Η 1η Εορτή Νεολαίας του παλαιφάτου Πατριαρχείου έλαβε χώρα με απόλυτη επιτυχία στο Κάϊρο, την 22α Μαΐου ε.ε., με την παρουσία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου. Η Εορτή, η οποία αρχικά είχε ορισθή την 19η Μαΐου στο θεάτρο "Ελ Γούρι" αλλά ανεβλήθη εξ αιτίας του αιφνιδίου θανάτου του νεαρού εγγονού του Εξοχ.Προέδρου της Αιγύπτου κ.Χόσνυ Μουμπάρακ, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας. 

Η εκδήλωση, της οποίας πρωτεργάτες υπήρξαν οι νέοι στην ηλικία κληρικοί της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Ισίδωρος Σαλάκος και Οσιολ.Ιερομ.κ.Αρκάδιος Ράζνυ, ήταν αφιερωμένη στην εξωτερική Ιεραποστολή. Συμμετείχαν οι μαθητές των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Αιγύπτου, τα μέλη όλων των κατηχητικών ομάδων, ελληνοφώνων και αραβοφώνων, τα Σώματα των ορθοδόξων Προσκόπων της χώρας και οι αφρικανοί σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας "Αθανάσιος ο Μέγας".

            Κατά την διάρκεια της εορτής νεανικές χορωδίες απέδωσαν ύμνους και τραγούδια, μικρά παιδιά απήγγειλαν ποιήματα, χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ οι αφρικανοί σπουδαστές έψαλαν και τραγούδησαν σε τοπικές διαλέκτους της ηπείρου. Επίσης συγκινητική ήταν η παρουσίαση ένος τηλεοπτικό οδοιπορικού, που παρουσίαζε το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων στην αφρικανική γη και αποσπάσματα από ιεραποστολικές αποδημίες του Μακ.Πατριάρχου.

            Στην νεανική εκδήλωση συμμετείχε και η πολυφωνική χορωδία του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, υπό τον π.Νεκτάριο Αλεξόπουλο.

            Προ του πέρατος της 1ης Εορτής Νεολαίας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, την οποία ετίμησαν με την παρουσία του οι Σεβ.Μητροπολίτες Πηλουσίου κ.Καλλίνικος και Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Νιτρίας κ.Νικόδημος, οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στην Αίγυπτο κ.κ.Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος και Κωνσταντίνος Λεοντίου, ο Εντιμ.Γεν.Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ.Βασιλοκωσταντάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ.Χρήστος Καβαλής, εκπροσωποι παροικιακών φορέων και πλήθος κόσμου, ο Μακαριώτατος συγκινημένος ωμίλησε προς τους παρισταμένους, χαρακτηρίζοντας ευλογία από τον Πανάγαθο Θεό την παρουσίαση μίας τέτοιας εκδηλώσεως προς τιμήν της νεολαίας, η οποία αποτελεί την «ελπιδοφόρο προσδοκία του κακοποιημένου από τα λάθη των ενηλίκων κόσμου», ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες προσφέροντάς τους βαρύτιμα αναμνηστικά μετάλλια και δώρα και εξέφρασε τον έπαινο της Εκκλησίας προς τους π.Ισίδωρο και π.Αρκάδιο για την άρτια διοργάνωση. Κατακλείων ανεκοίνωσε ότι η 2η Εορτή Νεολαίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα πραγματοποιηθή το έτος 2010 στην Ν.Αφρική.