Θεσσαλονίκη, 31 Μαΐου 2009

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, παρουσιάζεται το συλλογικό συγγραφικό έργο μιας μεγάλης ομάδας Ελλήνων συγγραφέων από κάθε γωνιά του Πλανήτη, χάρη στο ενδιαφέρον που έδειξαν ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης και ο πρόεδρος του ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης κ. Αντώνης Στ. Παπαδημητρίου.

 

Πρόκειται για την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών-Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ) και την «4η Ανθολογία» της, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ζήτη. Μία μεγάλη παρέα Ομογενών, από όλα τα μέρη του κόσμου, η οποία επί 9 συνεχή χρόνια, προβαίνει σε δράσεις και παρεμβάσεις, για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και για την διάσωση και διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού και των Ελληνικών Γραμμάτων, στην κάθε άλλη πατρίδα όπου ζει ο καθένας. 

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της ΕΕΛΣΠΗ, επιτρέπει στην Ένωση να έχει την δυνατότητα της αμέσου αντίδρασης και παρέμβασης και να συμμετέχει ενεργά σε κάθε κίνηση που γίνεται οπουδήποτε στον Πλανήτη και έχει σχέση με τα εθνικά θέματα.

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών-Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, που ιδρύθηκε το 2001 με έδρα την Fürth (Νυρεμβέργη), έχει μία ιδιομορφία. Είναι η μοναδική, ίσως, ένωση στον κόσμο που λειτουργεί μέσω του Διαδικτύου, σε σημείο μάλιστα που ακόμη και σήμερα να μην έχουν συναντηθεί ούτε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου!

Για να φτάσουν τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕΛΣΠΗ, να δημιουργήσουν μία Ένωση τέτοιου χαρακτήρα, υποχρεώθηκαν να διαπεράσουν αρκετές «συμπληγάδες». Και το φιλόδοξο όραμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας έγινε πραγματικότητα, χάρη στις δυνατότητες που έδινε το Διαδίκτυο. Τα πλήκτρα στους Η/Υ «άναβαν» και οι διαδικτυακές συνεδριάσεις γίνονταν (και γίνονται!) σχεδόν καθημερινά. Αξίζει να γίνει η αναφορά αυτού που είχε γράψει κάποτε ένας συνάδελφος. Ότι: «Ο Ελληνισμός, έχει βρει τον τρόπο να φέρει πολύ κοντά τον πατριώτη του, να επικοινωνεί και να ανταλλάσσει τους πόθους του, τις γνώμες και τους καημούς του… Να μιλάς με Αυστραλία, να παρεμβαίνει η Βενεζουέλα, να παρεμβάλει η Νυρεμβέργη, να δίνει παρουσία το Γιοχάνεσμπουργκ, να απαντάει η Νέα Υόρκη. Και η Αθήνα, να νυστάζει…». Η Αθήνα να νυστάζει…

Δυστυχώς, η Μητρόπολη ποτέ δεν έδωσε σημασία στην ΕΕΛΣΠΗ. Μέχρι και σήμερα η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών-Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, δεν… υπάρχει πουθενά και ουδείς την γνωρίζει «επίσημα». Ίσως επειδή, η Ένωση δεν έκανε αίτηση… αναγνώρισης από τα αρμόδια κέντρα και ποτέ δεν ακολούθησε κάποια συγκεκριμένη κομματική γραμμή.

Οι μοναδικοί κρίκοι επικοινωνίας με την Πατρίδα είναι το προεδρείο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση. Κατά τα άλλα η «επίσημη» Ελλάδα δηλώνει απούσα και δεν έχει δώσει σημασία για το τι κατάφεραν να κάνουν μια χούφτα Έλληνες της ξενιτιάς. Κατάφεραν, να βάλουν κατά μέρος τα πολιτικά τους «πιστεύω», ενώθηκαν και με όσες δυνάμεις και δυνατότητες διαθέτουν σκορπίζουν στα πέρατα της Οικουμένης το Ελληνικό Πνεύμα και διαδίδουν την Ελληνική Γλώσσα. Και στις ξένες πατρίδες όπου ζουν, δεν διοργανώνουν… καλλιστεία, αλλά προσφέρουν ό,τι μπορούν για να ομιλούν τα Ελληνόπουλα τη γλώσσα τους και να μαθαίνουν ποιά είναι η Πατρίδα τους και ο Πολιτισμός της.

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών-Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, βρίσκεται στο πλευρό του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και της άξιας ηγεσίας του κ. Στέφανου Ταμβάκη. Η ΕΕΛΣΠΗ είναι μαχόμενη ένωση και δεν λειτουργεί για «λογοτεχνικές βραδιές». Μέρα με τη μέρα, η Ένωση οργανώνεται και οι άνθρωποί της πιστεύουν ότι στο εγγύς μέλλον, θα υπάρξει η κατάλληλη υποδομή, ώστε να δρομολογηθούν οι προγραμματισμένες πρωτοβουλίες.

Εκφράζεται η ελπίδα, ότι σύντομα θα έρθει η ημέρα που η Ελληνική Πολιτεία θα «ανακαλύψει» την ύπαρξη της ΕΕΛΣΠΗ, κάτι το οποίο είναι άξιο απορίας πώς και έχει διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών. Η ΕΕΛΣΠΗ υπάρχει και λειτουργεί 9 χρόνια. Χρόνια γεμάτα προσπάθειες και μάχες για την Πατρίδα, τον Ελληνισμό και τον Πολιτισμό. Κάτι που γνώρισε και αναγνώρισε η ηγεσία του ΣΑΕ, το προεδρείο τού Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και διάφορες ελληνικές ή μη οργανώσεις της Υφηλίου.

Η «4η Ανθολογία» που παρουσιάζεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη – την «Πρωτεύουσα της Ομογένειας» – αποτελεί ένα «δείγμα γραφής» του απανταχού Ελληνισμού, με τους καημούς, τις ανησυχίες, τα προβλήματά του. Με μία απλή ματιά ο αναγνώστης, θα αντιληφθεί το ευρύ φάσμα της λογοτεχνίας των απόδημων Ελλήνων, θα εκτιμήσει την προσπάθειά τους, θα τους αισθανθεί και θα συγκινηθεί με γραμμένες πάνω σ' ένα χαρτί ευαισθησίες τους. Στην Ανθολογία συμμετέχουν 42 μέλη της ΕΕΛΣΠΗ και με τα έργα τους αναδεικνύεται η πολυμορφία του ελληνικού πνεύματος και ο σκοπός τους για τη διάδοση της νεοελληνικής παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και η κατάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων που συνιστούν τη φυσιογνωμία τού «διαδικτυακού» αυτού σωματείου.

Στην «4η Ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ», συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι:

Γεώργιος Αβράς, Χρήστος Αγγελής, Ντίνα Αμανατίδου, Έρμα Βασιλείου, Αγγελική ΒόλλνερΜαραγκουδάκη, Ιάκωβος Γαριβάλδης, Άγγελος Γόντικας, Θάλεια Centineo, Σπύρος Δαρσινός, Στράτος Δουκάκης, Κώστας Δουρίδας, Στέλλα ΖαμπούρουΦόλλεντερ, Δημήτρης Ζαχαρόπουλος, Ρούλα Ιωαννίδου-Σταύρου, Τεντ Καψάλης, Βάνα Κοντομέρκου, Βασίλης Κουτουζής, Κωνσταντίνος Μ. Κώστας, Νίκος Λιψάνος, Μιχάλης Λυμπερόπουλος, Δημήτρης Μουστάκης, Ελευθερία Μπέλμπα, Λίλη Μπίτα, Σεβαστή ΜπούραΜπούτου, Παντελής Π. Ξανθίδης, Ρεγγίνα Παγουλάτου (+), Νίκος Παλαμήδης, Παντελής Παλαμήδης, Γαβριήλ Παναγιωσούλης, Άσπα Παπακωνσταντίνου, Λένα Παππά, Νίκος Πιπέρης, Γεώργιος Πλακιάς, Ηλίας Στεργιόπουλος, Γιώτα Στρατή, Μάκης Τζιλιάνος, Παναγιώτης Τρανούλης, Χριστίνα Τσαρδίκου, Βλάζια Φαϊδά, Βάϊος Φασούλας, Χρήστος Φασούλας, Άννα ΧρηστάκηΚόρνουελ.

Το ΔΣ της ΕΕΛΣΠΗ αποτελούν οι:

Βάϊος Φασούλας: Πρόεδρος και Τομεάρχης Ευρώπης,

Στράτος Δουκάκης: Αντιπρόεδρος – Τομεάρχης Ελλάδας και Ν. Αμερικής,

Ελευθερία Μπέλμπα: Γραμματέας,

Γεώργιος Πλακιάς: Υπεύθυνος Προβολής – Παρουσίασης,

Σπύρος Δαρσινός: Τομεάρχης Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,

Ιάκωβος Γαριβάλδης: Τομεάρχης Ωκεανίας,

Κώστας Δουρίδας: Τομεάρχης Καναδά,

Παντελής Π. Ξανθίδης: Εκπρόσωπος της ΕΕΛΣΠΗ στην Ελλάδα

και

Γαβριήλ Παναγιωσούλης: Επίτιμο και Αναπληρωματικό Μέλος.