Από το Βάιο Φασούλα

Σε κλίμα ζεστό και οικείο, διεξήχθη η παρουσίαση της 4ης  Ανθολογίας της ΕΕΛΣΠΗ (Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων) στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στις 31 Μαΐου 2009 με την παρουσία πολλών εκλεκτών παρευρισκομένων ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης που ήρθαν να μας αφουγκραστούν.

Την επιμέλεια και την ευθύνη για την επιτυχή διοργάνωση της παρουσίασης της 4ης Ανθολογίας, είχαν οι ΕΕΛΣΠΗ και οι Εκδόσεις Ζήτη, το κύριο δε βάρος όλης της προσπάθειας το είχε αναλάβει προσωπικά η κα Πελαγία Ζήτη. Από αυτή τη θέση η ΕΕΛΣΠΗ συγχαίρει θερμά την όλη επιτυχή προσπάθεια των Εκδόσεων Ζήτη.

Ο συντονισμός (και ομιλητής) από το δημοσιογράφο κο Κώστα Μπλιάτκα-γνώστης των αξιών του απόδημου λόγου, βαθύς «ανιχνευτής» του απόδημου λόγου, άψογος από κάθε άποψη.

Η συνέχεια έφερε στην επιφάνεια την Καθηγήτρια Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. κα Δήμητρα Σφενδόνη -Μέντζου η οποία με την ομιλία της έδωσε μια ξεχωριστή διάσταση γοητεύοντας πνευματικά τους παρευρισκόμενους.

Η παρουσία του Προέδρου τoυ Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού- ΣΑΕ, κου Στέφανου Ταμβάκη, πλαισίωσε το παζλ της ΕΕΛΣΠΗ με μια ξέχωρη δροσιά, δροσιά που χάρη του, απόχτησε η Ένωσή μας  την 4η Ανθολογία. Επίσης εκπροσώπησε και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, σαν μέλος του ΔΣ που είναι.

Τη σκυτάλη παρέλαβε η ΕΕΛΣΠΗ με τους τρεις ομιλητές της, τον πρόεδρό της Β. Φασούλα, τον τομεάρχη Αμερικής Σπύρο Δαρσινό και τον εκπρόσωπο της ΕΕΛΣΠΗ στην Ελλάδα Παντελή Ξανθίδη. Ευχάριστες εκπλήξεις αποτέλεσαν το χαρακτηριστικό κείνης της μέρας όπου πέρα της παρουσίασης της Ανθολογίας βρέθηκαν μέλη της Ένωσης που δεν περιμέναμε και ούτε είχαμε φανταστεί. Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και τομεάρχης Ν. Αμερικής Στράτος Δουκάκης, η Γιώτα Στρατή, Φιλόλογος, μέλος της κριτικής επιτροπής της ΕΕΛΣΠΗ-ΗΠΑ, η Χριστίνα Τσαρδίκου- Αργεντινή, (γιατρός, φάρος του ελληνισμού της Αργεντινής), η Θάλεια Κοντινέου, Γερμανία και η Δημοσιογράφος Συγγραφέας, Ιουστίνη Φραγκούλη- Καναδά, η οποία με την παρουσία της και με την αναφορά της στον Απόδημο Ελληνισμό μας τίμησε δεόντως.

Βεβαίως η παρουσία της ΕΡΤ 3 κάλυψε ολόκληρο το χρόνο μας και γι' αυτό το απαραίτητο για μας ενδιαφέρον τους ευχαριστούμε θερμά, όπως και την ΕΡΑ 5 Φωνή της Ελλάδας η οποία πριν και μετά την παρουσίαση (αύριο Τετάρτη ώρα 11.30 Ελλάδας η ΕΕΛΣΠΗ είναι καλεσμένη σε συνέντευξη στην ΕΡΑ 5 Φωνή της Ελλάδας) μας κάλυψε.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους που παραβρέθηκαν στο ζεστό και οικείο περιβάλλον που οι Ομογενείς συγγραφείς δημιούργησαν και μας αφουγκράστηκαν. 

Η συνέχεια ήταν σε μια όμορφη ταβέρνα όπου η κα Ζήτη μας φιλοξένησε με τον καλλίτερο τρόπο. Εκεί, στην ταβέρνα, δόθηκε μια ακόμη ευκαιρία να γνωριστούμε ακόμα καλλίτερα μεταξύ μας.

…Και ήταν  ό λ ο ι  τους ωραίοι! Οι καλεσμένοι, οι διοργανωτές, οι δημοσιογράφοι, εμείς της ΕΕΛΣΠΗ με την 4η Ανθολογία  των Εκδόσεων Ζήτη και πιστεύουμε πως αφήσαμε μια πολιτιστική επάξια για μας γεύση και παρακαταθήκη. Το μόνο κακό, άσχημο και απολίτιστο ήταν, όπως συνήθως, η απουσία της τοπικής πολιτείας και όχι μόνο. Την αδιαφορία τους και την ακαταδεξιά τους να στείλουν έστω κι ένα ε μάιλ είναι απαράδεκτη. Τους λέμε μόνο, τώρα μάλιστα που κόφτονται για τις ευρωεκλογές και βρίσκονται υπό την πίεση των «ανειλημμένων» υποχρεώσεων πως: η προκοπή του τόπου μας και του απανταχού ελληνισμού, εξαρτάται από τον Πολιτισμό όπου και όπως αυτός εκφράζεται.