Στο Δημαρχείο της Χειμάρρας όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο και Πρόεδρο της ελληνικής εθνικής μειονοτικής οργάνωσης Ομόνοια κ. Βασίλη Μπολάνο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη στην Αλβανία.

Κατά την συνάντηση ο κ. Μπολάνος ενημέρωσε τον κ. Κασσίμη  για τις προοπτικές της περιοχής, για το πολεοδομικό θέμα, για τα σχέδια που έχει για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για τα δύο μικρά έργα που είναι υπό κατασκευή με χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης τα οποία θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων της Χειμάρρας.

Τα μικρά αναπτυξιακά έργα που γίνονται με χρηματοδότηση της ΥΔΑΣ στις μειονοτικές περιοχές ήταν και ο λόγος της επίσκεψης του κ. Κασσίμη. Αφορούν στην κατασκευή μικρών γεφυρών, τον εκσυγχρονισμό παιδικών σταθμών και σχολείων, σε έργα ύδρευσης οικισμών, ανακαινίσεις πλατειών και  τσιμεντοστρώσεις-ασφαλτοστρώσεις μικρών οδικών τμημάτων που συνδέουν κεντρικούς οδικούς άξονες με το κέντρο των χωριών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε τα εγκαίνια σε έργα οδοποιίας στα χωριά Κακαβιά, Φράστανη, Κελέζι, Μεσοπόταμο, Κρανιά, Φοινίκη, Βρυώνι, σε γέφυρα στο χωριό Βρωμερό, στο αντλιοστάσιο στη Γόριτσα, ενώ εγκαινίασε και την πλατεία στο χωριό Τσούκα.

Η επιλογή των έργων έγινε μετά από πρόταση των επάρχων των περιοχών, ενώ φορέας υλοποίησής τους είναι το Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου. Τα έργα που συνολικά ανέρχονται σε 36 – 11 στο Νομό Αργυροκάστρου, 11 στο Ν. Αγ. Σαράντα, 7 στο Ν. Δελβίνου και 7 στο Ν. Πρεμέτης – θα έχουν  ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου.

«Με τους ανθρώπους εδώ μας ενώνουν δεσμοί αίματος και φιλίας. Ως Έλληνας αισθάνομαι καλά που μπορούμε με τις δυνάμεις που έχουμε να βοηθήσουμε. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και πιστεύουμε ότι το αξίζει αυτή η χώρα και αυτός ο λαός. Και η σύνδεση της Αλβανίας με την ΕΕ θα συμβάλει ώστε να αυξήσουμε την παρέμβασή μας και στην ένταξη της σε διάφορα προγράμματα» δήλωσε ο κ. Κασσίμης. Προσέθεσε δε, ότι θα συνεχιστεί από την Ελλάδα η προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των κατοίκων των μειονοτικών περιοχών και ευχήθηκε τα αδέλφια τους που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας να μπορέσουν να επιστρέψουν στη γενέθλια γη και να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή.

Κατά τη διήμερη παραμονή του στη γειτονική χώρα ο κ. Κασσίμης επισκέφθηκε και τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, όπου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη κ. Δημήτριο από τον οποίο ενημερώθηκε για το έργο της Μητρόπολης.