτική τα τελευταία 3 χρόνια απέναντι στο Ισραήλ.

Αρκετά καλές επαφές με Δαμασκό και Τεχεράνη.

Δεν δείχνει την ίδια "κλίση" με τη Μ. Ανατολή, απέναντι σε Βαλκάνια – Καύκασο – Κ. Ασία (που ήσαν υπό Οθωμανικό έλεγχο για αιώνες).

Διατηρεί στενές επαφές με το Εμιράτο του QATAR που είναι το μοναδικό που έχει διαφοροποιήσει τις θέσεις του, συγκριτικά με τα άλλα κράτη του Κόλπου.

Λόγω καλών σχέσεων με τη Μόσχα, έχει αγνοήσει τη Γεωργία, αλλά και το Αζερμπαϊτζάν (σε σχέση με το παρελθόν).

Ο Ερντογκάν έχει πραγματοποιήσει 7 ταξίδια σε Κατάρ – Συρία και Ιράν και μόνο ένα σε Ελλάδα – Βουλγαρία (κράτη-μέλη της ΕΕ).

Δεν επικρίνει τις κινήσεις των Ιρανών στον πυρηνικό τομέα.

Όταν η Σ. Αραβία, τα Εμιράτα, το Κουβέιτ, η Ιορδανία, η Υεμένη και η Αίγυπτος συγκεντρώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου 2009 στην πόλη του Κουβέιτ για να συζητήσουν τη Γάζα, ο Ερντογκάν πήγε στο Κατάρ (3 μέρες νωρίτερα), για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Γάζα με τους ηγέτες του Σουδάν, του Ιράν, του Κατάρ και της Συρίας.

Ο Ερντογκάν έχει ασκήσει κριτική στον Γεωργιανό Πρόεδρο Σαακασβίλι για τα όσα υποστήριξε περί καίριου ρόλου του Χριστιανισμού στο εσωτερικό της χώρας.

Παρά τα περί Σιϊτών στο Ιράν, το ΑΚΡ βλέπει "θετικά την Τεχεράνη".

Το 2007 οι Γκιουλ – Ερντογκάν συνάντησαν τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας σε ξενοδοχείο και στο Αεροδρόμιο της Άγκυρας, παραβιάζοντας το διπλωματικό Πρωτόκολλο.

Το ΑΚΡ ασύμμετρα κινείται υπέρ Χαμάς – Χεζμπολάχ – Κατάρ – Δαμασκού και ως ένα βαθμό προς Ιράν. Διατηρούσε επικριτική στάση (μέχρι την επίσκεψη Ομπάμα) προς ΗΠΑ – ΕΕ – Ισραήλ – Γεωργία.

Αναμφίβολα οι επενδύσει του Κατάρ στην Τουρκία, το εμπόριο με τη Συρία και οι πετρελαϊκές επαφές με το Σουδάν, έχουν μειώσει τους εμπορικούς δείκτες με τη Δύση, ενώ η Ρωσία έχει καλύψει τη Γερμανία (που επί χρόνια ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Άγκυρας). Το ΑΚΡ είναι ερωτευμένο (πολιτικά), με τους Άραβες Ισλαμιστές, ενώ δεν επέκρινε τη Μόσχα που βομβάρδιζε επί 5 ημέρες (Αύγουστο 2008) τη Γεωργία.

Όπως έχει γράψει ο anacondagr/drougos.gr τακτικοί επισκέπτες και φιλοξενούμενοι του Ερντογκάν, είναι οι δικτάτορες – καταζητούμενοι (με διεθνή εντάλματα σύλληψης) του Σουδάν (Μπασίρ κ.ά.).

Αν και αναμένουμε τα πρώτα σημάδια των κινήσεων Ομπάμα με την Τουρκία (τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο), είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι "ο προσανατολισμός του ΑΚΡ δεν είναι νέο-οθωμανικός, αλλά οικονομο-ισλαμικός, με έμφαση στο Σουνιτικό Ισλάμ και στα πράσινα ταμεία με τα πετροδολάρια".

Πηγή: spynews-gr