Le Monde.fr, του Benoît Vitkine, 9 Ιουνίου 2009 

Απόδοση: Νικόλας Σαφαρής

Λίγο πριν από 20 ώρες, την Κυριακή 7 Ιουνίου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έφαγε γερή σφαλιάρα στις Ευρωεκλογές.

Στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, ο David Pujadas πιέζει τον Vincent Peillon, επικεφαλής στη λίστα των Σοσιαλιστών της Νότιο-Δυτικής Γαλλίας να απαντήσει στην ερώτηση:  «Είναι μια αποτυχία;» «Δεν είναι ικανοποιητικό» αναφέρει ο ευρωβουλευτής προτού δώσει μια εξήγηση: « Οι κατηγορίες της λαϊκής μεσαίας τάξης δεν ψήφισαν».

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, κυρίως για την εφημερίδα "Le Monde", το λαϊκό δικαίωμα ψήφου απείχε σε μεγάλα ποσοστά (69% αποχή από τους εργάτες και 66% από τους υπαλλήλους). Υπενθυμίζοντας ότι σε εθνικό επίπεδο, η αποχή ανέρχεται στο 59,52% το πιο υψηλό επίπεδο που έχει ποτέ σημειωθεί, απ'όλες τις εκλογές. Αν η διαπίστωση του Κ. Peillon  είναι σωστή, η ανάλυση, αντιθέτως είναι ελλιπής. Μια κατηγορία του πληθυσμού απείχε μαζικά, περισσότερο από τις άλλες κατηγορίες και αυτή είναι οι νέοι.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση, το 70% μεταξύ 18-24 ετών δεν προσήλθαν στις κάλπες καθώς και το 72% μεταξύ 25-34 ετών.

«Βαθιά ευρωπαίοι, οι νέοι είναι επίσης και σκεπτόμενοι»

Στην πόλη Tourcoing, όπου η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 26,64%, ο σοσιαλιστής Δήμαρχος, Michel-François Delannoy, έκρινε εξ αρχής αυτό το ποσοστό λέγοντας: «Οι ηλικιωμένοι μετακινήθηκαν αλλά όχι οι νέοι, είναι ανησυχητικό για την Ευρώπη». Το ίδιο ανησυχητικό ότι οι νέοι είναι θεωρητικά πιο κοντά στην Ευρώπη από τους προκάτοχούς τους. Φιλοευρωπαίοι, όμως απείχαν μαζικά. ‘Ένα παράδοξο που αποκαλύπτει ο Thibault d'Orso του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων : «το 2008, πραγματοποιήσαμε μια έρευνα στους 2500 νέους ευρωπαίους. Ο όρος που σχετίζουν κατά πρώτον με την ευρωπαϊκή ιδέα είναι «ελευθερία». Η Ευρώπη θεωρείται περισσότερο ένας χώρος ελευθερίας παρά πολιτικός χώρος. Οι νέοι δε νιώθουν απαραίτητα την ανάγκη να ψηφίσουν για μια Ευρώπη που γι'αυτούς υπάρχει ήδη εφόσον έχουν πολλές απαιτήσεις από τους θεσμούς. Γι'αυτούς, οι θεσμοί της ΕΕ δεν είναι αρκετά ισχυροί, οι νέοι έχουν τις αμφιβολίες τους όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους. Βαθιά Ευρωπαίοι, οι νέοι είναι επίσης και τρομερά σκεπτόμενοι».

Η Anne Muxuel, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου γαλλικής Πολιτικής ζωής (Cevipof), μοιράζεται αυτή την προσέγγιση λέγοντας: «Οι νέοι έχουν μια σχεδόν φυσική σχέση με την Ευρώπη, η οποία είναι παρούσα στην ταυτότητά τους, στην επαγγελματική και πολιτιστική τους ζωή….». Αλλά δεν ξέρουν όμως πάντα πώς να εξηγήσουν αυτή τη σχέση με τα δικαιώματά τους ως πολίτες. «Όμως, υπενθυμίζει η ερευνήτρια, η αποχή των πιο νέων δεν είναι μια ιδιότητα της Ευρωπαϊκής ψηφοφορίας: «Διαπιστώνουμε κατά μέσο όρο, για κάθε εκλογή, μια απόκλιση της τάξεως του 10% μεταξύ της αποχής των νέων και της μέσης αποχής. Αυτή η απόκλιση τηρήθηκε την Κυριακή.

Το μόνο πού μένει να δούμε είναι πιο κόμμα τιμωρήθηκε από την αποχή των νέων. Για την Anne Muxuel είναι η αριστερά : «Η νέα φοιτήτρια που ψηφίζει παραδοσιακά υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν κινητοποιήθηκε. Οι 18-25 ετών αντιπροσωπεύουν το 13% του δικαιώματος ψήφου. Καθόλου ασήμαντο ποσοστό.

«Αλλά αυτό που είναι αλήθεια για την Ευρώπη δεν είναι για την Ευρώπη-Οικολογία, εκτιμά η Κυρία Muxuel : «οι νέοι που μετακινήθηκαν επέλεξαν κόμματα με ευρωπαϊκά πειστήρια πάρα πολύ καλά εδραιωμένα. Και αυτοί που επωφελήθηκαν από αυτό, είναι ο συνδυασμός Cohn-Bendit.