Με πρωτοβουλία του Ποντιακού Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης (έτος ίδρυσης 1984), τα μέλη του οποίου είναι σχεδόν όλοι νέοι άνθρωποι, γεννημένοι στη Σουηδία,  διοργανώθηκε μία πολύ σημαντική επιστημονική ημερίδα για το ζήτημα της Γενοκτονίας.  Η ημερίδα διοργανώθηκε από κοινού με την Αρμενική και την Ασσυριακή Ομοσπονδία της Σουηδίας και  με τη στήριξη των ελληνικών κοινοτήτων της Βόρειας Στοκχόλμης, του Ηπειρωτικού Συνδέσμου της Σουηδίας και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Στοκχόλμης. 

Ομιλητές στην ημερίδα, η οποία έγινε αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και την παρακολούθησαν μέλη του Σουηδικού Κοινοβουλίου και διπλωμάτες,  ήταν ο ιστορικός Βάχαν Αβεντιάν, από την Αρμενική  Ομοσπονδία της Σουηδίας, ο Σαμπρί Ατμάν, από το Κέντρο για την Ασσυρική γενοκτονία (SEYFO center) και ο Φάνης Μαλκίδης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης Κωνσταντίνος Φραγγίδης, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της ημερίδας και για τη συνεργασία των τριών κοινοτήτων για το ζήτημα της Γενοκτονίας. 

Στη συνέχεια, ο Βάχαν Αβεντιάν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μία πολύ σημαντική έρευνα στα Σουηδικά αρχεία για το ζήτημα της Γενοκτονίας, τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Ποντιακός Σύλλογος για τη διοργάνωση της Ημερίδας και ανέφερε τα μέχρι σήμερα βήματα στη Σουηδία. Επισήμανε την πολιτική διάσταση του ζητήματος και επικεντρώθηκε στην ευθύνη μίας δημοκρατικής χώρας όπως είναι η Σουηδία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και την καταδίκη της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο  Σαμπρί Ατμάν, γνωστός ερευνητής και αγωνιστής της αναγνώρισης της Ασσυριακής γενοκτονίας,  αναφέρθηκε και αυτός στην σημασία της Ημερίδας για τη  συνεργασία των τριών κοινοτήτων και καθόρισε τα σημεία της Γενοκτονίας του δικού λαού. Επικέντρωσε την ανάλυσή του στη διεθνή σημασία που έχει η αναγνώριση της Γενοκτονίας και δήλωσε τη συμπαράστασή του σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στο άμεσο μέλλον, τόσο στη Σουηδία όσο και αλλού και ειδικότερα σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος ο Φάνης Μαλκίδης, ανέλυσε  το ζήτημα της Γενοκτονίας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται σε όλο τον κόσμο για την ανάδειξη του αποσιωπημένου μαζικού εγκλήματος.  Προσπάθεια η οποία  γίνεται συνεχώς από τους Έλληνες του εξωτερικού και με τη εργασία και τη συμπαράσταση δημοκρατών πολιτικών και ερευνητών έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι θα προωθήσουν  ψήφισμα στη Σουηδική Βουλή, το οποίο έχει την υποστήριξη βουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Κάτι που έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν με πρωτοβουλία Σουηδών βουλευτών και ειδικότερα του Αριστερού Κόμματος, Τάσου Σταφιλίδη και  Hans Linde (βλ. περισσότερα 1. Motion 2008/09:-v408 av Hans Linde m.fl. (v, mp, kd, s, fp)  Folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker  2. Motion 2008/09:U332 av Hans Linde m.fl. (v, mp, kd, s, fp)  Folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker