Ομιλία Νικολάου Μάρτη, πρώην Υπουργού την 20η Μαϊου 2009, στην τιμητική του εκδήλωση του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ»

Ο Απόστολος Παύλος στην προς τον Τίτο επιστολή του αναφέρει «Την διακονίαν σου πληροφόρησον». Την διακονία μου στο στρατό, στην πολιτική και στον μακροχρόνιο αγώνα μου απέναντι στη Σκοπιανή απάτη, κατέγραψα στο βιβλίο μου με τίτλο «Απολογισμός Καθήκοντος». Το βιβλίο το έγραψα με υπόδειξη ενός επιχειρηματία, ο οποίος προσέφερε πολλά στην οικονομία, στην κοινωνία και τον πολιτισμό, τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο που τον ευγνωμονώ.

Στον στρατό υπηρέτησα 7 χρόνια ως Έφεδρος Αξιωματικός στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, με συμμετοχή μου στις μάχες Ελλάδος, Αιγύπτου και Ιταλίας.

Την πολιτική μου σταδιοδρομία την οφείλω στον μεγάλο – μεταξύ των 10 Ελλήνων – τον Πρωθυπουργό και αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, που μου εμπιστεύτηκε μία Γενική Γραμματεία και 3 Υπουργεία (Υφυπουργείο Εμπορείου, Υπουργείο Βιομηχανίας και Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης), αλλά και στον αείμνηστο Πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη, που με διατήρησε στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και με εντολή του έκανα το 1981 τα εγκαίνια της έκθεσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Σικάγο.

Με χαρά πληροφορήθηκα το 1974 ως Μακεδόνας, από τον Μακεδόνα τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, ότι θα αναλάμβανα το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Από τη θητεία μου σε τρία Υπουργεία και στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης, γνώρισα περισσότερο την Ιστορία και όλα τα εθνικά θέματα που  συνδέονται με την περιοχή αυτή. Και όπου δεν είχα αρμοδιότητες, γνωρίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Μακεδόνα Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, έπαιρνα πρωτοβουλίες.

Πρωτοπόρησα σε δύο μεγάλα παγκοσμίου ενδιαφέροντος θέματα. Πρώτος αντιμετώπισα το Περιβάλλον και τα Ναρκωτικά.

Το 1961 ως Υπουργός Βιομηχανίας κήρυξα την έναρξη του πρώτου διεθνούς συνεδρίου για την ηλιακή ενέργεια στο Σούνιο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΝΑΤΟ και συμμετείχαν 12 χώρες και 80 αντιπρόσωποι. Αποφασίστηκε να γίνει η Ελλάδα κέντρο μελέτης της ηλιακής ενέργειας, διότι μόνη στον κόσμο είχε εταιρεία μελέτης ηλιακής ενέργειας, με Πρόεδρο τον Χατζηκακίδη.

Το 1975 δημιούργησα το πρώτο συμβούλιο Περιβάλλοντος. Όταν ήλθε ως προσκεκλημένος του ιδρύματος Λαμπράκη ο Άγγλος Υπουργός που καθάρισε το Λονδίνο από τη ρύπανση και επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε: «Η μόνη πόλη της Μεσογείου που αντιμετώπισε το περιβάλλον είναι η Θεσσαλονίκη».

Δημιούργησα στην Ελλάδα την πρώτη επιτροπή για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο ιατρός της Θεσσαλονίκης Γωγούσης, ο οποίος είχε εκδώσει βιβλίο για τα ναρκωτικά, το οποίο βραβεύτηκε. Μετά 7ετία, όταν εισήχθη Νομοσχέδιο στη Βουλή για τα ναρκωτικά, έγινε αναφορά στο έργο που πέτυχε η επιτροπή της Θεσσαλονίκης.

Αντιμετώπισα τον μεγάλο σεισμό και τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη και εκεί επίσης διαπίστωσα το σημαντικότερο θέμα της πολιτικής μου δραστηριότητας, το θέμα της Μακεδονίας.

Το 1976 με επισκέφτηκε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Τραπέζης. Στη συζήτηση μου είπε ότι: «Στη Διεθνή Τράπεζα όλοι γνωρίζουμε ότι πρωτεύουσα της Μακεδονίας είναι τα Σκόπια».

Τότε κατάλαβα την σοβαρότητα της παραπληροφόρησης για τη Μακεδονία από τους Σκοπιανούς. Έκτοτε, μέχρι σήμερα, ασχολούμαι κυρίως με την αποκάλυψη της Σκοπιανής απάτης και την υπεράσπιση του ατομικού δικαιώματος, δηλαδή της ταυτότητας των Μακεδόνων ως Ελλήνων και της ταυτότητας της Μακεδονίας ως Ελληνικής.

Εξέδωσα το 1983 το βιβλίο «Η Πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας» που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και μεταφράστηκε σε 7 γλώσσες. Έγραψα επιστολές σε όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών, στους Προέδρους των ΗΠΑ, στον Πάπα και σε άλλους. Έκανα πολλές ομιλίες με τον κ. Παπαθεμελή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, έγραψα άρθρα, με συνέπεια οι Σκοπιανοί να με θεωρήσουν εχθρό τους και εξέδωσαν βιβλίο στη Σουηδία με τίτλο «ΑΝΤΙΜΑΡΤΗΣ».

Πολλές χώρες, με εισήγηση ανιστόριτων, αφελών ή υπόπτων, αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία και οι Σκοπιανοί θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πράγμα που αποτελεί μεγάλη πολιτική και ιστορική απάτη.

Ήδη η Ε.Ε. και οι Αμερικάνοι πιέζουν να λυθεί το θέμα του ονόματος, για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Το θέμα του ονόματος όμως δεν είναι απλό. Συνδέεται με την ταυτότητα της Μακεδονίας που είναι Ελληνική, την ταυτότητα των Μακεδόνων, που είναι ταυτότητα Ελλήνων, με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας και ιδιαίτερα με την Ελληνιστική εποχή, που επηρέασε καταλυτικά τον δυτικό και ανατολικό πολιτισμό. Ο Νίμιτς σφάλει συνεπώς όταν προ ημερών δήλωσε ότι η Ελλάδα επιμένει στο όνομα για να διασφαλίσει μόνο την ακεραιότητά της.

Η Ελλάδα επιμένει και στη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ελλάδας, επειδή ο Τίτο παραπλάνησε τους Σκοπιανούς και όλο τον κόσμο, δημοσιεύοντας χάρτη με σύνορα της Ελλάδος τον Όλυμπο, γεγονός που διαψεύδεται αμέσως από το Άγιον Όρος που εμφανίζεται ότι ανήκει στα Σκόπια.

Οι Μακεδόνες είναι Έλληνες, είχαν με τους άλλους Έλληνες τα αυτά ιερά των Θεών, την αυτή γλώσσα την Ελληνική και τους αυτούς Θεούς, που κατοικία τους είχαν το Μακεδονικό όρος Όλυμπο. Μόνο το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ως γελοίους τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών, διότι είναι αδιανόητο οι Έλληνες να είχαν κατοικία των Θεών τους σε μη Ελληνική περιοχή.

Οι Μακεδόνες ελάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις Αμφικτυονίες, όπου μόνο Έλληνες συμμετείχαν. Ο Αλέξανδρος Α΄, προπάππος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο πατέρας του Φίλιππος, έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Μακεδόνας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε επιστολή του τον Ιανουάριο 1992 προς τους Πρωθυπουργούς της Ε.Ε., έγραψε ότι το θέμα της Μακεδονίας το γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον, διότι είναι ο ίδιος Μακεδών και δεν είναι τυχαίο ότι στη Θεσσαλονίκη βαθύτατα συγκινημένος είπε: «Μακεδονία μόνο μία υπάρχει και αυτή Ελληνική».

Οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και δεν έχουν σχέση με τους Μακεδόνες. Χαρακτηριστικό περιστατικό αναφέρει στο βιβλίο του ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας  των Σκοπίων κ. Κίρο Γκλιγκόρωφ «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ» (σελ. 259), ότι στην δεξίωση που έγινε στη Νέα Υόρκη μετά την αναγνώριση ως ανεξαρτήτου του Κράτους των Σκοπίων, μια ομάδα νέων από την Αυστραλία του είπαν:

«Εσείς μιλήσατε, αλλά δεν είπατε το σημαντικότερο. Δεν είπατε ότι εμείς είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι αρνηθήκαμε την καταγωγή μας, τους προγόνους μας».

«Δυσκολεύτηκα να βρω απάντηση αμέσως (συνεχίζει ο Γκλιγκόρωφ στο βιβλίο του) και τελικά τους είπα:

«Ξέρετε, σέβομαι τις σκέψεις σας. Είναι δικαίωμα σας. Αλλά σύμφωνα με την ιστοριογραφία της πατρίδας μας είμαστε Σλάβοι. Έχουμε έλθει στα Βαλκάνια τον 6ο και 7ο αιώνα έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία. Δεν γνωρίζω το κατά πόσο στις φλέβες μας συνεχίζει να ρέει κάποια σταγόνα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων!». Δεν θέλω να σας πείσω για το αντίθετο. Είναι δικαίωμα σας. Έμειναν ακόμη μισή ώρα στην αίθουσα και έφυγαν ανικανοποίητοι, όπως μου φάνηκε».

Ο Γκλιγκόρωφ πολλές φορές δήλωσε «Δεν διεκδικούμε τον Αλέξανδρο».

Ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Δ. Κόκκινος σε άρθρο του στην ΕΣΤΙΑ της 13.3.2008 με τίτλο «Η ελληνικότητα της Μακεδονίας» γράφει μεταξύ άλλων: «Να υπενθυμίσουμε στους ξένους ότι δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού νοείται μόνο ως προς το θρήσκευμα και την ιδεολογία. Όχι δε στην εθνικότητα».

Το δόλιο Σύνταγμα των Σκολιανών, με το οποίο θέσπισαν την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι συνεπώς παράνομο, διότι Σλάβοι όντες αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες.

Το 1912 οι Στρατοί της Σερβίας και Βουλγαρίας κατέλαβαν, όπως αναφέρει η Ακαδημία Αθηνών, λωρίδα της Ελληνικής Βορείου Μακεδονίας, την οποία προσήρτησαν ως Σερβικό και Βουλγαρικό έδαφος και δεν είναι νοητό να αυτοπροσδιορίσουν τη χώρα τους ως Βόρεια Μακεδονία, που ήταν Ελληνική και κατοικείτο από Έλληνες. Στο Μοναστήρι (σήμερα Μπίτολα) το 1912 λειτουργούσαν 17 Ελληνικά Σχολεία.

Πληροφορώ όλους όσους ονόμασαν τα Σκόπια Μακεδονία και τους Σκοπιανούς Μακεδόνες, ότι θα ντρέπονται.