"Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα η άτυπη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, του οργανισμού δηλαδή για την ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της Ελλάδος που ασκεί φέτος την προεδρεία του Οργανισμού. Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των πενήντα έξη χωρών του ΟΑΣΕ. Σκοπός της συνάντησης είναι να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής ασφάλειας. Μέσα από αυτό, την ονομαζόμενη δηλαδή διαδικασία της Κέρκυρας, θα αρχίσουμε το διάλογο όπου θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια πιο ασφαλή, πιο σταθερή, πιο ισχυρή Ευρώπη.

Είναι μια πρόκληση για τον Οργανισμό, είναι μια μεγάλη πρόκληση για την προεδρεία μας και θα αποτελέσει αναμφισβήτητα μια πρόκληση για την Κέρκυρα. Για όλους εσάς που θα φιλοξενήσετε τους καλεσμένους μας. Για όλους εσάς που είμαι σίγουρη ότι θα δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας για την επιτυχή διοργάνωση αυτής της συνάντησης. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος διαπεριφερειακός διακυβερνητικός οργανισμός ασφάλειας στον κόσμο. Καλύπτει όλη τη γεωγραφική έκταση από το Βανκούβερ στο Βλαδιβοστόκ και περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρασίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Είναι το μοναδικό τραπέζι στο οποίο κάθονται από κοινού και συζητούν παλιοί εχθροί του ψυχρού πολέμου. Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους και θα φθάσουν εδώ στην Κέρκυρα στις 27 Ιουνίου. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια πρώτη μας επιτυχία. Και συγχρόνως όπως είπα και νωρίτερα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην οργανωτική ομάδα. Ευχαριστώ θερμά τις αρχές του νησιού για όλη τη βοήθεια που μας έχουν δώσει και που είμαι σίγουρη πως θα συνεχίσουν να την προσφέρουν γενναιόδωρα. Να δούμε όπως και λίγο το πολιτικό διακύβευμα. Η κατάσταση ασφάλειας στην τεράστια γεωγραφική έκταση που καλύπτει ο ΟΑΣΕ είναι κρίσιμη για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις συμμετέχουν επί ίσοις όροις με όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωατλαντικής και Ευρωασιατικής περιοχής σε αυτό το μοναδικό κόμβο διαλόγου, κατανόησης και συνεργασίας. Μπορεί η Ε.Ε να χάρισε άνευ προηγουμένου σταθερότητα και ανάπτυξη στα μέλη της, όμως ακόμα υπάρχουν εντάσεις στην Ευρώπη γύρω από τα παλιά προβλήματα όπως μας θυμίζει η πρόσφατη ιστορία των Βαλκανίων ή η ακόμα πιο πρόσφατες συγκρούσεις στον Καύκασο. Συνεπώς νέες και πιο σύνθετες προκλήσεις κάνουν την εμφάνισή τους. Προκλήσεις που γεννά η διεθνής πολιτική συγκυρία. Μετά την πρόσφατη κρίση στη Γεωργία, διάφορες προτάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής ασφάλειας άρχισαν να βλέπουν το φως. Οι θέσεις που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα μπορεί να μην ταυτίζονται πάντα. Ωστόσο συγκλίνουν και συνηγορούν στην ανάγκη να ξεκινήσει ένας διάλογος. Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διεξαγωγή του διαλόγου αυτού. Για αυτό λοιπόν θα συγκεντρωθούμε εδώ στην Κέρκυρα στις 27 και 28 Ιουνίου οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΣΕ. Ως δραστήριοι αλλά ταυτόχρονα προσεκτικοί και συνεπείς θα δώσουμε το βήμα στους εταίρους μας για να αρχίσει ο διάλογος. Με πλήρη σεβασμό σε μια βασική αρχή. Τη συναίνεση. Είναι το πρώτο βήμα. Θα ξεκινήσουμε εδώ τη διαδικασία της Κέρκυρας. Τη διαδικασία που θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη του ΟΑΣΕ να συμπράξουν στην εμπέδωση της διαφύλαξης της σταθερότητας και της ενίσχυσης της ειρήνης στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Σας ευχαριστώ και είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη καλώς ήλθατε. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που αφορά στον ΟΑΣΕ και στη διαδικασία της Κέρκυρας. Αν έχει υπολογιστεί γιατί μας ενδιαφέρει σε τοπικό επίπεδο πόσα περίπου άτομα θα βρίσκονται στην Κέρκυρα αυτές τις ημέρες. Από πλευράς διπλωματούχων, δημοσιογράφων, αστυνομικών, αν έχει γίνει ένας τέτοιος υπολογισμός.

Όσον αφορά στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα φαντάζομαι θα είστε ενήμερη, πολλές εφημερίδες σήμερα ασχολούνται με θέματα που αφορούν και στο πρόσωπό σας, πρωτοσέλιδα αναφέρονται στην Υπουργό Εξωτερικών και έχουν σχέση με τη γνωστή υπόθεση. Μάλιστα η Ελευθεροτυπία ζητά την παραίτησή σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σχολιάσω και τα δυο. Λοιπόν δεν έχουμε ακριβή αριθμό. Ξέρουμε ότι θα έλθουν περίπου 60 Υπουργοί Εξωτερικών οι οποίοι προβλέπεται να έχουν από τρεις συνεργάτες αλλά ο κάθε Υπουργός Εξωτερικών έχει το δικαίωμα να φέρει όσους θέλει, τρεις φιλοξενούμε. Ξέρουμε πχ ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα έλθει με μια πάρα πολύ μεγάλη αντιπροσωπία η οποία ξεπερνά τους 90 ανθρώπους. Θα έχουμε βεβαίως ανάλογα μέτρα ασφαλείας. Θα σας δώσουμε με το τέλος της συνάντησης της Κέρκυρας λεπτομερή στοιχεία. Δηλ για τον αριθμό των ανθρώπων που προσήλθαν, ξέρουμε ότι έχουν ήδη εγγραφεί περί τους 200 δημοσιογράφους, αλλά επειδή αρχίζει στο διεθνή τύπο και γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση αυτός ο αριθμός μπορεί να ανέβει. Κάνουμε έναν υπολογισμό βάσης για 300 δημοσιογράφους οι οποίοι θα έλθουν στην Κέρκυρα, άρα για να σας δώσω ένα ακριβή αριθμό δυσκολεύομαι, υπολογίζουμε περί τους 1000 ανθρώπους ότι θα έλθουν.

Τώρα σε ότι αφορά τα διάφορα δημοσιεύματα ακούστε: Εγώ έχω αναλάβει την ευθύνη την οποία μου αναλογεί. Ευθύνη ενός Υπουργού είναι να φροντίσει κατ αρχήν να μην επαναληφθεί η όποια ολιγωρία τις υπηρεσίες του και στην δημόσια διοίκηση και αυτό και θα πράξω, και ταυτόχρονα όπως ξέρετε προχωρά έρευνα διοικητική η οποία θα γίνει σε βάθος και θα δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα. Όπως έδωσα και χθες την πρώτη έρευνα στη δημοσιότητα η οποία έγινε για να δούμε που οφείλεται η ολιγωρία των υπηρεσιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, ο πατέρας σας σαν Πρωθυπουργός το 1993 είχε φέρει στην Κέρκυρα την Σύνοδο Κορυφής με τα αποτελέσματα τα οποία γνωρίζουμε όλοι οι κερκυραίοι. Πόσο σημαντικό είναι για το νησί μας σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο από πλευράς τουρισμού αυτή η συνάντηση και τι πρέπει να περιμένουμε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, πιστεύω πως είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να σας πω ότι προβληματιστήκαμε και εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών πολύ. Προβληματιστήκαμε πού να πάμε 56 Υπουργούς Εξωτερικών. Επιλέξαμε τελικώς την Κέρκυρα όχι μόνο γιατί είναι ένα πάρα πολύ ωραίο νησί, υπάρχουν πάρα πολύ ωραία νησιά και το λέει αυτό μια Κρητικιά, αλλά διότι έχει πράγματι όλες εκείνες τις υποδομές οι οποίες θα μας επιτρέψουν μια επιτυχή σύνοδο. Εδω πρέπει να σας πω ότι επειδή είναι η πρώτη φορά που γίνεται άτυπη σύνοδος του ΟΑΣΕ-υπάρχουν άτυπες σύνοδοι ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, η πρώτη είχε γίνει στο Γκίμνιχ, και από τότε ονομάζεται έτσι-πιστεύω ότι καθιερώνεται πλέον η διαδικασία της Κέρκυρας στον ΟΑΣΕ και θα ακούγεται κάθε φορά που θα γίνεται, με τη διαδικασία της Κέρκυρας, μια τέτοια συνάντηση. Θεωρώ ότι έρχονται άνθρωποι και δημοσιογράφοι οι οποίοι ακολουθούν τους Υπουργούς οι οποίοι πρώτη φορά θα έλθουν στην Κέρκυρα, από χώρες που είναι δυναμικές, από τις οποίες προσβλέπουμε ένα τουριστικό ρεύμα, που δεν ανήκουν μέχρι σήμερα στις παραδοσιακές αγορές μας. Και θέλω μόνο να σκεφτείτε ότι για 48 ώρες ολόκληρος ο διεθνής τύπος θα ασχολείται μόνο με την Κέρκυρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ θεωρείτε ότι η πολιτική ευθύνη και η απόδοση ευθυνών στους έλληνες διπλωμάτες μπορεί να πείσει τους έλληνες πολίτες; Και κάτι ακόμη: το γεγονός ότι είδαμε να ποινικοποιείται η οικογένεια, κρατήθηκαν η κόρη και η σύζυγος του Καραβέλα θα ήθελα να το σχολιάσετε. Και επίσης μια Τρίτη: Τί απαντάτε στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για παραίτηση

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απάντησα ήδη στην πρώτη ερώτηση για αυτό και δεν πρόκειται να επανέλθω. Θα κάνω μόνο ένα σχόλιο. Αντιλαμβάνομαι την υπερβολή της προεκλογικής περιόδου. Αντιλαμβάνομαι επίσης τον κομματικό φανατισμό. Θεωρώ όμως ότι παντού υπάρχουν κάποια όρια τα οποία κατά την άποψή μου έχουν ξεπεραστεί.

Τώρα για την ερώτηση την οποία μου κάνατε για το θέμα το δικαστικό εγώ δεν σχολιάζω αποφάσεις της δικαιοσύνης. Και δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις της δικαιοσύνης ούτε μου επιτρέπεται ούτε ως πολιτικός αλλά ούτε καν ως πολίτης. Η δικαιοσύνη όταν παίρνει τις αποφάσεις της έχει κάποιους λόγους. Και κινείται με τις δικές της αρχές και τους δικούς της ρυθμούς. Έχω πολλές φορές πει ότι η δικαιοσύνη δεν ακολουθεί τη λογική ούτε των δελτίων ούτε τη λογική του πολιτικού χρόνου. Ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς και με αυτούς κινείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε συνέχεια των προηγούμενων δυο ερωτήσεων για το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με την υπόθεση της siemens. Σήμερα διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι συνδικαλιστικά στελέχη του ΥΠΕΞ κατηγορούν το δικό σας γραφείο για την καθυστέρηση που υπήρξε προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τελικά υπήρξε κάποια καθυστέρηση; πότε ενημερώσατε το Υπουργείο Δικαιοσύνης (?.. δεν ακούγεται)

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα έχω κάνει τέσσερις απανωτές δηλώσεις από χθες. Έχω δώσει το πρώτο πόρισμα της διοικητικής έρευνας στη δημοσιότητα. Και έχει εντοπίσει το πόρισμα αυτό συγκεκριμένη αργοπορία από συγκεκριμένους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ. Και εξηγεί και τους λόγους. Κατόπιν αυτού προχωρεί η ΕΔΕ μέσα στο Υπουργείο. Θέλω όμως να πω ότι επειδή έγινε τυπική διεκπεραίωση του εγγράφου, όπως έχει ανακοινωθεί, ο ισχυρισμός μερίδας των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του ΥΠΕΞ ότι ενημερώθηκε το διπλωματικό μου γραφείο από το Σάββατο δεν είναι αληθείς. Και μάλιστα δεν είπαν μόνο αυτό, είπαν ότι το γνώριζα εγώ από το Σάββατο. Δεν είναι αλήθεια. Εάν το γνώριζα από το Σάββατο θα είχα δώσει την εντολή την οποία έδωσα την Τρίτη το πρωί που το έμαθα. Εδώ θέλω να κάνω και ένα σχόλιο. Δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική της επίθεσης για έναν πολύ απλό λόγο: Ουδείς περισσότερο από την ίδια την κυβέρνηση -θα μου επιτρέψετε να πω παύλα Νέα Δημοκρατία- δεν θα ήθελε τον κύριο Καραβέλα περισσότερο στην Ελλάδα από εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ μια ερώτηση όσον αφορά τον ΟΑΣΕ αλλά και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Η συνθήκη της Λοζάννης καθιερώνει το πλαίσιο ασφαλείας στα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση -γιατί τώρα τελευταία ακολούθησαν πολλά σχόλια για τον κ. Τρεμόπουλο όσον αφορά την συνθήκη της Λοζάννης- η κυβέρνηση έχει ως πολιτικό μπούσουλα τη συνθήκη της Λοζάννης;

Επίσης, μας είπατε για ολιγωρία των (?δεν ακούγεται) υπαλλήλων. Ο πρωθυπουργός της χώρας από το 2000 και μετά διακήρυττε την επανίδρυση του κράτους ώστε να αποφύγει την γραφειοκρατία και την ολιγωρία. Δυστυχώς δεν καταφέρατε και εσείς να (??..δεν ακούγεται)

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο αγώνας κατά την γραφειοκρατίας και κατά την όποιας ολιγωρίας είναι συνεχής και θα είναι συνεχής. Και ας μη παριστάνουμε τους έκπληκτους σε αυτή τη χώρα. Δηλαδή εγώ μόνο από προχθές ανακάλυψα ανθρώπους οι οποίοι εκπλήσσονται για καθυστερήσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας. Μέχρι χθες ήταν η συνήθης συμπεριφορά. Αυτή είναι η πρώτη μου παρατήρηση. Θα συνεχίσουμε όμως αυτό τον αγώνα. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό γραφειοκρατία και όποιες ολιγωρίες στην ευρύτερη δημόσια διοίκηση να ελαχιστοποιηθούν.

Με ρωτήσατε αν για μας είναι μπούσουλας η συνθήκη της Λοζάννης; Η συνθήκη της Λοζάννης είναι βάση πάνω στην οποία βασίζουμε την εξωτερική μας πολιτική και ιδιαίτερα τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είναι αυτονόητο αυτό. Οι συνθήκες είναι η βάση πάνω στις οποίες κινούμαστε, δεν είναι μόνο για την δική μας κυβέρνηση αλλά για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν την τιμή και την ευθύνη να κυβερνήσουν τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διάβασα με μεγάλη προσοχή το έγγραφο που δημοσιεύτηκε και αφορά στην ανακοίνωση του πρώτου ελέγχου που κάνατε. Μου κάνει λοιπόν τρομερή εντύπωση ότι όλο αυτός στηρίζεται στο γεγονός ότι το τηλεγράφημα το οποίο ήρθε από την Ουρουγουάη χαρακτηριζότανε επείγον και όχι αστραπιαίας μεταφοράς. Και αυτό περιγράφεται σε όλο το κείμενο που δημοσιεύεται στις εφημερίδες εκτενώς. Πώς πρέπει να περιγράφεται ένα τέτοιο τηλεγράφημα με ένα τέτοιο περιεχόμενο για να ο διαβάσει κάποιος και να πει εδώ υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε. Μου κάνει εντύπωση δηλαδή. Είμαι και εγώ από τους έκπληκτους. Δηλαδή σταθήκαμε στον τύπο του τηλεγραφήματος και όχι στο περιεχόμενό του;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε για να ξεκαθαρίσω δυο πράγματα γιατί νομίζω ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό. Το ΥΠΕΞ είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο Υπουργείο με πάρα πολλές πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν θέματα ιδιαίτερης ευαισθησίας στο Υπουργείο αυτό καθημερινά και θέματα τα οποία διαχειρίζεται το Υπουργείο με πολύ μεγάλη ευθύνη. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για τα ελληνοτουρικά, μιλάμε για θέματα για τα οποία το Υπουργείο έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και μια ιδιαίτερη ευθύνη. Υπάρχουν και θέματα διαχειριστικά όπου το Υπουργείο παρεμβαίνει καθαρά διαχειριστικά είτε πρόκειται για έλληνες πολίτες οι οποίοι κατηγορούνται για οτιδήποτε, είτε όπου διαβιβάζει σε άλλα Υπουργεία έγγραφα τα οποία έχουν το δικό τους χαρακτηρισμό. Αυτό και ακολουθήθηκε. Δεν έγινε τίποτα το συνταρακτικό σε αυτή την ιστορία. Υπήρξε όμως μια συγκεκριμένη καθυστέρηση. Γιατί πχ μπήκε το τηλεγράφημα το Σάββατο. Ο παραλήπτης του τηλεγραφήματος δεν είχε την ίδια αίσθηση την οποία έχετε εσείς σήμερα. Το Σάββατο όταν είδε ένα τηλεγράφημα το οποίο δεν χαρακτηρίζεται ειδικού χειρισμού και αστραπιαίο, το έβαλε στην κατηγορία των τηλεγραφημάτων της καθημερινότητας διαχείρισης. Αυτό έγινε. Γι αυτό και ενημερωθήκαμε τη Δευτέρα. Δηλ ενημερώθηκε το διπλωματικό μου γραφείο. Και από εκεί και πέρα προχώρησε και ενημερώθηκα και εγώ την Τρίτη. Γιατί; γιατί ήμουν με τον άγγλο Υπουργό Εξωτερικών εκτός Υπουργείου στη Βουλιαγμένη. Και ασχολήθηκε όλο το διπλωματικό μου γραφείο με τον άγγλο ΥΠΕΞ. Αυτή είναι η ιστορία. Ούτε περί καμίας συνομωσίας πρόκειται ούτε περί τίποτα άλλου. Αυτή είναι η όλη αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα και τώρα κάνουμε έναν έλεγχο να δούμε πού παρουσιάστηκαν πράγματι καθυστερήσεις οι οποίες κατά την άποψή μας είναι αδικαιολόγητες. Αυτό είναι όλο. : Θα σχολιάσω και τα δυο. Λοιπόν δεν έχουμε ακριβή αριθμό. Ξέρουμε ότι θα έλθουν περίπου 60 Υπουργοί Εξωτερικών οι οποίοι προβλέπεται να έχουν από τρεις συνεργάτες αλλά ο κάθε Υπουργός Εξωτερικών έχει το δικαίωμα να φέρει όσους θέλει, τρεις φιλοξενούμε. Ξέρουμε πχ ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα έλθει με μια πάρα πολύ μεγάλη αντιπροσωπία η οποία ξεπερνά τους 90 ανθρώπους. Θα έχουμε βεβαίως ανάλογα μέτρα ασφαλείας. Θα σας δώσουμε με το τέλος της συνάντησης της Κέρκυρας λεπτομερή στοιχεία. Δηλ για τον αριθμό των ανθρώπων που προσήλθαν, ξέρουμε ότι έχουν ήδη εγγραφεί περί τους 200 δημοσιογράφους, αλλά επειδή αρχίζει στο διεθνή τύπο και γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση αυτός ο αριθμός μπορεί να ανέβει. Κάνουμε έναν υπολογισμό βάσης για 300 δημοσιογράφους οι οποίοι θα έλθουν στην Κέρκυρα, άρα για να σας δώσω ένα ακριβή αριθμό δυσκολεύομαι, υπολογίζουμε περί τους 1000 ανθρώπους ότι θα έλθουν.

Τώρα σε ότι αφορά τα διάφορα δημοσιεύματα ακούστε: Εγώ έχω αναλάβει την ευθύνη την οποία μου αναλογεί. Ευθύνη ενός Υπουργού είναι να φροντίσει κατ αρχήν να μην επαναληφθεί η όποια ολιγωρία τις υπηρεσίες του και στην δημόσια διοίκηση και αυτό και θα πράξω, και ταυτόχρονα όπως ξέρετε προχωρά έρευνα διοικητική η οποία θα γίνει σε βάθος και θα δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα. Όπως έδωσα και χθες την πρώτη έρευνα στη δημοσιότητα η οποία έγινε για να δούμε που οφείλεται η ολιγωρία των υπηρεσιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, ο πατέρας σας σαν Πρωθυπουργός το 1993 είχε φέρει στην Κέρκυρα την Σύνοδο Κορυφής με τα αποτελέσματα τα οποία γνωρίζουμε όλοι οι κερκυραίοι. Πόσο σημαντικό είναι για το νησί μας σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο από πλευράς τουρισμού αυτή η συνάντηση και τι πρέπει να περιμένουμε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, πιστεύω πως είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να σας πω ότι προβληματιστήκαμε και εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών πολύ. Προβληματιστήκαμε πού να πάμε 56 Υπουργούς Εξωτερικών. Επιλέξαμε τελικώς την Κέρκυρα όχι μόνο γιατί είναι ένα πάρα πολύ ωραίο νησί, υπάρχουν πάρα πολύ ωραία νησιά και το λέει αυτό μια Κρητικιά, αλλά διότι έχει πράγματι όλες εκείνες τις υποδομές οι οποίες θα μας επιτρέψουν μια επιτυχή σύνοδο. Εδω πρέπει να σας πω ότι επειδή είναι η πρώτη φορά που γίνεται άτυπη σύνοδος του ΟΑΣΕ-υπάρχουν άτυπες σύνοδοι ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, η πρώτη είχε γίνει στο Γκίμνιχ, και από τότε ονομάζεται έτσι-πιστεύω ότι καθιερώνεται πλέον η διαδικασία της Κέρκυρας στον ΟΑΣΕ και θα ακούγεται κάθε φορά που θα γίνεται, με τη διαδικασία της Κέρκυρας, μια τέτοια συνάντηση. Θεωρώ ότι έρχονται άνθρωποι και δημοσιογράφοι οι οποίοι ακολουθούν τους Υπουργούς οι οποίοι πρώτη φορά θα έλθουν στην Κέρκυρα, από χώρες που είναι δυναμικές, από τις οποίες προσβλέπουμε ένα τουριστικό ρεύμα, που δεν ανήκουν μέχρι σήμερα στις παραδοσιακές αγορές μας. Και θέλω μόνο να σκεφτείτε ότι για 48 ώρες ολόκληρος ο διεθνής τύπος θα ασχολείται μόνο με την Κέρκυρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ θεωρείτε ότι η πολιτική ευθύνη και η απόδοση ευθυνών στους έλληνες διπλωμάτες μπορεί να πείσει τους έλληνες πολίτες; Και κάτι ακόμη: το γεγονός ότι είδαμε να ποινικοποιείται η οικογένεια, κρατήθηκαν η κόρη και η σύζυγος του Καραβέλα θα ήθελα να το σχολιάσετε. Και επίσης μια Τρίτη: Τί απαντάτε στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για παραίτηση

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απάντησα ήδη στην πρώτη ερώτηση για αυτό και δεν πρόκειται να επανέλθω. Θα κάνω μόνο ένα σχόλιο. Αντιλαμβάνομαι την υπερβολή της προεκλογικής περιόδου. Αντιλαμβάνομαι επίσης τον κομματικό φανατισμό. Θεωρώ όμως ότι παντού υπάρχουν κάποια όρια τα οποία κατά την άποψή μου έχουν ξεπεραστεί.

Τώρα για την ερώτηση την οποία μου κάνατε για το θέμα το δικαστικό εγώ δεν σχολιάζω αποφάσεις της δικαιοσύνης. Και δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις της δικαιοσύνης ούτε μου επιτρέπεται ούτε ως πολιτικός αλλά ούτε καν ως πολίτης. Η δικαιοσύνη όταν παίρνει τις αποφάσεις της έχει κάποιους λόγους. Και κινείται με τις δικές της αρχές και τους δικούς της ρυθμούς. Έχω πολλές φορές πει ότι η δικαιοσύνη δεν ακολουθεί τη λογική ούτε των δελτίων ούτε τη λογική του πολιτικού χρόνου. Ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς και με αυτούς κινείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε συνέχεια των προηγούμενων δυο ερωτήσεων για το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με την υπόθεση της siemens. Σήμερα διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι συνδικαλιστικά στελέχη του ΥΠΕΞ κατηγορούν το δικό σας γραφείο για την καθυστέρηση που υπήρξε προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τελικά υπήρξε κάποια καθυστέρηση; πότε ενημερώσατε το Υπουργείο Δικαιοσύνης (?.. δεν ακούγεται)

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα έχω κάνει τέσσερις απανωτές δηλώσεις από χθες. Έχω δώσει το πρώτο πόρισμα της διοικητικής έρευνας στη δημοσιότητα. Και έχει εντοπίσει το πόρισμα αυτό συγκεκριμένη αργοπορία από συγκεκριμένους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ. Και εξηγεί και τους λόγους. Κατόπιν αυτού προχωρεί η ΕΔΕ μέσα στο Υπουργείο. Θέλω όμως να πω ότι επειδή έγινε τυπική διεκπεραίωση του εγγράφου, όπως έχει ανακοινωθεί, ο ισχυρισμός μερίδας των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του ΥΠΕΞ ότι ενημερώθηκε το διπλωματικό μου γραφείο από το Σάββατο δεν είναι αληθείς. Και μάλιστα δεν είπαν μόνο αυτό, είπαν ότι το γνώριζα εγώ από το Σάββατο. Δεν είναι αλήθεια. Εάν το γνώριζα από το Σάββατο θα είχα δώσει την εντολή την οποία έδωσα την Τρίτη το πρωί που το έμαθα. Εδώ θέλω να κάνω και ένα σχόλιο. Δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική της επίθεσης για έναν πολύ απλό λόγο: Ουδείς περισσότερο από την ίδια την κυβέρνηση -θα μου επιτρέψετε να πω παύλα Νέα Δημοκρατία- δεν θα ήθελε τον κύριο Καραβέλα περισσότερο στην Ελλάδα από εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ μια ερώτηση όσον αφορά τον ΟΑΣΕ αλλά και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Η συνθήκη της Λοζάννης καθιερώνει το πλαίσιο ασφαλείας στα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση -γιατί τώρα τελευταία ακολούθησαν πολλά σχόλια για τον κ. Τρεμόπουλο όσον αφορά την συνθήκη της Λοζάννης- η κυβέρνηση έχει ως πολιτικό μπούσουλα τη συνθήκη της Λοζάννης;

Επίσης, μας είπατε για ολιγωρία των (?δεν ακούγεται) υπαλλήλων. Ο πρωθυπουργός της χώρας από το 2000 και μετά διακήρυττε την επανίδρυση του κράτους ώστε να αποφύγει την γραφειοκρατία και την ολιγωρία. Δυστυχώς δεν καταφέρατε και εσείς να (??..δεν ακούγεται)

 ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο αγώνας κατά την γραφειοκρατίας και κατά την όποιας ολιγωρίας είναι συνεχής και θα είναι συνεχής. Και ας μη παριστάνουμε τους έκπληκτους σε αυτή τη χώρα. Δηλαδή εγώ μόνο από προχθές ανακάλυψα ανθρώπους οι οποίοι εκπλήσσονται για καθυστερήσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας. Μέχρι χθες ήταν η συνήθης συμπεριφορά. Αυτή είναι η πρώτη μου παρατήρηση. Θα συνεχίσουμε όμως αυτό τον αγώνα. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό γραφειοκρατία και όποιες ολιγωρίες στην ευρύτερη δημόσια διοίκηση να ελαχιστοποιηθούν.

Με ρωτήσατε αν για μας είναι μπούσουλας η συνθήκη της Λοζάννης; Η συνθήκη της Λοζάννης είναι βάση πάνω στην οποία βασίζουμε την εξωτερική μας πολιτική και ιδιαίτερα τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είναι αυτονόητο αυτό. Οι συνθήκες είναι η βάση πάνω στις οποίες κινούμαστε, δεν είναι μόνο για την δική μας κυβέρνηση αλλά για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν την τιμή και την ευθύνη να κυβερνήσουν τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διάβασα με μεγάλη προσοχή το έγγραφο που δημοσιεύτηκε και αφορά στην ανακοίνωση του πρώτου ελέγχου που κάνατε. Μου κάνει λοιπόν τρομερή εντύπωση ότι όλο αυτός στηρίζεται στο γεγονός ότι το τηλεγράφημα το οποίο ήρθε από την Ουρουγουάη χαρακτηριζότανε επείγον και όχι αστραπιαίας μεταφοράς. Και αυτό περιγράφεται σε όλο το κείμενο που δημοσιεύεται στις εφημερίδες εκτενώς. Πώς πρέπει να περιγράφεται ένα τέτοιο τηλεγράφημα με ένα τέτοιο περιεχόμενο για να ο διαβάσει κάποιος και να πει εδώ υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε. Μου κάνει εντύπωση δηλαδή. Είμαι και εγώ από τους έκπληκτους. Δηλαδή σταθήκαμε στον τύπο του τηλεγραφήματος και όχι στο περιεχόμενό του;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε για να ξεκαθαρίσω δυο πράγματα γιατί νομίζω ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό. Το ΥΠΕΞ είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο Υπουργείο με πάρα πολλές πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν θέματα ιδιαίτερης ευαισθησίας στο Υπουργείο αυτό καθημερινά και θέματα τα οποία διαχειρίζεται το Υπουργείο με πολύ μεγάλη ευθύνη. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για τα ελληνοτουρικά, μιλάμε για θέματα για τα οποία το Υπουργείο έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και μια ιδιαίτερη ευθύνη. Υπάρχουν και θέματα διαχειριστικά όπου το Υπουργείο παρεμβαίνει καθαρά διαχειριστικά είτε πρόκειται για έλληνες πολίτες οι οποίοι κατηγορούνται για οτιδήποτε, είτε όπου διαβιβάζει σε άλλα Υπουργεία έγγραφα τα οποία έχουν το δικό τους χαρακτηρισμό. Αυτό και ακολουθήθηκε. Δεν έγινε τίποτα το συνταρακτικό σε αυτή την ιστορία. Υπήρξε όμως μια συγκεκριμένη καθυστέρηση. Γιατί πχ μπήκε το τηλεγράφημα το Σάββατο. Ο παραλήπτης του τηλεγραφήματος δεν είχε την ίδια αίσθηση την οποία έχετε εσείς σήμερα. Το Σάββατο όταν είδε ένα τηλεγράφημα το οποίο δεν χαρακτηρίζεται ειδικού χειρισμού και αστραπιαίο, το έβαλε στην κατηγορία των τηλεγραφημάτων της καθημερινότητας διαχείρισης. Αυτό έγινε. Γι αυτό και ενημερωθήκαμε τη Δευτέρα. Δηλ ενημερώθηκε το διπλωματικό μου γραφείο. Και από εκεί και πέρα προχώρησε και ενημερώθηκα και εγώ την Τρίτη. Γιατί; γιατί ήμουν με τον άγγλο Υπουργό Εξωτερικών εκτός Υπουργείου στη Βουλιαγμένη. Και ασχολήθηκε όλο το διπλωματικό μου γραφείο με τον άγγλο ΥΠΕΞ. Αυτή είναι η ιστορία. Ούτε περί καμίας συνομωσίας πρόκειται ούτε περί τίποτα άλλου. Αυτή είναι η όλη αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα και τώρα κάνουμε έναν έλεγχο να δούμε πού παρουσιάστηκαν πράγματι καθυστερήσεις οι οποίες κατά την άποψή μας είναι αδικαιολόγητες. Αυτό είναι όλο.