Η τουρκική BOTAŞ και η Αζέρικη SOCAR διαπραγματεύονται για το φυσικό αέριο.-

Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού γίνονται διαπραγματεύσεις για την πώληση του Αζέρικου φυσικού αερίου στην Τουρκία και η διοχέτευση αυτού στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Στις συνομιλίες επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος πάνω σε μεθόδους που διαφυλάττουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ο γενικός διευθυντής της Ανώνυμης Εταιρείας Αγωγών και Μεταφοράς Πετρελαίου BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi) Σαλτούκ Ντουζ (Saltuk Düz) και η αποστολή που τον συνοδεύει βρίσκονται στο Μπακού.

Η αποστολή έχει συναντήσεις με τον γενικό διευθυντή της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR-State Oil Company of Azerbaijan Republic) Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ (Rovnag Abdullayev) και με άλλους αξιωματούχους.

Και οι δύο πλευρές είναι σίγουρες ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν με μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα.

Τα κύρια θέματα των συνομιλιών είναι η ποσότητα και η τιμή του φυσικού αερίου που θα διοχετευθεί στην Τουρκία και το διαμετακομιστικό δικαίωμα του φυσικού αερίου που θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Η Τουρκία επιθυμεί να είναι χώρα όχι διαμετακομιστική αλλά εξάγουσα.

Η Άγκυρα απαιτεί να πάρει δωρεάν το 15% του φυσικού αερίου που θα διοχετευθεί στην Ευρώπη ως διαμετακομιστικό δικαίωμα.

Ενώ στα σχέδια της Αζέρικης πλευράς προβλέπεται η Τουρκία να είναι μόνο διαμετακομιστική χώρα και προτείνει να δώσει το 5% του φυσικού αερίου που θα διοχετευθεί στην Ευρώπη ως διαμετακομιστικό δικαίωμα.

Η ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου GAZPROM ότι είναι έτοιμη να προμηθευτεί όλο το Αζέρικο φυσικό αέριο με την τιμή της αγοράς είναι ένα δυνατό ατού στα χέρια της διοίκησης του Μπακού κάτι το οποίο αυξάνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης.

Πηγή: spynews-gr