Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ, Αντγου ε.α., Επίτιμου Διοικητή Στρατιάς και Αρχηγού ΓΕΕΦ

Δευτέρα πρωί, στο αεροδρόμιο της Λάρισας, εκεί όπου κτυπά η καρδιά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η αστραφτερή λιμουζίνα του τούρκου διοικητή πτεράρχου προσεγγίζει αργά στην πύλη, με αναπεπταμένη τη μεγάλη κόκκινη σημαία με το μισοφέγγαρο. Ο σκοπός ζωηρά εκτελεί «παρουσιάστε» και οι άντρες της αεροπορικής αστυνομίας ανοίγουν θορυβημένοι την πύλη και «κλαρίνο» χαιρετούν.

 O υπασπιστής στο μπροστινό κάθισμα το χαίρεται και ο πτέραρχος με ικανοποίηση ανταποδίδει τον χαιρετισμό στους κατωτέρους του. Ο τελευταίος μπαίνει στο γραφείο του και οι έλληνες επιτελείς προσέρχονται να τον ενημερώσουν για τα επείγοντα του 12ώρου.

O τούρκος υπασπιστής τούς απαγορεύει την είσοδο επειδή ο κ. πτέραρχος είναι απασχολημένος! «Δίνει αναφορά στην Άγκυρα», τους λέει αποστομωτικά. «Όταν μιλάει με την Άγκυρα, δεν θέλει να τον ενοχλεί κανείς. Βλέπεις, εκεί είναι οι προϊστάμενοι», συμπληρώνει χαιρέκακα.

Αυτήν τη σκηνή την αφιερώνουμε στον έλληνα πρωθυπουργό, και πιο πολύ στον υπουργό Εθνικής Άμυνας (μάλλον κομματικό γραμματέα), για να νιώσουν εθνικά υπερήφανοι για τα επιτεύγματά τους.

Δεν είναι μόνο ο Μαλιακός, ούτε οι σήραγγες των Τεμπών τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης που μας έδειχνε χθες με υπερηφάνεια ο πρωθυπουργός στην προεκλογική περιοδεία του. Ασφαλώς είναι και το μέγα εθνικό τους κατόρθωμα, να βάλουν τούρκο διοικητή στο CAOC της Λάρισας. Περήφανοι όμως θα πρέπει να είναι και ο Αρχηγός της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ο Αρχηγός του ΑΤΑ, αλλά και ο έλληνας ΑΓΕΕΘΑ, που όπως λένε οι εφημερίδες υπέγραψε μετά του τούρκου ομολόγου του τη σχετική συμφωνία.

Απορώ με τον έλληνα Αρχηγό, πώς τόλμησε να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Άραγε δεν σκέπτεται την υστεροφημία του; Μα είναι δυνατόν να φέρουμε Τούρκο στο ανώτατο στρατηγείο της αεροπορίας μας, εκεί που διατάσσονται οι αναχαιτίσεις των τούρκων καταπατητών του εθνικού μας εναέριου χώρου;

Ποτέ δεν ήμουνα υπέρ των παραιτήσεων της στρατιωτικής ηγεσίας. Προτιμούσα την παλικαριά, τη σύγκρουση, το κλείσιμο της πόρτας στα ρουσφέτια και τις παρανομίες του πολιτικού προϊστάμενου για να καταλάβει ποια είναι η φυσική ηγεσία του στρατεύματος. Σε μία μόνο περίπτωση είναι επιβεβλημένη η παραίτηση. Όταν θίγεται το εθνικό συμφέρον. Τότε ο αξιωματικός δεν το διαπραγματεύεται. Δεν υπηρετεί σχέδια και αποφάσεις που βλάπτουν την πατρίδα, γιατί αν παραμείνει στη θέση του, θεωρείται συνένοχος.

Παραιτηθείτε λοιπόν προς εξιλέωση, άλλως θα είναι αμείλικτη η Ιστορία για σας.

Την κρατήσανε τη συμφωνία μυστική, προφανώς γιατί δεν είχαν το σθένος να την αποκαλύψουν στον ελληνικό λαό. Δεν είχαν το σθένος γιατί ήξεραν καλά ότι αυτό που κάνουν είναι ενάντια στα συμφέροντα της ίδιας τους της πατρίδος. Αυτό είναι που τους χαρακτηρίζει και τους στιγματίζει. Γιατί όσο θα διοικεί ο Τούρκος στη Λάρισα και θα κυκλοφορεί με την κόκκινη ημισέληνο, όλοι και πολύ περισσότερο οι στρατιωτικοί θα λένε: «Ξέρετε ποιος μας τον κουβάλησε αυτόν, ο τάδε υπουργός και ο δείνα Αρχηγός».

Και αυτοί μεν κρυφά τα έκαναν, όμως οι παιάνες και οι διθύραμβοι των τουρκικών εφημερίδων ακούστηκαν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Τούρκος στρατηγός στην Ελλάδα. Πραγματοποιείται ένα πρώτο βήμα μετά από 190 χρόνια».

Έτσι το βλέπουν οι Τούρκοι. Σαν επίδειξη σημαίας και σαν επιστροφή τους στα εδάφη της αυτοκρατορίας τους μετά δύο αιώνες. Όλα αυτά οι Τούρκοι τα θεωρούν μεγάλη νίκη και ιστορική δικαίωση. Μου θυμίζουν τα λόγια του Κιουτσούκ αμέσως μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου. «Εμείς με αυτήν τη συνθήκη τα κερδίσαμε όλα, φίλοι μου. Ακριβώς πριν από 80 χρόνια, στις 19 Φεβρουαρίου, ο τουρκικός στρατός απεχώρησε από τη νήσο και τώρα επιστρέφει την ίδια μέρα». Τώρα, εδώ, ο τουρκικός στρατός επανέρχεται με στρατηγό. Το κατάντημα της Κύπρου προοιωνίζειται και τη δική μας τύχη.

Για να είμαστε δίκαιοι, βασικός συνυπεύθυνος γι' αυτήν την εξέλιξη ήταν ο υπουργός μας της Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος υπέγραψε το 2003 στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την παραχώρηση του αεροπορικού στρατηγείου στην Τουρκία και την εγκατάστασή του στη Σμύρνη, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της Τουρκίας. Προσωπικά έγραψα πολλά από τότε, ιδιαίτερα σ' αυτήν τη στήλη, γιατί γνώριζα τις βαριές επιπτώσεις που θα έχει (και είχε) η παραχώρηση αυτή στα εθνικά μας θέματα και κυρίως σε Αιγαίο και Κύπρο. Τότε όλοι οι κομματικοί παρατρεχάμενοι κώφευαν. Τώρα πια δεν χρειάζονται στρατηγικές αναλύσεις ούτε τεχνοκρατικές εκθέσεις για να καταλάβει και ο τελευταίος Έλληνας τη ζημιά που έχουμε πάθει. Πολλοί Επιμηθείς ασχολούνται να μας αποδείξουν ότι αυτοί στον καιρό τους δεν τα δεχθήκανε. Μάταιος κόπος. Τώρα πια την πάθαμε και θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Δεν θέλει πολύ μυαλό και γνώσεις για να καταλάβεις ότι ο τούρκος διοικητής θα προασπίζεται τα εκάστοτε συμφέροντα της Τουρκίας μέσα από το ελληνικό στρατηγείο. Ο Τούρκος της Λάρισας και ο τούρκος επιτελάρχης στη Σμύρνη, όπου το επίσημο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, θα δίνουν συνεννοημένοι στους συμμάχους πλασματική εικόνα της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Κύπρο, και η Ελλάδα δεν θα έχει πια ούτε φωνή, ακριβώς σαν να είναι εκτός ΝΑΤΟ.

Ασφαλώς και τα νησιά μας θα μείνουν χωρίς στήριξη, αφού και οι αναχαιτίσεις, αν γίνονται πλέον, θα κρίνονται παράνομες. Μασημένα μας είπανε ότι αποδεχθήκανε τον Τούρκο για να διατηρήσει η Ελλάδα τον εναέριο έλεγχο στον χώρο της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Αυτά είναι αστειότητες. Παρατάμε το Αιγαίο και την Κύπρο δήθεν για το γόητρό μας, λες και η Σμύρνη θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Είμαστε ανίκανοι να προασπίσουμε το σπίτι μας και πάμε να φυλάξουμε άλλους; Φληναφήματα για να περάσει ο καιρός και να ξεχαστεί και αυτή η επαίσχυντη πράξη σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Όμως δεν θα τους αφήσουμε και αυτήν τη φορά να κάνουν τα δικά τους. Πολλά μας κάνανε, πολύ μας ταπεινώσανε, αυτό όμως δεν θα περάσει. Θα αντιδράσουμε, γιατί το οφείλουμε. Όποιος πονά αυτήν την πατρίδα και πασχίζει για το μέλλον των παιδιών μας, οφείλει να αντιδράσει. Οι σύλλογοι εφέδρων πρέπει να διαμαρτυρηθούν εντονότατα. Οι παλαιοί πολεμιστές και οι ενώσεις τους πρέπει να υψώσουν φωνή γι' αυτήν την ντροπή. Συνδικαλιστικές ενώσεις και σωματεία ασχέτως κομματικής ιδεολογίας πρέπει να ξεσηκωθούν τώρα, προεκλογικά, για να καταλάβει ο δικομματισμός ότι δεν μπορεί να προδίδει τα πάντα. Ο περήφανος λαός της Λάρισας να ξεσηκωθεί και να διώξει τον Τούρκο.

Διερωτώμαι τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων θα καταπιούν αυτήν τη βαριά προσβολή; Πιστεύω ότι ο κάθε Έλληνας που έχει υπηρετήσει τη θητεία του πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από τους υπεύθυνους. Πρέπει να μάθουμε ποιοι, πότε και πώς έκαναν αυτήν τη συμφωνία. Θέλουμε οπωσδήποτε τα ονόματά τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που κάνει παρεμβάσεις όπως αυτή η τελευταία για το κάπνισμα, οφείλει να πάρει θέση. Δεν πρέπει, σαν τον προηγούμενο, να ανακαλύψει τα τρωτά του πολιτικού συστήματος όταν θα έχει φύγει από την προεδρία. Θέλει αρετή και τόλμη η δημοκρατική προεδρία. Για τους βουλευτές μας δεν θα πω τίποτε, γιατί ξέρω πως οτιδήποτε κι αν πω, θα πέσει στο κενό. Γι' αυτούς προέχει το συμφέρον της παράταξης. Θέλω μόνο να τους ρωτήσω, αν ο σκοπός της πύλης που θα περνά ο Τούρκος ήταν παιδί τους και τους ρωτούσε, «Ρε πατέρα, πρέπει εγώ να παρουσιάζω όπλα και να κάνω τιμές σ' έναν τούρκο στρατηγό;», τι θα του απαντούσαν;

Πόσο κρίμα να μην μπορούμε να βασιστούμε στους εκπροσώπους που εμείς επιλέγουμε. Πόσο κρίμα για τους ίδιους αν αμφισβητείται ο πατριωτισμός τους. Καταλάβατε τώρα τι σκοπούς υπηρετούσαν τα οθωμανικά βιβλία της ΣΤ΄ Δημοτικού και πολλά άλλα του Γυμνασίου και του Λυκείου; Να ευνουχίσουν εθνικά τη νεολαία μας. Σ' αυτήν τη χώρα ο πατριωτισμός διώκεται αμείλικτα. Οι δε διώκτες του αμείβονται ακόμα και με αντιπαροχές ευρωβουλευτή.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ