Οι εργασίες του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών με θέμα: «Ποντιακή Διάλεκτος: παρελθόν, παρόν και μέλλον», ξεκινούν σήμερα Παρασκευή και ώρα 8.00 μ.μ. και ολοκληρώνονται την Κυριακή 10 Μαΐου και ώρα 12.00 μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «Εκάβη».

Κεντρικός στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάπτυξη προβληματισμού και η κατάθεση προτάσεων για το παρόν και το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου. Ειδικότερα θα εξεταστούν η αξία της διαλέκτου και θα κατατεθούν προτάσεις για τη διατήρησή της στο μέλλον.

Χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Κατερίνης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Δρ. Αντώνης Παυλίδης, ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννης Γρηγοριάδης, και ο Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής και πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης κ. Άρης Κασιμίδης.

Ο κ. Γρηγοριάδης κάλεσε όλο τον κόσμο, Πόντιους και μη, να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, καθώς όπως τόνισε πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ομιλητές από διάφορα μέρη του κόσμου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Δρ. Αντώνης Παυλίδης σημείωσε ότι η επιλογή της πόλης για την πραγματοποίηση ενός τόσο σημαντικού και φιλόδοξου συνεδρίου ήταν καθαρά συνειδητή. Όπως πρόσθεσε αυτό είναι το 5ο συνέδριο που πραγματοποιείται και κατά την εκτίμησή του θα είναι και το καλύτερο, γιατί πλέον υπάρχει μεγάλη εμπειρία στο Σύλλογο, αλλά και γιατί η τοπική κοινωνία της Πιερίας έχει ήδη αγκαλιάσει το συνέδριο. Αναφερόμενος στο Σύνδεσμο είπε πως ιδρύθηκε τον Απρίλη του 1998 και συγκροτείται από πόντιους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 300 περίπου μέλη.

Τέλος, ο πρόεδρος της «Παναγία Σουμελά» κ. Άρης Κασιμίδης υπογράμμισε πως πρόκειται πραγματικά για ένα σημαντικό γεγονός για τον τόπο μας, ενώ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη δουλειά που παράγει ο Σύνδεσμος, αλλά και την πεποίθησή του ότι από το συνέδριο θα διεξαχθούν σημαντικά αποτελέσματα.

Η ποντιακή διάλεκτος, είναι η μόνη σήμερα ομιλούμενη διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας και μάλιστα ευρισκόμενη πλησιέστερα από κάθε άλλη στην αρχαία ελληνική γλώσσα, πολλά στοιχεία της οποίας διασώζει. Συνεπώς συνιστά πολιτιστικό πλούτο για τη χώρα μας και είναι αναγκαίο να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διατήρησή της στο μέλλον. Το συνέδριο θα επιδιώξει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα.

Τις εργασίες του Συνεδρίου καλούνται να παρακολουθήσουν όλοι όσοι το επιθυμούν, ιδιαίτερα κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της Παρασκευής.

Το Συνέδριο γίνεται σε συνδιοργάνωση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Πιερίας και το Δήμο Κατερίνης και όλους τους ποντιακούς συλλόγους του Νομού Πιερίας, ενώ τη σημαντική αυτή προσπάθεια στηρίζουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας.

Για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του Συνεδρίου εργάστηκε και εργάζεται καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός μελών και στελεχών των φορέων της τοπικής κοινωνίας του νομού, αποδεικνύοντας ότι στις μέρες μας όπου κυριαρχούν τα συμφέροντα, η ιδιοτέλεια και ο αναχωρητισμός, υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται εθελοντικά για ιδέες και αξίες, όπως αυτές που προωθούνται μέσω του Συνεδρίου αυτού.

ΠΗΓΗ: e-pontos