ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη με τρόπο απόλυτα ικανοποιητικό. Να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές του Υπουργείου Εσωτερικών γι’ αυτό.

 

Και έρχομαι αμέσως στο εκλογικό αποτέλεσμα:

 ypourkiko_symboulio.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Το πρώτο στοιχείο – ήδη βεβαίως πολυσυζητημένο – αφορά στην έκταση της αποχής. Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες δεν προσήλθαν στις κάλπες. Σε ένα βαθμό, αυτό μπορεί να οφείλεται στην άποψη πολλών συμπολιτών μας ότι δεν υπήρχε άμεσο πολιτικό διακύβευμα. Ότι δεν κρινόταν δηλαδή η διακυβέρνηση. Είναι ένα στοιχείο το οποίο, πράγματι, μπορεί να διευκόλυνε την ψήφο διαμαρτυρίας, να ενθάρρυνε την αποχή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Και θέλω να το τονίσω αυτό. Αυτή τη φορά η αποχή ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το γεγονός αυτό εκφράζει ένα ξεχωριστό μήνυμα, ένα από τα κεντρικά μηνύματα των εκλογών. Εκφράζει ένα μήνυμα που αφορά το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

 

Στο μέσο μιας μεγάλης, όπως έχουμε πει πολλές φορές, μιας πρωτόγνωρης διεθνούς οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο όπου το βασικό ζητούμενο είναι η σταθερότητα, η  οικονομική ασφάλεια, οι πολίτες ήθελαν απ’ όλα τα κόμματα να συζητούμε περισσότερο, να συζητούμε πιο ουσιαστικά για τα ζητήματα που τους αφορούν άμεσα:

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>Για τις επιπτώσεις της κρίσης και τον περιορισμό των συνεπειών τους.

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>Για τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε μια καλύτερη επόμενη μέρα.

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>Για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

 

Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το δημόσιο διάλογο. Εξίσου βέβαιο είναι ότι οι πολίτες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για βασικές πτυχές της πολιτικής ζωής στον τόπο μας.

 

Τα επισημαίνω αυτά για να έχουμε όλοι – είμαι βέβαιος ότι έχουμε όλοι – μια συνολική εικόνα και αίσθηση της πραγματικότητας. Για να δούμε, για να εντοπίσουμε τις δικές μας ευθύνες σε όλα αυτά. Να δούμε τις ευθύνες μας δηλαδή και

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>για τη γενικότερη απογοήτευση των πολιτών,

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>για την αποστασιοποίησή τους από τα πολιτικά δρώμενα,

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>για τη δυσφορία τους απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

 

Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο, το πρώτο μήνυμα των εκλογών. Αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα. Μας αφορά όμως ακόμη περισσότερο, διότι έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Μας ενδιαφέρει ακόμη περισσότερο, διότι θέλουμε να βρούμε λύσεις τώρα, άμεσα.

 

Έρχομαι στο δεύτερο στοιχείο: Την υποχώρηση δηλαδή της δικής μας εκλογικής δύναμης. Τη διατάραξη της δικής μας σχέσης με την κοινωνία. Είναι ένα πολύ σοβαρό, ένα καθαρό μήνυμα. Πολλοί συμπολίτες μας επέλεξαν την ψήφο διαμαρτυρίας για να μας στείλουν το μήνυμά τους.

<!–[if !supportLists]–>·        <!–[endif]–>Είναι προφανές ότι απαιτούν περισσότερα, πολύ περισσότερα.

<!–[if !supportLists]–>·        <!–[endif]–>Απαιτούν να υπερβούμε αδυναμίες του πρόσφατου παρελθόντος.

<!–[if !supportLists]–>·      <!–[endif]–>Απαιτούν να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, με μεγαλύτερη  αποφασιστικότητα, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απέναντι σε προβλήματα που πράγματι, τις περισσότερες φορές, έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο.

<!–[if !supportLists]–>·        <!–[endif]–>Απαιτούν να βάλουμε φραγμό σε δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού που, παρά τα βήματα προόδου, παραμένει ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας. Και σ’ αυτό θέλω να είμαι σαφής, γιατί μας αφορά όλες και όλους. Αφορά όλα τα Υπουργεία, όλες τις υπηρεσίες, όλους τους τομείς, όλα τα επίπεδα σε τελική ανάλυση. Αφορούν εσωτερικές λειτουργίες της διοίκησης. Αφορούν γενικότερα τις συναλλαγές και τις σχέσεις πολίτη και κράτους. Αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αφορούν φαινόμενα επίορκων λειτουργών. Και μάλιστα, όταν εντοπίζονται σε νευραλγικές υπηρεσίες: σε ελεγκτικούς, σε αδειοδοτικούς, σε εισπρακτικούς και άλλους μηχανισμούς. Απέναντι σε όλα αυτά, ζητώ -επιτρέψτε μου τη λέξη, απαιτώ – να είμαστε στην κυριολεξία αμείλικτοι. Ένταση προσπαθειών απ’ όλους, μηδενός εξαιρουμένου.

 

Είπα ήδη ότι η απογοήτευση πολλών πολιτών αφορά και συμπεριφορές, πράξεις ή παραλείψεις που τους ενόχλησαν και τους πίκραναν. Αφορά δηλαδή συμπεριφορές που παραβίασαν ξεκάθαρες αρχές τις οποίες συμφωνήσαμε με τους πολίτες από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου. Από σήμερα, γυρίζουμε σελίδα. Είναι καθολική απαίτηση των πολιτών. Είναι βασικός άξονας της πολιτικής μας. Πέραν τούτου, καθένας από εμάς αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη στον τομέα των αρμοδιοτήτων του.

 

Δεν αναζητούμε – και σας καλώ να μην αναζητήσετε – τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος αλλού, παρά μόνο στον εαυτό μας. Δεν χρειαζόμαστε, ούτε βοηθά βέβαια η αναζήτηση δικαιολόγησης του εκλογικού αποτελέσματος. Άλλωστε μπορούν να δοθούν πολλές ερμηνείες. Η ουσία όμως είναι απλή: Εμείς φταίξαμε. Εμείς οφείλουμε θα διορθωθούμε. Εμείς οφείλουμε να διορθώσουμε όλα εκείνα που πίκραναν, που στεναχώρησαν, που δυσαρέστησαν, που απογοήτευσαν τους πολίτες.

 

Βασική αρχή:

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>Ό,τι δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις, πρέπει να αλλάξει.

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>Ό,τι δεν λειτουργεί όπως χρειάζεται, πρέπει να αλλάξει.

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>Ό,τι πικραίνει, ό,τι απογοητεύει τους πολίτες, πρέπει να αλλάξει.

 

Και θέλω να σας το πω καθαρά: Εγώ είμαι απόλυτα αποφασισμένος να αναλάβω για το σκοπό αυτό όποια πρωτοβουλία χρειαστεί.

 

Μια παρατήρηση: Μπορεί οι εφήμερες εντυπώσεις να επηρεάζουν την έκβαση μιας μάχης. Σε ένα βαθμό, αυτό μπορεί να συνέβη και στις προχθεσινές εκλογές. Όμως, η τελική έκβαση του αγώνα δεν πρόκειται να κριθεί από το εφήμερο. Ο αγώνας στην περίοδο που διανύουμε, αφορά πρωτίστως τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Και το λέω αυτό διότι όλοι βεβαίως κάνουμε την ανάλυσή μας, συνάγουμε τα συμπεράσματά μας. Ήδη είπα κάποια νομίζω πολύ καθαρά πράγματα. Αλλά, από την άλλη πλευρά, να θυμόμαστε ποια είναι η ουσία της πολιτικής. Και η ουσία της πολιτικής αφορά στη δυνατότητά μας, στην ικανότητά μας να περιορίσουμε στο μέγιστο βαθμό τις επιπτώσεις της κρίσης. Αφορά τη δυνατότητά μας να προετοιμάσουμε την Οικονομία μας να φύγει μπροστά την επόμενη μέρα. Και θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Και η πρόκληση αυτή μας αφορά όλες και όλους. Το τονίζω για μια ακόμη φορά: Δεν είναι θέμα μόνο του Υπουργείου Οικονομίας. Αφορά όλα τα Υπουργεία, αφορά όλη την Κυβέρνηση. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να εστιάσουμε την προσοχή μας σ’ αυτά που οφείλουμε να πράξουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα. Η Οικονομία είναι η πιο επείγουσα εθνική υπόθεση. Είναι υποχρέωση, είναι απόφασή μας – το είπαμε με θάρρος προεκλογικά, το λέμε και τώρα – να αναπτύξουμε όλες τις αναγκαίες πολιτικές για τη θωράκισή της. Μοναδική πυξίδα είναι η υπευθυνότητα. Βάζουμε πάνω από όλα το εθνικό, το συλλογικό συμφέρον.

 

Για όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, για όλα τα ζητήματα που αναμένουν λύσεις, πρέπει να δώσετε – και σας ζητώ να δώσετε – αυστηρές οδηγίες στους επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών. Πρέπει να πάνε πιο γρήγορα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ξέρω τις αδυναμίες που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση. Πρέπει να πάμε πιο γρήγορα. Να βάλετε χρονοδιαγράμματα. Αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Προσπαθήστε να εποπτεύσετε, στον τομέα της ευθύνης του καθενός, την απόλυτη ανταπόκριση όλων. Οι πολίτες ζητούν αποφασιστικότητα, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα. Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε γρήγορα, σε όλα τα θέματα που αφορούν κάθε Υπουργείο. Καμιά ολιγωρία, καμιά καθυστέρηση.

 

Θέλω να υπογραμμίσω, ιδιαίτερα – γιατί μια από τις υποχρεώσεις μας είναι να βάζουμε τη δημόσια συζήτηση στο χώρο της πραγματικής πολιτικής και στα πραγματικά θέματα – την απόφαση να σπρώξουμε, ακόμα πιο δυνατά, τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει και βεβαίως, εκείνες που έχουμε πει, για το επόμενο διάστημα. Πιστεύω – και το πιστεύω βαθειά – ότι οι διεθνείς περιστάσεις έχουν αναδείξει, όσο ποτέ ίσως στο παρελθόν, την αναγκαιότητα και το όφελος που συνεπάγονται για το κοινωνικό σύνολο οι μεταρρυθμίσεις. Έχουμε πει – το είπαμε και στην προεκλογική περίοδο – ότι είναι ώρα για ένα νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων. Τι πρέπει να μεταρρυθμίσουμε; Να το κάνουμε. Χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς καμία ολιγωρία. Και αναφέρομαι κυρίως σε όλες εκείνες τις κατεστημένες καταστάσεις, που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου. Και βεβαίως τελικά πλήττουν, δυσκολεύουν την καθημερινότητα του πολίτη.

 

Θέλω να υπογραμμίσω – χωρίς να αναιρώ ή να σκιάζω τις αυτοκριτικές παρατηρήσεις που ήδη έκανα – ότι στην προεκλογική περίοδο ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς με τους πολίτες. Και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η διαφορά αυτή θα βοηθήσει το έργο μας. Η ειλικρίνεια, η συνέπεια, θα είναι σύμμαχός μας στην περίοδο που ακολουθεί.

 

Έχουμε προαναγγείλει ένα νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων για…

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>την εμπέδωση της διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο,

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>τη δημοσιονομική εξυγίανση,

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>τη θωράκιση της Οικονομίας μας,

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Κράτους,

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>την Παιδεία,

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>την Υγεία.

 

Και αυτά θα προχωρήσουν όλα, όπως τα είπαμε.

 

<!–[if !supportLists]–>·      <!–[endif]–>Να ξεκινήσω με δύο λέξεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Έχουμε ήδη δρομολογήσει, όπως ξέρουμε όλοι, μια σειρά δράσεων που αφορούν πρωτίστως,…

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα,

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>τον περιορισμό των δαπανών και άρα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

 

Να επαναλάβω για μια ακόμη φορά: Πρέπει όλες και όλοι να βάλουμε μαζί, αλλά και ο  καθένας στο χώρο των αρμοδιοτήτων του, μαχαίρι στη σπατάλη. Έχετε ήδη στα χέρια σας την αναπροσαρμογή που έγινε για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών κατά 10%. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Δεν πρόκειται εδώ να γίνει καμία παρέκκλιση, ούτε βεβαίως να εγκριθεί καμία επιπλέον δαπάνη. Επαναλαμβάνω:

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>Ταξίδια, εκδηλώσεις, οτιδήποτε άλλο περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία.

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>Οτιδήποτε περιττό πρέπει να κόβεται στη ρίζα του.

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>Κανένα νομοσχέδιο, καμιά νέα ρύθμιση που συνεπάγεται οικονομικό κόστος δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς προηγούμενη έγκριση από το υπουργείο Οικονομίας.

 

<!–[if !supportLists]–>·      <!–[endif]–>Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα:

 

Πολύ πρόσφατα ανακοινώσαμε την κατάργηση ή συγχώνευση 255 φορέων του Δημοσίου από τους 620 που εξετάστηκαν. Θέλω να πω το εξής: Πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή. Άμεσα! Και δεύτερον να συνεχιστεί η προσπάθεια για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στον επόμενο κύκλο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων. Και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει απόλυτος συντονισμός με τη Γενική Γραμματεία.

 

Μπαίνω σε κάποια λίγο πιο εξειδικευμένα θέματα. Να υπογραμμίσω ξεχωριστά το πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ. Άμεση προτεραιότητα! Είναι αναγκαία αυτή η μεταρρύθμιση, είναι επιβεβλημένη. Η λειτουργία του ΟΣΕ στοιχίζει δύο εκ. ευρώ την ημέρα στον φορολογούμενο πολίτη.

 

Θέλω να τονίσω στα συναρμόδια υπουργεία να ολοκληρώσουν μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει όλες τις διαδικασίες για τη διαφάνεια και τον προγραμματισμό στα Δημόσια Νοσοκομεία, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου όλοι αυτοί οι φορείς ανεξαιρέτως να έχουν εγκαταστήσει διπλογραφικό σύστημα, να εφαρμόζουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ώστε να μπορεί να γίνεται πλήρης έλεγχος στα οικονομικά τους.

<!–[if !supportLists]–>·      <!–[endif]–>Δύο λέξεις σε ό,τι αφορά το μεγάλο ζήτημα της φοροδιαφυγής: Γνωρίζετε ότι είναι πολλά τα θέματα που εγείρονται εδώ. Απλώς να πω ότι υπάρχει μια πρόκληση – διπλή πρόκληση – για τους πολίτες. Ξέρουμε από τη μια σοβαρές καταγγελίες πολιτών για επίορκους λειτουργούς που είτε επιδιώκουν παράνομη συναλλαγή, είτε κωλυσιεργούν στην εκπλήρωση του έργου τους, των υποχρεώσεών τους, με τρόπο που τουλάχιστον εγείρει υποψίες. Δεν γενικεύουμε, δεν ισοπεδώνουμε, δεν υπεραπλουστεύουμε. Υπάρχουν τίμιοι άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους – και είναι οι πολλοί – αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε υπαρκτά ζητήματα. Έχω ζητήσει από τον υπουργό Οικονομίας – σήμερα είναι στις Βρυξέλλες – να κάνει κάθε προσπάθεια για να μπει ένας φραγμός στα φαινόμενα αυτά. Αυστηροί έλεγχοι όχι μόνο στην αγορά, αλλά ίσως και κυρίως στους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Γιατί τα φαινόμενα αυτά προκαλούν και μάλιστα βάναυσα τους πολίτες. Και πρέπει να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Κυβέρνηση συντάσσεται με τους πολίτες. Ειδικά σε τέτοιου είδους φαινόμενα και συμπεριφορές.

 

Επίσης, το υπουργείο Οικονομίας δρομολογεί άμεσα νέο κύκλο διαλόγου, με σκοπό το δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. Βασική αρχή, δεν μπορεί να πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και να φοροδιαφεύγουν οι έχοντες και κατέχοντες. Η φοροδιαφυγή είναι κατ’ εξοχήν αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μπορεί να την να αντέξει άλλο ο τόπος.

<!–[if !supportLists]–>·      <!–[endif]–>Δυο λέξεις για τον στόχο της ενδυνάμωσης θεσμών που αφορούν την περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας στο Δημόσιο Τομέα, αλλά και ευρύτερα στο Δημόσιο βίο: Είχα ζητήσει πριν τις εκλογές από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να προετοιμάσουν πλαίσιο για ουσιαστικό διάλογο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Συνεννοηθείτε γι’ αυτό με τον Πρόεδρο της Βουλής, έτσι ώστε ο διάλογος να προχωρήσει άμεσα. Πρέπει να εξεταστούν όλες οι σκέψεις που μπορεί να υπάρχουν – θυμίζω την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή από οποιαδήποτε πλευρά. Αν είναι δυνατό να συμφωνήσουμε, ή εν πάση περιπτώσει να προχωρήσουμε σε κάποια βήματα, τα οποία να εμπεδώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτή την προτεραιότητα.

<!–[if !supportLists]–>·      <!–[endif]–>Σε ό,τι αφορά την Παιδεία: Γίνεται διάλογος για μια γενναία μεταρρύθμιση που αφορά το Λύκειο και το εξεταστικό σύστημα. Θα είμαστε σε επαφή τις επόμενες μέρες για να δούμε πώς μπορεί αυτό να προχωρήσει ταχύτερα. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω – γιατί πολύς λόγος γίνεται γι’ αυτό – ότι το 2008, οι συνολικές δαπάνες για την Εκπαίδευση, εννοώ από δράσεις όλων των Υπουργείων που αφορούν στην Εκπαίδευση, έφτασαν  στο 4,6% του ΑΕΠ.

 

<!–[if !supportLists]–>·      <!–[endif]–>Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας:  

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>Είναι μεγάλης σημασίας – και για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη – η ταχύτερη προώθηση του Συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσει πλέον, πλήρως και αποτελεσματικά, το νέο σύστημα προμηθειών.

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>Και βέβαια η εγκαθίδρυση μηχανισμών και διαδικασιών για τον αυστηρότερο έλεγχο της συνταγογραφίας και της φαρμακευτικής δαπάνης. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη. Έχουν γίνει βήματα, απλώς πρέπει να τα σπρώξουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο δυνατά.

 

<!–[if !supportLists]–>·      <!–[endif]–>Δύο λέξεις σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών: Θεσπίζεται άμεσα αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τους δράστες εγκληματικών πράξεων – αυτά τα έχουμε πει ήδη, αλλά τώρα είναι η φάση που πρέπει να νομοθετηθούν. Είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για όσους καλύπτουν ή αλλοιώνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, κρυβόμενοι έτσι πίσω από την ανωνυμία που παρέχει αυτή η κάλυψη. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι με τη ρύθμιση αυτή η Πολιτεία ουσιαστικά θωρακίζει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, το οποίο υποσκάπτεται και παρεμποδίζεται από τη βία και τη δράση των κουκουλοφόρων, όπως επίσης και τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία από απρόκλητες βλάβες και βανδαλισμούς.

 

Επίσης για την προστασία των πολιτών, φέρνουμε άμεσα προς ψήφιση τη ρύθμιση για την τέλεση εγκληματικών πράξεων με το πέπλο της ανωνυμίας. Θεσπίζεται η ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, με παράλληλη ωστόσο διασφάλιση των εγγυήσεων που αφορούν τα στοιχεία προσωπικών δεδομένων.

 

<!–[if !supportLists]–>·      <!–[endif]–>Δυο λέξεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας: Είναι δεδομένη η απόφασή μας να προχωρήσουμε άμεσα στην ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας που αφορά τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά. Ξεκινάμε – και πρέπει να ξεκινήσει τώρα – η  διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους, για να ετοιμαστεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων και να προχωρήσουμε στο σταδιακό άνοιγμα – αλλά να αρχίσει τώρα – κλειστών αγορών και κλειστών επαγγελμάτων. Παρένθεση εδώ: Αυτό οφείλουμε έτσι κι αλλιώς να το κάνουμε. Εάν είχαμε ανοικτές αγορές και ανοικτά επαγγέλματα, θα είχαμε τουλάχιστον 2% παραπάνω ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Αλλά, πέραν τούτου, είναι και κοινοτική υποχρέωση εδώ και δύο χρόνια. Να μελετηθεί βεβαίως η κάθε λεπτομέρεια. Να ακούσουμε τις απόψεις και να μετρήσουμε τις προτάσεις των φορέων. Αλλά ο στόχος είναι σαφής και πρέπει να προχωρήσει τώρα.  

 

<!–[if !supportLists]–>·      <!–[endif]–>Δυο λέξεις για τη συνέχιση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης. Ξέρουμε όλοι – και πρώτοι εσείς – τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην πρώτη φάση. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι αυτό ήταν μια σημαντική προσφορά στον τόπο, ήταν βήμα για τις νέες γενιές. Είναι δεδομένο όμως – και είναι υποχρέωσή μας  – ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση ενός πολύ σημαντικού φαινομένου, της καταχρηστικής χορήγησης συντάξεων αναπηρίας, αλλά και στον εξορθολογισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Έχει γίνει – και το ξέρω – δουλειά στο διάστημα που πέρασε. Έχουν γίνει μελέτες. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε, τώρα.

 

Μια γενικότερη παρατήρηση. Όλοι μας πρέπει να κινηθούμε σε ένα τρίπτυχο:

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>υπευθυνότητα,

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>αποτελεσματικότητα,

<!–[if !supportLists]–>       <!–[endif]–>εθνική συνεννόηση.

 

Αυτό ίσως θέλει μια εξειδίκευση. Σε κάθε περίπτωση, για ό,τι σχεδιάζουμε, ενημερώνουμε έγκαιρα όλα τα πολιτικά κόμματα. Ζητούνται οι προτάσεις τους. Το τονίζω: Προτάσεις που είναι ρεαλιστικές – αν υπάρχουν – προτάσεις που οδηγούν στον ίδιο σκοπό, μπορούν να συζητούνται και μάλιστα ουσιαστικά. Θέλουμε – σε επίπεδο αρχής – τη συνεννόηση, ουσιαστική σύνθεση απόψεων. Και αυτό όχι μόνο το θέλουμε, αλλά πρέπει να το δείχνουμε και προς τα έξω. Να ξέρουν οι πολίτες ποια είναι η αλήθεια.

 

Μια διευκρίνιση: Δεν έχουμε δυστυχώς καμιά ένδειξη για θετική ανταπόκριση της Αντιπολίτευσης –  κυρίως βέβαια της Αξιωματικής – ούτε σε ό,τι αφορά τις δύσκολες ανάγκες των καιρών, ούτε σε ό,τι αφορά την απαίτηση των πολιτών για εθνική συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα. Εμείς όμως δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαταλαμβάνουμε τίποτε. Γι’ αυτό θέλω να ζητήσω από όλους να επιμείνετε, όσο είναι δυνατό, σ’ αυτή τη στρατηγική της εθνικής συνεννόησης. Οφείλουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει και, από κει και πέρα, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

 

Και κάτι ακόμη: Φαίνεται ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα επιμείνει στην αποστασιοποίησή της από τα προβλήματα του τόπου, επιστρατεύοντας τη στείρα και παλαιοκομματική πρακτική να ζητά εκλογές. Δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι μόνιμη πρακτική της. Αν θυμάστε, ζητάει εκλογές από την επόμενη των εκλογών του Σεπτέμβρη του 2007. Όμως το αίτημα αυτό απορρίφθηκε ουσιαστικά από τους πολίτες. Βεβαίως εμείς θα πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας – και νομίζω ότι το είπα καθαρά και θαρραλέα. Από την άλλη πλευρά όμως, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ προσπάθησε να δώσει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρα δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα ήταν ότι οι μισοί πολίτες δεν πήγαν στις κάλπες. Αγνόησαν αυτή την απόπειρά του. Δεν πήγαν ούτε καν, στο σύνολό τους, οι ψηφοφόροι που είχαν επιλέξει ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Συνεπώς: Το αίτημα αυτό, για εκλογές, θα είναι μια πρόφαση φυγής, μια πρόφαση απόδρασης από τα πραγματικά προβλήματα, από την πραγματική ατζέντα της πολιτικής, κυρίως σε σχέση με την κρίση. Θα είναι μια εμμονή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε πρακτικές ανευθυνότητας.

 

Θέλω εδώ να είμαι απόλυτα σαφής: Είναι ανευθυνότητα να ζητά εκλογές, τη στιγμή που πήρε λιγότερες ψήφους απ’ όσες στις προηγούμενες εκλογές. Είναι ανευθυνότητα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επιμένει στην ίδια τακτική, από τη στιγμή που η απόφαση του Αρχηγού της να δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα αποδοκιμάστηκε. Αποδοκιμάστηκε – λέω ξανά- όχι μόνο από τους μισούς πολίτες, αλλά και από ένα σημαντικό αριθμό πρώην ψηφοφόρων του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Και, πάνω απ’ όλα, αυτό είναι ανευθυνότητα, γιατί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όχι μόνο αρνείται ακόμη και στοιχειώδη συνεννόηση, αλλά επιδιώκει την καλλιέργεια κλίματος αβεβαιότητας. Με άλλα λόγια, μην σας απασχολούν οι εμμονές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Απέναντι στην ανευθυνότητα αυτή, εμείς αντιτάσσουμε την υπευθυνότητα του έργου και του Σχεδίου μας, της πολιτικής μας και βεβαίως της υποχρέωσης να βελτιώσουμε όλα εκείνα που επισημάναμε.

 

<!–[if !supportLists]–>·      <!–[endif]–>Δυο λέξεις για την εξωτερική πολιτική – και το κάνω αυτό διότι το επόμενο διάστημα και πάντως όλο το 2009 είναι κρίσιμο. Ακολουθήσαμε μια πολιτική η οποία με συνέπεια και με αυτοπεποίθηση προώθησε αποτελεσματικά, υπερασπίστηκε τις θέσεις και τα συμφέροντα της χώρας. Και σε αυτή τη γραμμή, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, επιμένουμε και συνεχίζουμε. Το λέω διότι το επόμενο διάστημα, οι επόμενοι μήνες, είναι φορτωμένοι με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην ατζέντα μας.

 

Να συνοψίσω: Είναι επιλογή και απόφασή μας να εργαστούμε για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Είναι απόφασή μας και στρατηγική μας επιλογή να εργαστούμε σκληρά για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης και την προετοιμασία της οικονομίας μας για την επόμενη μέρα. Και βέβαια, είναι επιλογή και απόφασή μας να αλλάξουμε ό,τι πικραίνει, ό,τι απογοητεύει τον πολίτη.

 

Θέλω να σας πω κάτι που το πιστεύω πολύ βαθειά. Μπορούμε να ανανεώσουμε, μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε, μπορούμε και πάλι να τονώσουμε την πλατιά συμμαχία με τους πολίτες και την κοινωνία. Το μπορούμε. Είναι στο χέρι μας. Και για να το κάνουμε αυτό δεν χρειαζόμαστε, ούτε είναι νοητές, συνεργασίες κομματικές. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη δουλειά, περισσότερη αποφασιστικότητα, περισσότερη αποτελεσματικότητα. Και πάνω απ΄όλα, να είμαστε πιο κοντά στους πολίτες. Να αγκαλιάσουμε τους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι εφόσον τα κάνουμε αυτά και εμμείνουμε στις πολιτικές μας, αυτό θα αποδώσει θετικούς καρπούς για όλους τους πολίτες. Θα κρίνουν θετικά την πορεία της χώρας και κατ’ επέκταση την πολιτική μας.

 

Θέλω να σας ζητήσω, με όση αυστηρότητα γίνεται, να εποπτεύσετε κι εσείς με ιδιαίτερη αυστηρότητα τα υπουργεία σας και τις υπηρεσίες σας. Να οπλιστείτε με περισσότερη επιμονή και περισσότερη αποφασιστικότητα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πούμε ειλικρινά ‘’ναι, αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν ένα καλό αποτέλεσμα’’. Ναι, είναι μήνυμα, είναι καμπανάκι. Όχι για την ουσία της πολιτικής μας. Αλλά για μια σειρά λόγους, τους οποίους ανέφερα.

 

Άρα, η πολιτική και οι ιδέες στις οποίες πιστεύουμε, τώρα πρέπει να φανούν, τώρα να βγουν μπροστά. Πρέπει να διορθώσουμε πράγματα, αναμφισβήτητα. Αλλά όχι στις μεγάλες, τις βασικές επιλογές της πολιτικής μας. Αυτές είναι δικαιωμένες. Οφείλουμε να δουλέψουμε, να παράγουμε γρηγορότερα αποτελέσματα. Τούτη την ώρα δηλαδή – να το πω κωδικοποιημένα – θέλει ακόμα περισσότερο πολιτικό θάρρος. Να είμαστε παρόντες, έντονα, όπου υπάρχουν προβλήματα. Να είμαστε διαρκώς δίπλα στους πολίτες. Ο κ. Αργύρης Καρράς αναλαμβάνει την υποχρέωση διαρκούς επικοινωνίας με όλα τα Υπουργεία. Γίνεται ήδη, αλλά αντιλαμβάνεστε πως το μήνυμα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε ρυθμούς. Πρέπει να τονώσουμε τη συλλογικότητά μας. Γιατί όλα αυτά οδηγούν σε υψηλότερη αποτελεσματικότητα.  

 

Συμπερασματικά: Να κοιτάξουμε όλοι τον κόσμο στα μάτια. Με ψυχραιμία, με ειλικρίνεια, με κατανόηση. Κοντά στους πολίτες είναι βέβαιο ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την πορεία μας. Κοντά στους πολίτες θα έχουμε, θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη σε  κάποιους έχει τραυματιστεί. Πήραμε μια αυστηρή προειδοποίηση. Δεδομένο. Πήραμε ένα αυστηρό μήνυμα. Μπορούμε όμως να ανταποκριθούμε. Και αυτό σας το λέω από ψυχής. Και θα σας έλεγα μάλιστα ότι είναι υποχρέωσή μας, εθνικό χρέος, να ανταποκριθούμε. Αυτό λοιπόν το ζητώ από όλους, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Η υπευθυνότητα είναι καίρια, αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε – ή αν θέλετε να ξανακάνουμε – πιο αξιόπιστο το χώρο της πολιτικής και να οδηγήσουμε τον τόπο στην πορεία που του αξίζει. Από εμένα να ξέρετε ότι θα είμαι διαρκώς παρών στην προσπάθεια αυτή.

 

Κλείνω λέγοντας, με απόλυτη πεποίθηση σε αυτό, ότι ανταποκρινόμενοι στο μήνυμα των πολιτών σίγουρα θα είμαστε και πάλι νικητές. Και αυτό είναι σημαντικό. Όχι μόνο για την παράταξη, αλλά και για τον τόπο. Και είμαι βέβαιος ότι το καταλαβαίνουμε όλοι.