Το μεσημέρι της Δευτέρας, 4ης Μαίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας & Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄αφίχθη στην Ζάμπια συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ.κ.Ιωάννη Τσαφταρίδη, πραγματοποιώντας την πρώτη Του ιεραποστολική επίσκεψη στην χώρα αυτή.  

 

 Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υπεδέχθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Λουσάκας ο οικείος ποιμενάρχης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.Ιωακείμ, ως και ο Σεβ.Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ.Γεώργιος, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ.Θεόδωρος, ο Σεβ.Αποστολικός Νούντσιος, οι Εξοχ. Πρέσβεις της Αιγύπτου, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Παλαιστίνης και της Ιταλίας, ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ζάμπιας, οι Εντιμ.Πρόξενοι της Ελλάδος, της Κύπρου, και της Ουγγαρίας, οι κοινοτικές και παροικιακές αρχές και άλλοι επίσημοι. Στην αίθουσα επισήμων ο Μακαριώτατος έδωσε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ, όπου μεταξύ άλλων τόνισε την μεγάλη του χαρά που επισκέπεται την Ζάμπια για να ευλογήσει το Ορθόδοξο ποίμνιο της χώρας και να εγκαινιάσει το πρώτο Ιεραποστολικό Κέντρο, Ιερό Ναό, σχολείο και άλλα ευαγή ιδρύματα. 

     Στην συνέχεια ο Μακ.Πατριάρχης μετέβη στο Επισκοπείο, όπου τον ανέμενε σύσσωμη η παροικία. Στο παρεκκλήσιο του Επισκοπείου ετελέσθη Δοξολογία. Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ζάμπιας προσεφώνησε τον Μακαριώτατο με θερμά λόγια.  Εκείνος  συγκινημένος απηύθυνε λόγια αγάπης και ευχαρίστησε όλους για την θερμή υποδοχή. 

    Ακολούθησε η τελετή εγκαινίων του Επισκοπείου, το οποίο αγοράσθηκε με δωρεά του Ιεραποστολικού Συνδέσμου " Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" με προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου του κ.Γεωργίου Ασλανίδη. Ο Μακαριώτατος μαζί με τον Πρέσβυ της Αιγύπτου έκαναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας και ακολούθησε δεξίωση. 

     Η ΑΘΜ θα παραμείνει στην Ζάμπια μέχρι την 15η Μαΐου, ενώ  θα πραγματοποιήσει και διήμερη επίσκεψη στην Ζιμπάμπουε.