Η Ετήσια Διάσκεψη για το Κυπριακό και για τα Θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που έγινε φέτος για 25η κατά σειρά χρονιά στην Ουάσιγκτον, έδωσε την δυνατότητα να προβληθούν οι απόψεις που έχει η ομογένεια για τα θέματα αυτά, σε 33 σημαντικά μέλη της Αμερικανικής Βουλής και σε τουλάχιστον 10 ηγετικά στελέχη της Αμερικανικής Γερουσίας.

 

Πολλοί νομοθέτες όχι μόνον συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της κοινότητας αλλά πήρανε επίσης μέρος στην ομογενειακή διάσκεψη η οποία και τους τίμησε για τα όσα έχουνε κάνει για την Ελλάδα και την Κύπρο.Μεταξύ των τιμηθέντων ήτανε 4 μέλη της Γερουσίας, περιλαμβανομένου του Arlen Specter από την Πενσυλβανία.

specter_arlen.jpgΟ κύριος Specter, που πρόσφατα μεταπήδησε από το Ρεπουμπλικανικό στο Δημοκρατικό Κόμμα, ήτανε έκδηλα συγκινημένος από την τιμή που του έγινε. Όπως είπε: «Υποβάλω κάθε χρόνο το ψήφισμα για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Το κάνω με χαρά γιατί είμαι θαυμαστής της Ελληνικής κληρονομιάς.Ένα από τα πρώτα μαθήματα φιλοσοφίας που πήρα στο κολέγιο, με εξοικείωσε με το έργο του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, που έβαλαν τα θεμέλια της σύγχρονης δημοκρατίας. Με χαρά επίσης, ως μέλος της Επιτροπής Πιστώσεων, έχω συμβάλει στην προώθηση θεμάτων Ελληνικού ενδιαφέροντος και της στενής διμερούς συνεργασίας μας. Με πολύ μεγάλη χαρά λοιπόν αποδέχομαι τώρα και το βραβείο σας».

 

boxer-barbara.jpgΆλλος νομοθέτης που τιμήθηκε ήταν ηΔημοκρατική Γερουσιαστής Barbara Boxer από την Καλιφόρνια, που δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι καλές σχέσεις μας πιστεύω ότι θα γίνουν ακόμη ισχυρότερες επί κυβέρνησης Obama.  Όπως είπε πρόσφατα ο Πρέσβης μας στην Αθήνα, «υπάρχει νέο ενδιαφέρον από μέρους ΗΠΑ για συνεργασία με την Ελλάδα πάνω σε νέα θέματα περιφερειακής και διεθνούς σπουδαιότητας, όπως η ασφάλεια των γραμμών ναυσιπλοΐας». Συνεργαζόμαστε λοιπόν με την Ελλάδα για να κάνουμε τον πλανήτη μας ασφαλέστερο. Είμαι επίσης βεβαία πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει μεγάλη Αμερικανική υποστήριξη στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διενεργεί για το μέλλον της.  Σας υπόσχομαι ότι θα υποστηρίξω την προσπάθεια αυτή 100%».

 

menendez_.jpgΗ 25η Διάσκεψη για το Κυπριακό και για τα Θέματα του Ελληνισμού τίμησε επίσης τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Bob Menendez από την Νέα Υερσέη ο οποίος, μετά την αποχώρηση του ομογενή Paul Sarbanes από την πολιτική ζωή, έχει γίνει ένας από τους κύριους εισηγητές Ελληνικών θεμάτων στο πανίσχυρο νομοθετικό σώμα στο οποίο υπηρετεί. Το πάθος του για την Ελλάδα και την Κύπρο φαίνεται ξεκάθαρα στα λόγια του.Κατά την αποδοχή του βραβείου που του έδωσε η διάσκεψη, ο Γερουσιαστής Menendez τόνισε: «Προσωπικά δεν θα επαναπαυθώ μέχρις ότου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τύχει πλήρους  θρησκευτικής ελευθερίας ως ηγέτης του Ορθόδοξου Χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο.  Προτίθεμαι επίσης να συνεχίσω τον αγώνα έως ότου επέλθει ειρήνη, δικαιοσύνη και επανένωση στην Κύπρο, έως ότου δούμε την τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο.  Είμαι προσηλωμένος στους στόχους αυτούς. Στην προσπάθεια για την επίτευξή τους σας προσφέρω την φιλία μου και την ισχύ του αξιώματός μου».

durbin-_dick.jpgβραβείο Παρασκευαΐδη 2009 επιδόθηκε στον υπαρχηγό της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Richard Durbin από την πολιτεία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama, το Illinois, ο οποίος εξήρε την Ελληνοαμερικανική κοινότητα κι υποσχέθηκε πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την διαμόρφωση μιας στενής και παραγωγικής σχέσης ανάμεσα σε αυτήν και την νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον.

Ο κύριος Durbin είπε συγκεκριμένα: «Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι από τις καλύτερες. Το λέω αυτό όχι μόνο εδώ μέσα αλλά επίσης το διακηρύσσω στο Σικάγο και όπου αλλού βρεθώ.  Η κοινότητά σας, κι αναφέρω ειδικότερα σήμερα τους Ελληνοκύπριους, έχετε κάνει μια εξαίρετη προσφορά στην ζωή των ΗΠΑ. Μας δώσατε τις αρχές και τις αξίες στις οποίες στηρίχτηκε η δημοκρατία μας, τρέφετε μεγάλη αγάπη για την χώρα της καταγωγής σας και παράλληλα είστε υποδειγματικοί Αμερικανοί.  Αποτελείτε τμήμα του μέλλοντός μας. Θέλω η νέα κυβέρνηση να συνεργαστεί στενά μαζί σας. Θέλω να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη θα έρθει επιτέλους στην Κύπρο, ότι θα φύγουν τα ξένα στρατεύματα από εκεί και ότι θα επιλύσουμε ειρηνικά όλες τις δυσκολίες».

tsonga-_niki.jpgΣτην διάσκεψη πήρανε μέρος όλοι και οι επτά Ελληνικής καταγωγής Αμερικανικοί Βουλευτές,  περιλαμβανομένης της Niki Tsongas, από την Μασαχουσέτη, πού δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής: «Τώρα που έχουμε νέα κυβέρνηση και πολλά νέα μέλη στο Κογκρέσο, η διάσκεψη αυτή φέρνει όλα τα ομογενειακά θέματα στο προσκήνιο και ζητά από εμάς στην νομοθετική εξουσία να τα εξετάσουμε και ναδούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Νομίζω ότι στην μεταβατική αυτή περίοδο που περνάμε έχει τεράστια σημασία που γίνεται μια τέτοια διάσκεψη».

 

titus_dina_.jpgΆλλο μέλος του Κογκρέσου με το οποίο μιλήσαμε σε ένα διάλειμμα της διάσκεψης είναι η ομογενής βουλευτής Dina Titus από την Νεβάδα. «Χαίρομαι που τόσοι Έλληνες από όλη την Αμερική και το εξωτερικό συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για να στείλουν το μήνυμα ότι 25 χρόνια είναι αρκετά. Τα θέματά μας χρειάζεται να διευθετηθούν τώρα.  Είμαι αισιόδοξη.  Έχουμε υποβάλει μερικά νομοσχέδια και ψηφίσματα για το Κυπριακό για το Πατριαρχείο και για το θέμα της ονομασίας. Ευελπιστώ ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο φετινό Κογκρέσο».

Η ομογενειακή διάσκεψη τίμησε τέλος την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton για την υποστήριξη που έχει προσφέρει σε θέματα του Ελληνισμού. Την τελετή της απονομής του βραβείου αυτού καλύπτουμε εκτενώς σε ξέχωρο ρεπορτάζ μας.

Η διάσκεψη άφησε ικανοποιημένους δύο από τους κύριους διοργανωτές της, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Peter Papanicolaou και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Philip Christopher.

papanicolaou_peter_.jpgΠ. Παπανικολάου: «Πραγματικά το φετινό συνέδριο ήτανε ένα από τα πιο επιτυχημένα. Είχαμε μία πολύ καλή συμμετοχή συνέδρων από όλους τους σημαντικούς οργανισμούς εδώ στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε σχεδόν με όλους τους Αμερικανούς εκλεγμένους αντιπροσώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας που ασχολούνται με τα θέματα τα δικά μας, όπως την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Κατανομής Εξωτερικής βοήθειας.Η ανταλλαγή απόψεων νομίζω ότι ήτανε πολύ καλή και χρήσιμη και βεβαίως η συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Clinton ήταν αυτή που επισφράγισε την επιτυχία αυτού του συνεδρίου».

christopher_philip.jpgΦ. Κρίστοφερ: «Νομίζω ότι το μήνυμα έχει περάσει.  Ότι πιστεύουμε πως αυτή η κυβέρνηση εκλέχτηκε με κάποιες υποσχέσεις, κάποιες υποσχέσεις όσον αφορά τα ιδανικά της Αμερικανικής δημοκρατίας, και πιστεύω ότι αυτά τα ιδανικά πάνω στα οποία στηριζόμαστε, θα φέρουν τελικά ελευθερία στην Κύπρο και θα δικαιώσουν και τα άλλα Ελληνικά θέματα, όπως το Πατριαρχείο, η θρησκευτική ελευθερία του και το Μακεδονικό θέμα».

Την ίδια επιθυμία διατύπωσαν όλοι όσοι πήραν μέρος στην διάσκεψη, Έλληνες και Αμερικανοί. Ευχήθηκαν να διευθετηθεί κάθε πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν και η επόμενη διάσκεψη της ομογένειας να γίνει του χρόνου σε μια ενοποιημένη και ειρηνική Κύπρο.

Φωνή της Αμερικής